Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,4541
0,3634%
Dolar/TL
Euro/TL
35,136
0,1049%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0791
0,0042%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2330
0,35%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dolardaki yükseliş satış fırsatı oluyor

02 Ağustos 2016 | 11:01
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:42
Dolardaki yükseliş satış fırsatı oluyor
Piyasalar darbe girişimi sonrası yaşanan dalgadan kademeli olarak sıyrılıyor. Bir ara 3,10’a kadar çıkan dolar/TL 3,00 desteğine çekildi. Rating kuruluşları ve FED kaynaklı olumlu haberler gelirse dolar 2,90’a kadar inebilir. Aksi halde yeniden 3,10 zirvesi denenebilir.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

Ancak yukarı hareketler satış fırsatı olarak kullanılıyor. Özellikle yerli yatırımcı yukarı harekette dövizden TL’ye geçiyor. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası tarafından alınan likidite artırıcı tedbirler, piyasalarda sistemik bir kırılmanın önüne geçti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, darbe girişimi sonrasında oluşan atmosferde yerli yatırımcı da 9 milyar dolar bozdurarak dolardaki olası yeni zirve hareketlerini engelledi. Tüm bu gelişmelere bakıldığında TL cinsi varlıklarda baskılanma azalıyor. Ancak ekonominin geleceğine yönelik kaygılar da yok değil. Bunun için hükümetin atacağı ekonomik reformlar yakından izleniyor.

KREDİ NOTU
Yine kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye’nin notuna ilişkin olumsuz söylemleri ve not indirimi olasılığı piyasa tarafından takip ediliyor. S&P’nin not indiriminin ardından Türkiye’ye ‘yatırım yapılabilir’ notu veren Moody’s ve Fitch’in ağustos ayındaki toplantıları önemli.

Moody’s 5 Ağustos’ta, Fitch 19 Ağustos’ta açıklama yapacak. Piyasaların baz senaryosu Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir olan kredi notunun koru nacağını yönünde. Yine yıl sonuna doğru FED’in faiz artırımı konusunda atabileceği adımlar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yerel para biriminin dolar karşısında güç kaybına neden olabilir.

KUR HAREKETİ
Bu yıl temmuz ayına kadar Rus Rublesi, Güney Afrika Randı ve Brezilya Reali gibi para birimleri değer kaybederek dolar karşısında yeni rekor seviyeler gördü. Dolar/TL ise direnç gösterdi ve 2,80-3,05 geniş bandı içinde ve daha ağırlıklı pivot bölge olarak gördüğümüz 2,85-2,95 aralığında dalgalı bir seyir izleyerek temmuz ayına kadar ulaştı.

Gelen olumlu veriler, dolar/TL tarafında bu görece güçlü duruşu desteklerken, TCMB’nin sadeleştirme adımları ve ölçülü faiz indirimleri, global tarafta FED algısının ötelenmesin- “ ^ den destek buldu ve dolar/
TL tarafında dengeli seyir korundu. Faizlerin inmesi ve yabancı fon girişiyle TCMB’nin rezervlerinin tekrar artış sürecine girmesi de TL’yi dolar karşısında destekleyen ek gelişmeler oldu.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise rating şirketlerinden gelen aceleci not indirimi ve olumsuz söylemlerle yaşanan panik havasının yarattığı oynaklık, dolar kurunun 3,10 TL seviyelerine yükselmesine neden oldu. Sonrasında ise panik havasının azalmasıyla birlikte TL, 3,10’a yakın tarihi zirvesinden başlattığı gerilemeyi kademeli olarak 3 TL’nin altına kadar sürdürüyor.

KADEMELİ ÇEKİLME
ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar’a göre, tarihi zirvesinden başlattığı kademeli geri çekilme hareketini sürdüren dolar kuru, 3,02 seviyesi altında kalıcı kapanışlar oluşması halinde sırasıyla 2,97 ve 2,92 desteklerini test edebilir. Olası tepki çıkışlarında ise 3,05 ve tarihi zirve seviyesi olan 3,093 önemli direnç bölgeleri olarak öne çıkıyor.

Moody’s ve Fitch tarafından ağustos ayında açıklanacak olan not değerlendirmeleri şimdilik yurtiçi piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor. Ancak hükümetin Moody’s’e brifing vermesi piyasa uzmanları tarafından olumlu bulunuyor. Piyasalarda not açıklamalarına yönelik endişelerin bu çalışmalarla birlikte yumuşayabileceği değerlendirmesinde bulunan Integral Menkul uzmanları, “Yine de her iki kurumun duruşu netleşene kadar bir süre daha baskı hissedilmeye devam edebilir” notunu düşüyor.

MB ETKİSİ
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, “Piyasalarda oynaklığın azalması ile birlikte CDS primlerinde gerilemenin görülmesi, tahvil piyasasında alım yönünde dav-ranılmasına ve kurda geri çekilmeye imkan tanıyacaktır” diyor. Atılal, kısa vadede tansiyonun düşmesiyle kurda 3,03’ün altında, 2,97 seviyesinin görülebileceğini söylüyor. Baki Atılal, tansiyonun yükselmesi halinde ise 3,10 zirvesinin zorlanabileceği yönünde görüş bildiriyor.

Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz’a göre, Moody’s ve Fit-ch’den not indirimi gelmedikçe fiyatların 3,00 TL civarında dengelenmesi ve kış aylarına doğru FED’in faiz artışının gündeme gelmesiyle yeniden yükselişe geçmesi normal beklenti olur. Not indiriminin gelmesi durumunda ise kurda yeniden zirve hareketinin denenebileceğini söyleyen Yılmaz, “Fakat buna karşı TCMB’nin faiz artışı ile cevap verebileceğini ve kuru kontrol etmeye çalışacağını düşünüyorum. O takdirde fiyat TC- MB’nin faiz artış oranına göre değişebilir” diyor.

FED NE YAPAR?
Döviz piyasaları için kritik bir konu da ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikası. Geçen hafta FED’in faiz toplantısından beklentilere paralel olarak faiz artırımı yönünde karar çıkmadı. Gelişmekte olan ülke piyasalarında, FED’in faizde değişikliğe gitmemesi sonrasında dolara karşı güçlenme hareketleri izledik.

FED’in faiz artırımına dair net bir görüntünün oluşamaması, dolara yönelik talebin tam olarak canlanamamasına neden oluyor. Integral Menkul uzmanları, bu süreçte, gelecek olan ABD verilerinin tekrardan dolardan hareketlilik yaratmaya başlayabileceği yorumunu yapıyor.

ALB’den Kenan Çınar’a göre ise yapılan açıklamaların tonu gelecek toplantılarda faiz artırma olasılığının yükseldiğine işaret ediyor. Her ne kadar FED’den gelen açıklamalar bir miktar şahince olsa da yılın geri kalan döneminde faiz artırımının bir kez ile sınırlı kalacağı yönünde oluşan algı, gelişen ülke para birimleri ile birlikte TL’nin de dolara karşı güçlenmesine neden oluyor.

733
KUR, YURTDIŞI FAKTÖRLERE BAĞLI HAREKET EDER

Dolar/TL bundan sonra içsel haber akışını takip ederken, daha çok Dolar Endeksi üzerinden takip ettiğimiz doların global ölçekte alacağı seyre göre hareket edeceğe benziyor. Ara ara haber akışına ve global gelişmelere bağlı yükselişler ve yeni rekor denemeleri görülebilir.

Ancak kısa sürede yeniden geri çekilmelere bağlı olarak belirli bir denge aralığında hareketler görmemiz mümkün. Bu olası nispeten dengeli sürecin oluşmasında, TCMB'nin anlık proaktif yönetimi ve hükümetin yapısal reformlara devam etme kararlılığı öne çıkacaktır.

Dolar/TL tarafına teknik olarak baktığımızda, grafiklerde de görüleceği gibi, aşağıda 2,98-3,00 aralığı önemli bir destek bölgesi olarak öne çıkıyor. Pozitif bir senaryo içinde, bu aralığın aşağı kırılması halinde 2,88-2,95 aralığı tekrar hedef haline gelebilir. 3,00 üzerinde kaldıkça 3,03-3,06 aralığı önemli bir ara direnç olarak öne çıkıyor. Buranın geçilmesi halinde son rekor seviyenin görüldüğü 3,08-3,12 aralığı gündeme gelir.

Buranın üzerine taşmalar yaşanması halinde ise 3,15 seviyesi potansiyel hedef olur. Yukarıda görülen 3,25-3,30 seviyesi ise marjinal bir direnç bölgesi olup global bir kırılma halinde görülme ihtimali taşıyor. Mevcut dinamiklerle ara ara yukarı hareketler görsek de, FED ekstra şahin olarak masaya gelmedikçe, yükseliş denemelerinin ardından devamında geri çekilmeler hızlı olacaktır.
Analiz, Saxo Capital Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy tarafından hazırlanmıştır.
Etiketler
FED Haberleri dolar
0

  • ALTIN GRAM - TL 2330 0,35%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,451 0,049%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35377 -0,01957%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4541 0,3634%
  • EURO/DOLAR 1,0791 0,0042%
  • EURO/TURK LIRASI 35,136 0,1049%
  • STERLIN/DOLAR 1,2624 0,00475%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL