Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,4055
0,2131%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0893
-0,0281%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,079
-0,0065%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2326,51
0,2%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İstihdam son çeyrekte vitesi yükseltecek mi?

18 Ekim 2016
İstihdam son çeyrekte vitesi yükseltecek mi?
İşsizlikte yaz aylarında yaşanan tırmanıştan sonra gözler yılın son çeyreğine çevrildi. İş dünyası bu dönemde istihdamda daha olumlu bir tablonun ortaya çıkacağım umuyor.

Yaptığımız araştırma son çeyrekte 27 şirketin 6 bin 264 kişiyi istihdam edeceğini gösteriyor. İşe alımların perakende sektöründe yoğunlaşacağı dikkati çekiyor. Bu dönemde sadece LC Waikiki bin 500 kişiyi işe alacak.

FATOŞ BOZKUŞ                                  ÖZLEM BAY YILMAZ
fbozkus@ekonomist.com.tr           obay@ekonomist.com.tr

Ekonomideki yavaşlama bu yıl bahar ve yaz aylarında işsizlikte sert bir yükselişe yol açtı. Eldeki son verilere göre, nisan ayında yüzde 9,9 olan mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı haziran ayında yüzde 10,9’a çıkmış durumda. Muhtemelen sonraki birkaç ayda da işsizlikte yükseliş çıkacak.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
8072


Fakat iş dünyası yılın son çeyreğinde istihdamda bir toparlanma olacağını umuyor. Manpower’in bu döneme ilişkin İstihdama Genel Bakış Araştırması’nda işverenlerin ılımlı işe alım beklentileri bildirdiği görülüyor. Bu dönemdeki işe alım planları önceki çeyreğe göre 4 puan daha güçlü.

Araştırmada yer alan 11 sektörün 10’unda işverenler istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. En güçlü işe alım beklentileri inşaat sektöründe. Onu kamu ve sosyal hizmetler, ulaşım, depolama ve iletişim takip ediyor. Finans, sigortacılık, madencilik perakende ve ticaret de hemen peşinden geliyor.

Peki bu beklentilerin gerçeğe dönüşme olasılığı ne kadar? Ekonomist olarak her yılbaşında yaptığımız istihdam araştırmamızı bu kez yılın son çeyreği için yaptık. Bu araştırmada 27 şirketin son çeyrekte 6 bin 264 kişilik istihdam yaratmayı planladığı sonucuna ulaştık.

8073ÜÇ ŞİRKET 3 BİN KİŞİ ALACAK
Bu dönemde en çok alım yapacak şirketlerin başında LC Waikiki geliyor. Bugün 32 bin 500 kişiye istihdam sağlayan LC Waikiki son çeyrekte yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık bin 500 kişilik işe alım öngörüyor.

Buying operasyon ve destek ekiplerindeki çeşitli pozisyonların yanı sıra mağazalardaki satış danışmanı, depo personeli, kasa personeli pozisyonları için işe alım yapacak olan şirket, merkez birimleri için de istihdam artışına gidecek.

Yurtdışı mağazalarında ise mağaza müdürü, orta kademe yönetici, satış danışmanı, depo ve kasa personeli alımları yapılacak. LC Waikiki Mağazacılık İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Denizhan, “Buyer, designer, yazılım geliştirme uzmanlarında deneyim ve teknik bilgi düzeyi olarak beklenen nitelikte aday bulmak her zaman mümkün olamayabiliyor.

Yurtdışındaki çalışma ortamlarımızda ise yetişmiş ve kalifiye aday bulmakta zorlandığımız pozisyonlar olabiliyor” diye anlatıyor.

Liv Hospital, Medical Park ve VM Medical Park olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan MLP Care Grubu, Bahçeşe-hir’de ve Florya’da hizmete sokacağı iki yeni hastane için yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak. 2017 yılında grubun 29’uncu hastanesini İstanbul Topkapı’da açacaklarını söyleyen MLPCare Grubu İK Grup Koordinatörü Öykü Tükenmez, “Topkapı hastanemiz için de aday havuzunu oluşturmaya şimdiden başladık. İşe alım süreçlerini 2016 sonunda tamamlamayı planlıyoruz.

Gelecek yıl Pendik ve Mersin’de hizmet verecek yeni hastanelerimiz için de işe alım yapacağız” diyor. 10 bine yakın çalışanı bulunan Koton, Türkiye operasyonunun yanı sıra 25 ülkede de faaliyet gösteriyor.

Globalleşen ve sürekli büyüyen organizasyon istihdamda da artış gerektiriyor. Koton İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayça Haznedaroğlu, mağazaların yanı sıra merkezin ihtiyaçları için de son çeyrekte 500’e yakın işe alım yapmayı planladıklarını belirtiyor. Haznedaroğlu, “Özellikle sahada büyük metrekare yönetmiş, hızlı moda sektöründe tecrübeli mağaza yöneticileri en kritik rollerimizden biri. Bu alanda işe alımlarda seçiciyiz ve yoğun efor sarf ediyoruz” diyor.

8074YENİ ŞUBE İŞE ALIM DEMEK
Finansbank da listede dikkati çekiyor. 2016’nın ilk üç çeyreğinde bin 400’e yakın işe alım gerçekleştiren Finansbank, son çeyrekte de stratejisi ve hedefleri kapsamında 450’nin üzerinde işe alım yapmayı planlıyor. İşe alımlar, Türkiye genelindeki farklı şubelerin ihtiyaçlarının yanı sıra saha satış, çağrı merkezi ve genel müdürlük ekipleri için gerçekleştirilecek.

Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, yöneticileri kurum içerisinden yetiştirmeye yönelik bir yaklaşım benimsediklerini belirtiyor. Alp, “Bu kapsamda, organi-zasyonel verimliliği arttırmak amaçlı yaptığımız değişiklikler, büyüme veya turnover sonrası gerçekleşen terfi ve görev değişikliklerine bağlı olarak açılan pozisyonlar için yeni mezun alımı yapıyoruz. Bu çerçevede baktığımızda alımlarımızın yüzde 80’inden fazlası yeni mezunlardan oluşuyor” diye anlatıyor.

2017’yi yeni çalışanlarıyla karşılayacak şirketlerden biri de Kuveyt Türk. Banka, yeni açılacak şubeler, genel müdürlük ve bilgi teknolojileri birimleri için 200 yeni çalışan istihdam etmek üzere başvuru almaya başladı. Başvurular 14 Kasım’a kadar sürecek.

PERAKENDE HAREKETLİ
Perakende, istihdam konusunda son çeyreğin en hareketli sektörlerinden biri. 4 bin 719 kişiye isihdam sağlayan Boyner Büyük Mağazacılık, Türkiye çapında tüm mağazaları için yaklaşık 200 satış danışmanı almayı planlıyor. Önümüzdeki dönemde özellikle kozmetik reyonlarındaki uzman satış danışmanı alımını arttıracaklarının altını çizen Boyner Büyük Mağazacılık İK Genel Müdür Yardımcısı Murat Ak-gün, merkez bölümünde ise satın alma, tasarım, IT ve CRM ekiplerine alım yapmayı planladıklarını ifade ediyor.

2 bin 756 çalışanı olan H&M Türkiye, yılın ilk üç çeyreğinde 813 kişilik alım yaptı. Son çeyrekte ise 200 kişilik daha alım yapılması planlanıyor. H&M’nin Türkiye’de hızla büyümeye devam ettiğini söyleyen H&M Türkiye İletişim Müdürü Pelin Atay Kuran, “Bir büyüme ülkesi olduğumuzdan ötürü, işe alımlarımız büyük oranda yeni açılan mağazalarımızın ekiplerini oluşturmak ya da ofis tarafında genişleyen ekiplerimize yeni üyeler katmak için gerçekleşiyor” diyor.

500 KİŞİ ALACAK
Dünyaca ünlü markaların kumaş tedarikçisi olan ve 3 bin kişiye istihdam sağlayan Şirikçioğlu Mensucat da son çeyrekte en çok alım yapacak şirketlerden biri. Yıl sonuna kadar üretimini 7 milyon metreye çıkarmayı hedefleyen şirket, kapasite artırımı ve yeni tesis yatırımları nedeniyle 500 yeni personel almayı planlıyor.

14 bin kişiye istihdam sağlayan TAB Gıda, beyaz yakalı personel turnover oranlarında bu yıl için çift haneli düşüş yakaladı. TAB Gıda İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Asok, bu dinamiğe paralel olarak son çeyrek için planladıkları işe alım sayısının yaklaşık olarak 150 kişi olduğunu anlatıyor.

Asok, “Alım sürecinin periyodları restoran açılışlarımıza göre değişecek. Alımlarımızdaki en büyük paya sahip olacak şehir yine İstanbul olmakla birlikte, tüm Türkiye, KKTC, Makedonya ve Gürcistan için de alımlarımız olacak” diye konuşuyor.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2326,51 0,2%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,432 0,037%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35355 -0,03545%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4055 0,2131%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0065%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0893 -0,0281%
  • STERLIN/DOLAR 1,2626 0,0206%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL