Bist 100
9090,94
0,12%
Bist 100
Dolar/TL
32,3696
0,102%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0075
-0,2612%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,079
-0,012%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,56
0,12%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yerli steakhouse yurtdışı atağında

10 Ocak 2016
Yerli steakhouse yurtdışı atağında
152
Yeme-içme sektörünün en gözde alanlarından biri olan steakhouse restoranları, sadece Türkiye’de değil dünyada da büyümeye hazırlanıyor. Yerli steakhouse markaları, Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan bir coğrafyada restoranlar açmayı planlıyor. Bu markalar içinde Türkiye’de de yeni franchise şubelerle büyümeyi planlayanlar var. Bu çerçevede dört şirket 86 yeni şube açacak.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
Ete olan düşkünlüğümüz inovatif bir pişirme tekniği ve farklı sunum ile bir-leşince, steakhouse restoranlarına olan rağbet artmaya başladı. Buna bağlı olarak sektördeki marka sayısı da hızla artıyor. Yeni markalar ve şubelerle pazar büyüyor.

İstanbul’da 70’ten fazla steakhouse restoran markası bulunuyor. Bu rakamın Türkiye genelinde 100’den fazla olduğu tahmin ediliyor. Bunların kimi franchise şubeler açarak hızlı büyümeyi tercih ederken, kimi temkinli davranıyor ve organik büyümeyi planlıyor. Bazı markalar da yurtdışına yöneliyor ve Danimarka, Dubai, İsveç, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerde restoranlar açıyor.

Türkiye’nin hızla büyüyen steak-house markalarının büyüme planlarını araştırdık. Bu planlar girişimciler için de fırsatlar barındırıyor. Yaptığımız araştırma, yurtiçinde franchising yoluyla büyümeyi planlayan dört şirketin 86 şube açacağını gösteriyor.

DÜNYA MARKASI OLACAK

Sektörün en önemli oyuncularından biri olan Günaydın Et ve Restoranlar Grubu, şu anda kebap, kasap & steakhouse, köfte & döner ve burger olmak üzere dört farklı konsept ile hizmet veriyor. Bunların hepsinde ayrı ayrı kitlelere ulaşıyor.

Günaydın Et ve Restoranlar Grubu Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, steakhouse konseptinin kendilerinin gelişimine çok önem verdikleri bir alan olduğunu vurguluyor. Bugün beş şubeyle faaliyet gösteren Günaydın Steakhouse restoranlarında servis edilen premium etlerin tamamı şirketin kendi çiftliğinde üretiliyor.

Sektörün son dönemde büyük bir gelişim gösterdiğini söyleyen Asan, “Özellikle son dönemde AVM'lerde açılan steakhouse'lar trend olmuş durumda. Gelmiş olduğumuz nokta itibariyle hedefimiz dünya markası olmak” diyor.

ÖZGÜR ŞEF’İN PLANLARI

Sektörün bir diğer öncü markası ise Özgür Şef. Bu şirketin yarattığı yeni markalar da var. 20 şubeye ulaşan Özgür Şef ve yeni markası Deli Kasap, genç ve yenilikçi bir steakhouse zinciri. Özgür Şef’in bir diğer markası olan Deli Kasap ise son olarak Ataşe-hir’de tamamen bir yeme-içme desti-nasyonu olarak açılan Bulvar 216’da yeni şubesini faaliyete geçirdi.

Özgür Şef’in kurucusu Özgür Özkan, 2016 yılında Türkiye’de en az 20 şube daha açmayı planladıklarını söylüyor. Yurtdışında ise ocak ayında faaliyete girecek olan Danimarka’daki Kopenhag şubesinden sonra İsveç,
Azerbaycan, Kazakistan, İran, Suudi Arabistan’da şubeler açılması hedefleniyor.

Özkan, “Aynı imalat zincirini yurtdışındaki şubelerimizin hizmetine sunmak için Polonya ve Danimarka'ya da entegre tesislerimizi kuruyoruz. Ocak ayında ilk üretimimizi yurt-dışında başlatmayı planlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

ANKARA’DAN DUBAİ’YE

Butcha Steakhouse, 2009 yılında Ankara’da ilk restoranını açmıştı. Faaliyete geçtikten sonra büyük ilgi görerek hızla büyüdü ve rotasını yurtdı-şına çevirerek Dubai’de de bir restoran açtı. Şirket, lezzetlerini İstanbul’a da taşıdı. Butcha’nın şu anda Türkiye’de beş ve yurtdışında bir adet olmak üzere toplam altı şubesi bulunuyor.

Butcha’nın kurucusu Osman Sungur, önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini şöyle anlatıyor: “Dubai’de iki Butcha daha açacağız. Şu an titizlikle bunun için hazırlanıyoruz.

2016’da yurtiçinde ve yurtdışında olmak üzere kendimiz altı Butcha Ste-akhouse ve quick service konseptimiz olan Butcha Grill adına da dört şube açmayı hedefliyoruz. Franchise taleplerini de değerlendirdiğimizde bu rakama 10 şubenin daha ekleneceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki iki yıl içerisinde şube sayımızı 100’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

KENDİLERİ BÜYÜYECEK

Kent Gıda’nın eski sahibi olan Ta-hincioğlu Holding, Polonez ile ortaklaşa restorancılık işine girmişti. Bu iki şirket 2008 yılında Tahincioğlu Hol-ding’e ait Palladium AVM’de Brasserie Polonez ismiyle ortak bir restoran açmıştı. Yüzde 50-50 ortaklı zincirin ikinci halkası da Bağdat Caddesi’nde açılmıştı.

İki ortak bu kez farklı bir konsept yarattı. Grill Polonez Restaurant & Kasap adı verilen yeni restoran da Ataşehir’de Palladium Tower’da geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başladı. Grill Polonez Yöneticisi Onur Ta-hincioğlu, önümüzdeki yıllarda şubeleşme adımlarını hızlıca atmayı planladıklarını ve kendi yatırımlarıyla büyümeyi planladıklarını ifade ediyor.

Baltazar, Karaköy’de burger & ste-akhouse konseptiyle faaliyet gösteren bir marka. Bu yıl açılan Caddebostan
40 86 şubesiyle Anadolu Yakası’nda da hizmet vermeye başladı. Markanın kurucusu Onur Çelikkartal, “Hafta içi dört gün, günlük ortalama 300 misafirimiz oluyor.

Cuma, cumartesi ve pazar günleri ise günlük ortalama 500-550 kişiye hizmet veriyoruz” diyor. Markanın yakın zaman için franchise verme düşüncesi yok. Ancak Çelikkartal, uzun vadeli planları arasında bunun yer aldığını söylüyor.

İSTANBUL’A TAŞINIYOR

Geçtiğimiz yaz Çeşme’de verdiği steakhouse hizmetiyle ilgi gören Süleyman Steakhouse, İstanbul’a ilk şubesini açmayı planlıyor. Markanın kurucusu Süleyman Dilek, “Etiler’de 150 kişilik bir restorana hayat vereceğiz. Daha sonra da Dubai ve Londra’da şubelerimiz açılacak” diye konuşuyor.

2011 yılının haziran ayında Emi-nönü’nde dededen kalma 110 yıllık ticaret dükkanında steak house & burger restoranı hayalini et severler ile buluşturan Mustafa Burak Altay, 2014’te Nişantaşı’nda da bir şube açan Virginia Angus şubelerinde ayda ortalama 25 bin kişiyi ağırlıyor. Altay, önümüzdeki yıllarda İstanbul’da 10 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Markanın franchising altyapısı ve bu yönde bir çalışması yok. Şirket kendi içerisinde organik büyümeyi düşünüyor.

BEŞ ŞUBE AÇACAK

2012 yılında Yeşilköy’de kurulan Hikmet Steakhouse da kendisi büyümeyi tercih eden markalar arasında. Markanın kurucusu Hikmet Adıbelli, İstanbul’da beş şube açmayı planladıklarını söylüyor. Bunun yanı sıra bir burger konsepti de yaratacaklarını ifade ediyor. Sektörün yeni markalarından BEEVES Butcher & Steakhouse, özellikle İstanbul’da yeni şubelerle büyümeyi hedefliyor. Halen 12 şubesi bulunan şirketin 25 yeni şube açma hedefi var.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2324,56 0,12%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9090,94 0,12%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,343 -0,022%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35508 0,07755%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,3325 -0,4279%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3696 0,102%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,012%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0075 -0,2612%
  • STERLIN/DOLAR 1,26139 -0,07526%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL