Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3698
0,1027%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9595
-0,3981%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0776
-0,1436%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,95
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

3,50'nin altında dolar alınabilir

04 Temmuz 2017
3,50'nin altında dolar alınabilir
Türk yatırımcısı döviz hareketlerini yakından izliyor. Geçen ay 3,50 TL’nin altına sarkan ancak sonrasında 3,50-3,55 bandına dönen dolarda yıl sonu beklentisi 3,60-3,70 aralığında yoğunlaşıyor. Zirve olarak 3,80, aşağıda ise 3,40 desteğine dikkat çekiliyor.

TALİP YILMAZ                                         GÖZDE YENİOVA
tyilmaz@ekonomist.com.tr                 gyeniova@ekonomist.com.tr

Uzmanlar, 3,50’nin altına sarkmalarda portföylerde döviz ağırlığının artırılabileceğini söylüyor. Paritede ise 1,15 direnç konumunda. TCMB’nin sıkı faiz ve likidite politikalarını kararlı şekilde sürdürmesi TL’nin değerli kalmasını sağlarken, kur maliyetinden dolayı hızla yükselen enflasyonun da daha istikrarlı kalmasını amaçlıyor. ABD Doları’nın global çapta değer yitirmesi de dolar/ TL’nin geçen ay içinde 3,47’ye kadar yaklaşmasını sağladı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Sonrasında gelen tepki alımlarıyla birlikte kur tekrar 3,50 psikolojik desteğinin üzerine çıktı. Geçen ay dolar/TL’nin genel olarak 3,50-3,55 yatay bandında hareketini sürdürdüğünü gördük. Euro/ dolar paritesi ise geçen hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamaları faizin artacağı yönünde yorumlanınca 1,11-1,12 bandındaki hareketini yukarı yönlü kırarak 1,15 direncini zorladı.

MERKEZLER İZLENECEK
Bunun yanında bölgemizdeki jeopolitik riskler ve AB ülkeleriyle olan ilişkiler de dikkate alındığında yılın ilk yarısı kapanırken son dönemde oldukça düşük seviyelerde seyreden volatilitenin artma eğiliminde olduğu gözleniyor. Piyasanın önünde bu ay üç kritik merkez bankası toplantısı bulunuyor.

20 Temmuz’da Avrupa Merkez Bankası toplantısının ardından 26 Temmuz’da FED ve 27 Temmuz’da TCMB toplantıları izlenecek. Draghi’nin açıklamalarının yanlış anlaşıldığı yönündeki açıklamaların ardından sular biraz durulmuş gibi görünmekle birlikte uzmanlar, şimdilik bu toplantılarda faizde bir değişiklik beklemiyor.

Ancak toplantılar sonrasında yapılacak açıklamalar piyasalar açısından kritik öneme sahip olacak. Özellikle FED tarafında eylül ayında bir faiz artırımı hamlesinden söz ediliyor.

YUKARI EĞİLİM
Peki bundan sonra döviz piyasalarında ne bekleniyor? Yılın ikinci yarısında kur ne olacak? Bu soruları piyasa uzmanlarına sorduk. Değerlendirmelerini aldık. Gelişmiş ülke merkez bankaları tarafından yapılan açıklamalar faiz artışlarıyla ilgili beklentileri yukarı çekerken, düşük faiz ve bol likidite döneminin sonuna gelindiği yönünde yorumlar görmeye başladık.

Yapılan yorumlara bakıldığında, bu yılın ikinci yarısı enflasyon, jeopolitik riskler, merkez bankalarının faiz politikaları gibi faktörler dikkate alındığında yukarı yönlü olabilir. Ancak yapılan tahminlere bakıldığında yukarı eğilim beklentilerinin geçen aylarda yaptığımız çalışmalara göre biraz daha sınırlı olduğunu da söyleyebiliriz.

Yapılan değerlendirmelerde yıl sonu dolar kuru için 3,60-3,70 bandı öne çıkmakla birlikte yukarıda en yüksek 3,80 direnci, aşağıda ise 3,40 desteği dikkat çekiyor. Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, “Dolar/TL’de 3,50 civarlarına yaklaşıldıkça yurtiçi talepte gözlenen artış da aşağı yönlü hareketin sınırlı kalmasına yol açıyor. Bu nedenle yılın geri kalanında bir miktar yukarı hareket görülmesi ve dengelenmenin 3,60-3,70’de olmasını bekliyoruz” diyor.

DİP NEREDE?
Piyasada en çok sorulan sorulardan biri, kurun aşağı hareketlerde hangi seviyeleri görebileceği şeklinde. Son dönemde ekonomik verilerin faiz artışını desteklememesi ve ABD Başkanı Trump’ın ekonomiye dair pek fazla bir şey yapamayacağı düşüncesinin ağır basması, dolar endeksinin gerilemesine neden oldu.

Gelişen ülkelere sermaye akımının pozitif seyrettiği bu konjonktürde Merkez Bankası’nın da sıkı para politikası duruşu ve artan piyasa fonlaması TL’yi faiz farkından dolayı ‘carry trade’ açısından cazip hale getirdi. Bu koşullar altında da TL gelişmekte olan piyasalar içinde öne çıktı.

Kapital FX Genel Müdürü Gökalp İçer, kurun stabil kalması için enflasyon odaklı sıkı para politikası duruşunun korunmasının şart olduğunu söylüyor. “Bunun yanında içeride ve bölgemizde gündem çok inişli çıkışlı. Bu yüzden TL’nin ekonomik, jeopolitik ve siyasi risklerden arınması gerekiyor” diyen İçer, dolar/TL’de aşağı yönlü marjın 3,40 civarlarında olduğunu ve 3,50-3,40 bandı altında uzun süre kalıcılık sağlanmasının konjonktürel olarak zor olduğunu anlatıyor.

YENİ ZİRVE ZOR
Dolar tarafında 3,43 seviyesini dikkatle izlemeye devam edeceklerini söyleyen ALB Menkul Değerler Genel Müdürü Cihan Aluç, bu seviyelerin daha kısa vadede dip olabileceğini belirtiyor.

Kur tarafında Merkez Bankası politikalarında bir değişiklik olmamasının ve dolar endeksindeki gerilemenin kur üzerinde baskı yaratabileceğini anlatan Aluç, yukarı yön ile ilgili ise şunları söylüyor: “Başta FED faktörüne dikkat edilmesi gerekiyor. Son dönemde şahin tarafta kalan FED’i piyasaların çok dikkate almadığı görülüyor. Kaldı ki Türkiye’yi de ilgilendiren jeopolitik risklerin sürmesi, kur açısından önemli."

Son yıllarda döngüsel bir eğilim izleyen TL reel efektif döviz kuru endeksinin halihazırda oldukça düşük seviyelerde bulunduğunu söyleyen Garanti Yatırım Genel Müdürü Zeki Şen ise Türkiye özelinde yeni bir şok yokken bu seviyelerden toparlanmanın devam etmesini bekliyor. Şen, “Bu çerçevede, dolar/TL kurunda yıl içinde 4,00 seviyesine doğru yeni bir zirve hareketi görülmesini çok olası bulmuyoruz” diyor.

EURO/DOLAR NE OLUR?
Son haftalarda Euro/dolar pari-tesinde fiyat değişimleri görülüyor.Kurun tekrar 1,05’lere doğru hareket etmesi ihtimali pek görülmüyor. Euro/dolar paritesinin 1,15’lere doğru hareketini sürdüreceğini düşünen uzmanlar bulunuyor.

Zeki Şen, Euro/dolar paritesinde son haftalarda görülen fiyat hareketlerinin uzun vadeli bir trend değişiminin başlangıcını teşkil ettiği düşüncesinde. Şen, “Euro Bölgesi’nde azalan politik risklerin ve toparlanan ekonominin Euro’da pozitif gelişmeler olarak fiyatlandığı ve ECB’den gelen normalleşme sinyallerinin etkisiyle ‘para politikası farklılaşması’ temasının Euro üzerinde oluşturduğu baskının ortadan kalkmaya başladığını düşünüyoruz” diyor. Zeki Şen, bu nedenle Euro/dolar’da uzun vadeli dip olarak gördüğü 1,05’li seviyelere yeniden hareketi olası bulmuyor.

integral Menkul Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu da Euro/dolar paritesinde 1,05 seviyelerinin geride kaldığını düşünüyor. Bu yıl 1,111,15 arasında bir Euro/dolar paritesi görülmesini bekleyen Memişoğlu, “FED’in şahin beklentilerinin fiyatlandığını ancak Euro Bölgesi’ndeki güçlenmenin ve ECB’nin sıkılaşma beklentilerinin fiyatlanmadığını görüyoruz” diyor.

SEÇİMLERE DİKKAT!
AHL Menkul Genel Müdürü Tuncay Karahan’a göre yılın ikinci yarısında Avrupa’da yapılacak seçimler ve İtalya’nın erken seçime gitme ihtimali Euro fiyatlamalarında risk olarak görülebilir. Ayrıca ECB’nin para politikasında değişikliğe gidebileceği yönündeki söylemler Euro fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturabilir.

ABD’de Başkan Donald Trump ve FED yönlü haber akışı dolar kanadında volatilitenin artmasına neden olabilir. Karahan, “Teknik olarak baktığımızda 1,1430 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda 1,1100 ve 1,1000 destek seviyeleri izlenebilir” diyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2323,95 0,09%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,343 -0,022%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35522 0,08752%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,6425 -0,0936%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3698 0,1027%
  • EURO/DOLAR 1,0776 -0,1436%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9595 -0,3981%
  • STERLIN/DOLAR 1,2622 -0,01109%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL