Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,3603
0,0733%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9184
-0,5151%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0791
-0,0046%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,27
0,06%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yükseliş sürecek mi?

17 Eylül 2017
Yükseliş sürecek mi?
Ocak ayından bu yana yabancı alımlarının da etkisiyle yükseliş hareketine devam eden Borsa İstanbul (BİST), eylül ayında yataya dönme eğiliminde. BİST, 110.000 tarihi zirvesini kırmakta zorlanıyor.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

Piyasa uzmanları, olası düzeltmelere dikkat çekmekle birlikte yıl sonu için endeks hedeflerinde önemli bir revizyona gitmiyor. Bunun yanında portföylerdeki hisse oranında da ciddi bir düşüş yok. Ancak şirketlerin kârlılık beklentileri, değerlemeler gibi faktörlerle hisse seçimi daha özenli yapılmalı.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Buradan yola çıkarak sekiz aracı kurumun model portföyünde önerdiği hisselere baktık. Toplamda 40 hisse öneriliyor. Bunlardan sekiz tanesi ise en az üç aracı kurum tarafından tavsiye ediliyor.

Hisse senedi piyasasında yılbaşında başlayan yukarı trend devam ediyor. Türkiye’ye yurtdışından portföy girişi (sıcak para) ağustos ortası itibariyle 8,5 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 3 milyar doları hisse senedi piyasasına, 5,5 milyar doları ise faize geldi. Endeks yukarı hamlelerle TL bazında rekor seviyelerini test ediyor. 4 Ocak’ta 76.143 seviyesinden başlayan harekette 29 Ağustos tarihinde 110.423 kapanışını gördük.

ABD dolarının gevşek bir seyre girmesiyle 2017’de gelişmekte olan ülkelere sermaye girişi artmaya devam ediyor. Eylül ayının ilk yarısında da 107.000-110.000 bandındaki hareketin devam ettiğini ve endeksin son dönemde yukarı trendde biraz zorlandığını görüyoruz.

YANIT ARANAN SORULAR
Burada hisse senedi yatırımcısı açısından bazı sorulara yanıt aramak gerekiyor. Yukarı trend eğilimi devam edecek mi? Bir trend değişikliği sinyali var mı? Bu durumda portföylerde hisse oranı korunmalı mı, düşürülmeli mi yoksa artırılmalı mı? Hangi hisse senetlerinde hala yatırım fırsatları var?

Tüm bu sorulara yanıt aramak üzere piyasa uzmanlarıyla konuştuk. Son olarak temmuz sonunda yayınlanan Ekonomist’in ‘Piyasanın pusulası’ başlıklı kapak haberinde değerlendirmede bulunan uzmanlara danıştık.

Endeks tahminlerinde ve portföylerdeki hisse paylarında değişiklik olup olmadığını sorduk. Aracı kuramların hangi hisseleri önerdiğini öğrendik. En çok önerilen hisselerin analizlerini topladık.

BORSAYI ETKİLEYECEK 6 FAKTÖR

  • ABD enflasyonunda hızlanma,

  • Ekonomiyi canlandırıcı tedbirler,

  • FED ve/veya ECB tarafında bilanço küçültmeye yönelik atılabilecek adımlar,

  • AB ile ilişkilerin bozulması,

  • Kuzey Irak'taki referandum,

  • Çin'in kredi ve emlak balonunu söndürmek için alabileceği önlemler.


FAZLA DEĞİŞİKLİK YOK
Yaptığımız haber çalışmasına bakıldığında, genel olarak piyasa uzmanları, 1,5 ay önce yaptığımız kapak haberimizdeki yıl sonu endeks tahminlerinde ve portföylerdeki hisse oranlarında çok fazla değişikliğe gitmiyor.

Yapılan tahminlere göre endekste yıl sonu için 100.000’in altı çok fazla öngörülmezken yukarıda 115.000 seviyeleri telaffuz ediliyor. Portföylerdeki hisse oranında da radikal bir değişiklik yok.

Sadece endeks 110.000’in üstüne çıktıkça pozisyon azaltılıp döviz varlıklara geçilebileceği şeklinde yorumlar olduğunu görüyoruz. Bunun yanında hisse önerileri de aldık.

Toplamda sekiz aracı kuruluşun önerilerinde toplamda 40 hissenin tavsiye edildiğini görüyoruz. Bu hisseler arasında en az üç aracı kurum tarafından tavsiye edilen toplam sekiz hisse bulunuyor. Haberimizin detaylarında bu hisselerle ilgili piyasa uzmanlarının analizlerini de bulacaksınız.



NELER ETKİLEYECEK?
Öncelikle piyasaları yıl sonuna kadar olan süreçte etkileyebilecek gelişmelere bakalım. Bunların başında tabii ki uluslararası piyasalarda yön tayin edici olan ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararları geliyor.

FED’in para politikasında atacağı adımlar ve 2018 yılına yönelik vereceği mesajlar yine piyasaların ana gündemi olacak.

ABD tarafında Başkan Donald Trump’ın performansı da çok önemli. Çünkü vergi ve sağlık reformlarındaki hayal kırıklıkları doları zayıflatırken gelişmekte olan ülkelere iştahı çok arttırdı.

Burada yaşanabilecek pozitif gelişmelerle FED daha agresif bir tonda konuşmaya başlarsa, Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Dayıoğlu’na göre, borsada 2018’de önemli bir performans beklemek çok gerçekçi olmaz.

Altuğ Dayıoğlu, yurtiçinde ise cari açıkta yeniden hızlanan artış ve bütçe tarafında kötüleşmenin işimizi zorlaştıracak konuların başında geldiğini söylüyor.

Dayıoğlu, bu iki unsurun hem döviz hem de faiz üzerinde baskı kurmaya devam edeceği yorumunu yapıyor. Altuğ Dayıoğlu, politik olarak ise bir erken seçim ihtimalinin belirsizlik yaratarak fon girişlerini zayıflatabileceğini ifade ediyor.

MERKEZ POLİTİKALARI
Integral Yatırım CEO’su Kıvanç Memişoğlu, “Oluşabilecek dış şokları hariç tuttuğumuzda global merkez bankalarının para politikalarına ilişkin kararları piyasalara yön verecektir. Bu noktada FED ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) güçlü piyasa oyuncuları.

Dış endekslerin bize yansımaları önümüzdeki günlerde önemli olacak” diyor. Memişoğlu, bunun yanında üçüncü çeyrek döneme ait bilanço beklentilerinin de hisse bazlı hareketler yaratabileceği yorumunu yapıyor.

Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, yurt-dışında FED’in faiz arttırma ve bilanço küçültme planlarına vurgu yapıyor. Eryılmaz’ın vurgu yaptığı bir diğer konu ise Kuzey Kore ile ilgili gelişmeler.

Bunların gelişmekte olan ülke piyasaları açısından takip edilecek önemli konular arasında olduğunu ifade eden Eryılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19-25 Eylül tarihlerinde ABD’ye yapacağı gezi sırasında Başkan Trump ile görüşecek olmasının da ABD-Türkiye ilişkileri açısından önem arz ettiğini söylüyor.

Eryılmaz, Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna dikkat çekiyor. Ömer Eryılmaz, “Yurtiçinde ise hükümetin açıklaması beklenen 180 günlük yol haritası ve bu doğrultuda açıklanacak teşvik mekanizmaları BİST’in seyri açısından önemli olacak” diyor.



HİSSE ÖNERİLERİ
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere sekiz aracı kurumdan hisse önerileri aldık. Bu hisseleri neden önerdiklerini de sorduk. Bu kurumlar toplamda 40 hisse önerisinde bulundu. Hisse önerileriyle ilgili değerlendirmelerde sıklıkla güçlü bilanço ve geleceğe yönelik olumlu beklentileri gördük.

İkinci çeyrek büyümesi içerisinde ihracatın oldukça güçlü olduğunu söyleyen Kıvanç Memişoğlu, “İhracatçı şirketlerin 2017 yılında oldukça iyi performans göstermesini, ön plana çıkmasını bekliyorum. Otomotiv sektöründe yüksek ihracat oranı olması nedeniyle Tofaş önde” diyor.

Bunların dışında beyaz eşya sektörü zayıf olmasına karşın dışarıya yapılan ihracatın yüksek olması nedeniyle Arçelik ve Vestel’i takip edilecek hisseler arasında gösteren Me-mişoğlu’nun dikkat çektiği diğer hisseler ise Erdemir, TAV ve Aselsan.

Ata Portföy, sanayi ağırlıklı hisselere vurgu yapmaya devam ediyor. Sanayi hisselerinin üçüncü çeyrekte güçlü finansallar sunmaya devam edeceğini belirtiyor.

Tüpraş ve Petkim’i daha öne çıkacak hisseler arasında gösteren Altuğ Dayıoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Örneğin ABD tarafında sürekli olarak fırtınaların oluşması, Tüpraş’a ana ürün segmentinde önemli bir fiyat artışı yarattı ve bu üçüncü çeyreğe iyi yansıyacaktır. Listemizde Petkim, Erdemir, BİM, Tofaş, Ülker yerlerini korudular ve hedef değerlemelerine göre ortalama yüzde 20-25 üzeri bir artış potansiyeli söz konusu. Bankacılık tarafında ise en beğendiğimiz hisse Garanti Bankası.”

UCUZ KALMIŞ HİSSELER
Ahlatcı Menkul Genel Müdürü Tuncay Karahan, endeksin bir süre yatay seyir izleyebileceği varsayımı altında yatırımcıların bu dönemde nispeten beklentisi güçlü olan, yaşanan yükselişe göre nispeten ucuz kalmış veya bedelsiz potansiyeli yüksek olan hisselere yönelmelerini öneriyor.

Takip ettikleri hisseleri Tüpraş, Petkim, Aselsan, Aksa ve Trakya Cam olarak sıralayan Karahan, bunun yanında şu hisselere de dikkat çekiyor: “Tuzla’daki arsa satışıyla ilgili görüşmelere başlandığını açıklayan ve yüksek bedelsiz sermaye artırım potansiyeli taşıyan Alarko Carrier, telekomünikasyon operatörleri ve servis sağlayıcıların ihtiyaçlarına yönelik yazılım ve donanım çözümleri üreten ve Amerika’da Krontech adıyla açtığı ofiste yurtdışında yazılım satış ve pazarlama faaliyetlerinde bulunan Kron Telekom ve yüksek bedelsiz potansiyeline sahip Kartonsan gelecek dönemde izlenebilir.”

ENDEKS TAHMİNLERİ NE OLDU?
Yaptığımız görüşmelerde endekste yukarı yönlü potansiyelin sınırlı olduğu yorumlarını gördük. Ancak aşağı hareketlerde, uluslararası para hareketlerinde özellikle FED kaynaklı ciddi bir kırılma olmadığı sürece, önemli bir düşüş beklenmiyor. 1,5 ay önce yaptığımız haberdeki yıl sonu öngörüleri ile son tahminler karşılaştırıldığında bunu görebiliyoruz.

ALB Menkul Genel Müdürü Cihan Aluç, endeksin 110.000’e doğru yükselişin ardından bir yol ayrımında olduğu yorumunu yapıyor. Aluç’a göre, 110.000’in üzerinde 115.000’e kadar hareket sürebilir. Ana trend içinde 107.000’in altında ise yatırımcıların portföy risklerini gözden geçirmelerinde fayda var.

Bu durumda 103.000-100.000 bandı aşağı yönlü geçilmediği sürece ana trendde bir bozulma olmayacağını söyleyen Aluç, “Ancak bu seviyenin altında hisse yatırımı cazibesini kaybedebilir. Bu nedenle 107.000 seviyesinin altına gelmesi durumunda olası durumun düzeltme olarak kalıp kalmayacağına bakacağız” diyor.

Cihan Aluç, bu süreçte özellikle bilanço yapısı sağlam, endeksin getirisinden uzak kalan hisse senetlerini öneriyor. Sanayi tarafındaki büyümenin devamında sanayi hisselerini de öne çıkarıyor.

BÜYÜK DEĞİŞİM OLMAZ
Yıl sonu tahminlerinde büyük bir değişiklik yapmadıklarını söyleyen Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Dayıoğlu, üçüncü çeyrekte şirket kârlarının iyi gelmeye devam edeceğini söylüyor. Dayıoğlu, “Bankacılık için ise biraz daha yatay bir görünüm söz konusu olacaktır, çünkü kredi artış hızları yavaşladı” diyor.

Altuğ Dayıoğlu, 115.000’in üzerinde kalıcı olunabilmesi için 2018’de gelişmekte olan ülkelere girişlerde yeni bir hikaye olması gerektiğini vurguluyor. Bu bağlamda bu yılın performansını 2018’e taşıyacak faktörlerin yurtiçin-den çok yurtdışı kökenli olmaya devam edeceğini de belirtiyor.

Bundan 1,5 ay önce endekste yıl sonu için 105.000-110.000 aralığı tahmininde bulunan Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, son durumda tahminini bir basamak artırarak 110.000-115.000 bandına taşımış durumda.

“Yurtdışında merkez bankalarının faiz artışının beklenenden daha yavaş olabileceği beklentisi gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları için risk iştahını arttırıyor” diyen Eryılmaz, bu konjonktürün devam etmesi halinde BIST-100’deki pozitif seyrin devam edeceği yorumunu yapıyor.

Eryılmaz, BİST-100 için hedef fiyatlarının 115.000 olduğunu, zaman zaman bu seviyelerde kâr satışlarının olabileceğini de kaydediyor.

YÜKSEK İSKONTO SÜRÜYOR
Endekste en yüksek beklentisi olan kurum Turkish Yatırım ve 115.000 üstü olan bu beklentisini korumaya devam ediyor. Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner, bunun nedenini başlıklar halinde şöyle açıklıyor: “Küresel ekonomideki kademeli toparlanma devam ediyor ve dolar endeksindeki gerileme risk iştahının artmasına yardımcı oluyor.

Büyümedeki olumlu tempo sürüyor, Dolar/TL’nin belirli bant aralığında işlem görmesi belirliliği artırıyor. Hem FED hem de ECB tahvil alımlarının azaltılması konusunda ılımlı yaklaşımı sürdürüyor. Faizin mevcut seviyelerinin cazip olması neticesinde yabancı ilgilisi devam ediyor. Benzer ülkelerin borsa çarpanlarına göre de hala ucuz seviyelerdeyiz.”

Berra Doğaner’in verdiği bilgiye göre, BIST ileriye dönük F/K oranlarına göre 8,6x ile Rusya’dan sonra belli başlı gelişmekte olan ülke borsaları arasında hala yüksek iskontoyla işlem görüyor. Bu oran Güney Kore’de 8,8x, Çin’de 13,3x, Endonezya’da 16,1x ve Hindistan’da ise 18,4x seviyesinde bulunuyor.

8 KURUMUN EN ÇOK ÖNERDİĞİ 8 HİSSE
GARANTİ BANKASI (5 öneri): TÜFE'ye endeksli devlet iç borçlanma senetlerinin etkisiyle güçlü net faiz marjı beklentisi ve kredi büyümesinin diğer özel bankalara göre daha olumlu katkısı nedeniyle ön plana çıkarılıyor.

TÜPRAŞ (5 öneri): Yılın ikinci yarısına güçlü başlangıç yapan ürün marjları, ağustos ayında Avrupa'da bir rafineride çıkan yangın sonrası oluşan arz sıkıntısı sayesinde ivme kazandı. Bu da üçüncü çeyrek beklentilerini daha da kuvvetlendirdi. Akdeniz rafineri marjının üzerindeki rafineri marjı performansı ve yüzde 11'lik temettü verimi beklentisi hisseye ilgiyi artırıyor. Hisse benzer şirket çarpanlarına göre yüzde 20 iskontolu işlem görüyor.

ERDEMİR (4 öneri): Çin’de altyapı yatırım harcamaları fiyatları yukarı çekerken, küresel ekonomik büyümeye de katkı sağlıyor. Demir cevheri fiyatı mayıs ayından bu yana yüzde 35 yükselişle 72,5 dolar/ton seviyesine ulaştı. Bu fiyat yükselişi demir-çelik satış fiyatlarına yansırken Erdemir'in ciro ve kârlılığına olumlu katkısının devam etmesi bekleniyor.

TOFAŞ (4 öneri): Hafif ticari araç satışlarının ağırlığının azalmasıyla dengeli ürün dağılımı, yüzde 70-74 bandında seyreden ihracat payının yurtiçi gelişmelerden sınırlı etkilenmesine neden olması ve Avrupa araç pazarındaki olumlu seyir hisseyi öne çıkarıyor.

TRAKYA CAM (4 öneri): 2016'nın son çeyreğinde 84,7 milyon Euro'ya satın alınan İtalyan cam üreticisi Sangalli'nin katkısıyla birlikte mevcut faaliyetlerde hacim ve fiyat artışları yakalandı. Kapasite kullanım oranındaki ve faaliyet giderlerindeki iyileşme de hisseyi öne çıkarıyor.

AKSA ENERJİ (3 öneri): Kârlı Afrika bölgesi yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Varlık satışlarıyla düşen borçluluk oranı ve cazip değerlemesiyle portföylere konulması öneriliyor.

TAV (3 öneri): Geçen yıl kötü geçen sezonun ardından bu yıl baz etkisiyle havacılık sektöründe toparlanma eğilimi var. Bu süreçte havacılık hisselerine yönelik olumlu beklentiler artıyor.

THY (3 öneri): Şirket bliançoları FX kayıplarının etkisiyle hala zarar açıklıyor. Söz konusu durum hisse fiyatlamasını olumsuz yönde etkilemiş olsa da endeksin çok altında performans göstermiş olan hissenin artık bu durumu fiyatladığı ve çıkışa geçeceği belirtiliyor. Gelen/giden yolcu sayısındaki artış, koltuk doluluk oranlarındaki yükselme, maliyet kısıcı tedbirlerinin olumlu katkısı da şirketi öne çıkarıyor.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2323,27 0,06%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,382 0,003%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35395 -0,00591%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3603 0,0733%
  • EURO/DOLAR 1,0791 -0,0046%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9184 -0,5151%
  • STERLIN/DOLAR 1,2624 0,00475%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL