Bist 100
10247,75
-0,86%
Bist 100
Dolar/TL
32,2522
-0,05%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6567
-0,1471%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0746
-0,066%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2403,05
0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Fahiş fiyatlara çare yenilenmiş telefonlar

Akıllı telefon fiyatlarının katlandığı bu dönemde, yenilenmiş telefonlar alternatif bir pazar oluşturuyor.

09 Ağustos 2023
Fahiş fiyatlara çare yenilenmiş telefonlar

Akıllı telefon fiyatlarının katlandığı bu dönemde, yenilenmiş telefonlar alternatif bir pazar oluşturuyor. Pazarın Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlemeye tabi tutulup şirketlere yetki belgesi verilmesinin ardından bu alana ilgi artıyor. 21 şirket yetki belgesi ile faaliyete başladı.

23 Temmuz - 05 Ağustos 2023 tarihli sayıdan

Dünyada artan enflasyonla alım gücü zayıflayan tüketici, yeni alternatiflere yöneliyor. Özellikle son dönemde akıllı cep telefonu fiyatlarının katlanarak artmasıyla birlikte yenilenmiş telefon pazarına olan ilgide artış gözüküyor.

HANGİ AVANTAJLARI SUNUYOR?

Yeni telefon alımlarında tüketici kredileri üç ay vade ile sınırlandırılmış olmasına karşın, yenilenmiş telefonlarda peşin fiyatına 12 ay taksit ve 12 ay garanti hizmeti sunulması avantajlı olurken, geri dönüştürülmüş olmasının sağladığı çevreye katkı da bu pazarın tercih edilmesini yol açıyor.

2022 yılında 64,1 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen global yenilenmiş telefon pazarının 2030'a kadar yüzde 11,45'lik yıllık bileşik büyüme oranıyla yaklaşık 146,43 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Yurt içinde ise yenilenmiş telefon pazarı, toplam pazarın henüz yüzde 1'i bile değil. 

Batı Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da ise bu oran yüzde 20'ye ulaşıyor. Yenilenmiş telefonların, muadili yeni telefonlara göre yüzde 30'a varan oranda daha ucuz oluşun yanı sıra çok daha çevreci oluşunun fark edilmesinin bu pazarın gelişiminde önemli rol oynaması bekleniyor.

Yenilenmiş telefon satışlarının yüzde 80'e yakınını iPhone modelleri oluştururken, yüzde 10'a yakını da Samsung modellerinden oluşuyor. Diğer markalar ise Huawei, Xiomi ve Oppo olarak göze çarpıyor.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN YETKİ

ABD merkezli araştırma şirketi IDC'nin verilerine göre, tüm dünyada yenilenmiş ve ikinci el akıllı telefon satışları 2022'de 282,6 milyona ulaştı. Türkiye'de ikinci el ticaretinin büyük bölümü geleneksel perakende noktalarında bir kısmı da müşteriden müşteriye alım satım olarak online mecralarda gerçekleşiyor. 

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen yenileme merkezleri aracılığıyla ikinci el telefonlar yenilenip müşterilere sunuluyor.

Türkiye'de Ticaret Bakanlığı'nın yenilenmiş telefonlara yönelik düzenlemesiyle birlikte artık şirketler yasal açıdan standartları belirlenmiş şekilde yenileme işlemi yapıyor. 

Son düzenlemeyle çeşitli kurallar belirlendi ve bu kapsamda yetki belgesi verilen şirketler daha güvenli hale geldi. Böylelikle pazarda daha fazla hareketlilik bekleniyor. Şu anda yetki belgesi alan 21 şirket bulunuyor.

Kullanılmış telefonlar, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yenileme tesisi lisansına sahip şirketlerde uzman teknisyenler tarafından yenileniyor ve garanti kapsamına alınıyor.

SATIŞ NOKTALARI ÇOĞALIYOR

Bu şirketlerden bir olan EasyCep bugüne kadar toplamda yaklaşık 200 bin telefonu lisanslı yenileme merkezlerinde yeniledi. Şirket geçen yıl 15 kat büyüdü. 2023 yılında telefon yenileme kapasitesini üç kat artırmayı planlayan EasyCep, bu yıl sonu itibarıyla kuruluşundan itibaren toplamda 400 bin adet telefonu yenilemiş olmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl 20 yeni mağaza açarak toplamda 15 farklı şehirde 26 mağazaya ulaşan EasyCep, 2023 yılı mart ayı itibarıyla 40 mağazada hizmet veriyor. EasyCep CEO'su Mehmet Akif Özdemir, "Bu yıl sonunda 60 mağazaya ulaşacağız. 

Telefon yenileme kapasitemizi de ayda 45 bin adet seviyesine yükselteceğiz. EasyCep olarak yaptığımız bu istihdam ve altyapı yatırımlarıyla 2023 yılı sonu itibarıyla 2,7 milyar TL brüt ciroya ulaşmayı hedefliyoruz'' diyor.

General Mobile da Ticaret Bakanlığı'ndan aldığı yetki ile yenileme merkezi kuran ilk yerli akıllı telefon üreticisi oldu. Yenilenmiş ürün pazarında iddialı olduklarını söyleyen General Mobile Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Cihaner, ''Yenilenmiş akıllı telefonlarımız oldukça talep görüyor. Online mağazamız ile başladığımız yenilenmiş cihaz satışına, perakende satış noktalarımızı da ekledik'' diyor. 

Yenilenmiş ürünler özelinde fark yarattığı noktanın ürünlerin tamamen orijinal parçalarla ve alanında neyimli personeller tarafından yenileniyor olması olduğuna dikkat çeken İlkay Cihaner, ayrıca sağlanan taksit imkanının da yenilenmiş ürünlerin daha ulaşılabilir olmasını sağladığını ifade ediyor.

Şu anda internet sitesi, online pazar yerleri, mağazalar ve anlaşmalı alım-satım noktaları üzerinden satış yapan Getmobil ise şu anda 30'dan fazla olan mağaza ve anlaşmalı alım-satım noktalarının sayısını bir yıl içerisinde 100'ün üzerine çıkarmayı planlıyor.

Yenilenmiş telefonların sıfır telefon satışlarından pay alarak dış ticaret açığının azaltılmasına etkili olduğunu ifade eden Getmobil CEO'su Mehmet Uygun, ''Akıllı telefon kategorisine baktığımızda pay oranımız yüzde 3'lerde. 2023'te ise 50 binin üzerinde yenilenmiş telefonu tüketicilere buluşturmayı ve yüzde 1 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz'' diyor.

VERİ GİZLİLİĞİ ÖNEMLİ

Tüketicilerin yenilenmiş telefonu kullanımı artıkça taleplerin önümüzdeki süreçte daha da artacağını öngördüklerini söyleyen Mobilfon Teknoloji Genel Müdürü İlker Tekin ise tahminlerinin yıllık toplam hacmin bir önceki yıla göre yüzde 25-35 arasında büyüyeceği yönünde olduğunu dile getiriyor.

Özellikle üst segment modellerin yenilenmişlerini daha uygun fiyata bulmanın en büyük avantaj olarak öne çıktığına dikkat çeken İlker Tekin, bir diğer hususun ise güven olduğunu belirterek şunları aktarıyor: ''Bunun başında kişisel veri gizliliği konusu bulunuyor. 

Lisanslı yenileme merkezlerinde ise bu süreç TSE tarafından belirlenmiş standartlara uygun olarak yönetilir ve tüm veriler kalıcı şekilde silinir. Mobilfon olarak biz ayrıca Finlandiya merkezli Piceasoft firmasının yazılımı ile telefonlardaki tüm kişisel verileri kalıcı olarak siliyor ve bunu sertifika ile belgeliyoruz."

Mobilfon olarak asıl ivmelenmelerini 2022 Ağustos ayından itibaren gerçekleştirdiklerini söyleyen İlker Tekin, 2022 aylık kapasitelerinin 4 bin cihaz seviyelerine ulaştığını ve bunu 2023 yılında üç katına çıkartarak ilerlemeyi hedeflediklerini söylüyor.

MUSTAFA KEMAL TURNACI MOBİL İLETİŞİM ARAÇ. VE BİLGİ İŞ ADAMLARI DER.(MOBİSAD) BAŞKANI
"ÜLKEMİZDE YENİLENMİŞ TELEFONLARA İLGİ ARTIYOR"
"Ülkemizde 2022'de cep telefonu satışı 11 milyon 250 bin seviyelerinde gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıl 10 milyon 500 bin seviyelerindeydi. 2022 yılında 231 bin adet sertifika üretilerekyenilenen telefon sayısına ulaşıldı. Artan fiyatları da göz önüne aldığımızda bu alanın hızla gelişeceğini düşünüyoruz. 

Yenilenmiş telefonlara vatandaşın bilinçlenmesi ile ilgisinin artığını görürken, neredeyse tamamına yakını kayıt dışı olan ikinci el piyasasının hızla yenilenmiş telefon pazarına yönleneceğini düşünüyoruz. MOBİSAD olarak kredi kartına taksit seçeneği ile alabilecekleri ayrıca vatandaşlarımızın çeşitli mağduriyetler yaşamamaları için ikinci el değil yenilenmiş telefonu tercih etmelerini öneriyoruz."

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2403,05 0,1%
  • ALTIN ONS 2317,44 0,15%
  • BIST 100 10247,75 -0,86%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,539 0,551%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37273 -0,01602%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,625 0,4178%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2522 -0,05%
  • EURO/DOLAR 1,0746 -0,066%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6567 -0,1471%
  • STERLIN/DOLAR 1,24974 -0,08475%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL