Bist 100
8718,11
-1,25%
Bist 100
Dolar/TL
32,338
0,0901%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1588
0,0971%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0875
0,0207%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2247,93
0,17%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bu yıl 'kuluçka'dan 1.105 start up çıkacak

03 Mayıs 2018
Bu yıl 'kuluçka'dan 1.105 start up çıkacak
Girişimcilerin ilk aşama yatırımcısı olan kuluçka merkezlerinin sayısı her geçen yıl artıyor. Girişimciler için ofis alanı, mentorluk, networking, sosyal imkan, melek yatırım gibi birçok destek veren 15 kuluçka merkezi bu yıl bin 105 start up'u bünyesinde ağırlayacak.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Türkiye'de sayıları hızla artan girişim hızlandırma programları ve kuluçka merkezleri, girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmek veya projesini belli bir aşamaya getiren girişimcilerin projelerini geliştirip büyütmek için önemli katkılar sunuyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Kuluçka merkezleri daha çok fikir aşamasında olan girişimcilerin başvurabileceği yerler. Ancak projeye dönüşmüş fikirler de kuluçka merkezlerine başvurabiliyor. Hızlandırma programlarına ise fikir aşamasının ötesine geçen, projesi belli bir aşamaya kadar hayat bulan girişimciler başvurabiliyor.

Türkiye'de girişim hızlandırma programlarının ve kuluçka merkezlerinin sayısı 50 civarında. Yakın dönemde bu tür merkezlerin sayısının üç hanelere ulaşacağı ifade ediliyor. 15 kuluçka merkezinin bu yıl destekleyeceği start up sayısını ve sundukları olanakları araştırdık. Yaptığımız araştırmaya göre, bu yıl 15 kuluçka merkezi bin 105 start up'a ev sahipliği yapacak.

455 MİLYON TL'LİK DEĞERLEME
İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi, son yedi yılda ülke genelinde bin 180 girişime ve 3 bin 345 girişimciye destek verdi. 50 milyon TL'yi aşan yatırım alan girişimlerin toplam değerlemesi 455 milyon TL'yi geçti. İTÜ Çekirdek'te 2012'den beri 300'den fazla girişim şirketleşti.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, "Her yıl kasım ayında düzenlediğimiz Big Bang'de geçen yıl girişimciler, yatırımcı ve diğer paydaşlarımızdan 17 milyon TL'yi aşan değerde ödül kazandı ve yatırım aldı. Bu rakamla Big Bang, dünyanın girişimciye en fazla kaynak sağlayan yarışması (demo day) oldu. Bu yıl yeni paydaşlarımız ve büyüyen girişimcilik ekosistemiyle bu rakamı daha da öteye taşımayı hedefliyoruz" diyor.

ABD'YE GİRİŞ DESTEĞİ
Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi'nde faaliyet gösteren start up'lar ağırlıklı olarak yazılım ve elektronik sektörlerinde yer alıyor. Yıldız Teknopark Genel Müdürü Mesut Güner, bu yıl kuluçka merkezinin sosyal olanaklarını artıracaklarını ve fiziki alanlarını geliştireceklerini söylüyor.

Güner, "Yıl içerisinde Yıldız Teknopark olarak yarışmalar düzenleyerek girişimcilere para ödülü, Yıldız Kuluçka'da yer alma fırsatı ve ABD'de Silikon Vadisi'nde bulunan Starcamp ofisimizde hızlandırma programından yararlanma gibi imkanlar sunacağız" diye konuşuyor.

Bilkent CYBERPARK, 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü kuluçka programları ve mezun edilen girişimciler sayesinde hem Türk teknoloji girişimciliği ekosisteminde hem de yerli ve yabancı yatırımcılar nezdinde öncelikli bir yere sahip.

Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, ürünlerini ticarileştirmek isteyen kuluçka firmalarını bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Uygulamalı Teknoloji Transfer Programı'na dahil ettiklerini ve mentorlarla üç ay boyunca ürünlerinin ticarileştirilmesi için yol haritaları hazırladıklarını söylüyor. İnaltekin, "CYBERPARK Hızlandırıcı Programı CAP ile de kuluçka firmalarımız başta olmak üzere ABD pazarına girme desteği sağlıyoruz" diyor.

ONLINE ORTAMDA EĞİTİM
Sabancı Üniversitesi Teknoloji Tabanlı Girişimleri Hızlandırma Merkezi SUCool, programı gereği çoğunlukla şirketleşmemiş girişimlerle çalışıyor ve program sonunda başarılı olanların şirketleşmesini sağlamayı amaçlıyor. SUCool, şu ana kadar 62 girişim ekibine destek verdi, bunların yaklaşık 40 tanesi mezun olabildi.

Sabancı Üniversitesi Teknoloji Tabanlı Girişimleri Hızlandırma Merkezi SUCool Direktörü Başar Kaya, Hollandalı InnoEnergy şirketiyle işbirliğine gittiklerini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Dört yıldır Avrupa'da düzenlenen ve dünyanın en büyük enerji start up yarışmalarından olan 'Powe-rUp!' isimli organizasyonu Türkiye'ye getirdik. Ayrıca ülkemizde bir ilk olarak Online Kuluçka programını başlattık. Pre-Sucool dediğimiz bu program sayesinde ülkenin her yerinden girişimciler, online ortamdaki eğitim ve mentorluk fırsatlarından faydalanabilecek."

BANKALARDAN DESTEK
Bankalar da son yıllarda kurdukları kuluçka merkezleri ve hızlandırma programlarıyla start up'lara destek sağlıyor. Örneğin Garanti Bankası'nın hızlandırma programı GarantiPartners'a bugüne kadar 2 bine yakın başvuru yapıldı. Şu anda 19 girişim GarantiPartners portföyünde çalışmalarına devam ediyor.

GarantiPartners Girişim hızlandırma programı kapsamında FinTech, sosyal girişimler, dijital yayıncılık ve içerik girişimleri, online pazaryerleri, ürün/donanım girişimleri gibi pek çok farklı sektörden girişim bulunuyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, "Önümüzdeki dönemde portföyümüzdeki mevcut girişimleri ekosistemde sürdürülebilir hale getirmeyi, uluslararası platformlarda tanınmasını sağlamayı ve yatırımcıları portföyümüzdeki girişimlerle daha efektif buluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuşuyor.

TEB Girişim Evi çatısı altındaki TEB Kuluçka Merkezi'nde de girişimcilere ofis desteği, yatırımcı ve müşteri buluşmalarıyla projelere tanıtım olanağı sağlanıyor. TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, "Let's up programımızla yedi üniversitede yapılacak iş fikri seçimleriyle 16 öğrencimiz Silikon Vadisi'ne götürülecek" diyor.

HER DÖNEMDE 10 GİRİŞİM
Girişimcileri kuluçka merkezi ile destekleyen bir diğer banka olan Kuveyt Türk, yeni fikirleri büyütüp geliştirerek ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla Lonca Girişimcilik Merkezi'ni 2017 Eylül ayında Workinton işbirliğiyle kurdu. Merkez ilk dönemde 10 girişime destek oldu ve altı ay süren eğitim ve mentorluk desteğinin ardından mart sonunda ilk dönem mezunlarını verdi.

Kuveyt Türk Bankacılık Servis Grubu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, "Lonca Girişimcilik Merkezi olarak ikinci dönemde 10 yeni girişim fikrini destekliyoruz. Her yıl üç başvuru dönemiyle yılda en az 30 girişimi desteklemeyi hedefliyoruz" diye konuşuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2247,93 0,17%
  • ALTIN ONS 2162,12 0,07%
  • BIST 100 8718,11 -1,25%
  • DOLAR/JAPON YENI 149,241 0,059%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3539 0,04988%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,7195 -0,8706%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,338 0,0901%
  • EURO/DOLAR 1,0875 0,0207%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1588 0,0971%
  • STERLIN/DOLAR 1,27256 -0,04281%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL