Bist 100
9722,09
0,8%
Bist 100
Dolar/TL
32,5722
0,0833%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9466
0,3858%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0697
-0,0154%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2425,37
0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Konyalılar konutta site konseptini sevdi

25 Nisan 2018
Konyalılar konutta site konseptini sevdi
Aldığı göç ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları Konya'da konut yatırımlarını hızlandırıyor. Çarpık yapılaşmanın pek görülmediği kentte son 10 yılda projeler site konseptine evrildi. Kentte üretim ve satış aşamasında 24 site konseptli proje var.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

İç Anadolu Bölgesi'nin sanayisi gelişen kentlerinden biri olan Konya, planlı yapılaşmasıyla da öne çıkıyor. Geçmişten günümüze çarpık yapılaşmanın pek görülmediği kentte son 10 yılda site konseptli projelere yönelim var.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Bunda sanayisi gelişen kentteki beyaz yakalı nüfusun sayısının giderek artması etkili oluyor. Gayrimenkul gelişiminin devam ettiği Konya'da Okkalar İnşaat'tan Seha Yapı'ya, Torkam İnşaat'tan Dağ Mühendislik'e kadar yerel ve ulusal markaların üretim ve satış aşamasında 24 konut projesi bulunuyor.

TALEBİN NEDENLERİ
Aldığı göç ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları Konya'da konut yatırımlarını hızlandırıyor. Konut fiyatlarının düşük olması ve konut yatırımının geri dönüş süresinin ortalama 19 yıl ile diğer büyük kentlere göre daha hızlı olması kenti gayrimenkul yatırımı için cazip hale getiriyor. Sanayileşmenin yanı sıra Konya'da yer alan beş üniversitenin varlığı da konut talebini artıran bir diğer etken olarak gösteriliyor.

Konya, markalı konut gelişiminde İstanbul ve Ankara gibi gelişmiş kentlerdeki konut standartlarını aratmayan projeleriyle de dikkat çekiyor. Kentte son yıllarda üretilen konutlar site konseptleri, zengin sosyal donatıları ve çevreci yapılarıyla da biliniyor.

Konya'da özellikle Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla sosyal donatıları olan markalı konut projeleri öne çıkıyor. Kentte 1+1'lerden 6+1'lere kadar farklı büyüklüklerde konutlar üretilirken, ortalama konut 155 metrekare oluyor.

KONYA'DAN ÇIKAN MARKALAR
Kentte markalı üretimiyle bilinen Seha Yapı, Konya'dan çıkan ve İstanbul gibi büyük kentlerde de projeler üreten ulusal konut markalarından biri. Seha Yapı Genel Müdürü İskender Uslu, Konya'nın Türkiye gayrimenkul pazarında önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor.

Uslu, kentin makine sanayi ve tarımda olduğu kadar konut üretiminde de Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu söylüyor. İskender Uslu, "Yeni projemiz 7 Renk Selçuklu için ön talep topluyoruz. Projemizi nisan sonunda satışa çıkaracağız. Konya'nın en büyük su temalı projesi Zermaram ve Başakşehir'in en büyük projesi 3. İstanbul ile birlikte Seha Kanyonpark Evleri'ni de müşterilerimize sunuyoruz" diyor.

Konya'dan çıkan ve ulusal marka olan Okkalar İnşaat da Hakim Konakları, Arma Kent, Arma Liva, Arma Park gibi projeleriyle kenti uluslararası standartlarda konutlarla tanıştırmaya çalışıyor. Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka, gerçekleştirdikleri projelerde sosyal alan vurgusunu ön plana çıkarıp yaşam alanları tasarladıklarını ifade ediyor.

Okka, "Sitelerimizde yüzme havuzundan hamama, saunadan fitness salonuna kadar sosyal donatılara yer veriyoruz. Projelerimiz sadece lüks bir konut değil yaşam alanı özelliği taşıyor. Hakim Konakları projemizle Türkiye'nin sayılı Konya'nın ise ilk akıllı konut projesini gerçekleştirdik" diyor.

AMORTİSMAN SÜRESİ KISA
Endeksa Kurucu Ortağı ve CEO'su Görkem Öğüt, Konya'nın Türkiye'de en fazla konu satışı yapılan dokuzuncu il konumunda olduğunu söylüyor. Öğüt, sanayileşmenin öne çıktığı ilde üniversitelerin ve komşu iller ile yurtdışından alınan göçün yarattığı konut talebinin konut projelerinin ve konut fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirtiyor.

Görkem Öğüt, konut fiyatlarının gelişmiş diğer illere göre düşük seviyede ve amortisman süresinin düşük olmasının da Konya'yı gayrimenkul yatırımı için cazip hale getirdiğini vurguluyor.

Endeksa verilerine göre, Konya'da son dört yılda konut fiyatları yüzde 32 oranında arttı. Konut yatırımı için cazip bir kent olması ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları inşaat firmalarının kente olan ilgisini artırırken, markalı konu projelerinde de artış görüldü. Konya'da önümüzdeki dönemde de konut fiyatlarında artış bekleniyor.

Endeksa.com'un verileri, Konya'da ortalama konut metrekare satış fiyatının bin 252 TL, ortalama konut fiyatının 194 bin TL, ortalama kiranın 906 TL, konut yatırımının geri dönüş süresinin ise 19 yıl olduğunu gösteriyor.

ÜÇ İLÇEDE DURUM
Konya'da kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle Karatay, Selçuklu ve Meram ilçeleri öne çıkıyor. Endeksa verilerine göre, Karatay'da ortalama konut metrekare satış fiyatı bin 237 TL, ortalama konut fiyatı 192 bin TL, ortalama kira 830 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl düzeyinde bulunuyor.

Selçuklu'da ortalama konut metrekare satış fiyatı bin 338 TL, ortalama konut fiyatı 207 bin TL, ortalama kira 896 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl olarak hesaplanıyor. Meram'da ise ortalama konut metrekare satış fiyatı bin 470 TL, ortalama konut fiyatı 235 bin TL, ortalama kira bin TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 20 yıl olarak ifade ediliyor.

Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, "Konya'da son dönemde yeni konut projelerinin çoğalması yatırımcıların ilgisini çekiyor. Karatay, Selçuklu, Meram gibi bölgelerde inşaat yapan firmaların kalite anlayışı birbirlerine yakın. Her bütçeye göre konut bulunabiliyor" diyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2425,37 0,1%
  • ALTIN ONS 2316 -0,01%
  • BIST 100 9722,09 0,8%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,262 -0,055%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37069 0,02445%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,325 0,0134%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5722 0,0833%
  • EURO/DOLAR 1,0697 -0,0154%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9466 0,3858%
  • STERLIN/DOLAR 1,24594 -0,03771%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL