Bist 100
9099,43
0,21%
Bist 100
Dolar/TL
32,3873
0,1568%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0571
-0,1198%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0797
0,0524%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2325,2
0,15%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Zor yılın liderleri

28 Şubat 2016 | 15:17
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:20
Zor yılın liderleri
Ekonomist'in “Ekonomide Yılın İş İnsanları" anketinde, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Yılın İş İnsanı olarak seçildi. Mustafa Koç'un vefatına ilişkin üzücü haber tam da anketimiz sonuçlanmak üzereyken geldi. Mehmet Nane, Carrefoursa'daki başarısıyla ikinci kez üst üste Yılın Profesyoneli oldu.

Yılın Global Türk Profesyoneli kategorisinde kürsüye yine Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent çıktı. Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz Yılın Global Türk Girişimcisi kategorisinde zirvede Chobani'nin kurucusu Hamdi Ulukaya yer aldı. Yılın Sivil Toplum Önderi, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes seçildi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dördüncü kez Yılın Bürokratı oldu. Selamlique'daki başarılarıyla, Caroline Koç ve Banu Yentür, Yılın Kadın Girişimcisi ödülünü paylaştı. Yılın Erkek Girişimcisi ödülü ise BİTaksi uygulamasıyla dikkat çeken Nazım Salur'a gitti.

Ekonomist’in ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları’ çalışmasının 2015 yılı sonuçları belli oldu. Bu yıl ilk kez Yılın Global Türk Girişimcisi kategorisini de ekleyerek sekiz kategoride düzenlediğimiz ankette, 2015’teki performanlarıyla iş
dünyasının dikkatini çeken dokuz lider zirvede yer buldu. Yılın Kadın Girişimcisi ödülünü iki isim paylaştığı için, kürsüye çıkanların sayısı kategori sayısından bir fazla oldu.

İş dünyasının seçkin isimlerine gönderdiğimiz anketi 763 kişi cevapladı. Bu kişilerin verdiği oyların yüzde 18,2’sini alan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ‘Yılın İş İnsanı’ olarak seçildi.

Mustafa Koç’un kalp krizinden vefatı haberi tam da anketimiz sonuçlanmak üzereyken geldi. Bu vesileyle Mustafa Koç’u bir kez daha rahmetle anıyoruz. Mustafa Koç, daha önce 2005 ve 2013 yıllarında da Yılın İş İnsanı seçilmişti.

Geçen yıl ilk kez düzenlediğimiz ‘Yılın Global Türk Profesyoneli’ kategorisinde kürsüye Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent çıkmıştı. Kent, oyların yüzde 33,2’sini alarak aynı kategoride bu yıl da zirvede yer buldu.

Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz ‘Yılın Global Türk Grişimcisi’ kategorisinde ise ilk sırada Chobani’nin kurucu-
su Hamdi Ulukaya yer aldı. Chobani’yi ABD’nin yoğurt devi haline getiren Ulukaya, oyların yüzde 47,8 gibi önemli bir kısmını alarak zirveye çıktı.

Yılın Profesyoneli olarak, Carrefoursa’daki başarısıyla oyların yüzde 15,2’sini alan Mehmet Nane seçildi. Nane, bu kategoride geçen yıl da zirvede yer almıştı. Mehmet Nane, anketimizin sonuçlanmasından sonra Car-refoursa’dan ayrıldı ve Pegasus’un başına geçti.

Yılın Sivil Toplum Önderi, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes seçildi. Symes, oyların yüzde 26,5’ini alarak bu kategoride zirveye çıktı.

Yılın Bürokratı kategorisinin birincisi yine değişmedi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, üst üste dördüncü kez Yılın Bürokratı seçildi. Başçı, oyların yüzde 47,2’sini aldı. Yılın Kadın Girişimcisi ödülünü, Selamlıque’daki başarılarıyla Caroline Koç ve Banu Yentür paylaştı. Bu iki isim büyük jürinin oylarının yüzde 23’ünü aldı.

Yılın Erkek Girişimcisi ödülü ise Bİ-Taksi uygulamasıyla büyük dikkat çeken Nazım Salur’un oldu. Salur, bu kategorideki oyların yüzde 29,5’ini alarak birincilik kürsüsüne çıktı.

SEÇİM YÖNTEMİ
Ekonomist, ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları’ anketini yayın yaşamına başladığı 1991 yılından beri aralıksız düzenliyor. Bu çalışmada öncelikle ilgili yılda yaptıkları işlerle dikkat çeken iş insanları, profesyonel yöneticiler ve girişimciler, aldıkları kararlarla ekonomiye yön veren bürokratlar ve faaliyetleriyle gündeme gelen sivil toplum önderleri bir jüri tarafından belirleniyor.

Daha sonra sekiz kategorideki bu adayların yer aldığı anket formları, içlerinde patronlar, CEO’lar ve üst düzey yöneticilerin bulunduğu geniş bir kesime gönderiliyor. Elektronik ortamda yanıtlanan ankette katılımcılar her kategoride en fazla üç adaya oy verebiliyor. Bu oylama sonucunda da ‘Yılın İş İnsanları’ seçiliyor.

910
YILIN İŞ İNSANI


MUSTAFA KOÇ
Globalleşme adımları zirveye çıkardı
Kısa bir süre önce geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, bu ani vefatıyla tüm Türkiye’yi derin üzüntüye boğdu.

Pek çok kesimden insanı yasa boğan bu kaybın yaşandığı günlerde Ekonomist’in Yılın İş İnsanları Ödülleri anketi de sonuçlanmak üzereydi. Yaşamı boyunca insan odaklı yaklaşımıyla tüm kesimlerin sevgisini kazanan Mustafa Koç’u iş dünyası üçüncü kez ‘Yılın İş İnsanı’ olarak seçti.

BEŞ KAT BÜYÜTTÜ
Ekonomist’in Yılın İş İnsanları Ödülü’nün sahibi Mustafa Koç, iş yaşamı boyunca birçok önemli işe imza attı. Babası Rahmi Koç’tan görevi devraldıktan sonra Koç Holding’e başkanlık yaptığı süreçte ciddi bir sıçramaya imza attı. Mustafa Koç, 13 yıllık süreçte grubu beş kat büyüttü.

Mustafa Koç, 2003 yılında başkanlık koltuğuna oturduğu süreçten bugüne önemli satın almalara imzasını attı. Holding, bu dönemde enerji ve finans alanlarında çok önemli iki satın alma gerçekleştirdi. 2005’te 1,2 milyar Euro’ya Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57,4 hissesini aldı, 2006’da 4 milyar 140 milyon dolara Tüpraş’ın yüzde 51 hissesine sahip oldu.

Mustafa Koç, sadece satın almalara değil, bir dizi satış kararına da imza attı. 2006’dan itibaren İzocam, Döktaş, De-mirdöküm ve sürpriz olarak Migros’u elden çıkardı.

91 BİN KİŞİNİN KAPTANI
Mustafa Koç, Arçelik ve Beko’nun hem üretim tesislerini hem pazarını dünyaya açtı. Otomotivde Ford ile ihracat şampiyonluğuna koştu. Yaptığı bu hamlelerle hem kârlılıkta hem de ciroda grubun çıtasını yükseltti. 2015 yılını tüm zorluklara ve belirsizliklere rağmen güçlü bir performansla kapatan grup, konsolide cirosunu 69,5 milyar TL’ye taşıdı.

Son dört yılda toplam kombine yatırımlarını 12 milyar dolara taşıyan ve grupta çalışan 91 bin kişiye kaptanlık yapan Mustafa Koç, aldığı bu kararlarla grubun Türkiye’nin toplam ihracatının da yaklaşık yüzde 9’unu yapmasını sağladı.

Mustafa Koç, iş yaşamındaki bu başarıların yanı sıra uluslararası platformlarda da vizyonu ve görüşleriyle etkili bir lider olarak yerini aldı. Destek verdiği sayısız sosyal proje arasında “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” ile dikkatleri çekti.

Koç, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Bi-rimi’nin (BM Kadın Birimi-UN Women) dünya çapında 2014’te başlattığı HeForShe’nin Türkiye’deki ana destekçisi ve dünyada sözcülüğünü yapan 10 kurum liderinden biri oldu.

911YILIN GLOBAL TÜRK PROFESYONELİ

MUHTAR KENT
Türkiye'nin fahri elçiliğini yapıyor
Coca Cola International CEO’su Muhtar Kent, geçen yıl ilk kez açtığımız Yılın Global Yöneticisi kategorimizin birincisi seçilmişti. Bu yıl ikinci kez aynı ödüle layık görüldü.

Muhtar Kent’in bu ödülü kazanmasında Temmuz 2008’de adım attığı Coca Cola International CEO’luk
görevinin büyük önemi var. Ancak kendisini yakından tanıyanlar bilir ki, takdir yalnızca bu konumu ile sınırlı kalmıyor.

Kent, dünyanın en büyük gruplarından birinin en üst profesyonel yöneticisi olmasının yanı sıra global arenada iyi bir elçi olarak da vazife yürütüyor. Türkiye vatandaşı olduğunu her fırsatta ifade ettiği gibi, ülkesi ve ülke insanı adına ne yapması gerekiyorsa yerine getiriyor.

Muhtar Kent, çalışanını motive edebilme özelliğine de sahip. Zaten geçen yıl Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elinden aldığı ödülünü 772 bin çalışanı adına ka-
bul ettiğini dile getirmişti.

İşine dönük performansına gelince... Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, Coca Cola International’i en büyük rakiplerine fark atan bir rekabet ortamında görüyoruz. Muhtar Kent, sekiz yıldır başında bulunduğu grubu, içeceğin farklı alanlarına da taşıyor. Özellikle şirketi gazı daha az olan sağlık içeceklerine yöneltmesindeki liderliğiyle öne çıktı.

912YILIN GLOBAL TÜRK GİRİSİMCİSİ

HAMDİ ULUKAYA
ABD'de kurduğu yoğurt deviyle zirveye çıktı
Yılın İş İnsanları Ödülleri’nde bu yıl ilk kez ‘Yılın Global Girişimcisi’ kategorisini açtık.

Bu kategorinin ilk birincisi ise ABD’nin yoğurt devi Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya oldu.

Ulukaya’nın Erzincan’ın İliç ilçesinden Amerika’ya uzanan başarı hikayesi, artık dünyada örnek gösterilen girişimlerden biri haline geldi.

1,5 milyar dolar satış hasılatına ulaşan Ulukaya, toplam 3 bin kişiye de istihdam sağlıyor. Şu an ABD’de ve Avustu-ralya’da olmak üzere iki fabrikası bulunan Chobani, ABD’deki yatırımıyla dünyadaki en büyük süt fabrikasının sahibi oldu.

Attığı büyük adımlarla başarıyı yakalayan Hamdi Ulukaya, “Chobani hayatımda başıma gelen en iyi şey oldu. Chobani serüveni boyunca, her bir engeli aştığımda, kendimi daha iyi tanıma fırsatını yakaladım. Bir insanın kendini iyi tanıması ve kendini dinlemesi başarı için bence olmazsa olmazlardan” diyor.

Bir girişimci olarak her zaman etrafında olan biteni gözlemlediğini anlatan Hamdi Ulukaya, yalnızca kendileriyle ilgilenen insanların başarılı olamayacaklarını belirtiyor. Ulaşmaya çalıştığı hedefi asla unutmadığını ve hep hayal ettiğini anlatan Ulukaya, iş yaparken başarının hedefe odaklanmaktan geçtiğini söylüyor.
Etiketler
Kapak Konusu
0

  • ALTIN GRAM - TL 2325,2 0,15%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9099,43 0,21%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,203 -0,115%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35471 0,04985%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4075 -0,347%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3873 0,1568%
  • EURO/DOLAR 1,0797 0,0524%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0571 -0,1198%
  • STERLIN/DOLAR 1,26362 0,1014%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL