Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,37
0,1033%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9622
-0,3902%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0776
-0,1404%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,96
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ece, inovasyonu kiremite taşıdı

19 Haziran 2016 | 11:12
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:35
Ece, inovasyonu kiremite taşıdı
Çorumlu Ece Holding, yakın zamanda kurduğu Anadolu’nun en büyük ARGE merkeziyle yeni bir atak başlatıyor. 34 mühendisinin görev yaptığı merkez, dünyada bir ilki gerçekleştirerek ‘bioksit kiremit’i üretti. Grubun anahtar teslim vitrifiye seramik fabrikası ve makineleri üreten şirketi Genitec ise geliştirdiği makineleri ihraç etmeye başladı.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Türkiye'de faaliyette bulunan 250'ye yakın ARGE merkezi var. Bunlara bir yeni halka da Çorumlu sanayi şirketi Ece Holding tarafından eklendi. Bin 800 metrekare alanda kurulan merkez, geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘ArGe Merkezleri İyi Uygulama Örnekleri Paylaşım Toplantısı’nda en başarılı 21 merkez arasında gösterildi.

hb359


Merkezden, özel bir hammadde ve formüle sahip ilk ürün de çıktı. Dünyada bir ilki gerçekleştirerek ‘bioksit kiremit’i ürettiklerini söyleyen Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, ‘bioksit kiremit’ ile kiremidin de ihraç edilebilir bir ürün haline geleceğini söylüyor. Yeni ürün, dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından A’Design Award’da ödüle layık görülerek, Türkiye’nin ilk uluslararası ödüllü kiremiti de oldu.

İTHALATIN ÖNÜNE GEÇECEK
Kısaca bioksit kiremitin özelliklerinden bahsedelim. Bioksit hammaddelerin mineralojik ve fiziksel özel-İlklerinden dolayı su geçirmezliği daha iyi olduğundan, porozitesi daha düşük kiremitler üretilmesi mümkün oluyor. Bioksit hammaddeli kiremitler aynı zamanda don dayanımı yüksek ve yosun tutmama özelliğine de sahipler. Bioksit kiremit, ayrıca geleneksel hammaddelerle üretilen kiremitlere oranla fiziksel ve doğal koşullara çok daha dayanıklı, daha uzun ömürlü ve daha koyu rengi ile estetik görünümlü.

Pürüzsüz tasarımı sayesinde çatıda kar yükünün uzun süre durmasına da engel oluyor. Bioksit özelliğe sahip kiremitlerin farklı modellerde üretilebildiğini söyleyen Çenesiz, “Türkiye ihracat fiyat ortalaması 52 cent/dolar iken Çorum kiremidinin ihracat ortalama fiyatı 30 cent/doların altında. Buradan çıkarılacak sonuç; bioksit kiremit ile Çorum bölgesinin kiremit ihracat fiyatlarının artabileceği.

Yükselen kalite seviyesi ile birlikte; artmakta olan ithalatın da önüne geçilebilecek. Kiremit endüstrisinin hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet avantajı sağlayabilmesi adına bioksit kiremit üretimi konusunda diğer üreticilere de know-how desteği de vereceğiz” diye anlatıyor.

İHRACATI ARTIRACAK
Bioksit kiremit geleneksel kiremitlere oranla yüzde 25 daha yüksek fiyatlandırılacak. Ürünün pazarda talep edilir olması ile birlikte bu oranın yüzde 30'a kadar çıkması hedefleniyor.

Türkiye kiremit pazarı 310 milyon adet. Kiremit üretim ve satışı ile ekonomisinin büyük bir bölümünü karşılayan Ço-rum'da ise yıllık kiremit üretim kapasitesi yaklaşık 125 milyon adet. Bioksit kiremidin yaygınlaşması ile sadece bu bölgedeki kiremit üreticilerinin 20 milyon TL'den daha fazla ilave gelir elde etmesi bekleniyor. Elde edilecek bu gelir sayesinde üreticiler teknolojilerini geliştirmek üzere yeni yatırımlar yapma fırsatı da bulacaklar.

Türkiye kiremit ihracatının komşu ülkelerle sınırlı olduğuna değinen Çenesiz, ihracatın artmasının bu ürün grubundaki katma değeri yüksek ürünlerin pazara sunulması ile mümkün olduğunu vurguluyor. Çenesiz, “Bugün komşumuz Gürcistan, Yunanistan'da üretilen kiremitleri kullanılırken; ticari ilişkilerimizin yüksek olduğu Arap Yarımadası'nda dekoratif amaçlı kullanılan kiremitler İtalya'dan ithal ediliyor.

Bioksit kiremit sayesinde hem kalitesi hem de rengi ile daha çok tercih edilen ve böylece yurt dışında kendisine daha kolay yeni pazarlar bulabilen hatta dünya ile yarışabilecek seviyede değerli bir ürün oluşturuldu” diye anlatıyor.

HAMMADDESİ KAYAÇ ALANDAN
Ülkemizde tarım arazilerinin kiremit hammaddesi olarak kullanılması yasak. Ancak bunun bir istisnası olarak kiremit üreticilerinin yoğun olduğu bölgelerde kiremit üretimi yapılabilecek kayaç hammadde bulunmadığı tespit edilirse, o bölgedeki üreticilerin üretime devam edebilmesi için ‘kamu yararına’ kapsamında tarım arazilerinin kullanımına izin veriliyor.

Bioksit kiremitin ise tamamen tarım arazisi dışındaki kayaç alanlardan te-min edilen hammaddelerden oluşan bir formülle üretildiğini ifade eden Çenesiz, “Bu kıymetli tarım arazilerin kamu yararına dahi olsa hammadde olarak kullanılmasının önüne geçilecek. İşte bu ekolojik özellikleri sebebiyle de ürün, önemli bir inovasyon ayrıcalığı taşıyor” diyor.

DÖRT ÜLKEYE İHRACAT
Ece Holding’te ARGE çalışmaları kiremit ile sınırlı değil. Sırada vitrifiye ve seramik sağlık gereçleri alanında da inova-tif bir ürün imalatı yapmak var. Erdem Çenesiz, “ARGE gücümüzü bu alanda da yeni teknolojiler üretmek ve geliştirmek için de kullanacağız” diyor. Genitec, Ece Holding’in anahtar teslim vitrifiye seramik fabrikası ve makineleri üreten şirketi.

Özellikle de Türkiye’de ilk defa üretilen yüksek basınçlı seramik döküm makineleri, robotla sırlama ve ürün alma sistemleriyle vitrifiye sektöründe kullanılmak üzere yenilikçi ve yüksek teknolojik zor makineler üreten bir teknoloji firması. Başlangıçta sadece grup içindeki AR-GE çalışmalarını üstlenen Genitec, kısa bir süre sonra geliştirdiği makine ve ekipmanların satışını da yapmaya başladı. Hatta artık Meksika, Hindistan, Tunus ve İran’a ihracat gerçekleştiren bir yapı haline geldi.

2016 yılı sonunda çok özel basınçlı klozet döküm makineleriyle Türk üreticilerini buluşturacaklarını belirten Çenesiz, şunları anlatıyor: “ Bu sayede dünya vitrifiye seramik piyasasında daha büyük bir oyuncu haline geleceğiz. Avrupalı makine üreticilerinin fiyatlarından çok daha cazip fiyatlarla daha yeni teknolojileri üreticilere sunuyor. Bu sayede Türk üreticileri teknolojiye daha kolay erişebiliyor ve uluslararası rekabet güçlerini artırıyorlar. Önümüzdeki dönemde ihracat yaptığımız ülke sayısını daha da artırmak hede-findeyiz.”

HİNDİSTAN PAZARINDA İDDİALI
Geçtiğimiz yıl, Hindistan'ın en büyük üreticilerinden CERA ile stratejik işbirliği anlaşması imzalayan Ece Holding, stratejik işbirliğini münhasır distribütörlük seviyesine taşıdı. Bu yeni anlaşma çerçevesinde yılsonuna kadar Hindistan'da 20 mağaza açılacak. Hindistan pazarında özellikle üst segmentte bir açık olduğunu söyleyen Çenesiz, "Hindistan pazarı yaklaşık 600 milyon dolarlık büyüklüğe sahip.

Her yıl da yüzde 15 büyüyor. Üst segment ürünlerde büyüme oranı ise yüzde 30. Biz de üst segmentteki açığı kapatmayı hedefliyoruz. Bu pazarda iddialıyız. Hindistan'a ilk 3 yılda 10 milyon dolar ihracat hedefliyoruz" diye anlatıyor.
Etiketler
ARGE Holdingler
0

  • ALTIN GRAM - TL 2323,96 0,09%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,355 -0,015%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35523 0,08826%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,6225 -0,1151%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,37 0,1033%
  • EURO/DOLAR 1,0776 -0,1404%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9622 -0,3902%
  • STERLIN/DOLAR 1,26218 -0,01267%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL