Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5235
0,4321%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7514
0,5436%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0686
0,1166%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2488,61
1,04%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İş dünyasında yakında seçim rüzgarı esecek

13 Haziran 2017
İş dünyasında yakında seçim rüzgarı esecek
İş dünyası örgütleri seçimlere hazırlanıyor. ihracatçı birliklerinden odalar ve borsalara, ekonominin önde gelen sivil toplum örgütlerinde başkanlık için yakında seçim yarışı başlayacak. Birçok örgütte kulisler yapılmaya ve isimler telaffuz edilmeye başladı bile. TİM Başkanlığı için beş adayın ismi geçerken, İTO ve İSO’da da seçimlerin ciddi bir rekabete sahne olması bekleniyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

İş dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarında yakında seçim rüzgarı esecek. 2017 yılına TÜSİAD’daki başkanlık seçimiyle giren iş dünyasında, gözler bu defa ihracatçı birlikleri, odalar ve borsalardaki seçimlere çevrildi. TÜSİAD’da Erol Bilecik’in tek başkan adayı olarak belirlenmesiyle bir yarış olmadı. Ancak önümüzdeki dönemde kritik koltuklar için birden fazla adayın isminin geçtiğini görüyoruz.

Dört yılda bir yapılan oda ve borsa seçimlerinin bu yıl mayıs ayında yapılması gerekiyordu ama Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın seçim takvimini açıklamaması nedeniyle hala yapılamadı. 365 sanayi ve ticaret odasındaki seçimler tahminlere göre ekim ve kasım aylarında yapılacak. Tüm odalardaki seçimlerin neticelenmesinin ardından da Mayıs 2018’de TOBB Başkanı seçilecek. Önümüzdeki yıl ihracatçı birliklerinde de seçim yarışı olacak.

Henüz erken olsa da önümüzdeki günlerde seçim yarışının hızlanacağı ihracatçı birlikleri, oda ve borsalarda kulislerin nabzını tuttuk. Buna göre STK’lar içinde en hareketli seçim süreci Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) yaşanacak. Kulislerde TİM için beş ismin adı geçiyor. 2018’de seçimlere gidecek TİM’in yanı sıra renkli görüntülerin yaşanması beklenen diğer kurumlan ise İSO ve İTO oluşturuyor.

GÖZLER İSTANBUL ODALARINDA
İş dünyasının önde gelen iki kurumu olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) başkanlık için önemli isimlerin adı öne çıkıyor. Seçimlerin öngörülen tarihte yapılması halinde ekim ya da kasım ayında başkanını seçecek iki kurumda kıyasıya bir rekabet söz konusu olacak.

Ufak ufak başlayan seçim gündemi ve yapılan temaslara göre İSO’nun başkan adaylığı için kulislerde üç isim öne çıkıyor. Mevcut başkan Erdal Bahçıvan’ın bir dönem daha bu görevi üstleneceği görüşü öne çıkarken, Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın da başkanlık için güçlü bir aday olabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan kurumun bir önceki başkanı Tanıl Küçük’ün de başkan adaylığı konusunda ikna edilmeye çalışıldığı iddia ediliyor. Ancak konuyla ilgili Ekonomist’e açıklama yapan Küçük, kendisine başkanlık yönünde bir talep gelmediğini anlatıyor. Küçük, “Benim böyle bir irade ve düşüncem yok. 20 yıl yönetim kurulunda hizmet verdim. O nedenle artık kendi işlerime yoğunlaşmak istiyorum” diyor.

İTO’da konuşulanlara göre ise bu seçimlerde tek liste halinde seçime gidilmesi sürpriz olacak. Mevcut başkan İbrahim Çağlar’ın yanı sıra İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz’un da önemli bir çıkış yapması bekleniyor. İTO’da başkanlık konusunda MÜSİAD üyelerinin hangi adaydan yana seçim yapacakları da önemli.

Meclis toplantısının kulisinde başkanlık için aday olup olmayacağı yönündeki görüşlerini sorduğumuz ITO Başkanı İbrahim Çağlar, “Şu an çok erken, seçimlere daha uzun bir süre var” diyor. Fakat yapılan değerlendirmelere göre önümüzdeki günlerde Çağlar’dan adaylık konusunda bir açıklama gelecek.

ANADOLU’DA YARIŞ
İstanbul Ticaret Odası’nın ardından 125 bin üyesiyle ikinci büyük oda olan Ankara Ticaret Odası’nda kısa bir süre önce başkanlık makamının istifa sonucunda boşalması nedeniyle seçim yapıldı. Gürsel Baran, Ankara Büyük-şehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek ile girdiği seçim yarışını kazandı. Önümüzdeki seçimlerde iki ismin aday olmaları durumunda yine ciddi bir rekabet yaşanması bekleniyor.

Anadolu’nun diğer önde gelen büyükşehirlerinde ise başkanlık yarışı daha net bir tablo çiziyor. Gaziantep Sanayi Odası’nda yine Adil Konukoğ-lu’nun başkan olması sürpriz olmayacak. İzmir’de Ender Yorgancılar ve Mersin’de Şerafettin Aşut’un yeni dönemde de başkanlık koltuğunda oturmaları bekleniyor.

HİSARCIKLIOĞLU ADAY MI?
365 oda ve borsayı çatısı altından toplayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) ise tüm odalardaki seçimlerin bitmesinin ardından Mayıs 2018’de seçime gidilecek.

Seçimlerde başkanlık adaylığı konusunda en çok merak edilen kurumlardan biri olan TOBB’da dönem kuralının kaldırılmış olması nedeniyle Rifat Hisarcıklıoğlu tekrar aday olabilecek. Eğer aday olursa Hisarcıklıoğlu’nun yeniden seçilme ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Yeni isimlerin adaylığı ise önümüzdeki süreçte netleşecek. Fakat muhtemel adaylar arasında ismi geçenlerden birinin şu an TİM Başkanı olan Mehmet Büyükekşi olduğunu söyleyelim.

TİM’DE BAŞKANLIĞA BEŞ ADAY
Önümüzdeki yıl seçimlere gidecek TİM’de değişim rüzgarı esecek. Başkanlık koltuğu yeni bir isme emanet edilecek. TİM’de başkanlık için beş adayın ismi öne çıkıyor. Mevcut Başkan Mehmet Büyükekşi’nin önceki rakibi İsmail Gülle, eski başkanlardan Oğuz Satıcı, şu an başkan vekili olan Tahsin Öztiryaki, Bülent Aymen ve Hikmet Tanrıverdi başkanlık için konuşulan isimler. Toplam 60 ihracatçı birliğinin büyük bir kısmının başkanı iki dönem kuralı nedeniyle değişecek.

TİM’de başkanlık için iki dönem kuralının değişmesi konusunda Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor. Anayasa Mahkemesi iki dönem kuralını kaldırırsa mevcut başkan Mehmet Büyükekşi’nin tekrar aday olması gündeme gelebilir. Ancak Büyükekşi konuyla ilgili Ekonomist’e yaptığı değerlendirmede aday olmayacağını net bir şekilde ifade ediyor. Hatta iki dönem kuralının doğru olduğunu ve kaldırılmaması gerektiğini aktaran Büyükekşi, yeni dönemde TİM başkanlığı kapısını net bir ifadeyle kapatıyor.

Seçime gidecek kurumlardan biri de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) olacak. Nisan 2018’de seçime gidilecek TÜRKONFED’in bünyesinde 24 federasyon ve 186 dernek üzerinden 40 bin şirket yer alıyor. Mevcut başkan Tarkan Kadooğlu’nun başkanlığı yardımcısı Şükrü Ünlütürk’e bırakması bekleniyor.

Son olarak kulislerde konuşulan önemli bir seçim ise Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu’nda (DEİK) olacak. Mevcut Başkan Ömer Cihad Vardan’ın yerine Nail Olpak’ın geçebileceği konuşuluyor. MÜSİAD’da başkanlık görevini geçen hafta teslim eden Nail Olpak’ın bu göreve geçmesi sürpriz olmayacak.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2488,61 1,04%
  • ALTIN ONS 2380,12 0,79%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,275 -0,067%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3746 -0,18806%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,2275 0,0666%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5235 0,4321%
  • EURO/DOLAR 1,0686 0,1166%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7514 0,5436%
  • STERLIN/DOLAR 1,24732 0,15698%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL