Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İki sektöre 250 milyon dolar yatıracağız

15 Ekim 2022
İki sektöre 250 milyon dolar yatıracağız
Alarko Holding, önümüzdeki üç yıllık süreçte iki yeni sektöre daha girmeyi planlıyor. Alarko Holding CEO'su Ümit Nuri Yıldız, farklı alanlardaki bu yatırımlara ilk etapta 250 milyon dolar bütçe ayırdıklarını kaydediyor.

SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr
02- 15 Ekim 2022 tarihli sayıdan


Enerji, taahhüt, turizm ve sanayi alanlarında faaliyet gösteren Alarko Holding, önümüzdeki üç yıllık süreçte iki yeni sektöre girmek için hazırlıklara başladı.

Tarım, enerji teknolojileri ve su gibi sektörlerde yer almak üzere adımlar atacak olan holding, bu yatırımlara ilk etapta 250 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Grupta çeşitli kademelerde 25 yıldır görev alan Alarko Holding CEO'su Ümit Nuri Yıldız, bir yıldır grubun CEO'luk koltuğunda oturuyor.

Holdingde ciddi bir dönüşümü başlatan Yıldız, Alarko'yu portföy yönetim şirketine dönüştüreceğini anlatıyor. Bu yıl yaklaşık 59 milyar TL kombine ciroya ulaşmayı planlayan grubun yeni yatırım rotasını çizen Yıldız, sorularımızı yanıtladı.

Grupta CEO koltuğunda bir yılınız doldu. Geçen bir yıllık süreci değerlendirir misiniz?

Öncelikle organizasyon yapısı yeniden gözden geçirildi. Dinamik, genç, fikir üreten ve iletişimde kalabilen, hızlı karar alabilen ve her anlamda CEO'nun iş kalitesini artıran bir yapı oluşturuldu.

Hedef; insanı odağa alan, faaliyetlerinde toplum yararını ve çevre bilincini gözeten, teknolojiyi içselleştirmiş, hissedarına ve ülkeye değer katan şirket olma bilincinde dijital dönüşüm ve her anlamda sürdürülebilir bir şirket olmaktır.

Bu dönüşüm sürecinde ciromuz 2021'de yüzde 78 arttı ve 26 milyar TL kombine ciroya ulaştık. Bunu destekleyen unsur ise 2021'de yaptığımız hareketler oldu. Özellikle enerji iş kolu bize ciddi bir performans sağladı. Taahhüt tarafı da iyi gitti ve zamanında ödemelerimizi aldık. Turizm de iyiydi.

Bu yılı nasıl kapatmayı planlıyorsunuz?

2022 yılı kombine ciro beklentimiz 2021 yılına kıyasla yüzde 128'e yakın artışla 59 miyar TL seviyesine ulaşmak. Sektörlere göre bakılırsa gelirlerimizin yüzde 85'i enerjiden geliyor.

Fiyat artışlarının yanı sıra ham maddeyi uygun fiyatla almak ve belirli finansal araçlarla bunu maliyetlerin altında tutmak önemli. Ham madde fiyatlarındaki kontrollü gidişimizin de etkisiyle bu yıl kârlılıkta daha yüksek bir büyüme bekliyorum.

Bu yıl kârlılık hangi düzeyde olacak? Holdingde yaşanan dönüşümün bunda payı nedir?

Kombine net kâr beklentimiz 20-21 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Tabii artışta ana belirleyiciler elektrik üretim, dağıtım ve perakende iş kolu. Bu profesyonel yönetimin bir başarısıdır. Alarko'da yıllardan beri gelen sistematik başarıdır.

Şirketimiz her zaman sürdürülebilir büyümeyi ön plana aldı. Kültürümüzün temelinde her zaman nakit odaklı olmak var. Önümüzdeki süreçte nakit yaratmayan herhangi bir yatırıma girmeyeceğiz. Nakit performansı yüksek alanlara yatırım yapacağız.

Bir şirket çok kârlı görünmese bile nakit yaratma potansiyeli bizim için önemli. Hiçbir zaman agresif büyüme taraftarı olmadık. Bugün de agresif değil, hızlandırılmış hedeflerimiz var. Bu noktada amacımız şişmanlamak değil moda tabirle kas yapmak.

Yeni dönemde grubun yatırımı planlarından da söz eder misiniz?

Önümüzdeki süreçte holdingi bir portföy şirketi olarak konumlamak istiyorum. Buradaki varlıklarımızın holdingden yatırım almak için iyi bir projeyle gelmesini istiyoruz. Bu noktada sektörlerin daha aktif olup holdingi yönlendirebileceği bir yapı oluşturduk.

2030 yolculuğunda; atılacak stratejik çalışmalar neticesinde enerji ağırlığının dengelendiği, portföy yapısının sadeleştirildiği, portföyün daha likit hale geldiği, uluslararası yatırım ağırlığının artırıldığı, portföy çeşitliliğinin artırıldığı, borç ve kur riskinin azaldığı, sürdürülebilir, yüksek getirili ve dengeli bir portföy yapısını amaçlıyoruz.

Bu kapsamda ne kadar yatırım planlıyorsunuz?

Önümüzdeki dönemde elektrik dağıtım iş kolumuzda her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Turizm iş kolumuzda Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile birlikte Bodrum'da devam eden otel yatırımıza ek olarak önümüzdeki üç yıl içinde en az bir yeni otel daha almayı hedefliyoruz.

Alarko Yatırım bünyesinde venture capital, private equity ve public equity yatırımlarına yıllık 42,5 milyon dolarlık bir kaynak ayırdık. Her yıl bu mertebede yatırımlara devam ederek 2025 yılına kadar bu alana toplamda 127,5 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz.

2023-2025 döneminde en az iki satın alım gerçekleştirerek şu anda faaliyet göstermediğimiz yeni iş kollarına da yatırım hedefliyoruz.

Yeni iş kolu olarak hangi alanlara yatırım planlanıyor?

Önümüzdeki üç yılda iki yeni sektörü daha portföyümüze eklemek istiyoruz. Bunu yapabilecek mali güç ve insan kaynağımız var. Hedeflerimiz de açık. Fakat yatırım ortamının da iyileşmesi önemli. Henüz çalışmalarımız sürüyor. Yeni girmeyi istediğimiz iş kollarına toplamda 250 milyon dolar yatırım hedefliyoruz.

Yeni yatırımlarımız için teknoloji, tarım, su gibi sektörleri önceliklendirmiş durumdayız. Bu yeni yatırımlarla önümüzdeki 10 yılda yüzde 30-50 arasındaki bir getirinin yurtdışından gelmesini sağlamak istiyoruz.

Otelcilikte Hillside markasıyla önemli bir fark yarattınız. Bu alandaki yeni girişimlerinizden de söz eder misiniz?

Turizmde yeni alınan Bodrum Gündoğan projesi ile otel portföyü geliştirme çalışmalarımız hız kazandı. 120 milyon dolarlık yatırımla 820 yatak kapasiteli ve Hillside markalı hizmet verecek Bodrum Gündoğan'daki otelle portföyümüzü zenginleştirmeyi hedefliyoruz.

Maldivler tarafında da araştırmalarımız sürüyor. Oralarda bir otel almak niyetindeyiz. 2030 yılına kadar 4-5 otelli bir Hillside otel grubuna dönüşmek istiyoruz. Hepsi de tatil oteli olacaktır. Turizm gelirlerimizi farklı noktalarda yer alarak 12 aya yayacağız.

“26 GİRİŞİME YATIRIM YAPTIK”

“Alarko bünyesinde girişim sermayesi şirketimiz 2020'de kuruldu. Toplam sermaye 30 milyon dolar. Şu ana kadar 4 bin kadar fırsat geldi ve bini değerlendirildi, 400 detaylı inceleme yapıldı ve 26 tanesine yatırım yapıldı. Bunların üç tanesi unicorn oldu. Ana yatırım alanlarımız; fintech, sağlık, dijital pazarlama, ulaşım&lojistik ve tedarik zincirini içeriyor.”

“KABATAŞ - MAHMUTBEY METRO HATTI 2024'TE BİTECEK”

“Taahhüt alanında artık stratejik bir bakış açısıyla ilerleyecek olan Alarko Holding, bu noktada gruba yüzde 20 altında kâr bırakan işlerde yer almayacak. Grubun yurtiçinde iki işi bulunuyor. Kabataş-Mahmutbey metro çalışmaları son hız devam ediyor.

Yıldız- Fulya istasyonları bu yıl açılacak. Kabataş- Mahmutbey hattı ise 2024 tarihinde açılacak. Grubun bir diğer işi Kartal- Pendik-Tuzla hattı metro işini ise tasfiye etmek durumunda kaldık. TL üzerinden alınan bu iş ve ciddi devalüasyon yedi.

Döviz kuru bazında da ciddi artışlar olunca bu iş yapılamaz noktaya geldi. Cumhurbaşkanlığı da güçlüğe düşen taahhüt işleri için tasfiye kararnamesi yayınladı ve biz de bundan hareketle İBB ile konuşup tasfiyeye gittik. Eğer yapmaya devam etseydik, çok ciddi zarar oluşacaktı.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL