Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

11 aracı kurumdan 47 hisse önerisi

07 Aralık 2017
11 aracı kurumdan 47 hisse önerisi
Geçen hafta BIST-100’de satıcılı seyir hakimdi. Yüksek fiyat oynaklıklarının ve satış baskısının bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar, geri çekilmelerin ise uzun vadede alım fırsatı olarak görülebileceğini belirtiyor. Biz de dalgalı seyreden borsada aracı kurumların hisse önerilerini topladık.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

11 aracı kurum 47 hisse önerirken, burada beş kurumun önerdiği Garanti ve THY öne çıkıyor. Yurtdışı ile yurtiçi piyasaların birbirinden farklı ayrıştığı bir haftayı geride bıraktık. Yurtdışı piyasalar, ABD kaynaklı haber akışının yarattığı olumlu risk iştahıyla yukarı yönlü eğilimini korudu.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Yurtiçinde ise özellikle ABD’de Reza Zarrab’ın tanık olarak dinlendiği davanın yaratabileceği riskler, siyasi cephedeki tartışmalar ve jeopolitik risk algısı piyasaların olumsuz ayrışmasında etkili oldu.

Geçen haftaya 104.760’dan başlayan BİST-100, banka hisseleri öncülüğünde 102.068’e kadar geriledi. Ak Yatırım analistleri, yurtiçindeki yüksek fiyat oynaklıklarının ve satış baskısının bir süre daha devam etmesini öngörüyor. “Kısa dönem için 104.500-106.250 bandı ilk önemli direnç.

Bu seviyeye kadarki yükselişleri ‘sınırlı tepki hareketi’ olarak değerlendiriyoruz” diyen Ak Yatırım analistleri, genel eğilimin ‘aşağı yönlü’ olduğuna dikkat çekiyor. Kurum analistleri, piyasaya ilişkin iyimser olmadıklarını, dirençler aşılmadan olumlu görüş belirtmeyeceklerini de kaydediyor.

47 HİSSE
Piyasalarda risk algısının yükseldiği böyle dönemlerde, yatırımcılar açısından hisse önerileri de önem arz ediyor. Biz de aracı kurumların en çok önerdiği hisseleri araştırdık ve 11 aracı kurumdan toplam 47 hisse senedi için ‘alım’ önerisi aldık. Tabloda kurumların model portföylerindeki hisseleri görebilirsiniz. Garanti, Kardemir, Petkim, Trakya Cam, Turkcell, Tüpraş, Türk Hava Yolları (THY) ve Yapı Kredi Bankası (YKB), 11 kurumun en çok önerdiği sekiz hisse olarak öne çıkıyor.

AĞIRLIK SANAYİDE
Ağustos ayında kurumların hisse model portföylerinde banka hisseleri ağırlıktaydı. Bu süreçte ise ağırlığın sanayiye geçtiği göze çarpıyor. Nitekim en çok önerilen sekiz hisse arasında sadece Garanti ve YKB olmak üzere iki banka var. Bu değişimin nedeni olarak, üçüncü çeyrekte sanayi şirketlerinin bankalardan daha başarılı sonuçlar elde etmesi gösteriliyor. Sanayi şirketlerinin net satış, faaliyet kârı ve net kârda güçlü artışlar yakaladığı belirtilirken, banka kârlarının ise yükselen fonlama maliyetleriyle baskılandığı belirtiliyor.

Halk Yatırım’ın dokuz hisseden oluşan model portföyünde de sadece iki banka hissesi var. Halk Yatırım Araştırma Yönetmeni Mehtap İlbi, banka tarafında güçlü kâr momentumu, net faiz marjı ve sermaye yeterliliğiyle öne çıkacağını düşündükleri Garanti’ye ve gelir yapısındaki iyileşme, net ücret ve komisyon gelirlerindeki düşük baz avantajıyla Vakıfbank’a yer verdiklerini kaydediyor. Mehtap İlbi, ağırlık verdikleri sanayi tarafında ise Alkim Kimya, Çimsa, Kardemir D, Migros, Trakya Cam, Tüpraş ve THY’yi beğendiklerini söylüyor.

BANKALARDA İSKONTO VAR
Kurumlar vergisindeki artışın fiyatlara yansıdığını düşünen İş Yatırım’ın bankacılık analistleri ise gelişmekte olan ülke (GOÜ) benzerlerine göre bankaların iskontolu işlem gördüğünü belirtiyor. İş Yatırım’ın ‘En Çok Önerilenler’ listesinde Garanti yüzde 15, Vakıfbank yüzde 10 ağırlıkla bulunuyor. “Bu süreçte risk iştahına göre banka hisselerinde alış denenebilir” diyen İş Yatırım’ın bankacılık analistleri, piyasa riskini almadan banka riskini almak isteyen yatırımcılara ‘endeksteki düşüşlere karşı vadeli ve opsiyon piyasalarında korunarak pozisyon alın’ önerisinde bulunuyor.

YOĞUN GÜNDEM
Piyasalarda neler takip edilecek? Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, enflasyonun, TCMB’nin faiz kararının, siyasi-jeopolitik gelişmelerin ve ABD’deki davaların piyasalara yön vereceğini söylüyor. Baştürk, ABD’de vergi reformu yasa tasarısının ve FED’in 2018’e yönelik faiz artış sayısının da önemli olduğunu belirtiyor.

Rıdvan Baştürk, beklentisini ve önerilerini ise şöyle açıklıyor: “BİST-100, 12 aylık F/K bazında göreceli yüzde 43 ucuz kalsa da riskler göz önüne alındığında mevcut seviyelerden yeni bir heyecan yaratılması kolay olmayacak. BİST’te 115.000 tepe, 100.00099.000 alt bant olarak izlenebilir.

101.000-99.000’e gerilemeler, orta ve uzun vadeli alım için değerlendirilebilir. Satışlarda hisseleri elden çıkarmak yerine teknik seviyelerin kırılıp kırılmadığına bakılmalı. Güçlü beklentisi olan şirketlerle yola devam edilmeli.”

BASKI SÜREBİLİR
Ahlatcı Yatırım’ın araştırma uzmanı Muammer Demir, döviz kuru, tahvil getirisi ve CDS ülke risk primi eğiliminin endeksi baskılamasını öngörüyor. Kısa vadede 100.000’in üzerinde kalıcılık sağlanırsa 105.000-107.000 bölgesinin test edilebileceğini düşünen Demir, geri çekilmelerde 99.000-100.000’e destek seviyesi olarak işaret ediyor. Muammer Demir, uzun vadede geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini sözlerine ekliyor.

EN ÇOK ÖNERİLEN 8 HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ
GARANTİ BANKASI
Dokuz aylık net kârı 4,68 milyar TL oldu. Kuvvetli performans devam ediyor. Kâr marjlarındaki olumlu görünüm, güçlü sermaye oranları ve iyi durumdaki aktif kalitesi cesaret verici.
KARDEMİR
Üçüncü çeyrekte, 2016 üçüncü çeyrekteki 20 milyon TL net zarara karşılık 76 milyon TL net kâr ve yıllık yüzde 80 artışla 176 milyon TL FVAÖK elde etti. Böylece son dönemlerin en iyi çeyrek sonuçlarını açıkladı. Güçlü performansın devamı bekleniyor.
PETKİM
SOCAR ve Petkim tarafında devreye alınan yatırımlar yakın gelecekte Petkim için önemli maliyet avantajı sağlayacak. Son çeyrekte, güçlü etilen-nafta makası ve etilen dışı ürünlerdeki cazip fiyat seyriyle operasyonel kârlılıkta yüksek yıllık artış kaydedebilir. Cazip temettü getirisi bulunuyor.
THY
Üçüncü çeyrekte 2,44 milyar TL net kâr ve yıllık yüzde 161 artışla 4 milyar TL FVAÖK açıkladı. Geçen yılın oldukça üzerindeki sonuçlar açıklayan şirketin bu performansını son çeyrekte de devam ettirmesi olası görülüyor.
TRAKYA CAM
Üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 144,6 artışla 160,7 milyon TL net kâr, yıllık yüzde 43,6 artışla 1,01 milyar TL satış geliri elde etti. Katlanan net kâr ve satış gelirleri, yılın kalanı için iyi bir tabloya işaret ediyor.
TURKCELL
Kuvvetli operasyonel performansa sahip. Üçüncü çeyrekte satış gelirlerindeki, abone sayısındaki ve abone başına elde edilen birim gelirlerdeki kuvvetli artış sürdü. Data ve dijital hizmet gelirleri de hızlı büyüyor. İyi performansın devamı öngörülüyor.
TÜPRAŞ
Rafineri marjlarındaki iyileşmeyle, bu iyileşmeden maksimum fayda sağlamak için kapasite kullanım oranını artırıyor. İç talebin kuvvetli artmasıyla şirketin yurtiçi satış hacmi üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 12 artarak çeyreklik rekor olan 7,7 milyon tona ulaştı. Bu seyir devam edebilir.
YKB
Üçüncü çeyrekte beklentileri aşarak 841 milyon TL net kâr elde etti. Faaliyet giderlerini iyi yöneten banka net kârını artırdı. Sermaye rasyoları rahat durumda olan YKB'nin faaliyet giderleri de kontrol altında.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL