Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3691
0,1005%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9611
-0,3933%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0776
-0,1399%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,9
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Madencilik sektörüne girmeye hazırlanıyor

03 Nisan 2018
Madencilik sektörüne girmeye hazırlanıyor
2017'de varlık satışlarıyla öne çıkan Akfen Holding, yeni sektörlere giriyor. Şirket madencilikte yatırıma hazırlanıyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, kızı Pelin Akın'ın yönlendirmesiyle start up'larla da ilgilendiklerini söylüyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Akfen Holding geçen yıl Akfen Yenilenebilir Enerji'nin yüzde 33'ünü EBRD ve IFC'ye, TAV Havalimanları Holding'deki yüzde 8,1'lik hissesini ise Fransa merkezli Aeroports de Paris şirketine devretmişti.

Mersin Uluslararası Limanı'ndaki yüzde 50 hissesindeki yüzde 40'lık payını da 869 milyon dolara Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors'a satmıştı. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, yurtdışı şirketlere yapılan bu tip hisse devirlerinin en kıymetli ihracat kalemleri arasında yer aldığını söylüyor.

Geçen yıl varlık satışlarıyla öne çıkan Akfen Holding bu yıl ise yeni sektörlere girmeye hazırlanıyor. Bu sektörlerden biri madencilik olacak. Ayrıca, Hamdi Akın, kızı Pelin Akın'ın yönlendirmesiyle start up'larla da ilgilendiklerini ifade ediyor.

MADENCİLİĞE GİRECEK
Hamdi Akın, bu yıl ve önümüzdeki yıl için koydukları yatırım hedeflerini yavaş yavaş devreye aldıklarını dile getiriyor. Akın, bu konuda şunları söylüyor: "Yeni olarak maden işimiz var. Bunu anlatmaya başlayacağız. 10-15 günlük bir imza işi var, sonrasında açıklayacağız.

Farklı sektörlerde şirketler yaratmaya çalışıyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde hangi sektörlerde ağırlıklı olacağımızı şimdiden söyleyemiyorum. Fırsatları kolluyoruz."

Gelecekte ancak start up'ları bünyesine katan veya onlarla işbirliğine giden şirketlerin ayakta kalabileceği iddia ediliyor. Akfen Holding'te de bu yönde çalışmalar başlamış durumda. Start up şirketlerin iyi getiriler sağladığını ifade eden Hamdi Akın, "Start up'lar da yatırım kanallarından biri olabilir. Fırsat olursa onlarla da ilgilenebiliriz" diyor.

Türkiye'de yatırım yapmak açısından sektör anlamında son dönemde epey çeşitlenme olduğunu aktaran Hamdi Akın, savunma, start uplar, bilişim, dijital-leşme gibi konularda yeni yeni şirketlerin ortaya çıkarak büyüdüğünü kaydediyor. Akın, "Eskiden bunlar bir bütünün tamamlayıcısı olan sektörlerdi. Şimdi her biri yeni sektörler olabiliyor. Bunu iyi görmek lazım" diye anlatıyor.

HANGİ YATIRIMLARI VAR?
2017'de Isparta Şehir Hastanesi'ni hizmete açan Akfen, bu yıl ise Eskişehir ve Tekirdağ hastanelerini açacak. Enerjide ise Giresun'da 35 milyon dolarlık yatırıma sahip olan Çalıkobası HES'in ilk iki ünitesini devreye aldı. Ayrıca toplam 16,4 MW kurulu güce sahip dört GES projesi de üretime geçti.

Toplam gücü 242 MW olan dört rüzgar projesinin de inşaat hazırlıklarına başlandı. Gayrimenkul sektöründe ise bin 199 konutluk İncek Loft tamamlandı. Bulvar Loft ve Bodrum Loft konut projelerinin de temelleri atıldı. 3 bin 32 yataklık Kütahya ve 4 bin 32 yataklık Isparta öğrenci yurdu projelerinin ise inşaatlarına devam ediliyor.

BABASININ YARDIMCISI
Akfen Hollding'te ikinci kuşak temsilcisi olan Pelin Akın, son dönemde özellikle madencilik sektörü ve start up'larla ilgileniyor. Holdingin iş kolları ile uyum sağlayacağını, şirketlerine değer katacağını düşündüğü start up'larla bağlantı kuruyor. Pelin Akın, önümüzdeki dönemde şirket bünyesinde start up'ların daha fazla görülebileceğinin sinyalini veriyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL