Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,369
0,1002%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9646
-0,3836%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0777
-0,1307%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,89
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı

07 Mayıs 2017 | 00:04
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 09:49
Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı
Bu yıl altıncısırıı gerçekleştirdiğimiz "Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı 'araştırmasının 2017 sonuçları belli oldu. Kurdukları şirketlerle bulundukları kentleri zenginleştiren, istihdam sağlayan, vergi rekoru kıran, yaptıkları sosyal yatırımlarla bölgelerini kalkındıran bu isimler, Anadolu'ya yön veriyor. Bu yıl listemizin zirvesinde yine Gaziantep'ten çıkan tekstil devi Sanko Holdingin onursal başkanı Abdülkadir Konukoğlu var.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
İkinci sırada Hatay ve Osmaniye den dünyaya açılan demir-çelikdevi Tosyalı Holdinginyönetimkurulu başkanı Fuat Tosyalı yer alıyor. Listenin üçüncü sırasında ise Bursalı Sütaş'ın yönetim kurulu başkanı Muharrem Yılmaz var.

Ekonomist’in geleneksel hale getirdiği “Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı” araştırmasının 2017 sonuçları belli oldu. “En Etkin 50” listemizde İstanbul, Ankara ve İzmir haricindeki kentlerde ekonomiye yön veren, istihdam yaratan, vergi rekortmeni olan isimleri bir araya getiriyoruz. Listede yer alan isimlerin iş dünyasındaki etkilerinin yanı sıra sosyal çabalarını ve sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerini de göz önünde bulunduruyoruz.

Böylelikle, Türkiye’nin tüm kentleri göz önünde bulundurularak ve yüzlerce isim arasından Anadolu’nun iş dünyasına liderlik eden 50 ismi tespit ediyoruz. “Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı” listemiz, yandaki tabloda yer alıyor. Yalnızca 50 iş insanı ve başında olduğu şirketi değil, bu şirketlerin 2016 ciroları ve çalışan sayıları da listemizde kendine yer buluyor.

ANADOLU'YA YÖN VERENLER
Bu yıl, son olarak 2015’te yaptığımız “Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı” listesinde olduğu gibi, zirvede yine Gaziantepli Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu yer alıyor. Güneydoğu Anadolu’da tekstil sanayinin gelişmesini ve binlerce insana iş olanağı yaratılmasını sağlayan Konukoğlu, yalnızca iş hayatı ile değil sosyal sorumluluk projeleriyle de Anadolu’nun en etkin iş adamı.

Listemizin ikinci sırasında ise çelik üretiminde Türkiye’de olduğu kadar dünyada da tanınan bir isim olan Fuat Tosyalı bulunuyor. Hatay ve Osmaniye’den dünya devi bir demir-çelik şirketi çıkarmayı başaran Tosyalı, yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarıyla Türkiye’nin cari açığının kapanmasında önemli rol oynuyor.

Listede üçüncü sırada ise Anadolu’da hayvancılığın marka ismi, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz yer alıyor. TÜSİAD Başkanı olduğu 2014’te En Etkin 50 listemizde ikinci sırada yer alan Yılmaz, son dönemdeki yatırımları ve süt üretiminde dünyaya açılması ile bu yıl listenin üçüncü sırasında kendine yer buldu. “Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı”na ilişkin ayrıntılı bilgiler ve başarı hikayeleri, izleyen sayfalarda yer alıyor.

1- SANKO HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI ABDÜLKADİR KONUKOĞLU
ANADOLU'NUN EN ETKİN İŞ İNSANI
Adı Gaziantep'le özdeşleşen Konukoğlu Ailesi'nin en büyük temsilcisi Abdülkadir Konukoğlu, Anadolu'nun etkin iş insanları arasında zirvedeki yerini koruyor. 20 yıl başkanlık yaptığı Sanko Holding'teki görevlerini kardeşi Zeki Konukoğlu'na devretmiş olsa da önemli STK'lardaki başkanlığı sürüyor. TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı, Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanı ve Pamuklu Tekstil Sanayicileri Birliği Başkanı görevlerine devam ediyor Abdülkadir Konukoğlu, iş hayatında aldığı kararlarla Gaziantep'te bir devin doğmasına öncülük etti. 14 bin çalışanlı ve 6,7 milyar TL cirolu Sanko Holding'e başkanlık yaptığı 20 yıllık süreçte tekstilden enerjiye, makinadan çimentoya uzanan sanayi şirketlerine yön verdi. Kentin ekonomik kalkınmasına, istihdamına ve sosyal hayatına önemli katkılar sunan Abdülkadir Konukoğlu, holding şirketlerinin merkezini İstanbul ya da başka bir büyük kente taşımayarak aslında Gaziantep'e olan bağlılığını da gösterdi. İş hayatında 52 yıl aktif olarak çalışan Abdülkadir Konukoğlu, STK'ların yanı sıra kuruluşuna öncülük ettiği Sani Konukoğlu Vakfı'nda eğitim ve sağlık alanında hayır işlerini de sürdürüyor. Konukoğlu Ailesi üyelerinin kentteki birçok sosyal, kültürel ve sportif etkinliğe destek olduğunu anlatan Abdulkadir Konukoğlu, yatırımları planlarken'dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep' anlayışıyla hareket ettiğini belirtiyor.

2-TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI FUAT TOSYALI
HEDEF ÜÇ KITADA 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
İskenderun'da 9 metrekarelik bir soba dükkanından bugün 4 milyar dolar cirolu bir dev çıkaran Tosyalı Holding'in patronu Fuat Tosyalı, aldığı önemli yatırım kararları ve sosyal sorumluluk işleriyle Anadolu'nun en etkin iş insanlarından biri. Demir-çelik sektöründe Osmaniye'den Cezayir'e uzanan önemli yatırımları hayata geçiren Tosyalı, üç kıtada 6 bin olan istihdamı yeni yatırımlarla üç yıl içinde 10 bine taşımak üzere çalışmalarını sürdürüyor Aktif iş yaşamında sosyal sorumluluk çalışmalarına da ayrı bir önem veren Fuat Tosyalı, Türkiye'nin en çok sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atan isimlerinin başında geliyor. Grup olarak 120 milyon TL'yi aşan sosyal sorumluluk yatırımlarıyla dikkat çeken Tosyalı, bu rakamla Capital'in Gönlü Zenginler Listesi'nin dördüncü sırasında yer alıyor. "Sosyal sorumluluk bizim için en az ticari başarımız kadar önem taşıyor" diyen Tosyalı, sadece İskenderun ile sınırlı olmadıklarını ve bu alana yüklü bir bütçe ayırarak çalışmalara sınır koymadıklarını kaydediyor. Bu noktada önceliği kendi bölgelerine verdiklerini aktaran Fuat Tosyalı, sağlık merkezinden fen lisesine, sevgi evlerinden camii ve spor salonlarına kadar bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda çok sayıda kalıcı eser oluşturduklarını ifade ediyor. Sosyal sorumluluk projeleri içinde sporun ayrı bir yeri bulunduğunu anlatan Tosyalı, "Bu konuda ilk adımı 2012'de Osmaniye Kapalı Spor Salonu ile attık. 3 bin kişilik kapasitesiyle bölgeye hizmet veriyor" diyor.

3- SÜTAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM YILMAZ
BÖLGESEL KALKINMAYA OMUZ VERDİ
Bursa'dan çıkıp bölgesel bir marka olma yolunda önemli adımlar atan Sütaş'ın yönetim kurulu başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından birine önderlik ediyor 2,6 milyar TL ciro ve 4 bin 900 çalışanlı Sütaş'ı Bursa'nın ötesine taşıyan Yılmaz, kurduğu çiftlikten sofraya entegre iş modelini yeni yatırımlarla güçlendirmeye devam ediyor. Bursa-Karacabey, Aksaray ve İzmir-Tire'de entegre tesis yatırımları olan grup, bu iş modelini taşıyacağı yeni adresler için gelecek beş yıl içinde 250 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Bu kapsamda hayata geçirilecek Bingöl'deki entegre tesisle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hayvancılığın gelişimine önemli katkılar sunmayı ve böylece bölgesel kalkınmada önemli bir rol üstlenmeyi hedefliyor. Muharrem Yılmaz kaptanlığındaki markanın yatırım hamlesi Türkiye ile sınırlı değil. 2016 yılı sonunda 13 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Sütaş'ın 2012'de Makedonya-Üsküp'te yatırımlarına başladığını söyleyen Muharrem Yılmaz, 2013'te Romanya-Bükreş'te süt ve süt ürünleri tesisleri satın alarak ürünlerini Balkan ve Avrupa ülkelerine taşıdıklarını anlatıyor. Yılmaz, başta Avrupa olmak üzere ihracat adımlarını hızlandıracaklarını söylüyor. Başta 27 bin 500 süt üreticisi, bin 550 dağıtıcı ve 700 iş ortağıyla on binlerce kişiye dolaylı istihdam sağladıklarını ifade eden Muharrem Yılmaz, bu geniş aile ile yurtdışında daha da güçleneceklerini aktarıyor.

4- ER-BAKIR YÖNETİM KURULU ÜYESİ MÜJDAT KEÇECİ
SANAYİLEŞMEYİ GÜÇLENDİRECEK PROJELER ÜRETİYOR
Müjdat Keçeci, Anadolu'nun öne çıkan sanayi şehirlerinden olan ve tekstilin başkenti olarak anılan Denizli'nin en etkin isimlerinden biri . Gelirlerinin yüzde 30'unu sanayiden elde eden kentteki hızlı dönüşümde önemli bir paya sahip. 30 yılı aşkın bir süredir Er-Bakırda üst düzey yöneticilik yapmasının yanı sıra üç dönemdir Denizli Sanayi Odası Başkanlığı'nı da yürütüyor. Müjdat Keçeci, Anadolu'nun etkin isimleri arasındaki yerini yürüttüğü projelerle koruyor. Tekstildeki yatırımların ağırlığına karşılık son dönemde makine ve mermer sanayiinin de öne çıktığı kentte Makine İhtisas OSB'yi hayata geçirmek üzere ekibiyle çalışan Keçeci, açılması planlanan Çardak OSB ile kente yeni yatırımları çekmek üzere yoğun mesai yürütüyor Kentte 375 milyon dolarlık ihracat yapan makinecilerin kümelenmesiyle ihracatlarını 500 milyon dolarlara çıkarabileceklerini belirten Müjdat Keçeci, mermercilerin de bu modelle ihracatlarını 400 milyon dolara çıkarabileceklerini ifade diyor. Keçeci, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 8'inci ili olan ve geçen yıl 3 milyar 36 milyon dolar ihracat yapan Denizli'de toplam 200 bin kişinin istihdam edildiğinidile getiriyor. Diğer taraftan yaklaşık 1,3 milyar dolar cirolu Er-Bakır'da 30 yılı geride bırakan Keçeci, Abalıoğlu ve Erikoğlu ailelerinin hissedar olduğu grupta kurumsallaşmanın da önemli temsilcilerinden biri olarak gösteriliyor

5- GÜRAL GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI NAFİ GÜRAL
YARIM ASIRLIK ÇINAR
Seramik, cam, ambalaj gibi işlerinin yanı sıra son yıllarda özellikle turizm sektörüne yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Nafi Güral, Kütahya denince ilk akla gelen isimlerden biri. Babasının yanında ticareti öğrenen Nafi Güral, iş hayatında 53'üncü yılını kutluyor. Kardeşlerinden 2013 yılında ayrılan Nafi Güral ve çocukları, bu ayrılığın ardından NG Grubu çatısı altında Kütahya Seramik ve Kütahya Porselen'in yanı sıra turizmde de etkinliğini artırdı. Nafi Güral, sermayesinin en az yüzde 70 ve daha fazlasına sahip oldukları şirketleriyle 2017 yılında yüzde 8 oranında büyümeyi hedeflediklerini söylüyor 15 Temmuz gecesi aldıkları yatırım kararının firmalarının gurur abidesi olduğuna dikkat çeken Nafi Güral, "Takvimler 16 Temmuz'un ilk saatlerini gösterirken seramik yatırımı kararı aldık, 410 metre boyunda 110 metre enindeki fabrikanın inşaatına derhal başlayıp makineleri sipariş ettik. Montajı devam etmekte, nasip olursa 15 Temmuz'dan önce üretim başlayacak. Yetmedi, 16 Nisan öncesinde yeni bir seramik yatırımı anlaşması imzaladık, yatırım fiilen başladı. Sapanca'da yeni bir otel inşaatı için mimarlarımız çalışıyor. Ramazan bitmeden ruhsatını alıp inşaata başlamak istiyoruz "diyor. Nafi Güral, TOBB Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Kutsev Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Kütahya Tanıtım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Nafi Güral Eğitim Vakfı kurucusu. Adını taşıyan eğitim vakfı aracılığıyla yüzlerce öğrenciye burs veriyor.

6- KADOOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI TARKAN KADOOĞLU
AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE DEVLEŞİYOR
2013-2014 yıllarındaki TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeliği'nin ardından 2015 yılında TÜRKONFED Başkanı seçilen Cizreli iş adamı Tarkan Kadooğlu, iş dünyasının en önemli STK'larında kritik görevler üstlenmenin yanı sıra iş dünyasındaki başarılarıyla da adından söz ettirmeye devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Kadooğlu Holding, 2016'da yüzde 10 büyüyerek cirosunu 2,5 milyar TL'nin üstüne, doğrudan istihdamını da bin 350'nin üzerine taşıdı. 50 ülkeye ihracat yapan holding, bu yıl da hem ciro hem de istihdamda yüzde 10 büyüme hedefi koydu. Holding, petrol, LPG - otogaz, enerji, gıda ve inşaat/gayrimenkul sektörlerindeki 10 şirket ile faaliyet gösteriyor. 2016 sonu itibariyle toplam 406 istasyona ulaşan Kadoil markasına 35 milyon TL yatırımla Kadogaz markasını da ekleyecek olan Kadooğlu, şu an için faaliyette bulunan bir dağıtım şirketi satın almak için de görüşmeler sürdürüyor. Kadooğlu Yağ ise "Bizce" markası ile bitkisel yağ sektöründe Türkiye ve dünyada önemli bir marka haline geldi. Türkiye geneline yayılan bayi ağının yanı sıra yaklaşık 40 ayrı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bitkisel margarin yatırımlarını ise 2016 yılı içinde tamamlayan holding, gerçekleştirdiği son yatırımlar ile birlikte bitkisel yağ üretim kapasitesini günlük 300 tondan 520 tona yükseltti. İş dünyası örgütlerinde aktif şekilde yer alan Kadooğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeliği döneminde Bölgeler arası Ortak Girişim Projesi'nin (BORGİP) oluşturulmasına öncülük etti.

7- ORHAN HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI İBRAHİMORHAN
OTOMOTİVİN 'ŞOVALYE'Sİ OLDU
Otomotiv yan sanayiinde 14 ülkedeki 31 fabrikada faaliyet göstererek çok önemli bir başarıya imza atan Orhan Holding'in kurucusu ve Onursal Başkanı olan İbrahim Orhan, Orhan Eğitim Vakfı ile de yüzlerce öğrenciye burs veriyor, okullar, yurtlar ve kütüphaneler inşa ediyor Orhan, Renault ve Citroen arabalarının üretimine verdiği katkı nedeniyle Fransız Hükümeti tarafından Şövalyelik Nişanı'na layık görülen bir isim. Otomotiv dışında tarım, sigorta, araç satış ve servisi alanlarında faaliyet gösteren holding 2017'de 30 milyon Euro yatırım yapacak. Bu yıl Fas'ta yeni bir fabrikayı hizmete açacak olan holding Türkiye'deki üretiminin yüzde 50'sini 20'den fazla ülkeye ihraç ediyor. İbrahim Orhan, halihazırda Orhan Eğitim Vakfı aracılığı ile 351 öğrenciye burs imkanı sağlıyor. Ayrıca Yenişehir'de İbrahim Orhan Meslek Yüksek Okulu ve iki adet öğrenci yurdu ile Bursa'da Necla Orhan İlköğretim Okulu'nu da eğitime kazandırdı. Doğduğu köy olan Yenişehir Barçın'a cami ve kütüphane de kazandırdı.

8- ERDEMOĞLU HOLDİNG YKB İBRAHİM ERDEMOĞLU
HEDEF BEŞ YILDA 3 MİLYAR DOLAR CİRO
Halı, mobilya, ev tekstili, enerji ve inşaatın ardından iki yıl önce polyester sektörüne Sabancı Holding'e ait Sasa'nın yüzde 51'ini alarak giren Erdemoğlu Holding'in kaptanlık koltuğu sekiz yıldır İbrahim Erdemoğlu'na emanet. Üç kardeşiyle birlikte satın alma, yeni fabrika, kapasite artışlarıyla hızla büyütmeyi başardığı Erdemoğlu Holding'i geçen yıl 4.2 milyar TL ciroya taşıyan İbrahim Erdemoğlu, babasından aldığı iş prensipleriyle şirketi yönetiyor. Ana işlere odaklanarak büyüme yolunu seçtiği holdingte "İşin ehli kimse işi o götürür"diyen İbrahim Erdemoğlu, 8 bin 150 kişiye istihdam sağlayan bir grup olarak hedeflerinin beş yılda 3 milyar dolarlık ciro olduğunu söylüyor. İhracatın grup içindeki payının ise her yıl arttığını kaydeden Erdemoğlu, "Geçen yıl 407 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl ise tüm zor şartlara rağmen 500 milyon dolar ihracat planlıyoruz. Mobilya dışında Merinos, Dinarsu ve Sasa'da ihracatımız var ve her yıl artıyor. Yaptığımız ihracatın yüzde 80'ini Avrupa ve Amerika'ya yapıyoruz" diyor.

9- SANKO HOLDİNG YKB ZEKİ KONUKOĞLU
YENİ YATIRIMLARA İMZA ATACAK
Uzun yıllar grubun amiral gemisi tekstil işlerini Bursa'dan yöneten Zeki Konukoğlu, üç yıl önce başkanlık koltuğuna oturduğu Sanko Holding'in geçen yıl 6,7 milyar TL ciroya ulaşmasına önderlik etti. Yönetim kurulu başkanlığı görevini ağabeyi Abdülkadir Konukoğlu'ndan devralarak Sanko Holding'in başına geçen Zeki Konukoğlu, bu yıl da önemli yatırım kararlarına imza atmaya hazırlanıyor Gaziantep, Bursa, Adıyaman, İstanbul, Adana, Kahramanmaraş, Adapazarı, Rize, Tokat, Giresun, Bartın, Antakya, Karaman, Osmaniye, Kilis, Mersin, Zonguldak Ereğli, Manisa Salihli gibi Türkiye'nin birçok noktasında yatırımları bulunan grup, bu yıl 185 milyon dolarlık yeni yatırım planlıyor. Zeki Konukoğlu, enerjide 85 milyon dolar, tekstilde 55 milyon dolar, çimentoda 30 milyon dolar, ambalajda 15 milyon dolarlık yatırım yaparak ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceklerini kaydediyor. Konukoğlu, 14 bin çalışanlı Sanko Holding'in bu yeni yatırımlarla 2017 yılında 800 kişiye ek istihdam sağlayacağını aktarıyor.

10- ETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET FİRUZHAN KANATLI
72 İLDE 7 BİN ÇALIŞANI VAR
Eti, sektöründe birçok ilke imza atmış bir şirket. Eti Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı ise kuşkusuz Eskişehir'in en etkili iş insanı. Babasından aldığı bayrağı daha yukarılara taşımak için çalışan Kanatlı, medyadan uzak duran biri. Capital'in En Beğenilen Şirketler listesinde bisküvi ve çikolata sektöründe 2013'ten bu yana üst üste birinci seçilen Eti, bugün Türkiye'nin 72 farklı ilinde 7 binden fazla çalışanı istihdam ediyor. 2015 cirosu 2 milyar 672 milyon TL olan şirket aynı yıl 129,6 milyon TL ihracat yapmıştı. Şirket yönetimi dışında STK'larda da görev alan Kanatlı, 1994 yılında Eskişehir Atlı Spor Kulübü'nü kurdu. Kanatlı, halen TÜSİAD, Galatasaray Spor Kulübü Kongre ve Eskişehir Galatasaraylılar Derneği üyesi. Kanatlı Ailesi şehre yaptığı katkılarla da dikkati çekiyor. Aile Eskişehir'de yaptığı okulların yanı sıra Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi ve Eti Sualtı Dünyası'nı da şehre kazandırdı. Sosyal sorumluluk projelerine önem veren Eti, üç yıl önce başlattığı Sarı Bisiklet Projesi'yle de önemli bir girişime imza attı.

11- YIRCALI GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI RONAYIRCALI
ENERJİDE AFRİKA'YA UZANACAK
Balıkesir'de sanayinin en önemli temsilcilerinden biri olan Yırcalı Ailesi'nin üçüncü kuşak temsilcisi Rona Yırcalı, şirketinin yanı sıra Dünya Odaları Federasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanlığı gibi görevleriyle STK'lar da hep etkin bir rol üstlendi. Bugünlerde ise başkanı olduğu Yırcalı Grubu'nu dev yatırımlara hazırlıyor. Oğulları Sırrı ve Sinan Yırcalı ile 2017 yılında 1 milyar TL'lik bir yatırıma başlamak üzere çalışan Rona Yırcalı, fabrika yatırımlarını bu yıl yurtdışına da taşıyacaklarını kaydediyor. 2016 yılını 1,7 milyar TL ciro ile kapatan Yırcalı Grubu, en son İzmir Tire'de yeni yem fabrikası yatırımına soyundu. Grup Afrika'ya da açılacak.

12- HOLDİNGYÖNETİM KURULU BAŞKANI HANEFİ ÖKSÜZ
TEKSTİLDEN SONRA KAĞITTA DA İDDİALI
Kahramanmaraş'tan çıkarak büyük üne kavuşan ve İngiliz Lee Cooper ile yaptığı anlaşmaya adını dünyaya duyuran Kipaş Holding'in yönetim kurulu başkanı Hanefi Öksüz, sanayinin duayen isimlerinden biri. Öksüz, 1990'ların başında Koç Holding'ten satın aldığı Bozkurt Mensucat ile hızlı bir çıkış yakalayarak bugün 30'a yakın üretim tesisi ve 3,2 milyar TL'lik ciroya ulaştı. Bu yıl 1,5 milyar TL'lik yatırıma imza atacak olan holding, son birkaç yılda kağıt üretiminde iddialı yatırımları hayata geçirdi. Kahramanmaraş'ta kurduğu fabrikanın ardından 2018'de Aydın-Söke'de 350 milyon dolarlık yeni fabrikayı devreye alacak. Hanefi Öksüz, başarılı girişimciliğinin yanında hayırseverliği ile de iş dünyasının seçkin bir ismi.

13- ÖZDİLEK HOLDİNG YÖNETİM BŞK. HÜSEYİN ÖZDİLEK
8 BİN 500 KİŞİYE İŞ VERİYOR
Hüseyin Özdilek, 1967 yılında 30 metrekarelik bir perakende mağazası olarak kurduğu şirketini bugün tekstilden inşaata kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren 1 milyar 625 milyon TL cirosu olan bir holding haline getirdi. Bursa'daki tesislerinde tekstil üretimi yapmanın yanı sıra Türkiye'nin farklı noktalarında AVM yatırımları da bulunan şirketin, aynı zamanda Bursa Yenişehir'de 3 bin başlık bir hayvancılık yatırımı da var. Bu yıl besicilik alanındaki yatırımın geliştirilip bin baş daha ilave edilmesi planlanıyor. Holding bünyesindeki 8 bin 500 çalışanın yüzde 20'si üniversite mezunu beyaz yakalılardan oluşuyor. Özdilek, yatırımlarına devam ederek beş yeni alışveriş merkezi açtı.

14- YILDIZLAR YATIRIM HOLDİNG YKB. FEHMİ YILDIZ
BÜYÜME HIZINI ARTIRACAK
Orman ürünleri, gübre, demir-çelik, kimya, inşaat, liman işletmeciliği, sigorta, enerji, deniz taşımacılığı ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Yıldızlar Yatırım Holding, geçen yıl hedeflerine paralel olarak yüzde 15 büyüdü ve cirosunu 3,2 milyar TL'ye yükseltti. Fehmi Yıldız, Kocaeli'nin en etkili iş insanlarından biri. Bugün holding çatısı altında 11 şirket ve 3 bine yaklaşan çalışanları olduğunu söyleyen Yıldız, "Önümüzdeki dönemde bu konudaki büyüme ivmemizi yeni yatırımlarımızla birlikte çok daha hızlı artırmayı planlıyoruz" diyor. Yıldız, Türkiye'nin üretim ve ihracat gücüne katkı ve istihdamın yanı sıra sosyal sorumluluk alanında da çalışmaların süreceğinin altını çiziyor.

15- İNCİ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI NEŞE GÖK
ÜÇÜNCÜ KUŞAKTAN GELEN İLK PATRON
Ege'nin önde gelen holdinglerinden biri olan İnci Holding'teki bayrak değişimiyle Perihan İnci'nin yerine yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Neşe Gök, geçen yılı 1,5 milyar TL ciro ile kapatan holdingin dümenindeki isim. Yönetim kurulu başkanlığı görevinde ailenin üçüncü kuşağını temsil eden ilk isim olan Gök, son sekiz yıldır da yönetim kurulu üyesiydi. İSO ve TİM'in ilk 500 şirket sıralamasında üç şirketiyle yer alan holdingin 2017 büyüme hedefi yüzde 13. İnci GS Yuasa'da 2021'e kadar 200 milyon TL'lik kapasite artırımı yapılacak. İnci Akü'de ise hedef beş yılda istihdamı iki, ihracatı dört katına çıkarmak. Neşe Gök, holdingteki görevinin yanı sıra, Peryön, 9 Eylül Rotary Kulübü, EGİAD Danışma Kurulu üyesi ve lisanslı bir melek yatırımcı.

16- DOĞANLAR YATIRIM HOLDİNG YKB. DAVUT DOĞAN
ÇOK YÖNLÜ HİZMET ÜRETİYOR
Hizmetlerini çok yönlü sürdüren işadamı kimliğine en iyi örneklerden biri Doğanlar Yatırım Holding ve amiral gemisi Doğtaş Kelebek'in yönetim kurulu başkanı Davut Doğan'dır. Her sahada kendisini görmek mümkün. Tarım şehri Çanakkale'de sanayiinin de olabileceğini, 1972'de temelleri atılan Doğtaş ile gösterdi. Beş kardeşiyle kurduğu Doğtaş sayesinde, başta Biga olmak üzere tüm kent, alanlarında rekortmen olan tedarikçi işletmeler ile tanıştı. Doğanlar Yatırım Holding, direkt 2 bin, bayileri kanalı ile de 20 bin kişilik bir istihdam ordusunu yönetiyor. İnşaat, enerji, perakende alanlarında da büyüdü ve 1,2 milyar TL'lik ciroya ulaştı. Çanakkale'de uzun süre yürüttüğü oda ve dernek yöneticiliğini ulusala da taşıdı.

17- SARAR GRUBU YÖNETİMİ BAŞKANI CEMALETTİN SARAR
TEKSTİLİN EN AĞIR İSMİ OLDU
Eskişehir ile adı özdeşleşen bir isim Cemalettin Sarar. Yatırımlarının önemli bir kısmı Eskişehir'de yer alıyor. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde beş üretim tesisi, kentte butik oteli, Sümerbank yatırımı ve Eskişehir Odunpazarı kültür ve turizm bölgesinde turizm yatırımları bulunuyor. Geçmişte Eskişehir Ticaret Odası Başkanlığı ve Eskişehir Spor Kulübü Başkanlığı yapan Cemalettin Sarar, 1996 yılından itibaren Milli Takım ve Basketbol Federasyonu ana sponsoru olarak Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunuyor. 2017'de yüzde 15'lik büyüme hedefi koyan Sarar Grubu, 55 milyon dolarlık yatırım öngörüyor Bu yatırımlar sayesinde ise 450 yeni istihdam sağlanması planlanıyor

18- BURKAY GROUP YÖNETİMİ BAŞKANI İBRAHİM BURKAY
İNOVASYONA ODAKLANDI
Bir aile şirketi olarak kurulan Burkay Grup'un temelleri 1975 yılına dayanıyor Üç kardeşin başında olduğu şirket, bugün ev tekstili ve perde üretimi başta olmak üzere petrokimya, inşaat ve enerji alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirket, tekstil ürünlerini 50'den fazla ülkeye ihraç ediyor. Dünyanın en büyük beş perde üreticisinden biri olan Burkay Tekstil, yaklaşık 10 yıl önce yola çıkan 'Demor Home' markasıyla da Türkiye ve dünya genelinde geniş bir dağıtım ağına sahip. Şirket tasarım ve inovasyon odaklı bir büyüme stratejisi izliyor Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da 2006 yılından bu yana sürdüren Burkay, aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak görev yapıyor

19- ADİL SANİ KONUKOĞLU
SANAYİCİYİ İHRACATA YÖNLENDİRİYOR
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı ile TOBB Sanayi Odaları Konseyi Üyeliği ve Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Üyeliği, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili görevleriyle Anadolu'nun en etkin isimlerinden biri. Konukoğlu Ailesi'nde ağabeyi Abdülkadir ve Zeki Konukoğlu'nun ardından holdinge başkanlık etmesi beklenen Adil Sani Konukoğlu, holdingdeki görevlerinin yanı sıra kent sanayisinin gelişimine yoğun mesai harcıyor. Kenti, yeni pazarlara açmak üzere girişimlerde bulunuyor Konukoğlu, Afrika ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlara açılan Gaziantepli sanayicilere öncülük ediyor.

20-SÖKTAŞ GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM KAYHAN
77 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Temelleri 1971 yılında Aydın Söke'de Muharrem Kayhan tarafından atılan Söktaş Group, bugün kumaş üretim ve tarım-süt hayvancılığı alanlarında faaliyet gösteriyor. Söktaş Dokuma ve Efeler Çiftliği'ni bünyesinde barındıran şirketin Hindistan'da da kumaş üretim yatırımı var. Süt ürünleri markası Moova Gıda'yı 2014 yılında Tat Gıda'ya sattı. Şirket tekstli üretiminin yüzde 75'ini 77 ülkeye ihraç ediyor. Söktaş Group, süt hayvancılığı, Hindistan'da kumaş üretimi ve süt işletmeleri alanlarında 2008-2016 döneminde 156,8 milyon dolarlık yatırım yapmış durumda. Grup 2017 yılında ise 4,5 milyon dolar yatırım yapmayı öngörüyor TÜSİAD eski başkanı olan Muharrem Kayhan, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) başkanlığını yürütüyor

21- KESKİNOĞLU ŞİRKETLER GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI FEVZİ KESKİNOĞLU
YATIRIMLARINI AKHİSAR'DA YAPIYOR
Tavukçuluk sektörü deni lince akla ilk gelen isimlerden biri . Sektörün duayenleri arasında yer alan Fevzi Keskinoğlu, çocukluk yaşlarından beri şirketin her kademesinde aktif olarak çalıştı. 2002 yılından bu yana yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor. Bütün yatırımlarını şirketinin merkezi olan Manisa Akhisar'a yapan Keskinoğlu, bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağladı. Sözleşmeli yetiştirici modeliyle bölgede direkt ve dolaylı olarak yaklaşık 20 bin insana gelir yaratıyor. Bu da faaliyet gösterdiği Akhisar ilçesi nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sine denk geliyor. 2017 yatırım bütçesi 15 milyon TL olan şirket, yüzde 15 büyüme gerçekleştirerek cirosunu 1 milyar 300 milyon TL'ye yükseltmeyi hedefliyor.

22- TİRYAKİOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ AHMET TİRYAKİOĞLU
EN BÜYÜK ET BORSASINI KURUYOR
Gaziantep'te küçük bir mercimek işleme tesisiyle iş hayatına adım atan Tiryakioğlu Ailesi, bugün Türkiye'nin en büyük tarım işletmelerinden birisine sahip. Geçen yıl 1,1 milyar dolarlık ciroya imza atan Tiryaki Agro, Gaziantep, Mersin, Trabzon, Çorum ve Bandırma'daki tesislerinde üretim yapıyor. 30 ülkeye ihracat yapan şirketin yönetim kurulu üyesi olan Ahmet Tiryakioğlu, aynı zamanda Gaziantep Ticaret Borsası Başkanlığı görevini de yürütüyor. Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı et borsası ve et halini Gaziantep'e kazandıracak girişimin öncüsü oldu. 30 bin metrekarelik Et Borsası ve Hali'nin temeli önümüzdeki ay atılacak.

23- ŞÖLEN YÖNETİM KURULU BAŞKANI İSMAİL ÇOBAN
EĞİTİME BÜYÜK DESTEK VERİYOR
Atıştırmalık, çocuk ürünleri, hediyelik ve ikramlık ürünler kategorilerinde 200'ün üzerinde ürünü 100'ü aşkın ülkenin raflarında tüketiciyle buluşan Şölen'in yönetim kurulu başkanlığını yürüten İsmail Çoban, Gaziantep'in en etkili iş insanlarından biri. 2016'yı 763 milyon TL ciro ile kapatan ve bu yıl 915 milyon TL ciro hedefleyen Şölen'de bugün yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Gaziantep ve İstanbul'daki fabrikalarda üretilen ürünlerin yüzde 60'ını ihraç eden Şölen'in yönetiminin yanı sıra Çoban'ın DEİK, Gaziantep Sanayi Odası ve TÜSİAD'da da üyelikleri bulunuyor. En yoğun desteği okullar yaptırarak eğitime veren Çoban, Gaziantep'e kattıklarıyla da dikkati çekiyor.

24- KILIÇ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ORHAN KILIÇ
SEKTÖRÜNÜN İHRACAT ŞAMPİYONU
Temelleri 1991'de Orhan Kılıç tarafından atılan Kılıç Holding, zaman içinde su ürünleri sektöründe Türkiye'nin lider firmalarından olmayı başardı. Yıllık 50 ton çipura üretimiyle adım attığı sektöründe bugün yıllık 50 bin ton balık, 150 bin ton balık yemi ve 413,5 milyon adet yavru balık üretimiyle çipura ve levrekte Avrupa birincisi konumunda. Şirket, üretiminin yüzde 70'lik kısmını 55 ülkeye ihraç ediyor. 2016'daki 140 milyon dolarlık ihracatını bu yıl yüzde 10-15 artırmayı hedefliyor. Kılıç Holding'in İtalya, Arnavutluk, Tunus, Moritanya ve Dominik'te yatırımları sürüyor. Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde geçen yıl 188'inci olan şirket, 2016 performansıyla ilk 150'ye girmeyi planlıyor. Bu yıl 800 milyon TL ciro hedefliyor.

25- AHLATCI ŞİRKETLER GRUBU YKB. AHMET AHLATCI
ANADOLU'NUN ALTINCISI
Listeye bu yıl giren, Ahlatcı Şirketler Grubu'nun patronu Ahmet Ahlatcı, Anadolu'nun altıncısı olarak biliniyor. Anadolu'da temas etmediği kuyumcu yok gibi. Özellikle Türkiye pazarında spot altın piyasasında yüzde 20 pazar payına sahipken, bilezikte yüzde 35 ve alyans pazarında yüzde 25 pazar payına sahip. Ahlatcı Grubu'nun altın rafineri şirketinden gayrimenkule kadar farklı sektörlerde yatırımları bulunuyor. 2016 yılı cirosu 21 milyar TL. Milli Piyango ihalesi ile de ilgilenen grup 2015 yılında inşaat sektörüne hızlı bir giriş yaptı. Çorum AVM tamamlandı, sırada Elazığ ve Konya AVM'leri var. Ahmet Ahlatcı, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 2016 yılında Çorum'da bin 548 kişilik bir öğrenci yurdunun inşaatını başlattı.

26- DOĞUŞ CAY YKB. YARDIMCISI ALPASLAN KARAKAN
TÜRKİYE'YE ÇAY VERİYOR
Rizeli Alpaslan Karakan,1985 yılında kardeşi Süleyman Karakan ile birlikte Doğuş Çay'ı kurdu. Rize ilinin kalkınmasına büyük katkısı olan şirketi bugün 50 bin mühtasilden çay alımı yapıyor 2013 yılında ABD'li gıda devi Kraft Foods'un Türkiye operasyonlarını yürüten Kraft Gıda'yı satın alarak cips sektörüne de girdi. Yılda 60 bin tonluk çay ve cips üretimi gerçekleştiren şirket, çay alanında çok az miktarda ihracat yapıyor. Cips cirosunun yüzde 15'i ise 46 ülkeye yapılan ihracattan geliyor. Doğuş Çay, çay tarımının sürdürülebilir olması amacıyla Tema Vakfı ile bir yıl önce başlattığı projeye devam ediyor. Türkiye Çay Üreticileri Derneği'nin (TürkÇayder) kurucusu ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor

27- HELVACIZADE GRUBU YKB. TAHİR BÜYÜK HELVACIGİL
STK'LARDA ETKİN BİR İSİM
Küçük bir toptancı dükkanını dev bir yağ fabrikasına dönüştüren Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'da sanayi denilince akla gelen ilk isimlerden biri. Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası yönetim kurulu üyeliği yapan Büyükhelvacıgil, 1990'lı yılların başında kardeşi Mevlüt Büyükhelvacıgil ile birlikte Konya'daki ilk yağ fabrikasını kurdu.Türk Standartları Enstitüsü (TSE) başkanlığı da yapan Büyükhelvacıgil, STK'larda da etkin bir isim. 2015'ten bu yana Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği başkanlığını yürüten Büyükhelvacıgil, son dönemde ZadeVital markasıyla sağlıklı ürün pazarına da girdi. 40 milyon Euro yatırım ile Zade Vital'in pazar payını artırmayı ve ihracata odaklanmayı planlıyor.

28- NAMET YÖNETİM KURULU TARIK KAYAR
ÇİFTLİKTEN SOFRAYA TAŞIYOR
Türkiye'de dördüncü kuşağın yönettiği nadir şirketlerden biri Namet. Şirketin dördüncü kuşak temsilcilerinden Tarık Kayar, uzun yıllardır şirkette yönetim kurulu başkanı ve CEO olarak görev yapıyor. Tarık Kayar döneminde şirket önemli satın alma ve ortaklıklara imza attı. ABD merkezli yatırım şirketi Investcorp'un ortaklığının ardından 2014 yılında Maret'i satın alarak pazardaki gücünü artıran Namet, önümüzdeki dönemde yeni yatırım yapmaya hazırlanıyor Çayırova'da 47 bin metrekare üzerine kurulacak olan tesis için 150 milyon TL'lik yatırım yapılması planlanıyor. Yeni tesisle üretim kapasitesi iki kat artarken 600 kişiye istihdam sağlanacak. Kayar, dönem dönem UKON, ETBİR, SETBİR gibi STK'ların yönetiminde yer alıyor.

29- HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ORHAN DİREN
MEYVE SUYUNDA BÜYÜDÜ
Ülkemizin ilk yerli sermayeli meyve suyu Dimes, 1950'li yıllardan bu yana Tokat'ın önde gelen sanayi yatırımları ve istihdam sağlayıcıları arasında yer alıyor. Dimes, kurucusu Vasfi Diren'in ardından ikinci kuşak temsilcisi Orhan Diren yönetiminde büyümesini sürdürdü. Şirket, Tokat, İzmir, Aydın Sultanhisar'da yer alan ve toplam 225 bin metrekare alana yayılan üretim tesislerinde yıllık bazda 100 bin ton meyve işleme ve 300 bin ton meyve suyu üretiminin yanı sıra 100 bin ton süt ve süt ürünleri üretim kapasitesine sahip. 100'ü aşkın ülkeye ihracat da yapan şirket, geçen yılki 30 milyon TL'lik ihracatını bu yıl 40 milyon TL'ye çıkarmayı planlıyor. Şirket yönteminde aktif görev almayan Orhan Diren, Tokat'ta özellikle eğitime verdiği destek ile adından söz ettiriyor.

30-BEREKET ENERJİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEYHAN SALDANLI
ENERJİDE BÜYÜMEYİ SEÇTİ
İTÜ Elektrik Fakültesi'ni bitirdikten sonda 1975-1980 yılları arasında kamuda çalışan Ceyhan Saldanlı, sonrasında Elsan Elektrik Gereçleri ve Tümaş Mermer'in kurucu ortaklarından oldu. 1991 yılında ise Aydem şirketiyle enerji sektörüne adım attı. Dört yıl sonra Bereket Enerji, 2002'de de Bereket Jeotermal Enerji Üretim'in kuruluşunda yer aldı. Halen şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürüyor. Merkezi Denizli'de bulunan Bereket Enerji bugün jeotermal, hidroelektrik, termik, güneş, rüzgar ve çöp gazı kaynaklarından yararlanarak elektrik üretiyor. 2014 yılında Bereket Enerji bünyesine katılan Yatağan ve Çatalağzı Termik santralleri ile birlikte şirketin kurulu gücü 2 bin 100 MW kapasiteye ulaşmış durumda.

31- KURMEL GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI NECATİ KURMEL
MADEN GRUBUNU BÜYÜTECEK
Kayserili işadamı Necati Kurmel, Kurmel Grubu ile şehrin ekonomisine önemli katkılar sunan, Anadolu'nun etkin iş adamları arasında yer alıyor. Gümüşhane ve Niğde'de Gümüştaş Madencilik'in altın-gümüş-kurşun-çinko sahaları ve ileri işlem tesisleri, külçe fabrikaları, Kayseri'de Saray Halı üretim tesisleri ve tarım hayvancılık çiftlikleri ve ileri işlem tesisleri bulunuyor. Ayrıca Adana'da Horzum Madencilik Yüksek tenörlü çinko üretiyor. Yine Adana Aladağlar'da Akmetal Madencilik ve kardeş şirketi Pınar Madencilik, aylık 25 bin ton krom konsantre üretimiyle Türkiye'nin en büyük krom konsantre işletmeleri unvanına sahip. Maden grubunda yüzde 20'lik üretim ve kapasite artırımı ve yeni saha alımları için plan yapılıyor.

32- ECE HOLDİNG YÖNETİMİ BAŞKANI ERDEM ÇENESİZ
ÇORUM'DAN TÜRKİYE'YE YAYILDI
Çorum'un başarılı iş adamlarından biri, hiç kuşkusuz Erdem Çenesiz.1965 yılında Çenesiz Ailesi tarafından temelleri atılan ve bugün 4 lokasyonda toplam yedi üretim tesisiyle faaliyet gösteren 326 milyon TL ciroya sahip Ece Holding'in yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Ece Holding, 18 milyon dolarlık ihracat yapıyor Bu yılın sonunda toplam ciroyu 350 milyon TL'ye, ihracatı ise 20 milyon dolara çıkarma hedefi olan Çenesiz, vitrifiye seramik alanında modernizasyon yatırımları, makine imalat sektöründe ise kapasite artışı yatırımı yapıyor. Çenesiz, eğitim bursu desteklerinin yanı sıra AR-GE merkezinin diğer üreticilere hizmet vermesiyle bilgi desteği de oluşturuyor. Çenesiz, STK'larda da etkin rol oynuyor.

33- PAKPEN YÖNETİMİ BAŞKANI MEHMET TUZA
KONYA'YA KATKISI BÜYÜK
Toplam 7 fabrika ve 5 marka ile üretim yapan Pakpen, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin hem yüz ölçümü hem de ciro açısından en büyük şirketlerinden birini oluşturuyor. Pakpen'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mehmet Tuza ise Konya'nın en etkili iş insanlarından biri. 750'ye yakın kişiye istihdam sağlayan şirket 2016 yılında 409,3 milyon TL cirosu ile İSO 500'de 272'nci sırada yer aldı. 2017 yılında ise agresif bir büyüme öngörülmüyor Pakpen, 50'ye yakın ülkeye ihracat yapıyor. İhracat şirketin toplam cirosunun yüzde 25'ini oluşturuyor. Konya şehrine yaptığı katkılarla da bilinen Tuza, tüm iş ve yaşam deneyimlerini "Tuza'nın Penceresinden" kitabında topladı.

34- GURALLAR YKB. ESİN GÜRAL ARGAT
MALDİVLER'DE OTEL AÇACAK
Anadolu'nun en etkin 50 iş insanı araştırmamıza adını yazdıran iş kadınlarından biri olan Esin Güral Argat'ın bu başarısında, sadece Kütahya'daki çalışmaları değil, uzun yıllardan bu yana TÜSİAD'da yönetimde aldığı görevlerin etkisi de yüksek. Güral Ailesi'nin Kütahya'daki etkinliğini TÜSİAD şapkasıyla globale taşımayı başaran Esin Güral Argat, tesislerinde günde ortalama 2 bin ürün üreten Gürallar markasını 130 ülkeye taşıdı. Kadınların iş gücüne katılımını artırmak için çalışmalar yürüten Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) yönetim kurulu üyesi. 2016 yılında yüzde 15 büyüyen grup, 2017'de yüzde 20 büyüme hedefine kilitlendi. Alibey Hotels and Resorts Maldivler'i 2017'nin son çeyreğinde hizmete açacak.

35- SUNAR GRUP ŞEREF BAŞKANI NURİ ÇOMU
ÜSTÜN HİZMET MADALYASI ALDI
Nuri Çomu'nun 1974'te kurduğu Sunar Grup, 1 milyar 184 milyon TL'lik cirosu ile Türkiye'nin tarıma dayalı sanayisine katkı sağlıyor. Şirket bu yıl yüzde 6'lık büyüme hedefliyor. Yaklaşık 800 çalışanı bulunan grubun tarım işletmelerindeki mevsimlik işçileriyle bu sayı yıllık yaklaşık bin kişiye ulaşıyor. Uzak doğu'dan Amerika'ya kadar ihracat yapan grubun toplam grup cirosunun yaklaşık yüzde 30'u ihracattan geliyor. Sunar Grup Şirketleri Şeref Başkanı Nuri Çomu, yönetimi oğlu Hüseyin Nuri Çomu'ya devretti. Ancak işten elini çekmeyen Nuri Çomu, şirkete gelip işleri takip etmeyi sürdürüyor. Nuri Çomu, hizmetleri nedeniyle 2007 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirildi.

36- SARAY HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI SAMİ ÖZDAĞ
KARAMAN'A YATIRIM YAPIYOR
Karamanlı işadamı Sami Özdağ, gıda ve enerji başta olmak üzere mobilya, teknoloji, ambalaj, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki yatırımlarıyla dünyanın birçok noktasında çözüm ve hizmet üretiyor. Bünyesindeki Saray Bisküvi, Milkman, Greeneco gibi kurumlarla hem ülkemizde hem de uluslararası arenada önemli şirketler arasına girmeyi başaran Saray Holding, yaklaşık 2 bin 100 kişiye istihdam sağlıyor. Holding 2016'da 516 milyon TL olan cirosunu bu yıl 780 milyon TL'ye çıkarmayı hedefliyor. Sami Özdağ, Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nin oluşması ve kurulmasında öncülük yaptı ve aktif rol aldı. Karaman'da bulunan Sekasar Vakfı ile başarılı gençlerin eğitimi için burs imkânı sağlanıyor.

37- BANVİT YÖNETİM KURULU ÖMER GÖRENER
SPORA DESTEK VERİYOR
Temeli 1968 yılında atılan Banvit'i 2008 yılından bu yana ikinci kuşak temsilcisi Ömer Görener yönetiyor. Şirketi büyüten ve yurtdışına açmayı başaran Görener, 2017 yılının başında şirketin hisselerinin yüzde 79,48'ini dünyanın en büyük gıda şirketlerinden olan Brezilya merkezli BRF S.A'nın bağlı ortaklığı olan BRF GmbH'a sattı. Banvit'in Bandırma, İzmir ve Elazığ'da üretim tesisleri bulunuyor. Türkiye'nin en büyük 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer alan Banvit, 2016'yı 1.9 milyar TL ciroyla kapattı ve 4 bin 571 kişiye istihdam sağladı. Görener, fabrikalarıyla bölgeyi kalkındırmanın yanı sıra spora da destek veren bir isim. 1994'te kurulan Banvit Basketbol Kulübü, mahalli liglerden Avrupa'ya uzanan bir başarı öyküsü yarattı.

38- ENDEL ŞİRKETLER GRUBU YKB. SAVAŞ ÖZAYDEMİR
KİREMİTTE DÜNYA LİGİNE GİRDİ
Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir'in en etkin iş adamlarından biri. Endüstriyel ürünler ve yapı malzemeleri olarak iki ana grupla faaliyet gösteren Endel, yapı malzemelerini Eskişehir'de üretiyor. Dünyanın sayılı kiremit üretim tesislerinden olan Endel Kiremit Üretim Tesisi Türkiye'nin en teknolojik fabrikası olarak gösteriliyor. Grubun Eskişehir'de bulunan beş üretim tesisinin yanında Gebze, Ankara ve Manisa'da da tesisleri bulunuyor Eskişehir Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu başkanı olan Özaydemir, şehrin sanayi ve kültür faaliyetlerinde katkı ve destek sağlıyor. Grubun 2016 cirosu 320 milyon TL idi. 2017 hedefi ise 360 milyon TL'yi buluyor.

39- SÖNMEZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI CELAL SÖNMEZ
TÜRKİYE'DE İLK KEZ SUNİ İPEK ÜRETECEK
Türkiye ekonomisinin İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonraki en büyük kenti Bursa'nın köklü tekstilci ailelerinden Sönmez'lerin son kuşak temsilcisi Celal Sönmez, Sönmez Holding'i enerjiden turizme, otomotivden medyaya uzanan büyük bir yapıya kavuşturdu. Bugün 1 milyar TL'yi aşan cirosu ile Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden biri olan Sönmez Holding ekonomiye önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Holding, bu yıl Türkiye'nin ilk suni ipek tesisini devreye alacak. Bu tesis, tamamı ithal edilen suni ipekte, yıllık 30 milyon dolarlık cari açığı kapatacak. 1995-2013 arasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini de yürüten Sönmez, eğitime yaptığı katkılar ile dikkat çekiyor.

40- ÖZAK GLOBAL HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET AKBALIK
CİROYU 1 MİLYAR TL'YE ÇIKARACAK
Özak Global Holding, tekstil, turizm, inşaat, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve tesis yönetimi olmak üzere toplam beş sektörde dokuz şirketiyle faaliyet gösteriyor. Özak Global Holding ve iştirakleri bünyesinde 5 bini aşkın çalışan istihdam ediliyor. 2016 cirosu 721 milyon TL olan holdingin 2017 ciro öngörüsü 1 milyar TL. Ahmet Akbalık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekilliği, Türkiye Hazır G iyi m Sektör Başkanı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönet im Kurulu ve İcra Kurulu Üyeliği gibi çeşitli görevler üstlendi. Halen Gayri menkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) yönetim kurulu üyeliği görevine devam ediyor. Aynı zamanda Makedonya Fahri Başkonsolosu görevini yürütüyor.

41- KROMAN ÇELİK SANAYİ ŞAHİN TÜRKASLAN
EĞİTİME PAHA BİÇİLMEZ DESTEK
Ankara Hukuk Fakültesi'nden 1962 yılında birincilikle mezun olan Şahin Türkaslan, çelik şirketlerinin başına geçene kadar bir süre hakimlik ve avukatlık yaptı. Türkaslan, Kocael i'nde 1966 yılında yarı mamül ve mamülçelik üretimi yapmak için 300 dönüm arazi üzerine kurulan Kroman'ın 2007'den beri başkanlığını yürütüyor. Şahin Türkaslan, geçen süre zarfında Kroman'ı yalnızca Türkiye'de değil yakın coğrafyada da bölgesel bir dev haline getirdi ve cirosunun yarıya yakınını ihracattan elde etmeye başladı. Kroman'ın yıllık 1,6 milyon tonluk üretim kapasitesi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yönetim kurulu başkanlığı görevini Fatih Osman Tar'a bırakan Türkaslan, Kocaeli'nin en önemli eğitim bağışçılarından biri olmaya devam ediyor.

42- ARBEL GRUBU YÖNETİMİ BAŞKANI MAHMUT ARSLAN
MERSİN'DEN DÜNYAYA AÇILDI
1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra Mersin'e dönerek baba mesleğini seçen Mahmut Arslan, 1980'de Arbel'i kurdu. Bakliyat ve hububat sektörünün önde gelen şirketlerinden olan Arbel Grubu bugün Asya, Afrika, Avrupa ve ABD'ye kadar uzanan üretim ve satış ağıyla dünyanın tanıdığı global bir şirket. Grubun toplam geliri ve kârı içinde yurtdışındaki tesislerin payı yüzde 70 civarında. Bu yıl yüzde 10'luk büyüme hedefleyen grup, 100'e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Öncelikli hedef pazarları ise Hindistan, Çin ve Rusya. Bir dönem Dünya Bakliyat Konfederasyonu başkan vekili olan Arslan pek çok STK'da önemli görevler üstleniyor

43- ADO GRUP YKB. VE CEO'SU MUSTAFA SAK
SPONSORLUK FAALİYETİ YOĞUN
Antalya'da kurulan Ado Grup'un yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Mustafa Sak, Antalya'nın en etkili iş insanlarından biri. Bugün Türkiye'nin dışında Rusya, Ukrayna, İran ve Hindistan'da yatırımları bulunan Ado Grup'un yaklaşık 652 milyon TL cirosu ve 2 bin 600 kişilik çalışanı var Bu yıl cirosunu yüzde 20 büyütme hedefinde olan şirket, Türkiye'de yaptığı üretimin yarıya yakınını ihraç ediyor 60 ülkeye pencere, kapı ve zemin kaplama yapı malzemeleri ihracatı da yapıyor. TOBB Girişimciler Kurulu üyesi de olan Mustafa Sak, özellikle eğitim, spor, sağlık, kent yaşamı ve teknoloji alanlarında yaptığı 20 milyon TL'nin üzerinde destek ve sponsorluk
faaliyetleriyle de biliniyor.

44- ALTUNKAYA GRUBU YKB. MAHSUM ALTUNKAYA
ORTADOĞU'NUN GIDA MARKASINI KURDU
Mardin Midyat'ta başladığı ticaret hayatında kısa sürede Ortadoğu'nun en büyük gıda markalarından biri haline gelen Mahmood Cafe markasını yaratan Mahsum Altunkaya, basının önüne çıkmayı pek tercih etmeyen bir isim. 57 ülkeye ihracat yapan Altunkaya Grubu, geçen yıl 1,9 milyarTL ciroya imza attı. Üretiminin yüzde 80'ini ihraç eden grup, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 30 şirketinden biri konumunda. Sri Lanka, Irak, İran ve Dubai'de üretim tesisleri bulunan Altunkaya, aynı zamanda iş dünyasının önemli kuruluşlarında da görev alıyor Mahsum Altunkaya, halihazırda DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı olarak görev yapıyor.

45- ONURSAL BAŞKANI İSMAİL AKÇURA
MANİSA'DAN TURİZME AÇILDI
İnşaat sektöründe faaliyet gösterirken 27 yıl önce turizm sektörüne ve şarap sektörüne giren Manisalı iş adamı İsmail Akçura, Anemon markasıyla sektörde bir başarı öyküsü yazdı. Bugün Türkiye'nin çeşitli noktalarında 18 oteli bulunan İsmail Akçura'nın hedefi, şirketi geniş şubeli bir marka haline getirmek. 75 yaşındaki Akçura, kültür sanat faaliyetlerine destek veriyor. Manisa Anemon Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin yapımını üstlenen Akçura, Manisa'da yaklaşık 15 yıldır devam eden tarihi Aigai bölgesindeki kazıların sponsorluğunu da yapıyor. Ayrıca Kütahya Çavdarhisar'daki dünyada ilk borsa binası ile tiyatro ve buna bitişik stadyum bulunan Aizanoi antik kentindeki kazı çalışmalarına destek verdi.

46- ER-CİM-SAN HOLDİNG YÖNETİM I BAŞKANI LÜTFÜ YÜCELİK
GÜÇBİRLİĞİNİN 23 YILDIR BAŞINDA
Erzurum, 1992'de özelleştirme kapsamına alınan Aşkale Çimento ile yıllarca unutulmayacak bir başarıya imza attı. Erzurum ve çevresindeki illerden bin kişinin ortaklığı ile yeni bir yapıya kavuşan tesisin başına geçen Lütfü Yücelik, 23 yıldır aralıksız sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığı ile Aşkale Çimento'yu 10 ilde üretim yapan sektörünün en büyük oyuncularından biri haline getirdi. Şirketin bugün Erzurum'un yanı sıra Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan, Giresun, Ağrı, Rize, Bursa ve Bilecik gibi şehirlerde yatırımları bulunuyor.1992 yılında 300 bin olan yıllık çimento üretimi, bugün 8 milyon tonun üzerine çıkmış durumda. Yatırımlarında çevre duyarlılığı ile hareket eden Yücelik, Türkiye'de ilk kez atık sıcak gazdan enerji üretti.

47- HAS GRUP YÖNETİMİ BAŞKANI LATİF KARAALİ
BABASININ YERİNİ ALDI
Kuruluşu 1920'lere dayanan Hataylı Has Grup, Mehmet Selim Kara'nın yönetim kurulu başkanlığı döneminde ünü Türkiye sınırlarını aşan dev bir şirkete dönüştü. Mehmet Selim Kara'nın Aralık 2015'te vefatının ardından grup şirketlerinin başına geçen oğlu Latif Karaali, otomotiv, taşımacılık ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Has Grup'u büyütüyor Rusya, Suudi Arabistan ve Yemen'de Has Tur adıyla taşımacılık yapan şirketin Türkiye'de ise Hatay, İstanbul ve İzmir'de toplam 10 şirketi bulunuyor Has Grup, Latif Karaali döneminde cirosunu 2 milyar TL'nin üzerine taşıdı. Has Grup, 2016'da Sixt Oto Kiralama şirketini satın alarak yeni bir sektöre adım attı. Şirketin ayrıca yurtdışına inşaat kamyonu ve çöp arabası
ihracatı da başladı.

48- YILTAŞ YÖNETİM KURULU OSMAN YILDIRIM
SİVAS'TA İLKLERİN ALTINDA İMZASI VAR
Osman Yıldırım, Türkiye'nin en çok göç veren kentlerinin başında gelen Sivas'ta kurduğu sanayi tesisleriyle kent ekonomisine çok önemli katkılarda bulundu. Aynı zamanda Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini 16 yıldır sürdüren ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı olan Yıldırım, gayrimenkul ve lojistik alanlarında faaliyet gösteriyor. Bunun yanında Sivas'ta 15 milyon Euro yatırımla Aselsan ile ortak gece görüş ve kızılötesi mercek ve dürbün üretimine yönelik yüksek teknoloji yatırımı gerçekleştirdi. 300 milyon TL'lik yatırımla Sivas'ın ilk ve tek AVM'sini kurdu. Sivas Sıcak Çermik Kaplıca Bölgesi'nde Sivas'ın ilk kaplıca oteli ve devre mülk yatırımını hayata geçirdi. Şirket 10 ülkeye ihracat da yapıyor

49- BÜROTİME YÖNETİMİ BAŞKANI HÜSEYİN TOSUNOĞLU
KONYA'DAN 50 ÜLKEYE AÇILDI
Ofis mobilyasında Konya'da üretim yapan Bürotime markasının patronu olan Hüseyin Tosunoğlu, kardeşleri Mehmet ve Mevlüt Tosunoğlu ile yönettiği şirketi 50 ülkeye açmayı başardı. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde sahip olduğu 140 bin metrekarelik tesislerinde üretim yapan ve 400 kişiye istihdam sağlayan Bürotime yurtdışında şu an 10 mağazaya sahip. Hüseyin Tosunoğlu, bu yıl yurtdışında 10 mağaza daha açacaklarını söylüyor Bugünlerde Katar'da açılacak mağaza için çalıştıklarını belirten Tosunoğlu, yurtiçinde ise 70 mağazaya sahip olduklarını ifade ediyor. Hüseyin Tosunoğlu, yaklaşık 135 milyon TL cirolu şirketin bu yıl yüzde 30 büyüme hedefiyle yoluna devam ettiğini anlatıyor.

50- ALİ BAŞYAZICIOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ BAŞYAZICIOĞLU
KAYSERİ SINIRLARINI AŞTI
1953 yılında Kayseri'de temelleri atılan Ali Başyazıcıoğlu Holding, bugün Kayseri sınırlarını aşarak Türkiye'nin çoğu bölgesine uzanmış durumda. Holding, gıda, tekstil, inşaat, turizm, perakende ve tarıma kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Kayseri'ye Hilton zincirini getirmek gibi öncü çalışmalarıyla öne çıkan, kurulduğu günden bugüne entegre üretim anlayışı ve yatırım odaklı yaklaşımı ile hizmet verdiği sektörlere katma değer yaratan Ali Başyazıcıoğlu, şirkette aktif olarak çalışmalarını sürdürürken önümüzdeki dönemde tarım ve inşaat yatırımları planlıyor. Kayseri denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Ali Başyazıcıoğlu, ağaçlandırma ve istihdam yaratma konusunda hassas bir isim.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2323,89 0,09%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,285 -0,06%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35382 -0,01588%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,369 0,1002%
  • EURO/DOLAR 1,0777 -0,1307%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9646 -0,3836%
  • STERLIN/DOLAR 1,26222 -0,00951%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL