Bist 100
9067,58
-0,14%
Bist 100
Dolar/TL
32,3772
0,1255%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9722
-0,3617%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0776
-0,139%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,48
0,12%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Nakit değerinde öne çıkan şirketler

22 Mart 2018
Nakit değerinde öne çıkan şirketler
Hisse seçimlerinde öne çıkan rasyolardan biri net nakit değerin piyasa değerine (PD) oranı. Bu oranı yüksek olan 30 şirketi belirledik. Alarko GYO, AG Anadolu Grubu Holding, TAV Havalimanları, Doğan Gazetecilik, Sabancı Holding gibi şirketler bu açıdan öne çıkıyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Geçen hafta yurtdışı piyasalar, ABD öncülüğünde satış ağırlıklı eğilim izledi. Bunda ABD perakende satış rakamlarının ekonomide yavaşlama işaretleri verdiği endişesi ve yönetim değişikliklerinin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni ekonomi danışmanının da dış ticarette şahin görüşler taşıdığı algısı etkili oldu. Buna paralel olarak TL değer kaybetti, tahvil faizleri de 2017 Kasım sonrası dönemdeki en yüksek seviyelere geldi.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.


BEKLENTİ, YUKARI YÖNLÜ
Bu durum, BİST-100 Endeksi'ndeki satışlarda da etkili oldu. Geçen haftaya 118.411'den başlayan BİST-100, 119.000'lere kadar yükselse de gelişmelerin ardından 117.202'ye kadar geriledi.

Ak Yatırım analistleri, saatlik periyot için ortalamalarda sıkışma görüldüğünü söylüyor. Kurum, yine de 116.000-116.400 üzerindeki kapanışların kısa periyot için yukarı yönlü beklentinin devamını sağladığını belirtiyor.

Kurum analistleri, 118.500 üzerindeki kapanışla ve kalıcı hareketle yükseliş eğiliminin güçlenebileceği ve hareketin 121.000'e taşınabileceği kanaatinde.

BİST-100 Endeksi, 121.531 puanla zirvesini gördüğü 29 Ocak'ta kapanış rekorunu da 120.845 puanla kırmıştı. İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, borsada kısa vadede dalgalı seyir beklediğinden 121.531'in şimdilik zirve olarak kalacağını öngörüyor. Turşucu, ekonomi büyüdükçe ve şirket kârları arttıkça uzun vadede sorun olmadığını, borsada yeni zirveler oluşabileceğini belirtiyor.

HANGİ RASYOLAR?
Piyasada hareketliliğin olduğu böyle dönemlerde hisse seçimi de önem kazanıyor. Bu da belli rasyoları bir adım öne çıkarıyor. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, yatırımcılara şirket bilançolarında sermaye verimliliği ile net borç/sermaye, net borç/FVAÖK ve işletme sermayesi/satış oranı rasyolarına dikkat etmelerini öneriyor.

İntegral Menkul'den Tuncay Turşucu ise hissenin cari ve likidite oranları ile şirketin net nakit değerinin incelenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Turşucu, net nakit değeri yüksek şirketlerin, bir yıl ve daha kısa süreli işletme sermayesi ihtiyacı için borçlanma durumunda kalmayan, varlıkları kendisine yeten şirketler olduğunu aktarıyor. Bunun özellikle yüksek faizli ve belirsiz ekonomilerde ideal bir durum olduğunu da söylüyor.

Biz de buradan hareketle net nakit değeriyle öne çıkan şirketleri belirledik. Ardından net nakit rakamını şirketin piyasa değeriyle (PD) oranladık. Net nakit değer/PD oranı en yüksek olan 30 şirketin tablosunu yaptık. Alarko GYO, AG Anadolu Grubu Holding, TAV Havalimanları, Doğan Gazetecilik, Sabancı Holding, Bizim Mağazaları gibi şirketler yüksek net nakit değer/PD oranıyla öne çıktı.

DAHA DAYANIKLI
GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, şirketin net nakit değeri ne kadar fazlaysa borçlarını elindeki likit varlıklarla karşılama becerisinin de o kadar yüksek olduğunu söylüyor. Net nakit değeri yüksek şirketlerin finansal türbülanslara dayanıklı olacağını da söyleyen Erkan, "Güçlü net nakit değer/PD oranı da şirketin bilanço değeri bakımından olumlu bir görüntüye sahip olduğu gösterir" diyor.

Global Menkul Değerler'in analisti Rıdvan Baştürk ise net nakit/PD rasyosunun dikkate alınması gereken kriterler arasında olduğu ama bu kriterin hisse seçiminde tek başına yeterli olmadığı görüşünde.

Baştürk, hissenin benzerlerine göre ucuz olup olmadığını gösteren fiyat/kazanç (F/K) ve şirketin faaliyet kârına karşılık ne kadarlık bir borçlanma içinde olduğunu gösteren net borç/FVAÖK oranlarına da bakılması gerektiğini kaydediyor. Rıdvan Baştürk, ayrıca, kârlılık artışı, ciro büyümesi, yatırım ve maliyet girdilerinin durumunun da önemli olduğunu belirtiyor.

DÖVİZ POZİSYONU ÖNEMLİ
Kurdaki oynaklıklar, döviz pozisyonu olan şirketler üzerinde önemli etkiye sahip. Net nakit değeri ve net nakit değeri/PD oranı yüksek şirketlerin daha güçlü konumda olduklarını belirten Ahlatcı Yatırım'ın araştırma uzmanı Özgecan Özdemir, net döviz pozisyonunun da hisse seçimlerinde önem arz ettiği görüşünü paylaşıyor.

Özdemir, şöyle devam ediyor: "Artan kur riskiyle net nakit değeri yüksek şirketlerin kur farkı gideriyle kârlılıkları azalabilir. Ek olarak, şirketin net döviz fazlasının ve düzenli temettü politikasının olması ve büyüme potansiyeli taşıması önemli. Tüm bu rasyolardan hareketle Tüpraş, Aksa Akrilik, Yataş, Aselsan ve Soda Sanayii beğeniyoruz."

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ
"SANAYİ HİSSELERİNDE ÇOK SEÇİCİ OLUNMALI"
"Sektörel bazda sanayi şirket hisselerinin eder değerlerinde olduğunu düşünüyoruz. Bankacılık sektörü hisselerinin ise daha ucuz olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle yatırımcılar sanayi segmenti hisselerinde çok seçici olmalı. Her iki sektörden de beğendiğimiz hisseler arasında Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası (YKB), EnerjiSA, Ulusoy Elektrik, Migros, Turkcell ve Peker GYO bulunuyor.

Temettü verimliliği yüksek şirketlerin defansif özelliklerinin temettü ödenene kadar öne çıkacağını düşünüyoruz. Temettü verimliliği açısından, Tüpraş, Aygaz, Akiş GYO, Alkim Kâğıt, Doğuş Otomotiv, Erdemir, Türk Traktör, İş Yatırım Ortaklığı ve Ege Endüstri ile çimento sektörü hisselerini önde görüyoruz."

NET NAKİT DEĞER NEDİR?

  • Net nakit değer, şirketin tüm varlıkları nakde dönüştürüldüğünde elde edilen nakit miktarından toplam finansal borçlarının düşülmesi sonucu ulaşılan nakit miktarıdır.

  • Bir şirketin net nakit değerinin yüksek olması güçlü performans sergilediğine işaret ederken bu performansın sürdürülebilirliğine de ışık tutar. Yeni yatırım ve satın alma fırsatları yaratması açısından da şirkete büyük avantaj sunar. Nakit zengini şirketler rakiplerine oranla bir adım öndedir.

  • Net nakit pozisyonu/piyasa değeri (PD) oranı, şirketin nakit oranının ne kadarı kadar fiyatlandığını gösterir. Bu oranın yüksek olması şirketin dengeli finansallara sahip olduğunu ve piyasada doğru değerlendiğini ifade eder. Diğer bir deyişle, şirketin piyasa değeriyle finansal yapısı arasında uyum vardır.

0


  • ALTIN GRAM - TL 2324,48 0,12%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9067,58 -0,14%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,352 -0,017%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35509 0,07828%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5425 -0,2014%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3772 0,1255%
  • EURO/DOLAR 1,0776 -0,139%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9722 -0,3617%
  • STERLIN/DOLAR 1,26236 0,00119%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL