Bist 100
9021,09
2,43%
Bist 100
Dolar/TL
32,3225
0,1537%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8821
-0,1684%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0792
-0,3145%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2281,95
0,17%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yılın geri kalanı daha iyi olacak

15 Temmuz 2016
Yılın geri kalanı daha iyi olacak
Erdemir, ilk çeyrekte Çin kaynaklı fiyat baskıları nedeniyle satış ve kârlılıkta sorunla karşılaşmıştı. Ancak ikinci çeyrekten itibaren fiyatların daha iyi gittiğini söyleyen Erdemir CEO’su Ali Pandır, “Yılın kalanında daha iyi kâr ve satış rakamlarının olacağını tahmin ediyoruz” diyor.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

Pandır, İtalyan Ilva şirketine teklifte bulunma konusunda henüz karar vermediklerini sözlerine ekliyor.Türkiye’de ağır sanayinin lokomotifi olan Erdemir, ilk çeyrekte Çin kaynaklı fiyat baskıları nedeniyle satış ve kârlılıkta sorunlarla karşılaşmıştı. Ancak Erdemir CEO’su Ali Pandır, ikinci çeyrekten itibaren fiyatların daha iyi gittiğini söylüyor ve kârlılık rakamlarında toparlanma beklediklerini ifade ediyor.

Erdemir, dünyada tam kapasiteyle çalışan nadir demir-çelik şirketlerinden biri. Yeni yatırımlarla 9 milyon tonluk kapasitenin iyileştirilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Ancak bu yatırımlar devreye girene kadar talebi karşılamakta zorlanıyor. Şirket, talebe karşılık verebilme adına özellikle yurtdışında satın almalara sıcak bakıyor. Bu amaçla şu sıralarda İtalyan liva ile ilgileniyor. Ilva’da ihale sürecinin kasım ayına sarktığını söyleyen Ali Pandır, teklif verip vermeme konusunda kararlarını henüz vermedikleri aktarıyor. Ali Pandır ile Erdemir in satın alma, yatırım ve bilanço performansını, strateji ve beklentilerini konuştuk.

İtalyan çelik üreticisi llva'nın ihalesinde son durum nedir?
İhale süreci kasım ayına sarktı. Biz de bu süreçte şirketi inceleyip teklif verip vermeme konusunda karar vereceğiz. II-va’nın tam kapasiteyle çalıştığı zamanlarda 12 milyon tonlara kadar çıkan bir kapasitesi vardı. Son yıllarda yaşadığı sıkıntılarla bu rakam 4,5 milyon tona geriledi.

Zaten özelleştirme süreci tamamlanana kadar şirket kayyumun elinde. Erdemir Grubu olarak 9 milyon ton kapasitemizin tamamını kullanıyoruz. İlave yatırımlarımız var ancak iki yıldır özellikle yurtdışında satın alma arayışımız var. Dünyada korumacılık anlayışı gereği, satış yapılan bölgelerde üretim tesisinin olması bir avantaj.

Dünyada yaşanan korumacılıktan Erdemir ve Türkiye nasıl etkileniyor?
Şu anda AB bazı ürünlerde Türkiye’nin de dahil olduğu bazı ülkelere bir soruşturma açmaya hazırlanıyor. Bu soruşturmada başta Çin hedefleniyor. Türkiye de önemli bir ihracatçı olduğu için, Çin ve Rusya gibi ülkelerin olduğu soruşturmaya dahil ediliyor. Dünyada koruma duvarları oluşturulurken, bu yönde daha somut adımlar atılmasını istiyoruz. Sektörde özellikle entegre iki tesis olan Kardemir ve Erdemir haricindeki ark ocaklı 25 çelik üreticisi sıkıntı yaşıyor. Çünkü bu şirketler ithal hurdayı eritip elektrik enerjisiyle çelik üretimi yapıyor.

2015 ve 2016 ilk çeyrek finansal tablolarınıza göre satışta ve kârlılıkta düşüş var. Bu durum neden kaynaklandı?
Geçen yıl ilk çeyrekte 337 milyon TL olan kârımız bu yıl ilk çeyrekte 164 milyon TL’ye geriledi. Çin’de 2014 yılının ortalarından bu yana frene basılması, çelik sac fiyatlarının 500-600 dolardan, kârlılık sının olan 300 dolann altına, 250 dolara düşmesine neden oldu. Türkiye olarak bu rakama biz inmedik, 300 dolarlar seviyesinde kaldık, yine de bu fiyatlardan etkilendik. Ayrıca ihracata hız veren Çin’in global pazarda da baskısı oldu.

2016’da fiyatlar nasıl şekillendi?
2016 yılının ocak ayında fiyatta daha fazla inemeyen ve fiyatı yataylaştıran Çin, şubat ayından itibaren ise fiyatları bir anda fırlatmaya başladı. Her hafta 50 dolarlık artışlarla nisan ayına kadar fiyatı 500 dolara kadar çıkardı. Nisanda ise bir kırılma ve düzeltme hareketine geçildi. Şu an düzeltmenin dibine gelinmiş durumda. Çin’de bu dip nokta, 350-380 dolar arasında değişiyor. Tahminimiz, 300 doların altına indiğinde zarar eden Çin’in bir daha bu zararı yaşamamak için düzeltmeyi 350 dolar civarında stabilize etmesi. Bu rakam da bizim için fiyatın 400 dolar olacağı anlamına geliyor. Bu da kârlı bir seviye.

2016 yılının geri kalanı için beklentileriniz neler?
2016 yılı ocak-mart dönemindeki satışlarımız, 300 dolarlık dip seviyeden yaptığımız satışlardı. Çünkü satış ile sevkiyat arasında iki aylık bir zaman dilimi bulunuyor. Bu nedenle ilk çeyrek en kötü dönemimizdi diyebilirim. Bir daha bu denli düşük bir performans sergilemeyeceğiz. En azından şu anki trendle bu olmamalı. Nisan ayı satışlarımız daha yüksek fiyatlardan yapıldı. İkinci çeyreğin çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz.

Yılın geri kalanı için öngörünüz nedir?
Yılın geri kalanında da TL bazında satış büyüklüğü açısından geçen yılki performansımıza yakın sonuçlar elde ederiz. Bizim için en önemli nokta tonaj. Tonajımız bu yıl da artış gösteriyor. Geçen yıl 7,4 milyon ton yassı mamul üretimi, 1,5 milyon ton uzun mamul üretimi ve böylece toplamda 8,9 milyon tonluk üretim yaptık. 2016 beş aylık dönemde ise 4 milyon tona yakın bir üretime ulaştık.

Erdemir’in toplam piyasa değeri 13,8 milyar TL. Yatırımcıya ne gibi mesajlar vermek istersiniz?
Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olarak, Türkiye’ye paralel şekilde büyüyoruz. Bu nedenle her zaman sağlam bir yatırım aracıyız ve uzun dönemli temettü verimine de önem veren yatırımcı için en güçlü hisselerden biriyiz. Sürekli yatırım yaparak ve yüksek temettü vererek yatırımcımızı memnun ediyoruz. Kısa vadeli yatırımcı için başka fırsatlar olabilir ama biz daha çok sağlam ve uzun dönemli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için doğru ve Oyak gibi önemli bir hissedar ile oldukça güvenli bir adresiz.

REEL KAPİTAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI ENVER ERKAN
"BREXİT İHRACATTA BELİRSİZLİK YARATIYOR"
"Erdemir için 'Endekse Paralel Getiri' öngörüyoruz. Küresel demir-çelik fiyatlarındaki düşüş, Erdemir'in 2016 ilk çeyrek bilançosunda etkisini gösterdi. Şubatta Çin'deki kapasite azaltımının ve demir cevheri fiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle demir-çelik fiyatlarında dolar bazındaki değer kazançları, sektör şirketlerine nefes aldırdı. Erdemir'de artan satış hacmi dikkat çekiyor. TL'de görülebilecek değer kaybı, şirketin ihracat yaptığı pazarlar nedeniyle avantaj yaratabilir, ihracat pazar dağılımında başı çeken Avrupa'daki toparlanma da avantaj olabilirdi. Ancak Brexit ile Euro/dolar paritesinde görülebilecek değer kaybı, bu konuda belirsizlik yaratıyor."

DESTEK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ MURATTUFAN
"FİYATLARDAKİ GERİ ÇEKİLME KÂRI ETKİLER"
"Yılın ilk çeyreğinde üretimin azalmasıyla çelik fiyatlarında yaşanan göreceli artışı, Erdemir'in kârı ve satışları açısından olumlu yönde değerlendiriyoruz. Yüzde 100 kapasite kullanımıyla üretimini gerçekleştiren şirket, bu yıl için 9 milyon ton üretim yapmayı ve bu üretimin hepsini satmayı planlıyor. Finansman tarafında net borcun azalış trendinin devam etmesi, kârlılığı destekleyebilecek diğer bir unsur. Çelik fiyatlarında yaşanabilecek geri çekilmeler kârlılık için risk. 2015 yılında yüzde 9,4 olan kâr marjı seviyesinin, bu yılın sonunda yüzde 6-8 seviyesine gerileyebileceğini düşünüyoruz."

ALİ PANDIR'DAN KRİTİK NOTLAR...

  • Erdemir Grubu olarak önemli bir şansımız kapasite sorunu yaşamamamız. Yüzde 100 kapasite kullanıyoruz. Özellikle otomotiv ürünlerinde siparişleri geri çevirmek durumunda kalabiliyoruz.

  • Galvaniz üretimi için 330 bin tonluk bir tesisimiz var ve tamamı dolu. Bir o kadar kapasiteye sahip olacak ve 120 milyon dolarlık yatırımımız 2018'de devreye girecek. Bu açıdan sadece galvaniz tesisi olan bir şirketi satın alabiliriz.

  • Üretim sürecimizin belli darboğazlarını giderici stratejik satın almalar yapabiliriz. Bunlar da küçük satın almalar olur.

  • 460 milyon dolarlık yatırım bütçemiz var. Özellikle sıcak sac ağırlıklı üretimimizi soğuk, galvanizli ya da başka bir kaplamaya ve elimizdeki mevcut üretim miktarını katma değeri daha yüksek ürünlere çevirecek yatırımlar planlıyoruz.

0


  • ALTIN GRAM - TL 2281,95 0,17%
  • ALTIN ONS 2195,89 0,05%
  • BIST 100 9021,09 2,43%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,389 0,04%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36039 0,27161%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4025 0,0801%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3225 0,1537%
  • EURO/DOLAR 1,0792 -0,3145%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8821 -0,1684%
  • STERLIN/DOLAR 1,26084 -0,17932%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL