Bist 100
10207,11
-0,4%
Bist 100
Dolar/TL
32,2216
-0,0899%
Dolar/TL
Euro/TL
34,572
-0,3263%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0729
-0,1652%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2398,67
0,19%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Odalarda başkanlık koltuğunun talibi çok

18 Eylül 2022
Odalarda başkanlık koltuğunun talibi çok
Siyasette seçim gündeminin eksik olmadığı bugünlerde, iş dünyasında da seçim rüzgarı esiyor. TOBB'a bağlı oda ve borsalarda seçime sayılı günler kaldı. 81 ilde 365 oda ve borsada ekim ayında başlayacak seçimlerde başkanlık yarışında aday bolluğu yaşanıyor.

18 Eylül – 1 Ekim 2022 tarihli sayıdan

SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) seçimler için son dönemece girildi. Seçim tarihlerinin açıklanmaya başladığı bugünlerde, gözler aday listelerine çevrildi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerin yanı sıra bu seçim sürecinde Anadolu'daki oda ve borsalarda da aday bolluğu bekleniyor.

Her ne kadar bütçelerin bakanlığa bağlı olduğu ve huzur hakkı gibi avantajların ortadan kalktığı oda ve borsalarda, makamla gelen itibar adaylık yarışını körüklüyor. Yerel kalkınmaya ciddi katkı sunan oda ve borsalarda yeni projeleri üretmek hedefi de seçimlere ilgiyi artırıyor.

Türkiye'de her üç şirketten birinin üye olduğu İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) seçimler 9 Kasım'da Yeşilköy'deki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde üç ayrı salonda gerçekleşecek. 690 bin üyeye karşılık 50 bin işletmenin oy kullanması beklenen İTO'da, yapılacak komite seçimlerinden bir hafta sonra başkanlık seçimine gidilecek.

Komite seçimlerinin ardından yapılacak seçimle meclise gönderilmek üzere yaklaşık 261 üye belirlenmiş olacak. İTO'da adaylık yarışında öne çıkan iki isim bulunuyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Platformu, 9 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilecek 21'inci Dönem Oda seçimleri öncesi İTO Başkan adaylarının mevcut oda başkanı Şekib Avdagiç olduğunu duyurdu.

Öte yandan seçim ofisi kurarak adaylık çalışmalarını yürüten İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın da güçlü bir aday olarak yerini aldı.

AVDAGİÇ, YENİDEN ADAY


Seçim süreciyle ilgili Ekonomist'e açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yeniden aday olduğunu söylüyor. Başladıkları projeleri bitirmek istediklerini aktaran Avdagiç, "Başladığımız projeler var, bunları da bitirmek istiyoruz. 21'inci yüzyılın 21'inci dönemine de yine İTO üyeleri ile birlikte yürüyeceğiz" diyor.

21 EYLÜL'DE TOPLANTI YAPACAK


Muhafazakar kanadın güçlü olduğu İTO seçimlerinde muhalefetin de sıkı bir çalışma yürüttüğü biliniyor. Fakat adaylarının kim olacağı henüz belli değil.

Bu noktada kulislerde S. Saadettin Saran'ın da sürpriz adaylar arasında adı geçiyor. Aldığımız bilgiye göre İTO başkanlık seçimlerinde adı geçen S. Sadettin Saran, İTO üyelerine 21 Eylül'de Türkiye Spor Yazarları Derneği'nde gerçekleştirilecek bir toplantı duyurusu yaptı.

"Söz sırası bizde" mesajıyla davet yapan Saran, 30'uncu Komite olarak Bilgi İletişim ve Medya çatısı altında sektöre hizmet eden firma temsilcilerinden adaylığına destek istemesi bekleniyor.

İSO'DA ADAYLAR RENK VERMİYOR


Yirmi iki bini aşan üyesiyle Türkiye'nin en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nda da (İSO) seçim takvimi belli oldu. 2 Kasım'da komite temsilcileri Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak seçimle belirlenecek. 9 Kasım tarihinde ise Oda-kule'de yönetim kurulu ve başkanını belirleyecek.

Her ne kadar resmi bir açıklama gelmese de mevcut başkan Erdal Bahçıvan'ın yeniden aday olması bekleniyor. Birçok ilde meclis başkanlarının mevcut yönetime bayrak açtığı bu seçimlerde İSO'da da aynı durum söz konusu olabilir.

Kulislerde adı geçen Zeynep Bodur Okyay'ın aday olması durumunda güçlü bir isim olarak rekabeti tırmandıracağını söyleyelim. Başkanlık adaylığı konusunda değerlendirmesini sorduğumuz Zeynep Bodur Okyay'ın renk vermedi.

Fakat aldığımız bilgiye göre Zeynep Bodur Okyay, yakın zamanda bu konuda bir açıklama yapacak. Daha önce İSO'da Bahçıvan'ın yardımcılığı görevini de yapmış olan Adnan Dalgakıran'ın ismi de kulislerde konuşuluyor.

Fakat henüz resmi bir açıklama gelmedi. Öte yandan İstanbul Ticaret Borsası'nda ise sürpriz beklenmiyor, mevcut başkan Ali Kopuz'un yeniden seçilmesi bekleniyor.

ASO'DA İKİ GÜÇLÜ ADAY


Bugüne kadar seçimlere tek adayla giden Ankara Sanayi Odası (ASO) yıllar sonra seçim yarışına sahne olacak. Seçimin şu ana kadar bilinen iki adayı var.

Bunlardan ilki halen ASO başkanlık görevini yürüten Nurettin Özdebir, diğeri ise şu an başkan yardımcısı olan Seyit Ardıç. ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in adaylığını açıklamasının ardından ASO Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç da değişim zamanı diyerek başkanlığa aday olduğunu ilan etti.

Ankara Ticaret Odası'nda ise seçim tarihi 8 Kasım olarak belirlendi. Mevcut başkan Gürsel Baran'ın yeniden aday olmasının yanı sıra kulislerde Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'in de adı geçiyor. ATO'da başkanlık adaylığı konusunda zemin yokladığı bilgisi gelen Osman Gökçek, daha önceki seçimlerde de aday olmuş ve seçim yarışını kaybetmişti.

EBSO'DA SEÇİM HEYECANI YÜKSEK


Seçimler tansiyonun yüksek olduğu illerden biri de İzmir. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meslek komitesi ve meclis üyelerinin belirleneceği seçim, 12 Ekim'de Gaziemir Fuar İzmir'de gerçekleştirilecek.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar tekrar aday olurken, karşısında ise meclis üyesi ise Mustafa Karabağlı olacak.

İki isim de resmen adaylığını açıklarken, seçimlerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığını kaydeden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Seçimler her ne kademede olursa olsun demokrasilerin bayram günleridir.

O nedenle meslek komitelerimiz ile başlayacak seçim sürecinin öncelikle odamıza, tüm oda ve borsalarımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuşuyor.

Karabağlı ise çok daha ilgi gören, heyecanı yüksek, çekim merkezi haline gelecek EBSO yaratmaya çalışacaklarını aktarıyor.

ANADOLU'DA HAZIRLIKLAR HIZLANDI


Anadolu'nun diğer illerinde de oda koridorlarında hareketlilik gözleniyor. Seçim yarışının hızlı olduğu illerden biri Denizli. Başkanlık yarışında 30 yılın ardından yaşanan hareketlilik, Denizli'yi seçimlere kilitledi.

Denizli Sanayi Odası 4 Ekim'de komite üyelerini, 11 Ekim'de ise yeni yönetim kurulunu seçecek. Halen Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen iki isimden biri olan Okan Konyalıoğlu ve Selim Kasapoğlu adaylıklarını geçtiğimiz günlerde açıkladı.

Yaklaşık 35 bin üyesi bulunan Adana Ticaret Odası'nda da seçim süreci hızlandı. Mevcut başkan Atila Menevşe'nin tekrar aday olması beklenmiyor.

Yeni yönetim için yapılacak seçimde iki aday ön plana çıkıyor. Bu isimler; halen ATO Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Yücel Bayram ile TOBB Hayvancılık Meclisi Başkanı ve ATO Meclis Üyesi Mehmet Şahbaz.

11 Ekim'de seçime gidecek Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ise 2013 yılında başkanlık koltuğuna oturan ve 2018 yılında tek liste gidilen seçimde güven tazeleyen mevcut başkan İbrahim Burkay yeniden aday olacak.

Antalya TSO ile İsparta TSO seçimleri de kıran kırana geçeceğe benziyor. Üç adayın olduğu ATSO'da Davut Çetin ile Ali Bahar çekişecek.

Üç adayla yarışacak İsparta TSO'da ise başkan Mustafa Tutar'ın en güçlü rakibi Metin Çelik gibi görünüyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda ise seçim sürecinin başlama tarihi 22 Ekim olarak belirlendi.

TTSO'da İlçe Seçim Kurulunun da onay vermesiyle sürecin başlaması beklenirken, adaylık konusunda ise iki dönemdir başkanlık yapan M. Suat Hacısalihoğlu'nun en büyük rakibi ilk dönem yönetiminde birlikte çalıştığı ve bir önceki seçimde yarıştığı Erkut Çelebi olarak gösteriliyor.

TOBB’DA ERTELEME OLUR MU?


81 ilde 365 oda ve borsada yapılacak seçimlerdeki süreç üyelerin kendi meslek gruplarında meslek komitesine seçilmesiyle başlıyor.

Seçim sürecinin bu ilk adımıyla komiteye giren üyelerin ardından oda meclisinin seçilmesi gerekiyor. Meclise girenler ise odalarının yönetim kurulu başkan ve üyelerini seçiyor.

Bu üyeler içinde de TOBB delegeleri seçiliyor. Son olarak delegeler TOBB başkanını seçiyor. Aslında seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği konusunda belirsizlik devam ediyor.

Genel seçimler arifesinde Cumhurbaşkanlığı tarafından Mayıs 2023’te yapılacak TOBB’da başkanlık seçimlerinin ötelenmesi gibi bir durum mümkün olabilir.

Fakat artık seçim sathına giren illerdeki oda ve borsalar için böyle bir riskin kalmadığını söylemek gerekiyor. Buradan hareketle odalar da tek tek seçim tarihlerini açıklıyor.

Seçimin çekişmeli geçeceği şimdiden belli olan ticaret ve sanayi odaları nabzı yüksek bir seçime gidiyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2398,67 0,19%
  • ALTIN ONS 2315,37 0,28%
  • BIST 100 10207,11 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,875 0,25%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37253 0,0317%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,675 1,0763%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2216 -0,0899%
  • EURO/DOLAR 1,0729 -0,1652%
  • EURO/TURK LIRASI 34,572 -0,3263%
  • STERLIN/DOLAR 1,24645 -0,25607%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL