İMKB %-1,72
-995,0 56858,9
USD % -0,1
-0,002 1,832
EURO % -0,3
-0,008 2,335
ALTIN % -0,4
-0,405 93,791
BOVESPA%-1,47
-847,956646,9
FDAX%-0,79
-50,916401,06
 
Skip Navigation LinksAna Sayfa > Haberler > Haber Detay

Madeni yağcılar '10 numara'ya karşı


Sektör, '10 numara'lı yağ sorunun çözümü için ayakta.

Haber : Özlem Bay Yılmaz / 19.12.2010

Madeni yağ, ekonominin niş alanlarından biridir. Dev akaryakıt şirketlerinin hakimiyetinde olan sektörde irili ufaklı 245 şirket faaliyet gösteriyor. Ağırlıklı olarak Petrol Ofisi, Turkas, Opet, Shell, CAstrol gibi yerli ve yabancı devlerin pazar liderliğinde yılda yaklaşık 600 bin ton üretimin gerçekleştiği sektörde yıllık cironun 2.5-3 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.
Sektörde ancak lisanslı üretim yapılabiliyor. Kasım 2010 itibariyle EPDK tarafından lisans verilmiş 245 madeni yağ firması bulunuyor ve sektör yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2009 yılındaki küresel durgunluğun etkisinin madeni yağ sektörünü de etkilediği ve talebin azalmasına bağlı olarak sektörde bir daralma yaşandığı kaydediliyor.
2010 yılının ilk 9 ayına bakıldığında ise madeni yağ sektörünün 2009 yılındaki kayıplarını geri alarak yaklaşık yüzde 20 oranında büyüdüğü gözleniyor. Sektör temsilcileri sektörün yılı aynı büyüme oranıyla kapatacağını tahmin ediyor. Bu büyümede özellikle sanayideki çarkların hızlı dönmesi ve buna bağlı olarak nakliye sektörü ve araç trafiğindeki artışın rol oynadığı belirtiliyor.

Yağ adı altında yakıt

Öte yandan yıl sonunda büyüme bekleyen sektör, bir yanda da ’10 numara yağ’ sorunu ile uğraşıyor. Bugün madeni yağ adı altında madeni yağ türevleri, solventler, ham nebati yağlar, atık yağlar ve niteliği belli olmayan diğer kimyasal maddeler motorin piyasasına sunulup akaryakıt olarak tüketiliyor.
2008 Haziran ayında akaryakıt ve akaryakıt harici ürünlerin ÖTV’ lerinin dengelenmesi sonrasında önemli ölçüde çözümlenmiş olan bu sorunun, 2009 yılının ikinci çeyreğinden itibaren dengelerin bozulması nedeniyle tekrar ortaya çıktığı gözleniyor. Bu sorunun şirketler ve bayiler açısından haksız rekabet yarattığı, devleti de en az 1 milyar liralık vergi kaybına uğrattığı vurgulanıyor.

Düzenleme geliyor
Madeni yağların piyasada izlenebilirliğinin sağlanabilmesi ve akaryakıt olarak kullanımının engellenmesine yönelik bir tebliğ taslağı hazırlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), madeni yağların işyeri açma ve çalışma ruhsatına sahip yerlerin dışında satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Tebliğ taslağına göre ayrıca; akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin, bu özelliği bilinerek akaryakıt olarak satın alınamayacağı ve kullanılamayacağı da hükme bağlanacak.
Bu tebliği ile; madeni yağ üretim faaliyeti yapan lisans sahibi kişilerin madeni yağ üretim faaliyeti kapsamında üretimini yaptıkları madeni yağların; yanılmaya yol açmayacak, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, doğru ve anlaşılabilir bilgiler ile tüketiciye ulaşmasını sağlamak üzere, sahip olmaları gereken teknik niteliklerine ambalaj bilgilerine ve piyasa sunumuna ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor.


1 | 2 | 3 | Sonraki Sayfa ► | Son Sayfa ►►





Sektör, '10 numara'lı yağ sorunun çözümü için ayakta.
Sektör, '10 numara'lı yağ sorunun çözümü için ayakta.
 
 

Arkadaşına yolla  
Yazdır
Favorilere ekle
    Yorumlar ( 0 )
    Bu Resim'e Henüz Yorum Yapılmamış.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Ekonomist Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın:
   

 
Kayıtlı isminizin görüntülenmesini istiyorsanız, yorumnuzu yazmadan önce üye girişi yapınız.
 
 
Forumdan Başlıklar
En Çok Okunanlar // Yorumlananlar
Yatırım yapılabilecek 30 gıda şirketinin franchising koşullarını araştırdık.
Global kriz, az riskle yatırım imkanı tanıyan franchising sistemine olan talebi artırdı. İş bulamayanlar, işini kaybetme korkusu yaşayanlar ya da krizden darbe yiyen sektörlerde faaliyet gösteren ş Devamı için tıklayın...






Anket
Enflasyon bu yıl sonunda yüzde kaç olacak?




Ekonomist ve Capital Sıralamaları
siralamalar
E-bülten
 
E- mail Adresiniz
 


Dergi İçeriği ve Verilen Ekler
  • Bu yıl topraktan bereket fışkıracak
  • “Boyner’in yaptığı rakibini yok etme operasyonudur”
  • Klasik pazarlar üzüyor, umut yeni pazarlarda
  • Ömer Malaz Numarine’i tekrar geri aldı
  • Babadan devraldığı Betek’i ikiye katladı
  • Stajyerlik yaptığı şirketi 155 milyon liralık ciroya taşıdı
  • Klasik Türk ürünleri duty free’leri uçurdu
  • Yeni Desa mimarisinden ucuz genç markası çıktı
  • “Türk enerji borsasına yabancı ilgisi çok olur”
  • Dergi İçeriği       
  • Arşiv

    Tüm geçmiş Ekonomist sayılarına kapsamlı arşivimizden erişebilirsiniz.



    Hisse senedi verileri 3 dakika, Tahvil-Bono-Repo özet verileri 15 dakika gecikmelidir. Piyasa verileri MATRİKS BİLGİ DAĞITIM HİZMETLERİ A.Ş. tarafİndan sağlanmaktadır.
    Sayfadaki analizler www.ekonomist.com.tr’ye aittir. İMKB isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz.

    Copyright © Ekonomist Online | Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. Hürriyet Medya Towers 34212 Güneşli - İstanbul
    Capital500 en_begenilen_sirketler en_degerli_markalar sosyal_sorumluluk_liderleri inovasyon_liderleri ceolarin_ideal_sirketleri en_guclu_30_kadin Perakende50 ihracat500 en_guclu_is_insanlari anadolu_250 anadolu_markalari en_zengin_100_is_insani