Bist 100
8718,11
-1,25%
Bist 100
Dolar/TL
32,3377
0,0891%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1447
0,0569%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0868
-0,0386%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2245,15
0,05%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dönüşümün yeni adresi Göztepe-Ziverbey hattı

20 Aralık 2015
Dönüşümün yeni adresi Göztepe-Ziverbey hattı
İstanbul Anadolu Yakası’nda Fikirtepe ile başlayan kentsel dönüşüm hareketi, komşu semt olan Ziverbey-Göztepe hattında da hız kazandı. Bağdat Caddesi’ne yakınlığı bölgeye ilgiyi artırıyor. Çok sayıda projenin devreye alındığı bölge, kentsel dönüşümün yeni adresi oldu. Ortalama metrekare fiyatlarının 9 bin liralara ulaştığı bölgede değişik firmaların 18 dönüşüm projesi hayat buluyor.

LEVENT GÖKMEN
lgokmen@ekonomist.com.tr

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın verdiği avantajlar İstanbul’un yıldızı parlak semtlerine yenilerini ekliyor. Göztepe- Ziverbey, İstanbul’un son dönemde yıldızı parlayan yeni bölgesi haline geldi. Bağdat Caddesi, Nişantaşı gibi popüler semtlerde hareketlenen kentsel dönüşüm, Anadolu Yakası’nın yeni dönüşüm merkezi Göztepe-Ziverbey hattında da hız kazandı. Ortalamametrekare satış fiyatlarının 9 bin lira seviyesine ulaştığı bölgede, DKY İnşaat’tan Aydoğanlar İnşaat’a, BR Yapı’dan Sadıkoğlu İnşaat’a kadar farklı firmaların 18 dönüşüm projesi hayat buluyor. Göztepe-Ziverbey’de daha çok parsel bazında kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülürken, bu projeler Kadıköy E-5 karayolu alt bölgesinde yoğunlaşıyor. Hemen hemen her firma bu bölgede yer almak istiyor. Çünkü malikler ve müteahhit firmalar yapılan dönüşüm işbirliğinde devlet desteği ve teşviki alınabiliyor. Projelerin kolay satılabilmesi ve likidite akışının kolay sağlanabilmesi de bölgede dönüşümün hızlanma nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Ali Dumankaya
Ali Dumankaya

ALİ DUMANKAYA DKY İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“İstanbul’un en prestijli bölgeleri”
“Göztepe-Ziverbey ile İstanbul’un en prestijli bölgelerinden biri olduğu için ilgileniyoruz.Orada geliştirdiğimiz projelerimize yenilerini eklemek için çalışmalarımız sürüyor.Bölgede kentsel dönüşümher geçen gün hız kazanıyor.Önümüzdeki dönemde de birçok dönüşümprojesi göreceksiniz.”

FİYATLAR YÜKSELİŞTE
Eva Gayrimenkul Değerleme Yetkilisi Gökçen Taşkın, bu hatta kentsel dönüşümün Bağdat Caddesi’nde olduğu gibi daha çok bina dönüşümü şeklinde ilerlediğine dikkat çekiyor. Taşkın, “Kartal-Kadıköy metro hattı bölgede konut fiyatlarını ani bir dalga ile yukarı yönlü harekete geçirmişti. Kentsel dönüşümde yaşanan hareketlilik ve önümüzdeki dönemde Avrasya tüp geçidinin faaliyete geçmesiyle bölgede konut fiyatları yükselmeye devam edecektir” diyor. Gökçen Taşkın, Göztepe-Ziverbey hattında yükselenmarkalı konutlarda ortalamametrekare fiyatının 9 bin lira olduğunu, kimi projelerde bu rakamın 20 bin liralara kadar çıktığını söylüyor. Taşkın, 2017 yılının ilk yarısında devreye girmesi beklenen Avrasya Tüneli’nin Anadolu Yakası’nda bu bölgeden çıkış yapacak olmasının fiyatlarda ikinci bir dalgalanmaya neden olacağını vurguluyor. Avrasya tüp geçidinden sonra bölgede altyapı projelerinin tamamlanmasının ardından ise konut fiyatlarının artık enflasyon oranında artmasının beklendiğini söylüyor. Avrasya Tüneli’nin bu bölgenin E- 5 aksından yeryüzüne çıkacak olması ile bölgeden her yere ulaşımrahatlıkla sağlanacak.

Ozan Kolcuoğlu Ozan Kolcuoğlu

OZAN KOLCUOĞLU TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME GMY
“Parseller birleştiriliyor”
“Bölgedeki yapılar büyük parsel alanına sahip olmayan, apartman şeklinde, ağırlıklı olarak konut kullanımlı yapılar.Bu nedenle kentsel dönüşümçalışmaları blok ve komşu parsellerin birleştirilmesi şeklinde ilerliyor.Daha çok 2-3 apartmanın birleştirilip site oluşturulması şeklinde bir dönüşümgöze çarpıyor.”

BAĞDAT’A YAKINLIK AVANTAJI
Bağdat Caddesi’ne yakınlığı da bölgenin yıldızını parlatan bir diğer unsuru oluşturuyor. Orta-üst ve üst gelir grubunun tercih ettiği, manzara unsurunun olduğu bir bölge olması, Göztepe-Ziverbey hattının değerlenmesini sağlıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme GenelMüdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, Göztepe-Ziverbey aksındaki yapıların apartmanlardan oluştuğunu,dönüşümün blok ve komşu parseller bazında gerçekleştiğini söylüyor. Bölgenin orta-üst ve üst gelir grubunun tercih ettiği bir konut bölgesi olduğuna dikkat çeken Kolcuoğlu, “Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgede eski konutların m2 fiyatları 4 bin 500 ile 5 bin 500 lira aralığında. Yeni konut projelerindem2 satış fiyatları ise 8 bin ila 10 bin lira arasında. Sahil yoluna yakınlık, manzara ve Bağdat Caddesi’ne yakınlığa göre, m2 fiyatları 15 bin liralara kadar çıkabiliyor” diyor.

donusumun-yeni-adresi-goztepe-ziverbey-hatti-4

DEĞERLENME BEKLENİYOR
Ozan Kolcuoğlu, eski konut fiyatları ile yeni projelerde yer alan konut fiyatları arasındaki marjın yüzde 50’nin üzerinde olmasından dolayı, kentsel dönüşüm çalışmalarında arsa sahibi-müteahhit arasındaki anlaşmalarda gelir paylaşımoranlarının yüzde 75-yüzde 25 seviyelerine kadar çıkabildiğini vurguluyor. Fikirtepe’de yaşanan dönüşümün bölgeyi olumlu yönde etkileyeceğine dikkat çeken Kolcuoğlu, birçok inşaat firmasının bölge halkıyla kat karşılığı anlaşıp yapı adası oluşturacak şekilde parsel topladıklarını da belirtiyor. Bölgede ‘Pırlanta Göztepe’ projesini geliştiren Erkan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Erkan, yeni projeler geliştirmek üzere çalışmalarının devam ettiğini, önümüzdeki dönemde de ses getirecek yeni projelere imza atacaklarını söylüyor. Erkan, bölgenin her geçen yıl biraz daha değerlendiğini ve metrekare fiyatlarının giderek arttığını, kendi projelerinde de lansman fiyatların 7 ila 13 bin lira arasında olduğunu ifade ediyor.Mehmet Emin Erkan, bölgenin ulaşım projeleriyle birlikte daha da değerleneceğine vurgu yapıyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2245,15 0,05%
  • ALTIN ONS 2159,48 -0,05%
  • BIST 100 8718,11 -1,25%
  • DOLAR/JAPON YENI 150,178 0,687%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35525 0,14964%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,7195 -0,8706%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3377 0,0891%
  • EURO/DOLAR 1,0868 -0,0386%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1447 0,0569%
  • STERLIN/DOLAR 1,27162 -0,11625%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL