Bist 100
8981,06
1,98%
Bist 100
Dolar/TL
32,3308
0,1795%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8701
-0,2027%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0785
-0,381%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2292,03
0,61%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Odalarda ağır toplar yerlerini korudu

24 Nisan 2018
Odalarda ağır toplar yerlerini korudu
İş dünyasının önemli kuruluşları olan odalarda seçim maratonunda sona gelindi. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Denizli ve Kayseri gibi ekonomiyi sırtlayan kentlerde başkanlar büyük oranda yerlerini korurken, çok az odada yönetim değişti.

ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr

Türkiye genelindeki 365 oda ve borsada nisan ayı başından beri gerçekleştirilen seçimlerde sona gelindi. Geçtiğimiz eylül ayında yapılması planlanırken ülke genelinde altı ay ertelenen seçimler, nisan ayı içerisinde iş dünyasının geniş katılımıyla gerçekleşti.

Tabloyu görmek  için görsele tıklayın.



Sandıktan çıkan sonuçlara göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kayseri ve Adana gibi ekonomiyi sırtlayan kentlerde mevcut başkanlar büyük oranda yerlerini korudu.

Bununla birlikte bazı büyük odalarda ise uzun süredir başkanlık koltuğunda oturan isimler, seçimler sonrasında yerlerini rakiplerine bıraktı.

Oda ve borsa seçimlerinin tamamlanmasının ardından, mayıs ayında da çatı kuruluş olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) başkan için seçim yapılacak.

Ekonomist Dergisi olarak, Türkiye'de ekonomiye yön veren 20 önem|i şehrin ticaret ve sanayi odalarındaki başkanlık yarışından galip çıkan isim|eri sizin için der|edik.

İTO'DA YENİ BAŞKAN
Dünyanın en büyük ticaret odalarından biri olan İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) İbrahim Çağlar'ın ani vefatıyla boşalan başkanlık koltuğu için kıran kırana bir mücadele yaşandı. 20 Aralık'tan bu yana vekaleten başkanlık koltuğunda oturan Öztürk Oran'ın da aday olduğu seçimde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) desteğini alan Şekib Avdagiç ipi göğüsledi. Avdagiç, 136 yıllık köklü bir geçmişe sahip İTO'nun 24'üncü yönetim kurulu başkanı oldu.

Yapılan seçim sonrasında İTO'nun yeni yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Şekib Avdagiç, İsrafil Kuralay, Servet Samsama, İbrahim Doğan Salman, Dursun Topçu, Ahmet Özer, Yakup Köç, Burhan Polat, Levent Taş, Bahadır Yaşık, Adil Coşkun.

BAHÇIVAN DEVAM EDİYOR
İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) ise mevcut başkan Erdal Bahçıvan tek liste ile katıldığı seçimde yeniden başkan seçildi. 120 meclis üyesinden 109'unun oy kullandığı seçimde 108 üyenin oyunu alan Bahçıvan, 2018-2022 döneminde ikinci kez İSO'nun dümeninde yer alacak.

İSO'da yönetim kurulu asil üyeleri Erdal Bahçıvan, Adnan Dalgakıran, İrfan Özhamaratlı, Sadık Ayhan Saruhan, Sultan Tepe, Bekir Yelken, Kemal Akar, İsmail Cenk Çimen, Vehbi Canpolat, Cemal Keleş, Mustafa Tacir'den oluştu. İSO yönetim kuruluna yeni giren üyeler Akar, Çimen, Canpolat, Keleş ve Tacir oldu. Meclis Başkanlık Divanı seçimlerinde ise Zeynep Bodur Okyay, İSO Meclis Başkanlığı'na yeniden seçilerek koltuğunu korudu.

ANKARA'DA ÜÇÜNCÜ ZAFER
2007'den beri Ankara Sanayi Odası (ASO) başkanlığını yürüten Nurettin Özdebir, üçüncü kez girdiği seçimleri bir kez daha kazandı. Tek listeyle girilen seçimde 80 oyun 77'sini alan Özdebir, dört yıl görev yapmak üzere yeniden ASO Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Nurettin Özdebir başkanlığındaki yönetim kurulu; Seyit Ardıç, Mete Çağlayan, Taner Özdemir, Özgür Savaş Özüdoğru, Aytaç Muhittin Dinçer, Musa Ertunç, Birol Duygu, Faik Güngör, Özgür Bayraktar ve Ercan Ata'dan oluştu. Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) ise Ekim 2016'da istifa eden Salih Bezci'nin yerine seçilen Gürsel Baran, üyelerin sandıktan çıkan desteğiyle 'başkanlığa devam' dedi.

BURSA'DA BURKAY YENİDEN
Türkiye ekonomisi için önemli bir diğer kent olan otomotiv ve tekstilin başkenti Bursa'da ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, tek liste ile girdiği yarıştan meclis üyelerinin tamamına yakınının oyunu alarak yeniden başkan seçildi.

Burkay'ın yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: İsmail Kuş, Cüneyt Şener, Hasan Gürses, İbrahim Gülmez, Aytuğ Onur, Irmak Aslan, Osman Nemli, Alparslan Şenocak, Haşim Kılıç ve Muhsin Koçaslan. Türkiye sanayisinin bir diğer merkezi olan Kocaeli'de ise Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, tek aday olarak girdiği seçimde koltuğunu korudu.

KAYSERİ'DE DEĞİŞİKLİK YOK
Anadolu Kaplanı olarak bilinen kentlerin başında gelen Kayseri'de ise Mustafa Boydak'tan sonra Kayseri Sanayi Odası (KTSO) Başkanı seçilen Mehmet Büyüksimitci, dört yıllığına güven tazeledi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra KTSO'da ciddi bir kan değişimi yaşandığına işaret eden Büyüksimitci, "Toplam 11 kişilik yönetim kurulumuzda yedi yeni arkadaşımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

İZMİR'DE İLGİNÇ DEĞİŞİM
Türkiye’nin en büyük üç kentinden biri olan İzmir'de oda seçimlerine çok az bir süre kala ilginç bir gelişme yaşandı. 25 yıldır kesintisiz olarak İzmir Ticaret Odası (İZTO) başkanlığını yürüten Ekrem Demirtaş, sürpriz bir kararla seçimlere 12 saat kala yaptığı yazılı bir açıklamayla görevini bıraktığını duyurdu. Demirtaş’ın vedasının ardından seçimlere tek listeyle gidilirken, Mahmut Özgener 151 oy alarak yeni yönetim kurulu başkanı seçildi.

Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın tek aday olarak katıldığı Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) seçiminde ise Yorgancılar yeniden başkan seçildi. Yorgancılar, kullanılan 125 oydan geçerli olan 120 oyu aldı.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2292,03 0,61%
  • ALTIN ONS 2205,13 0,47%
  • BIST 100 8981,06 1,98%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,386 0,038%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36001 0,24361%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,345 0,0179%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3308 0,1795%
  • EURO/DOLAR 1,0785 -0,381%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8701 -0,2027%
  • STERLIN/DOLAR 1,26091 -0,17338%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL