Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3681
0,0974%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9555
-0,4093%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0775
-0,1473%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,83
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Çocuğunuzun okulunu seçtiniz mi?

24 Mayıs 2018 | 10:30
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 11:21
Çocuğunuzun okulunu seçtiniz mi?
Ebeveynler, daha mevcut eğitim ve öğretim yılı bitmeden gelecek yıl çocuklarının hangi okula gidecekleriyle ilgili araştırmalara başladı bile. Özellikle ilk kez okul seçecek olan ebeveynler için oldukça zorlu bir süreç olan bu dönemde nasıl bir yol izlemeli? Okul seçerken nelere dikkat etmeli? Tüm bu soruların yanıtları haberimizde yer alıyor.

FATOS BOZKUS
fbozkus@ekonomist.com.tr

2017-2018 eğitim ve öğretim yılının bitmesine sayılı günler kaldı. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında çocukları yeni okula başlayacak ya da okul değiştirecek ebeveynler için şimdi başka bir maraton başlıyor: Çocukları için en iyi okulu seçme maratonu... Anne ve babalar, devlet okullarının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel okul velilerine verdiği eğitim öğretim desteği nedeniyle özel okulları da gündemlerine alıyor.

Zaten 2002'de 233 bin öğrenci özel okula giderken bugün 1 milyon 300 bini aşkın öğrencinin eğitim hayatına özel okullarda devam ettiği görülüyor. 124 bine yakın öğretmen bu kurumlarda çalışıyor. 10 bine yakın özel okul ve 102 bine yakın derslik var.

Bireyin sosyal, kültürel, psikolojik gelişimiyle doğrudan ilgili olan eğitimin doğru kurum tarafından verilmesi çok önemli. Dolayısıyla ebeveynler eğitim kurumu seçerken pek çok kriteri göz önünde bulunduruyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı F. Nurullah Dal, sınav sonuçlarına değil eğitimin kalitesine, bireyin sosyal gelişimine odaklanan, eğitimde niceliksel ve niteliksel gelişimi esas alan, bunu teknolojik altyapı yatırımlarıyla destekleyen özel okullara taleplerin gün geçtikçe arttığını söylüyor.

Uzmanlar, çocuk için aranan eğitim ortamının öncelikle çocuğun özelliklerine göre belirlenmesi gerektiğinde hemfikir. Bu noktada gidilecek okula karar verilirken önceliklerin sıralanması ve okullar hakkında detaylı araştırma yapılması öneriliyor.

Okul seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, okulun misyonu vizyonu ve kültürü. Eğitim programları, okulun prestiji ve kurumsallığı, okulun eğitime bakışı, yabancı dil, sosyal etkinlikler, veli profili, fiziksel yapı, bina, bahçe, yemekhane de dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar arasında yer alıyor. Uzmanlar, okuldaki mevcut öğrencilerin kayıtlarını yenileyip yenilemediğine de bakmak gerektiğini söylüyor.

VAATLERE İYİ BAKIN
Bu noktada bir sıralama yapıldıktan sonra okullarla görüşülmesi tavsiye ediliyor. Okulun tarihi, mezunları, yenilikçi ve çağdaş yaklaşımının yanında vaatlerini de değerlendirmede ele almak gerekiyor.

Okulun akademik ve sosyal olarak çocuğa ne katacağını bilmek önemli. Zira yalnız okul başarısına odaklanmadan, yaşam başarısının bilincinde olarak eğitimlerin programlanması ve sürdürülmesi önemli.

BİREYSEL İHTİYAÇLAR ÖNEMLİ
Okul seçimi yapılırken altı başlık öne çıkıyor: Öğretmen kalitesi, eğitim metotları, yabancı dil eğitimi, fiziki ortam, sosyal ve sportif faaliyetler, bütçe. Bu noktada eğitimin en önemli ayağının öğretmen olduğu unutulmamalı. Çünkü öğretmen kalitesi çocuğun temel bilgileri aldığı kritik dönemde çocuğun okul başarısının yüzde 50'den fazlasını etkiliyor.

Okula karar verirken çocğunuzun ilkokula başlayacağı ve muhtemelen dört yıl geçireceği öğretmenlerle ilgili görüşme talep edilmesi, eğitim kadrosunda yer alan öğretmenlerin sık sık değişip değişmediği, okulun öğretmen seçerken nelere dikkat ettiği, öğretmenlerin bilgilerini güncellemeleri için hizmet içi eğitim alıp almadıklarının sorgulanması uzmanlarca öneriliyor.

Eğitim metotları da bir başka önemli nokta. Ebeveynler okul seçerken, okulların eğitime bakış açısını, felsefesini anlayabilmek için kullandıkları yöntemleri ve bilgiyi edinme yollarını araştırarak aslında çocuklarına uygun bir sistem olup olmadığına da karar verebilirler.

Veliler, kullanılan teknolojik aletlerin, görsel materyallerin, laboratuvarların eğitimin ne kadar içinde olduğunu, öğrenme gerçekleşirken ezbere mi dayalı yoksa yaparak yaşayarak mı öğretimin gerçekleştiğini, drama, oyun gibi çocuğun kendini ifade edebileceği yöntemlerin kullanılıp kullanılmadığını ve öğrenmenin kalıcılığını artırmak için ödeve karşı tutumları mutlaka değerlendirmeliler.

YABANCI DİL VE FİZİKİ ORTAM
Özellikle özel okul seçerken ebeveynlerin kriterlerinden en önemlisi ve özel okulların da en iddialı oldukları konu yabancı dil eğitimi. Hatta artık tek yabancı dilin dahi yetersiz kaldığı söyleniyor ve ikinci bir yabancı dil çağın gerekliliği olarak görülüyor. Bu nedenle özel okulların eğitim sistemlerinin temeli de yabancı dil eğitimine dayanıyor.

Çocuğun ders aralarında geçireceği alanın özellikle de okul bahçesinin konumu, genişliği çok önemli. Bahçenin fonksiyonel kullanımı, hijyen kurallarına uygunluğu, iç alanlarının havalandırılması, güneş görmesi, materyal ve malzemelere kolay ulaşılabilirlik her ne kadar çoğu ebeveyn için göz ardı edilse de çocukların günlerini geçirecekleri alanların önemi onlar için çok büyük.

Okulun akademik sisteminin yanı sıra okul dışı sosyal ve sportif faaliyetlere bakışı akademik başarıyı destekler. Okul bunu destekliyor ve bunun için olanaklar sunuyorsa, çoğu ebeveyn için tercih sebebi. Bu süreçte de okulun gerek sportif başarıları gerekse sanata olan yaklaşımı çocukların sağlıklı gelişimi için iyi bir avantaj.

Tabii burada önemli noktalardan biri de bütçe. Özel okulların eğitim sistemindeki farklılıklar gibi okul ücretleri de farklılıklar gösteriyor. Ebeveynler her yıl açıklanan eğitim-öğretim yılına ait rakamlara bakarak okulları da kendi bütçelerine göre değerlendirebilirler.

EĞİTİM SİSTEMLERİ
Veliler okullar arasında seçim yaparken özellikle çocuklarını 21'inci yüzyılın değişen mesleklerine uygun beceriler ve onları iş hayatında başarıya götürecek yetkinliklerle donatacak kurum-lara öncelik veriyorlar. Bu yüzden de pek çok eğitim kurumu yenilikçi eğitim yaklaşımlarını kullanıyor.

Kurumlar, farklılaştırılmış eğitim, proje tabanlı öğretim, STEM, STEAM, sorgulama tabanlı öğrenme, sistem düşüncesine dayalı eğitim, yaratıcı çalışmalar, oyunlaştırma gibi yaklaşımları birbirini tamamlayıcı, birlikte veya ayrı ayrı olarak uygulayabiliyor.

BEYKENT EĞİTİM KURUMLARI
"ÖĞRENCİLERİMİZ GELECEĞİN DÜNYASINDA SÖZ SAHİBİ OLUYOR"
"Beykent Eğitim Kurumlan, bütünsel öğrenmeyi ve sorgulamayı esas alan bir eğitim yaklaşımını benimsiyor. İlköğretim ve ortaöğretimde ders programlarında yer alan kodlama dersleri ile öğrencilerin geleceğin dünyasında söz sahibi olabilmeleri hedefleniyor. Beykent Eğitim Kurumları; öğrencilerinin, açık fikirli 21. yüzyıl insanı olarak, sürekli ve hızla değişen dünyaya ayak uydurabilmeleri için onlara, ihtiyaç duyacakları temel bilgi, deneyim ve yetenekleri kazandırmayı hedefliyor.



Öğrencilerinin; sahip oldukları bilgi ve yetenek ile sergiledikleri davranışlarını, sadece içinde yaşadıkları ulusal kültür çevrelerinde değil, aynı zamanda kendi sınırları dışında yaşayan kültürlerle etkileşimlerinde de kullanarak evrensel toplumun etkin ve iletişim kurabilen bireyleri olarak yetişmelerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Bütünsel öğrenmeyi ve sorgulamayı esas alan bir eğitim yaklaşımını benimseyen Beykent Eğitim Kurumları, anaokulundan başlayarak öğrencilerin kodlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik programlar uyguluyor.

Ayrıca yine küçük yaşlardan itibaren öğrencilerin seviyelerine uygun STEM eğitim modeli uygulanıyor. Bütünsel öğrenme kapsamında teknoloji ve mühendislik becerileri entegre edilmiş fen bilimleri ve matematik dersleri ile öğrencilerin 21. yüzyıl insanının sahip olması gereken becerilerle donatılması hedefleniyor. Kodlama dersleri ile de öğrencilere programlama, algoritmik ve bilişimsel düşünme, 3D dijital tasarım becerileri kazandırılıyor.

Beykent Okulları'nda uygulanan eğitim programları ile şimdiden öğrencilerin gelecekte seçim yapmalarını kolaylaştıracak altyapı hazırlanıyor. Aldıkları yoğunlaştırılmış yabancı dil eğitimi, gerek kodlama gerekse STEM eğitimi ile gelecekteki iş hayatlarına yaşıtlarından daha donanımlı ve bir adım önde başlamaları sağlanıyor."

VİZYON KOLEJİ
"MERKEZİMİZDE 'İNSAN' VAR"
“Vizyon Koleji'nin eğitim felsefesinin merkezinde 'insan' var. Öğrencilerinin yaşam boyu mutlu ve başarılı bireyler olmalarını sağlayacak bilgi ve becerilerle onları donatmayı misyon edinen Vizyon Koleji, hedeflerini bu amaç doğrultusunda belirliyor. 'Öğrenci önce insandır, öğretmen önce insandır, veli önce insandır. Her insan biriciktir' felsefesiyle yola çıkan Vizyon Koleji eğitimde iki temel hedefi belirlemiş.

Bu hedefler sırasıyla şöyledir:

• Yaşam boyu başarının anahtarı olan düşünsel, sosyal, duygusal becerileri kazandırmak ve geliştirmek.
• Akademik başarı için gereken donanım ve becerileri kazandırmak ve geliştirmek.

Vizyon Koleji eğitim alanında dünyada en çok yatırım ve AR-GE çalışması yapan kurum olan Microsoft tarafından örnek 21'inci yüzyıl okulu olarak resmen akredite edilmiş ve tüm dünyaya örnek olarak gösterilmiştir. Bu nedenle Vizyon Koleji, Microsoft resmi sitesinde de belirtildiği üzere Microsoft Showcase School akreditasyonuna sahip.
Vizyon Koleji'nde İngilizce öğretiminin temel felsefesi dilin sosyal bir varlık olduğu gerçeği üzerine kuruludur.

İngilizce dersi alan bir öğrenci bunu yaparken zevk almalı, yaptığı her çalışmanın gerçek yaşamla bağlantısını görmeli ve İngilizce'yi 'içselleştirerek' gündelik yaşamının doğal bir parçası haline getirebilmelidir. Bunun için eğitim sistemi ve ders programları her alanda yoğun interaktif çalışmalar içerir. Tüm kademelerde İngilizce dersinin iletişim dili sadece İngilizce.



Vizyon Koleji'nde yabancı dil öğretiminde harmanlanmış öğrenmenin araçları (Blended Learning) olan yapay zeka teknolojileriyle zenginleştirilmiş interaktif dijital öğrenim platformları verimli biçimde kullanılır. Bu sayede dil öğrenme süreçleri okul dışına da yayılır ve öğrencinin hem kendi hızında öğrenmesi desteklenir hem de hedef dile daha fazla maruz kalması sağlanır. Öğrenme teknolojilerinin bir diğer avantajı ise her öğrencinin sarfettiği öğrenme çabası ve gelişiminin detaylı biçimde izlenilebilmesi ve bireye özel tedbir ve çözümler geliştirilebilmesidir."
Etiketler
Fatoş Bozkuş
0
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL