Düşük sermayeli 50 girişim fırsatı

Düşük sermayeli 50 girişim fırsatı

Franchise ekosistemi yeterli sermayesi olmadığı için iş kuramayan pek çok girişimci için yeni bir kapı aralıyor. Piyasada düşük sermayeli ancak kârlı pek çok iş girişimciler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. 100 bin TL ve altı sermayeyle iş kurma imkanı sunan 50 şirket, 2016’da bin 903 şube açmayı hedefliyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

AYŞEGÜL SAKARYA
asakarya@ekonomist.com.tr

Gayrimenkul danışmanlığı, çiğköfte bayiliği gibi geleneksel işler hala popülerliğini korurken, yeni konseptler de girişimciler için fırsatlar sunuyor. Türkiye’de her üç kişiden birinin hayali kendi işini kurmak. İş fikirleri ve girişimci ruh konusunda sınır tanımayan pek çok kişinin karşısındaki en büyük sorun ise sermaye yetersizliği. Bu nedenle harekete geçemeyen binlerce girişimci var. Halbuki düşük sermayeyle de kendi işinin patronu olmak mümkün. Giderek büyüyen franchise ekosistemi düşük bütçeyle iş kurma imkanı sağlıyor.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

2030 2031 2032Uluslararası Franchising Derneği’nin (UFRAD) yaptığı son araştırmalara göre, 2015 yılı sonu itibariyle franchising 43 milyar dolarlık dev bir sektör haline gelmiş durumda. 2016  yılında bu rakamın 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2016 yılında ekosisteme 10 bin yeni girişimcinin katılması bekleniyor.

Elbette bu kadar çok girişimcinin franchise modelini tercih etmesinin pek çok nedeni var. Franchising sistemi çok komplike bir alan gibi görünse de doğru kurgulandığında riski büyük oranda azaltıyor. Yapılan araştırmalara göre start up şirketlerin sadece yüzde 10’u pazarda sağ kalabilirken, franchise’larda başarı oranı yüzde 93’e kadar çıkabiliyor.

Franchise size bilinen bir markayı temsil etme hakkı vererek pazara uyum sürecini kolay atlatmanızı, sürüm ekonomisinin verdiği fiyat avantajını, işi doğru yapabilmeniz için gerekli eğitim ve desteği vaat ediyor. Pazarlama uzmanı Can Ogan, start up yerine bilinen bir marka ile pazara girmenin, denenmiş ve çalışan yöntemlerle işi yönetme ve daha düşük maliyetle iş kurma imkanı sağladığını söylüyor.

KIOKSLAR ÖNE ÇIKIYOR
Sistemin avantajlarını gören yeni nesil girişimciler az sermaye ancak yaratıcı bir fikirle çıktıkları yolda önemli adımlar atmaya başladılar. Yeni açılan AVM’lerin de etkisiyle yeni konseptler hızla yayılıyor. AVM’lerde özellikle stand ya da başka bir deyişle kiosk konseptleri öne çıkıyor.

Gıda, içecek, aksesuar gibi çeşitli sektörlerde hızla yayılan standlar, düşük kira maliyeti ile normal bir mağazaya göre çok daha kârlı bir yatırım olarak dikkat çekiyor. Kurulumu kolay ve anahtar teslimi olarak sunulan stand konseptleri, girişimcinin satış faaliyetine çok kısa bir zamanda başlayabilmesine de imkan tanıyor.

2016’da öne çıkacak konseptlerden bir kısmını çiğköfte, emlak danışmanlığı gibi artık klasik hale gelmiş sektörler oluşturuyor. Başarının kişinin eğitim altyapısına ve pazarlama yeteneğine bağlı olduğu emlak danışmanlığı hala girişimcilerin gözde işleri arasında yer alıyor. Bu sektörün önde gelenlerinden Era Türkiye, Realty TR gibi şirketler büyümek için girişimciler arıyor. Küçük metrekarelerde açılabilen, mutfak gibi ekstra yatırımlara ihtiyaç duymayan çiğköfteciler de popülerliğini korumaya devam ediyor.

YARATICI GİRİŞİMLER DE VAR
Bunların dışında oldukça yaratıcı işler de var. Örneğin Majo bunlardan biri. Uzakdoğu kültüründen esinlenerek ortaya çıkan Majo, waffle hamurundan farklı tatlar ortaya çıkarıyor. Elbette gıda hala en çok tercih edilen sektörlerden biri olmaya devam ediyor. Örneğin kahvaltı veren mekanlar önümüzdeki dönemde popülerliği artıracak alanlardan biri gibi görünüyor.

Van’da doğan Van Kahvaltı Sarayı, mini şarküteri konseptiyle İstanbul’a yayılmayı hedefliyor. Gıdada yükselen bir diğer alan ise sağlıklı beslenmeye yönelik konseptler. Yeni nesil ev yemekleri zinciri Meal Box, kapıya servis diyet yemekleri sunan Diyet Kapımda, sağlıklı sebze ve meyve suları servis eden Meyvemix bunlardan birkaçı. Açık parfüm, oto temizleme, çocuklara yönelik hizmetler de 2016’da girişimciler açısından fırsatlar yaratacak alanlar arasında yer alıyor. Gıdadan kuru temizlemeye 100 bin TL ve altında sermayeyle kurabileceğiniz 50 iş sahasıyla ilgili bilgileri sizin için derledik.

1- KONO PİZZA:
2004 yılında İtalya’da kurulan Kono Pizza, 2015 yılı içerisinde Türkiye’de de faaliyete başladı. Firma, külah şeklinde doğal olarak hazırladığı pizzaları ‘gel götür, kiosk ve kafelere kadar farklı konseptlerle sunuyor. Bu yıl yeni franchise vermeye başlayacak olan Kono Pizza, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da toplam 10 şube planlıyor. Yatırım maliyeti konsepte göre 70 bin TL’den başlıyor. Bayiler için aylık 100 bin TL ciro hedefleniyor.

2- BY PATATO:
Bir çubukta patates konsepti olan By Patato, elma dilim patates, bardakta küp patates, kumpir, patates salatası, fırında patates gibi patates ile ilgili her türlü kombinasyonu yapmaya olanak tanıyan bir iş modeli. TV Grup bünyesinde faaliyet gösteren By Patato için girişimcilere KOBİ destek kredileri için garantörlük de sağlanıyor. Özellikle AVM’lerin hedeflendiği bu iş modeli için yatırım m2 başına 15 bin TL.

3- CHIPS FUNNY:
Çubukta patates ve patates kesme makineleri olmak üzere stand konseptiyle bayilik veren şirketin Türkiye genelinde bin 500’den fazla standı, 100 bayisi bulunuyor. Bu yıl zincire 500 stand ve 30 bayi daha eklenmesi hedefleniyor. Stand fiyatları bin ile 5 bin TL arasında değişiyor.

4- ROLLER ICE CREAM:
Tayland usulü rulo dondurma, doğal meyveler ile dondurma mahlepinin karışımı ile sunuluyor. Katkı maddesi ve aroma nektar olmadan sunulan dondurmaların makine ekipmanları da Tayland’dan getiriliyor. AVM’lerde kiosk olarak franchise veriliyor. Kiosk bedelleri 20 bin TL’den başlıyor. Royalty ya da reklam katkı payı alınmıyor.

5-HAPPY CHURROS: Latin Amerika’nın popüler bir tatlısı olan churro, üzerine toz şeker dökülmüş bir çeşit lokma tatlısı. Üzerine şeker ve yağ konulmadan bu tadı Türkiye’ye uyarlayan New York Street Foods, çikolata sosları ile servis ediyor. Bu yıl iki şubenin daha açılması planlanıyor. Yüzde 250-300 arasında kâr marjı bulunuyor.

6- SPAGETTİ ICECREAM:
Algida vanilya dondurmaları, belli bir ısıda kaplara yerleştirilerek frambuaz-coco pops-browni cake ve gofretler ile sunuluyor. Yedi ülkede toplam 18 şube ile hizmet veriyor. 23 bin TL’lik yatırımla kurulabiliyor. Üniversite kantinleri, yürüyüş yolları, sahiller, aqua parklar ve AVM’lerin bu iş modeli için uygun olduğu belirtiliyor. Aylık 10 bin TL ciro hedefleniyor.

Sayfa: 1 2 3



İlgili Haberler
0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış

İlk yorumu yazmak ister misiniz?

Yorum yap