Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Markalı konut modası Kayseri'ye de sıçradı

04 Nisan 2018
Markalı konut modası Kayseri'ye de sıçradı
Anadolu'nun sanayisi gelişen kentlerinden biri olan Kayseri'de nitelikli konut stoku artıyor. Kentte yerel müteahhitler eliyle geliştirilen 35 konut projesi bulunuyor. Alım gücü yüksek nüfusun varlığı kentin gayrimenkul piyasasını hareketlendiriyor.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

Kayseri, İç Anadolu bölgesinin önemli ticari üslerinden biri. Ekonomisi gelişen kent, üniversite kenti olmasının yanı sıra yoğun göç alan bir kent olarak da dikkat çekiyor. Kentte yaşayanların alım gücünün yüksek olması nitelikli konut talebini artırırken gayrimenkul piyasasını da hareketlendiriyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

İkisi devlet ikisi özel olmak üzere toplam dört üniversitenin varlığıyla kent dışından gelen öğrencilerin yarattığı konut talebi ve yurtdı-şında yaşayan Kayserililerin kentten yatırım amaçlı gayrimenkul alımları da konut piyasasını besliyor. Hürriyet Emlak verilerine göre, Kayseri'de son iki yılda konut satış fiyatlarında yüzde 31, kiralarda ise yüzde 29 artış görüldü.

35 PROJE SÜRÜYOR
Kayseri'de Arven Yapı'dan Ödül Yapı'ya, Karmir Yapı'dan YDA Grup'a kadar inşaat şirketlerinin üretim ve satış aşamasında 35 konut projesi bulunuyor. Melikgazi, Develi, Kocasinan ve Talas ilçeleri kentin öne çıkan bölgelerini oluşturuyor.

Alpaslan, Köşk ve Yıldırım Beyazıt mahalleleri de lüks konutlarla öne çıkıyor. Çevre iller için de bir cazibe merkezi olan kente göçün artmasıyla konut fiyatlarının da yukarı yönlü ivme kazanması bekleniyor.

Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Başyazıcıoğlu, Kayseri'de önümüzdeki dönemde özellikle markalı konut projeleri, ofis, rezidans ve otellere olan ihtiyacın artacağını belirtiyor.

Başyazıcıoğlu, Kayseri Otogar arazisinde okul, hastane, ofis ve ticari ünitelerden oluşacak bir karma proje planladıklarını söylüyor. JLL ile konsept geliştirme konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başyazıcıoğlu, "40 bin m2'lik arsada toplam 150 bin m2'lik bu projeye yaklaşık 250 milyon TL'lik bir yatırım olabilir. Bir yatırımcıyla ortak yürütmeyi planladığımız bu projeye 2019'da başlamayı planlıyoruz" diyor.



NEDEN ÖNE ÇIKIYOR?
Kayseri, sanayi ve ticaretin yanı sıra turizmle de öne çıkıyor. Tarihi zenginliği, kış sporlarına ev sahipliği yapan Erciyes Dağı ve Kapadokya'ya olan yakınlığı kenti önemli bir turizm merkezi haline getiriyor. Kayseri sağlık ve ulaşım projeleriyle de gelişiyor. Büyükşehir statüsündeki Kayseri'de,

Erciyes Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversi-tesi'nin yanı sıra Vakıflar Bankası Bölge Müdürlüğü, İlbank Bölge Müdürlüğü gibi birçok kamu kuruluşunun bölge müdürlükleri yer alıyor. Bu durum kente göçü hızlandırıyor. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçirilmesi planlanan Bölge Hastanesi önemli bir mega proje olarak nitelendiriliyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Teminat Değerleme Departmanı Yöneticisi Halil Esen-dal, Kayseri'de son dönemde kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgili yapılan çalışmaların gündemde olduğuna dikkat çekiyor. Esendal, "Kocasinan İlçesi Sahabiye Mahallesi başta olmak üzere birçok bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı görülüyor.
Ayrıca Melikgazi'deki Küçükali, Anbar, Küçük Mustafa, Yeni Mahalle, Karacaoğlu, Battalgazi, Seyitgazi, Kılıçaslan mahallelerinde, Kocasinan'daki Cırkalan, Ahi Evran, Yunus Emre, Alsancak ve Seyrani mahallelerinde ve Talas'ın bazı bölgelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor" diyor.

Kayseri'nin çevre şehirlerle etkileşimi ile birlikte, gayrimenkul sektöründeki gelişmelerin devam edeceğini vurgulayan Halil Esendal, bu kapsamda rezidans, otel, AVM ve karma projelerin de ön plana çıkmasının beklendiğini söylüyor.



AKILLI ŞEHİR OLUYOR
Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com verilerine göre, Kayseri'de konut m2 satış fiyatı ortalama bin 275 TL olurken, konut yatırımlarının geri dönüş süresi ise 22 yıl. Kentte öne çıkan ilçeleri Melikgazi, Talaş ve Kocasinan oluşturuyor.

Melikgazi konut, Talas iş merkezi, ofis ve rezidanslar, Kocasinan ise otel ve turizm tesisleriyle öne çıkıyor. Endeksa verilerine göre, Melikgazi'de ortalama konut m2 satış fiyatı bin 300 TL iken yatırımın geri dönüş süresi 23 yıl olarak hesaplanıyor.

Talas'ta ortalama konut m2 satış fiyatı bin 350 TL iken yatırımın geri dönüş süresi 21 yıl, Kocasinan'da ise ortalama konut m2 satış fiyatı bin 250 TL iken yatırımın geri dönüş süresinin 23 yıl olduğu ifade ediliyor.

Endeksa Kurucu Ortağı ve CEO'su Görkem Öğüt, Kayseri'nin iç Anadolu Bölgesi'nin üçüncü büyük kenti ve sanayi merkezi olmasının yanı sıra Türkiye'nin üç akıllı şehrinden biri olmaya hazırlandığını söylüyor. Öğüt, "TOKİ, kooperatifler ve inşaat firmaları tarafından pek çok konut projesi üretiliyor. Kentte konut fiyatlarında son beş yılda yüzde 62 artış görüldü" diyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL