Bist 100
8981,06
1,98%
Bist 100
Dolar/TL
32,331
0,1799%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8797
-0,1752%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0789
-0,3441%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2294,07
0,7%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

'Uludağ'ın zirvesi'nden geleceğe bakıldı

27 Mart 2018 | 09:30
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 11:08
'Uludağ'ın zirvesi'nden geleceğe bakıldı
Ekonomist ve Capital dergileri tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi geçen hafta yapıldı. Bin 200'e yakın kişiyi ağırlayan ve açılışını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yaptığı zirvede katılımcılar 12 farklı oturumda geleceği konuştu.

Ekonomist ve Capital dergileri tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ), 22-24 Mart tarihlerinde gerçekleşti. İki gün boyunca bin 200'e yakın yerli ve yabancı iş insanını ağırlayan zirvenin ana gündem maddesi 'gelecek' oldu.

Zirvede iş ve ekonomi dünyasının liderleri, yöneticiler, siyaset dünyasından bakanlar, uluslararası konuşmacılar, girişimciler ve basın mensupları yer aldı. 2012 yılından bu yana organize edilen Uludağ Ekonomi Zirvesi, sektör liderleri ve medya tarafından ilgiyle takip ediliyor, birçok yeni fikre ve girişimcilere ışık tutuyor.

Zirvenin ilk günü, 'Global Fırsatların Geleceği', 'Tarımın Geleceği', 'Finansın Geleceği', 'Üretimin Geleceği', 'Dijitalleşmenin Geleceği' ve 'Türkiye'nin Geleceği' konulu oturumlar yapıldı. İkinci gün ise 'Gayrimenkulün Geleceği', 'Toplumun Geleceği', 'Dijitalleşme Çağında Fırsatlar', 'Sağlığın Geleceği', 'Avrupa'nın Geleceği' ve 'Girişimciliğin Geleceği' oturumları gerçekleştirildi.

Zirve, bu yıl ayrıca büyük bir start up yarışmasına da ev sahipliği yaptı. Galata Business Angels, Endeavor Türkiye ve Start Up Dergisi işbirliğiyle gerçekleştirilen yarışmada katılımcılar, girişimlerini Türkiye'nin en büyük melek yatırımcıları ve start up dostu liderlerine anlatıp, yatırım çekmeyi ve büyük ödülü kazanmayı hedeflediler.

MEHMET ŞİMŞEK AÇTI
Zirvenin açılış konuşmalarını Capital ve Ekonomist Yayın Direktörü Rauf Ateş, ana sponsor Garenta Genel Müdürü Özgür Maraş ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, her yıl olduğu gibi bu yıl da Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde dünyadaki ve Türkiye'deki son ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, dünya ekonomisinin gelecek kısa vadede oldukça parlak göründüğünü ancak orta ve uzun vadede soru işaretleri bulunduğunu dile getirdi. Mehmet Şimşek, "ABD'den başlayan çok güçlü bir korumacılıkDünyada bazı endüstrilerde sorunlar yaşanmış olabilir ama onları çözmek yerine kriz sonrası gelir dağılımında bozukluğun ortaya çıkardığı popülizmden faydalanmaya kalkışılırsa sonu kötü olur.

G20'de birkaç ülke hariç herkes böyle düşünüyor" diyor. Bu süreçte Türk şirketlerine gelecek vaat eden sektörlere yatırım yapmalarını tavsiye eden Şimşek, özellikle reel sektörün dövizle borçlanma konusunda dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuyor. Yeni dönemde sermaye piyasalarının derinleştirileceğini belirten Şimşek, bankalara ise şöyle sesleniyor: "Yatırım bankaları kurun. Gelecek vaat eden şirketlere yatırım yapın. Geleneksel sektörlerde rekabet yoğun, gelecek vaat eden sektörlerde ise kazanç daha yüksek."

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİLİK VURGUSU
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, zirvenin 'Gelecek' içeriğini çok olumlu bulduklarını, oturumların büyük bir dikkatle dinlendiğini kaydediyor. Özellikle tarım tarafına vurgu yapan Bilecik, "Birkaç ay içinde TÜSİAD olarak bu konuda bir rapor yayınlayacağız.

Devamlılık, sürdürülebilirlik çok önemli" diyor. Ekonomik gelişmeler anlamında özellikle eğitim ve istihdam alanındaki reformlara öncelik verilmesi gerektiğini belirten Bilecik, makro tarafta 2018 için yüzde 4,5'lik büyüme beklediklerini söylüyor.

İŞ DÜNYASI ZİRVEYE ÇIKARMA YAPTI
Zirve yine iş dünyasının önde gelen birçok ismini bir araya getirdi. Üç yıldır UEZ'ye gelen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, organizasyondan çok faydalandığını ifade ediyor. Özdemir, özellikle Mehmet Şim-şek'in konuşmalarından oldukça yararlandığını söylüyor. 2018 yılını kendileri açısından fırsat yılı olarak değerlendiren Özdemir, mevcut projelerinin devam ettiğini, açılacak yeni ihalelerde de aktif olarak yer almak istediklerini anlatıyor.

Akkök İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, geleceğe ilişkin en önemli strateji olarak dikey büyümeyi gündemlerine aldıklarını belirtiyor. Dördüncü, "Kimya sektörü ana odağımızı oluşturuyor. Türkiye bu alanda 20-25 milyar dolarlık cari açık veriyor. Biz grup olarak satın almalarla, joint venture yapılanması ile yüksek değer yaratan uygulamalarımızla bu rakamı azaltmaya yönelik bir strateji içindeyiz" diyor.

HEDEF DAHA İYİ BİR GELECEK
Her şeyin birbiriyle bağlantılı olacağı yakın gelecekte de birçok yeni fırsatın bu anlamda bizleri beklediğini anlatan Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan şunları söylüyor: "Vodafone olarak, daha iyi bir gelecek inşa etmek hedefiyle yeni nesil teknolojilere sürekli yatırım yapıyoruz.

Bugün dünya çapında 60 milyonun üzerinde nesne, yalnızca Avrupa'da yaklaşık 10 milyon araç, Vodafone'un sağladığı Nesnelerin İnterneti teknolojisiyle bağlantı kuruyor. İşletmelerin de bu dijital geleceğin bir parçası olması için, değişimi sahiplenmeleri gerekiyor. Çünkü sürdürülebilir başarı için tek yol dijitalleşme."

Teknoloji ve inovasyonun gayrimenkul sektörünü şekillendirdiğini anlatan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da teknolojik gelişime dikkat çekiyor. Yılmaz, "Gelecekte de evleri ister 3D yazıcılarla inşa edelim, ister şimdi hayal edemediğimiz yeni yeni yöntemler keşfedelim, talep edilenlerin başında estetik ve konfor gelecek" diyor.

Konut sektöründe gerçek devrimin yeni başladığını aktaran Yılmaz, insanların artan beklentilerine dikkat çekiyor ve konut geliştiricilerin bu beklentilere tam anlamıyla karşılık vermek için eskisinden daha mükemmeliyetçi bir anlayışla üretim yapması gerektiğini belirtiyor.

UEZ'ye ilk günden itibaren katılan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, zirvenin müdavimlerinden biri. Timur, dünya Endüstri 4.0'adoğru evrilirken önceliklerinin konut sektöründe teknoloji kullanımını artırmak ve yaşanan teknolojik gelişmeleri projelerine dahil ederek sektörde oyunun kurallarını değiştirmek olduğunu söylüyor.

Erden Timur, "Konut ve inşaat sektörüne baktığımızda, 120 yıldır aynı iş modellerinin hakim olduğunu görüyoruz. Oysa global bir marka olmak ve değer yaratmak için farklı bir şey söylemek lazım. Biz üç yıl önce ^ kendi içimizde AR-GE ekibimizi oluşturduk. Teknolojinin gayrimenkul sektörüne entegre olmasını hedefledik. Birçok teknoloji firmasıyla bir araya geldik ve birlikte yenilikçi iş modelleri geliştirdik" diyor.

DÜZENLEMELER BEKLENİYOR
Garenta Genel Müdürü Özgür Maraş, araç kiralama tarafında sektörün geçen yıl yüzde 20'ler civarında büyüdüğünü söylerken bu yıl ise büyümenin yüzde 10'lar civarında kalacağı kanaatinde olduğunu ifade ediyor. İkinci el tarafına bakıldığında taslak kanunun çıktığını, kanunun çıkmasını beklediklerini belirten Özgür Maraş, "Yeni kanunla birlikte daha kurumsal, güvenilir yapılar öne çıkacak. Birinci el ile ikinci el araçlar arasındaki fiyat makasının açılması da ikinci el tarafındaki pazarı daha da hareketlendirecek" diye konuşuyor.

YURTDIŞI YATIRIMLAR
Bu yıl konusu 'gelecek' olan zirvede şirketler yurtdışı yatırımlarıyla da öne çıktı. Zirvenin müdavimlerinden Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Kızıl, geleceğe umutla baktıklarını ve 2018'de yurtdışına yönelik yatırımlarına ağırlık vereceklerini belirtiyor.

Kızıl, "Yaklaşık 25 milyon Euro ihracatımız var. 2018'de yurtdışında da çift haneli büyümeyi planlıyoruz" diyor. İnovatif ürünlerle pazarda fark yaratmaya çalışan şirket, cafe ve restoranlara özel geliştirdiği premium pet şişe ürününün de verdiği ivmeyle iç pazarda çift haneli büyümeyi hedefliyor.

Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, bu yıl üçüncü kez katıldığı Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yurtdışı büyümelerine hız kesmeden devam edecekleri mesajını verdi. Halihazırda Simit Sarayı'nın yurtiçinde ve yurtdışında 415 mağazası olduğunu söyleyen Kavukcu, yıl sonuna 500 mağazaya ulaşacaklarını belirtiyor. Şirket, 2018 yılında ilk kez Fransa, Kenya ve İspanya pazarına girmeyi planlıyor.

GELECEK AFRİKA'DA
UEZ'ye yurtdışı seyahatinden ayağının tozuyla gelen konuklar arasında Doğanlar Holding İnşaat Grup Başkanı İsmail Doğan da vardı. UEZ'nin açılış kokteyline Kenya'nın başkenti Nairobi'den gelen İsmail Doğan'a bu ülkeye yaptığı ziyaretin nedenini sorduk.

İlk yurtdışı yatırımını yaptıkları Senegal'de hal ve lojistik merkez inşaatına başlayan Doğanlar, bu projenin daha büyüğünü Kenya'da inşa etmek için gayret sarf ediyor. Proje 300 milyon dolar bedelli. Alımı için de önemli adımlar atılmış durumda. İsmail Doğan, Afrika'nın gelecekte büyük fırsatlar sunduğunu ifade ediyor. Doğtaş Doğanlar Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da aynı kanaate sahip. Dogan, Senegal ve Gana'dan sonra Kenya'da da önemli anlaşmalar yapacaklarını belirtiyor.

İstanbul-İzmir arasında 430 kilometrelik yeni otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'nü inşa eden Otoyol A.Ş. de bu yıl UEZ'de açtığı stand ile önemli bir tanıtım gerçekleştirdi. Otoyolun 33 noktada bulunan servislerini işleten Otoyol A.Ş. Hizmet Tesisleri Genel Müdürü Alp Gürdil, işletmelerinin önemli bir boşluğu doldurduğunu belirtti. Gürdil, "Otoyolumuz Türkiye'nin ilk akıllı otoyolu. Gelecekte bu tarz yatırımlar artarak devam edecek. Bu alanlarda Türkiye'den dünyaya da hizmet ihracatı gerçekleştirebileceğiz" diye konuşuyor.

"HIZLI MODAYA İLGİ ARTACAK”
Giyim perakendesinde Türkiye'de olduğu kadar dünya genelinde de hızlı bir büyüme sergileyen Koton'un eş başkanı Yılmaz Yılmaz ise sektörlerinin geleceğine ilişkin önemli bir tespitte bulundu. Dünyada hızlı modanın gittikçe daha fazla önem kazanmaya başladığını belirten Yılmaz, bu konuda şunları söylüyor: "Çok kısa zamanda üretim yapan, koleksiyon çıkaran pazarında başarılı oluyor.

Bugün baktığımızda üretimde Çin'i tercih eden dünya markaları, satışların düştüğünü gördüklerinden yeniden hızlı modaya yöneliyor. Türkiye hızlı modanın Avrupa'daki bir numaralı ülkesidir. Üretim maliyetleri yükselmesine karşın hızlı moda ihtiyacından dolayı Türkiye'yi tercih edenlerin oranı gittikçe artıyor. Bizim sektör açısından daha iyi bir dönem başlıyor diyebilirim. Türkiye hızlı modanın Avrupa'daki en önemli adresidir. Hem tesis altyapısı çok iyidir, hem moda, tasarım ve koleksiyon üretme kabiliyeti çok iyidir, hem de lojistik olarak en avantajlı ülkedir. Yani Avrupa'ya hızlı moda ulaştırmanın en önemli ülkesidir."

GENÇ KUŞAK BOY GÖSTERİYOR

TAV Havalimanı işletmeleri CEO'su Sani Şener, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ni ilk düzenlendiği tarihten itibaren takip eden konukları arasında yer alıyor.

Şener'in iş gündemi bu yıl da bir hayli yoğun. IC Holding'in hisseleri satın alınarak ortak olunan Antalya Havalimanı, TAV'ın ve dolayısıyla da Sani Şener'in yakın gelecekteki en önemli gündemini oluşturuyor.

Sani Şener, UEZ'de kurucusu bulunduğu Sera Group ile farklı bir heyecan da yaşadı. Sera Group, ilk kez yapımcı olarak girdiği gayrimenkul sektöründe Bodrum'a önemli bir villa projesi kazandırmaya hazırlanıyor.

Projenin başında Sani Şener'in çocukları Damla ve Ozan Şener var. Projenin CFO'su Damla Şener, UEZ'ye ilk kez katıldığını söyleyerek, "Etkinlik gelecekte adından daha fazla söz ettirecek. Türkiye'nin geleceğinde ise turizm, gayrimenkul, servis ve hizmet sektörü daha fazla rol oynayacak" diyor.

UEZ'nin ilk kez ağırladığı konuklar arasında genç nesilden bir iş kadını daha vardı. Metal Yapı Konut'un kurucusu Ömer Saçaklıoğlu'nun kızı yönetim kurulu üyesi Özüm Saçaklıoğlu, şirketlerinin projelerini kurdukları stantta katılımcılara bizzat tanıttı.

UEZ'ye ilk defa katıldıklarını anlatan Netlog Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, Netlog'u dünya markası yapmak için planlama yaptıklarını kaydediyor. Devamlı büyüyen, ilerleyen kurumsal bir şirket olmak için çalıştıklarını anlatan Çak, "Şirket olarak satın almalarla inorganik büyüyoruz. Türkiye'de iki şirketle satın alma görüşmeleri yapıyoruz" diye konuşuyor.

0

  • ALTIN GRAM - TL 2294,07 0,7%
  • ALTIN ONS 2206,86 0,55%
  • BIST 100 8981,06 1,98%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,398 0,046%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35943 0,20086%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,335 0,007%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,331 0,1799%
  • EURO/DOLAR 1,0789 -0,3441%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8797 -0,1752%
  • STERLIN/DOLAR 1,26144 -0,13142%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL