Bist 100
10268,58
0,2%
Bist 100
Dolar/TL
32,2484
-0,0069%
Dolar/TL
Euro/TL
34,758
0,2101%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0779
0,3075%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2419,17
1,04%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

15 kurum 52 hisse için ‘al’ diyor

Uzun vadeli hisse seçimi yaparken sağlıklı bilanço yapısının yanı sıra büyüme potansiyeli, yatırım hikayesi ve cazip çarpanlarıyla öne çıkan hisseler tercih ediliyor.

02 Nisan 2023
15 kurum 52 hisse için ‘al’ diyor

Uzun vadeli hisse seçimi yaparken sağlıklı bilanço yapısının yanı sıra büyüme potansiyeli, yatırım hikayesi ve cazip çarpanlarıyla öne çıkan hisseler tercih ediliyor. 15 kurum 52 hisse için 'al' derken en çok BİM Mağazalar, YKB, Akbank, Coca-Cola İçecek ve T. Şişecam öneriliyor.

19 Mart - 1 Nisan 2023 tarihli sayıdan

Şubat ayını aylık bazda yüzde 5,24 değer kazanımıyla 5.237'den kapatan BİST-100'de mart ayının ilk yarısı itibarıyla yurtdışı kaynaklı dalgalı bir görünüm var. ABD'de bankalar kaynaklı endişeler yakından takip ediliyor. Bunun yanında Türkiye'de de 14 Mayıs seçim tarihi netleşti. Bu dönemde borsada hisse seçiminin önemi daha da artıyor.

EN ÇOK ÖNERİLEN HİSSELER

Bu süreçte BİST'te zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmalara karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısı yapılıyor. Bu noktada hangi hisselerin tercih edilebileceği konusu da yatırımcılar için öncelikli hale geliyor.

Biz de aracı kurumların mart ayı itibarıyla model portföylerindeki hisseleri araştırdık. 15 kurum, toplam 52 hisse için 'al' dedi. En çok yedi kurumun portföyündeki BİM Mağazalar ve Yapı Kredi önerildi. 

Bu iki hisseyi Akbank, Coca-Cola İçecek ve T. Şişecam izledi. Uzmanlar, uzun vadeli hisse seçimi yaparken sağlıklı bilanço yapısının yanı sıra büyüme potansiyeli, yatırım hikayesi ve cazip çarpanlarla öne çıkan hisselere odaklanılmasının önemine dikkat çekiyor.

ENKA PORTFÖYE GİRDİ

Gedik Yatırım, Enka İnşaat'ı eklediği model portföyünden Turkcell'i ve Akbank'ı çıkardı. Gedik Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu; hisseyi güçlü son çeyrek bilanço beklentisiyle portföye dahil ettiklerini kaydediyor. 

Akkoyunlu; Enka'nın defansif bilanço yapısının ve yurtdışında iş yaratma becerisinin makroekonomik ve siyasi belirsizliklerin arttığı bu dönemde şirket paylarında göreceli olarak pozitif fiyatlama yaratabileceğini de öngörüyor.

Ali Kerim Akkoyunlu; güçlü sermaye yapısı, likidite tamponları ve düzenlemelere uyum sağlamadaki esnek yapısından ötürü Akbank'ı beğenmeye devam ettiklerini kaydediyor. 

Ancak Akkoyunlu; bankacılık sektöründe makro ihtiyati tedbirlerin marjları baskılamaya devam etmesinin kaçınılmaz olması ve makro belirsizliklerin yoğunlaşmasıyla model portföydeki banka ağırlığını azalttıklarını belirtiyor. 

Ali Kerim Akkoyunlu; Turkcell için ise şu analizi yapıyor: "Turkcell operasyonlarını uzun vadede oldukça güçlü nakit yaratım kabiliyetinden ötürü beğenmeye devam ediyoruz. 

Ancak Türkiye'de yaşanan depremin yaratabileceği ek operasyon yatırım harcaması ve deprem bölgesindeki yüksek nüfus yoğunluğu kaynaklı tahsilat erteleme/borç silme gibi nakit akışını baskılayıcı olası gelişmelerden ötürü hisseyi model portföyümüzden çıkardık."

ARÇELİK VE ENERJİSA ÖNE ÇIKIYOR

İş Yatırım, yüksek hisse performansı nedeniyle Tüpraş'ı çıkardığı 'En Çok Beğenilen Hisseler Listesi'ne Arçelik ve Enerjisa'yı ekledi. 

Arçelik'in 2021 ve 2022'de yaptığı satın almalarla uluslararası varlığını artırdığına değinen İş Yatırım Araştırma Uzmanı Ezgi Akalan; son olarak Whirlpool ile Avrupa'daki faaliyetlerinin birleştirilmesi üzerine yeni ortaklığa imza atılarak Whir-lpool'un Ortadoğu ve Kuzey Afrika faaliyetlerinin satın alındığını aktarıyor. 

Bu adımlarla Arçelik'in uzun vadeli büyüme stratejisinde önemli bir yol kat ettiğini belirten Akalan; 2023'ün ikinci yarısında tamamlanması beklenen işlemlerin ardından, Arçelik'in uluslararası gelirlerinin cirodaki payının yüzde 70'ten yüzde 80'in üzerine ulaşabileceğini tahmin ediyor.

İş Yatırım Araştırma Uzmanı Işık Zeynep Cebe ise Enerjisa'yı yüksek enflasyon ortamında doğal koruma sağlamasının yanı sıra yakın geleceğin yükselen enerji dönüşümü trendinden büyük ölçüde faydalanacağı öngörüsüyle listeye ekledikleri bilgisini veriyor. 

"2023'te de yüksek seyredecek enflasyonla birlikte, işletme sermayesi ihtiyacındaki düşüşle körüklenecek net kârda yüzde 27 artış tahmin ediyoruz" diyen Cebe; Enerjisa'nın yaklaşık yüzde 60'lık ödeme oranıyla düzenli temettü ödemesi yaptığına da dikkat çekiyor.

TURKCELL'İN YATIRIM TEMASI

Oyak Yatırım, 10 Mart'ta Turkcell'i model portföyüne ekledi. "Turkcell'in güçlü abone ve ARPU büyümesinin yanı sıra enflasyondan da faydalanmaya devam edeceğine inanıyoruz" diyen Oyak Yatırım Araştırma Direktörü Övünç Gürsoy; Turkcell'in güçlü son çeyrek finansallarının ardından 2023 için yüzde 50'nin üzerinde FVAÖK büyümesi beklentisi açıkladığını aktarıyor. 

Gürsoy; şirketin depremin etkilerini de paylaşarak 2023 için tahmini 1,5 milyar TL negatif gelir etkisi ve mobil ve sabit şebeke yatırımları için 900 milyon TL'lik yenileme yatırımlarıyla ilgili yatırım harcaması planlandığını da kaydediyor. 

Bu açıklamanın, depremin şirketin operasyonları üzerindeki olası etkisinin net bir şekilde açıklanması açısından önemli olduğu görüşündeki Övünç Gürsoy; Turkcell için öneriyi 'Endekse Paralel Getiri'den 'Endeks Üzeri Getiri'ye, hedef fiyatı 41,20 TL'den 46,14 TL'ye yükselttiklerini de sözlerine ekliyor.


EN ÇOK BEĞENİLEN 5 HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ
 

1- BİM MAĞAZALAR
Güçlü organik büyümesi ve sağlam finansal yapısıyla öne çıkıyor. Yurtdışı operasyonların katkısı, yurtiçi ve yurtdışında artan büyüme iştahı ve başarılı iş modeliyle beğeniliyor. Döviz riski taşımadığı, borçsuz finansal yapıya ve güçlü bir nakit akışına sahip olduğu da aktarılıyor.

2- YAPI KREDİ BANKASI
Öz kaynak kârlılığı, son üç yıldır rakiplerinin üzerinde seyrediyor. Dijitalleşmeyle yeni müşteri edinme ve penetrasyonla gelir yaratma kapasitesi, ödeme sistemleri desteğiyle güçlü komisyon geliri performansı, kısa vadeli TL kredilerdeki güçlü pazar payı kazanımları ve rakip ortalamasının üzerindeki kredi karşılıklarıyla dikkat çekiyor.

3- AKBANK
Güçlü sermaye tamponu, dinamik bilanço yönetimi, yüksek getirili kredi portföyü ve ihtiyatlı karşılık politikasıyla beğeniliyor. 2022'de vadesiz mevduatlardaki en yüksek pazar payı kazanımıyla özel bankalar arasında lider, marjları korumada avantajlı pozisyonda olduğu kaydediliyor.

4- COCA-COLA İÇECEK
Özbekistan operasyonlarını bünyesine dahil etmesinin orta-uzun vadede uluslararası satış hacmi büyümesine olumlu yansıyacağı öngörülüyor. Faaliyet gösterdiği pazarlarda yüksek büyüme potansiyeliyle ve dengeli ürün portföyüyle öne çıktığına dikkat çekiliyor.

5- T. ŞİŞECAM
Sağlıklı bilanço yapısı, ABD'deki doğal soda yatırımı gibi uzun vadede büyümeyi destekleyen oyun değiştirici büyük yatırımları ve aşağı yönlü riskleri sınırlayan hisse geri alım programı dolayısıyla 'al' önerisi veriliyor. Doğal gaz fiyatlarındaki gerilemenin devam etmesinin hisse için yukarı yönlü potansiyel olabileceği kaydediliyor.

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2419,17 1,04%
  • ALTIN ONS 2333,29 1,05%
  • BIST 100 10268,58 0,2%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,52 0,022%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36834 -0,27367%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,55 0,94%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2484 -0,0069%
  • EURO/DOLAR 1,0779 0,3075%
  • EURO/TURK LIRASI 34,758 0,2101%
  • STERLIN/DOLAR 1,25213 0,19846%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL