Bist 100
10234,45
-0,13%
Bist 100
Dolar/TL
32,2198
-0,0956%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6508
-0,0992%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0732
-0,1335%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2395,3
0,05%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İhracatçı birliklerinde seçim yarışı hızlandı

19 Şubat 2022
İhracatçı birliklerinde seçim yarışı hızlandı
İhracatçı birlikleri, nisan ayında yapılacak seçimlere hazırlanıyor. 61 ihracatçı birliğinde tamamlanacak seçimlerin ardından, TİM başkanlık koltuğu içinse seçim yarışına haziran ayında girilecek. İsmail Gülle güçlü aday olarak işaret ediliyor.

SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr

06 – 19 Şubat 2022 tarihli sayıdan

İş dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarında bu yıl seçim rüzgarı esiyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki iş konseylerinde seçimler tamamlanırken, gözler bu defa ihracatçı birliklerindeki seçimlere çevrildi.

Dört yılda bir yapılan ve bu yıl nisan ayında yapılması beklenen ihracatçı birlikleri seçimlerinde adaylar belli olmaya başladı. Önümüzdeki günlerde daha da hızlanması beklenen ihracatçı birliklerindeki seçim yarışında, ihracatın lider sektörleri ise dikkatle takip ediliyor.

Hazır giyim, kimya, maden, demir ve demir dışı metaller, hububat gibi sektörlerde adaylar belli olurken, diğer birliklerde de yeni adayların açıklanması sürpriz olmayacak.

ADAYLIĞINI AÇIKLAYANLAR


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında 61 ihracatçı birliği bulunuyor. Bu birliklerden bugüne kadar adaylığını açıklayan isimlere bakacak olursak, seçimin en çekişmeli adreslerinden biri İstanbul Kim yevi Maddeler İhracatçıları Birliği (İKMİB) olacak gibi duruyor.

Mevcut başkan Adil Pelister, seçimlerde adaylığını ilan ederken, İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi olan Tayfun Koçak da adaylığını açıkladı.

Başkanlık için adaylığını açıkladığı toplantıda sohbet ettiğimiz Adil Pelister, yaptıkları projelerle üyelerin takdirlerini göstereceklerini ifade ediyor. Kimya sektörünü daha yukarı taşımak istediklerini kaydeden Adil Pelister, kendisine inandığını ve 16 sektöre adil davranıp onların sorunlarını, gelecek planlarını icraata geçirdiklerini söylüyor.

Pelister, yeni dönemde Kimya Teknoloji Merkezi'ni tamamlayıp Kimya Ajansı kurulması yönünde de çalışacaklarını aktarıyor.

Kulislerde sektörün önde gelen bazı isimlerin desteğini aldığı konuşulan Tayfun Koçak, 51 kişilik genişletilmiş bir yönetim kurulu ile alt sektörlerden birer temsilci alıp ortak akılla çalışacaklarını söylüyor. Koçak, yönetim tarzını daha kapsayıcı ve çoğulcu bir anlayışla oluşturacaklarını kaydediyor.

ÜÇ ADAYLA SEÇİME GİDİLECEK


Seçim sürecinin en hararetli geçmesi beklenen sektörlerinden biri madencilik. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) seçimlerinde üç isim adaylığını duyurdu.

Mevcut başkan Aydın Dinçer'in yanı sıra TİM Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Rüstem Çetinkaya ve birliğe eski dönemde başkanlık yapmış olan Ali Kahyaoğlu adaylıklarını açıkladılar.

Rüstem Çetinkaya, fikirlerin yarışacağı hatta zaman zaman çatışacağı bir yönetim için yola çıktıklarını belirtiyor.

LİSTE HAZIRLIĞI SÜRÜYOR


Seçim yarışında en hareketli bir diğer adresin ise İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) olduğunu söyleyelim. Şu anki başkanı Tahsin Öztiryaki yeniden aday olamıyor. Başkan yardımcısı olan Çetin Tecdelioğlu ise başkan adaylığını açıkladı.

Fakat Tahsin Tiryakioğlu'nun da yer alması beklenen rakip bir listenin de açıklanmak üzere olduğunu öğrendik. Ayşegül Çapan, Hülya Gedik, Pelin Aslan, Nilay Denizli olmak üzere kadın üyelerin güçlü bir şekilde yer alması gündemde olurken, başkan adaylığı konusunda ise Serdar Urfalılar ve Ayşegül Çapan'ın adı geçiyor.

İDDMİB'de Tahsin Öztiryaki'nin yönetim kurulunda yer alması TİM başkanlık seçimlerinde adaylığını da gündeme getirebilir.

HAZIR GİYİMDE ADAYLAR BELLİ


İhracatta en önemli sektörlerden biri olan tekstil ve hazır giyimde ise adaylar belli oldu. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz'ün tek aday olarak seçim yarışına girmesi beklenirken, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nde (İHKİB) ise başkanlık koltuğu için de resmen adaylığını açıklayan iki isim bulunuyor.

Halen İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe'nin yeniden aday olmasının yanı sıra yönetim kurulu üyesi olan Özkan Karaca'da sıkı bir hazırlık yapıyor. Karaca'nın sektörün dernekleri nezdinde görüşmeler yaptığı aktarılıyor. Mustafa Gültepe ise yeni dönemde hazır giyim sektörünün tanıtım, tasarım, dijital dönüşümü ve sürdürülebilirlik konularında ileriye taşıyacak projeler üzerinde çalıştıklarını aktarıyor.

Bir dönem daha yönetimi üstlenip ihracatı sektörde küçük üreticilere kadar yaymak istediklerini belirten Gültepe, sürdürülebilirlik konusunda AB'den sağladıkları 7 milyon Euro'luk hibe projesine de devam etmek istediklerini kaydediyor.

HALUK OKUTUR BIRAKIYOR


İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde (İHBİR) ise başkanlık yarışında Kazım Taycı adaylığını açıkladı. Şu anki başkan Haluk Okutur'un yeniden aday olmaması gündemde. Okutur'un yerine Kazım Taycı'nın geçmesi muhtemel görünüyor.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) ise geçen yıl olağanüstü genel kurulla yeni yönetimini belirlemişti. Önceki yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevinde bulunan Ergin Civan ile Ümit Mirza Çavuşoğlu başkan adaylığı için mücadele etmiş ve Çavuşoğlu, birliğin başkanlık koltuğuna oturmuştu. Aynı seçim atmosferinin tekrarlanması bekleniyor.

İKİ DÖNEM KURALINA TAKILANLAR


Henüz erken olsa da önümüzdeki günlerde seçim yarışının hızlanacağı ihracatçı birliklerinde iki dönem kuralına takılan isimler ise yeniden aday olamamakla birlikte yönetim kurullarında görev alabiliyorlar.

Bu isimlerden biri Tahsin Öztiryaki. Başka bir birlikten aday olması söylentilerine karşılık böyle bir düşüncesi olmadığını ifade etmek gerekiyor. Yönetim kurulunda yer almak konusunda ise Tahsin Öztiryaki'nin önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören de iki dönem kuralına takılan isimlerden.

İSMAİL GÜLLE ÖNE ÇIKIYOR


Birliklerde seçim heyecanı ne kadar hızlansa da TİM Başkanlığı için adaylığını açıklayan bir isim bulunmuyor. En güçlü isim olarak yine mevcut başkan İsmail Gülle öne çıkıyor. Henüz resmi olarak adaylığını duyurmasa bile İsmail Gülle, yaptığımız kısa sohbette yeni dönem için heyecanlı olduğunu ifade etmekle yetiniyor.

2018 yılında çekişmeli bir seçimin ardından başkanlık koltuğuna oturan İsmail Gülle döneminde 63 bin olan ihracatçı şirket sayısı 103 bine çıktı. TİM'de resmi olmayan teamüllere göre, başkanlığa seçilen ismin iki dönem yani sekiz yıl başkanlık yapması olağan sayılıyor.

Bu nedenle Gülle'nin ikinci döneminde de başkanlık koltuğunda oturacağı güçlü bir ihtimal gibi gözüküyor. Ancak son dönemde Gülle dışında başkanlık yarışına soyunmaya hazırlanan isimler olduğu da kulislerde konuşuluyor.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2395,3 0,05%
  • ALTIN ONS 2312,36 0,15%
  • BIST 100 10234,45 -0,13%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,923 0,281%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37247 0,02733%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,675 1,0763%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2198 -0,0956%
  • EURO/DOLAR 1,0732 -0,1335%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6508 -0,0992%
  • STERLIN/DOLAR 1,24619 -0,27688%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL