Bist 100
9142,4
0,69%
Bist 100
Dolar/TL
32,3833
0,1444%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0333
-0,1878%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,079
-0,0093%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2325,05
0,14%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Euromoney: Akbank Orta ve Doğu Avrupa'nın en iyi bankası

15 Temmuz 2016 | 14:25
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:39
Euromoney: Akbank Orta ve Doğu Avrupa'nın en iyi bankası
Akbank, dünyaca saygın finans kuruluşu Euromoney’nin “Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası” ödülünü alan ilk Türk bankası oldu.

Dünyanın en önde gelen ve saygın finans yayın gruplarından Euromoney tarafından düzenlenen "2016 Mükemmellik Ödülleri" - "2016 Excellence Awards" sahiplerini buldu. Uluslararası bankacılık sektörünün büyük önem verdiği bu prestijli ödül töreninde Akbank büyük bir başarıya imza atarak Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası seçildi. Akbank, bankacılık çevrelerinin yakından izlediği prestijli Euromoney değerlendirmesinde bu büyük ödülü alan ilk Türk bankası oldu. Aynı törende Akbank yedinci kez Türkiye’nin En İyi Bankası seçildi.

Akbank’ın çifte başarısını değerlendiren Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil, “Akbank’ın sadece Türkiye’nin değil Orta ve Doğu Avrupa’nın da en iyi bankası olduğunu öğrenmek bizler için büyük bir gurur. Türkiye’den bir bankanın bu ödülü alması bankacılık sektörümüz açısından da önemli. Bu başarı tüm Akbanklıların. Genel müdürlükten bölgelere, şubelerden iştiraklerimize bu başarıda tüm Akbanklıların katkısı, emeği var” dedi ve ekledi:

“Elde ettiğimiz başarı tesadüf değil; özellikle son 4-5 yılda hızlanarak sürdürdüğümüz, vizyoner, belli bir stratejiye dayanan, istikrarlı, azimli ve motive bir takım çalışmasının sonucu. Akbank özellikle son yıllarda müşteri odaklı hizmet modeli, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini yükselten çalışmaları, yenilikçi ürün ve hizmetleri, Direkt Bankacılık, dijitalleşme, yüksek teknoloji kullanımı gibi konularda Türkiye’de çıtayı daha da yükseltti. Bu dönemde müşterinin tercih ettiği banka olduk. Sürdürülebilirliği her zamanki gibi ön planda tutarak riski de iyi yönettik. Bütün bunların rakamsal gelişimimize çok önemli bir katkısı oldu.

“Bankamızın finansal gücü piyasa değerimize de yansıdı”

Çok kuvvetli finansallara sahip olduklarının da altını çizen Binbaşgil bu başarıyı şöyle açıkladı:

“Bankamız net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artırdı. Bu artışın arkasında 3 temel neden var: daha çok tercih edilmenin getirdiği müşteri gelirlerindeki önemli artış, dijitalleşme ile elde edilen ve dünyaya örnek olabilecek verimlilik düzeyi ve de üstün risk yönetimi. Akbank’ın çok kaliteli bir müşteri portföyü var. 2016’nın ilk çeyreğinde takipteki kredi oranımızı yüzde 2 seviyesinde tuttuk. Sektördeki en düşük takipteki kredi oranına sahibiz. Ekip olarak çeyreklik performansa değil, uzun vadeli, sürdürülebilir başarıya odaklıyız. Bu anlayışımız piyasa değerimizin gelişiminde de kendisini gösteriyor, Akbank’ın stratejisi ve ürettiği sonuçlar piyasalarca da kabul görüyor. Akbank yatırımcıların büyük takdirini topluyor.”

“Dijitalleşme ve mobil teknolojilere geçtiğimiz beş yılda ortalama 100-120 milyon USD yatırım yaptık.”

Akbank’ın, Euromoney tarafından Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası seçilmesinde dijitalleşmeye verilen önemin de büyük payı olduğunun altını çizen Binbaşgil, sözlerine şöyle devam etti:

“Euromoney tarafından Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası seçilmemizde dijitalleşmeye verdiğimiz önemin büyük payı var. Dijitalleşme bankacılık sektörünün geleceğini belirleyecek. Biz bunu yıllar önce gördük. Sıfırdan bir banka yaratırmışçasına engelleyici unsurları ortadan kaldırma yolunda önemli çaba sarf ettik; insan odaklı, teknolojiyle şekillenen bir dönüşüm başlattık. Dijital ve mobil kanallarımızla müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına cevap vermeye, hizmet kalitemizi artırmaya devam ediyoruz. Akbank’ta inovasyon kültürünün güçlenmesi için çok çalışıyoruz. Dijitalleşme ve mobil teknolojilere geçtiğimiz beş yılda ortalama 100-120 milyon USD yatırım yaptık. 2015 yılında Türkiye’de dijital bankacılık pazarı yüzde 21 büyürken, biz bu alanda yaklaşık yüzde 40 büyüdük. Dijital kanalları kullanan müşteri sayımız 3 milyona, mobil bankacılık aktif müşteri sayımız ise yaklaşık 2,5 milyona ulaştı. Akbank Direkt Mobil, pek çok uluslararası kuruluş tarafından Dünyanın En İyi Mobil Bankacılık Uygulaması seçildi; benchmark gösterildi. 2015 yılında Akbank Direkt Mobilden yapılan işlem adedi 90 milyondu. Bu rakam 2016’nın ilk çeyreğinde 125 milyon işleme ulaştı. Mobil müşteri aktifliğinde Batı Avrupa bankalarının da önündeyiz.”

Akbank’ın dijitalleşme hamlesinin bankanın verimliliğine de yansıdığını belirten Hakan Binbaşgil şöyle devam etti: “2011-2016 arasında gelirleri giderlerinden en fazla artan özel banka olduk. Gider-Gelir rasyomuz sadece Türkiye’nin en iyisi değil, dünyada da örnek gösterilebilecek nitelikte. Yakalamış olduğumuz bu yüksek verimlilik düzeyi ilerideki dönemlerde de Akbank’a önemli rekabet avantajı sağlamaya devam edecektir.”

“Hizmet kalitesi çok yakın takibimizde”

Son yıllarda binden fazla süreç iyileştirmesi yaptık. Bu sayede müşterilerimize 4,5 milyon saat daha fazla zaman ayırmaya başladık. 900’e yakın şubemizin, mobil ve dijital kanallarımızın hizmet kalitesini her gün ölçüyoruz. 14 bin Akbanklının her birinin kalite skoru var. Bağımsız firmalar tarafından müşteri araştırmaları gerçekleştiriyor, her yıl en üst sıralardaki yerimizi sağlamlaştırmaya çalışıyoruz. Bu stratejimiz devam edecek.

“Türkiye’nin en nitelikli, en iyi eğitimli, en verimli çalışan kadrolarından birine sahibiz. Akbanklılarla ve başardıklarıyla gurur duyuyorum”

Sözlerini, “Sadece Türkiye’nin değil Orta ve Doğu Avrupa’nın da en iyi bankası olmamızda en büyük pay şüphesiz ki çalışanlarımızın; her şeyin başı çalışan kalitesi” diye sürdüren Binbaşgil, “Bankacılıktaki değişime sadece ayak uydurmak değil, bu değişimi yönlendirmek istiyorsanız, kaliteli bir çalışan kadrosu şart. Ben de Akbanklılarla ve başardıklarıyla büyük gurur duyuyorum.” dedi ve ekledi:

“Biz de çalışan kalitemize çok önem veriyoruz ve bu konu geleceğimiz için odak noktası olmaya devam edecek. Türkiye’nin en nitelikli, en iyi eğitimli, en verimli çalışan kadrolarından birine sahibiz. Çalışanlarımızın yüzde 94’ü üniversite mezunu, bu rakam sektörde yüzde 77. Yüksek lisans ve doktoralı çalışan oranında sektörün ilk sıralarındayız. Genç ve dinamik ülkemizin ihtiyaçlarını daha da iyi karşılamak için insan kaynaklarımıza önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.”

“Akbank’ın olduğu kadar Türk Bankacılık sektörünün gücünün de bir yansıması”

Akbank’ın Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası seçilmesinin, Akbank’ın olduğu kadar Türk Bankacılık sektörünün gücünün de bir yansıması olduğunu vurgulayan Hakan Binbaşgil şöyle devam etti:

“Türk bankacılık sektörü rekabetçi. Sektörümüz yaratıcı. Çok kaliteli insan kaynaklarına sahip. İnovasyona ve teknolojik gelişimlere açık. Ekonomik göstergeleri ve performansı çok iyi. Türkiye bankacılık sektörü dünyanın en iyilerinden. Bizim de Akbank olarak böyle bir sektörün en iyisi seçilmemiz ve bu sayede de Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyisi olmamız hepimizi gururlandırıyor. Gelecek başarılar için tüm Akbanklılara şevk veriyor. Bu başarıda katkısı olan tüm paydaşlarımızı bir kez daha canı gönülden kutlar, hepsine teker teker teşekkür ederim.”

 

520
Etiketler
Akbank
0

  • ALTIN GRAM - TL 2325,05 0,14%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9142,4 0,69%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,225 -0,1%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35374 -0,02142%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4075 -0,347%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3833 0,1444%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0093%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0333 -0,1878%
  • STERLIN/DOLAR 1,2637 0,10734%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL