Bist 100
10246,98
-0,87%
Bist 100
Dolar/TL
32,2642
-0,0127%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6891
-0,0536%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0752
-0,0102%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2402,48
0,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Online terapi girişimleri artıyor

Pandemi ile birlikte dijital sağlık sektörü hızlı bir büyüme sürecine girdi. Büyüyen alanlardan biri de online terapi oldu.

10 Temmuz 2023
Online terapi girişimleri artıyor

Pandemi ile birlikte dijital sağlık sektörü hızlı bir büyüme sürecine girdi. Büyüyen alanlardan biri de online terapi oldu. Bu alandaki girişim sayısı hızla artarken, platformlara dahil olan yüzlerce terapiste de istihdam olanağı sunuldu. Ekosistemdeki platform sayısının artması bekleniyor.

25 Haziran - 08 Temmuz 2023 tarihli sayıdan

Pandemi ile online psikolog hizmetine olan ilgi arttı. Online terapi öncelikle zamandan tasarruf olanağı sunuyor. Terapi almak isteyen danışanların kendilerini rahat hissettiği ortamlarda, diledikleri saatlerde uzmanlar ile görüşmeye başlaması kolaylık sağlıyor. 

Bir başka neden ise online terapilerin anonimlik seçeneği sunabilmesi. Toplumumuzun pek çok kesiminde hâlâ terapi almaktan çekinen, bir psikolog ofisinde görünür olmak istemeyen bir çok kişi var. Kimlik bilgisi vermek istemeyen, görüşmelerini görüntülü değil, yalnızca sesli ve yazılı bir şekilde gerçekleştirmek isteyen danışanlar için online terapi cazip hale gelebiliyor.

Bunun yanı sıra online terapi, bedensel engeli bulunan ya da yaşadığı lokasyonda terapi hizmeti bulunmayan bireyler için de ruh sağlığı hizmeti almayı mümkün kılarken karbon ayak izini de azaltıyor. 

Ayrıca son dönemde pazara giriş yapan online terapi platformlarının rekabeti hem hizmet kalitesini artırıyor hem de psikoterapi hizmetini maddi anlamda daha ulaşılabilir kılıyor. Yakın gelecekte metaverse dünyasında da terapinin yaygınlaşacağı ifade ediliyor. Haberimizde online terapi girişimlerini araştırdık.

AVRUPA'YA AÇILACAK

Bir dijital sağlık platformu olan Bulutklinik, doktorların ve psikologların kısacası tüm sağlık profesyonellerinin hasta verilerini yönetebilecekleri, hastaların doktorlara erişim sağlayabilecekleri, doktorlar ile hastaların online görüşme yapabilecekleri, ihtiyaç halinde evden laboratuvar tetkikleri verebilecekleri, uçtan uca sağlık çözümü hizmeti veriyor. Ücretler uzmanın seviyesine göre 200 TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. Şu anda platformda 171 psikolog bulunuyor. 

70 binden fazla danışana hizmet verildiğini söyleyen Bulutklinik Kurucusu Yusuf Güleç, "Bulutklinik olarak hizmet verdiğimiz kullanıcılarımızın yüzde 10'dan fazlası yurtdı-şından hizmet alıyor. Bu kullanıcılarımız için Euro tahsilatı almaya başlayacağız. Bulutklinik platformunu diğer sağlık start up'larının da kul-lanabilmesini istiyoruz bunun içinde API'lerimizi açık hale getireceğiz. Haziran ayının içerisin de Berlin'de ofisimizi açıp buradan sağlık platformumuzu Avrupa'ya açmış olacağız" diyor.

ASKIDA SEANS

Bir diğer online psikolog platformu olan Gonullup-sikolog.org, 2020 yılında pandemi döneminde kuruldu. 2022 yılında İTÜ ARI Teknokent'in girişimcilik merkezi İTÜ Çekirdek'e dahil olarak gelişme fırsatı bulan platform,
psikolojik desteğe ihtiyaç duyan dezavantajlı gruplarla gönüllü psikolojik destek vermek isteyen ruh sağlığı çalışanlarını bir araya getiren bir sosyal girişim. 

Tüm seanslar online ortamda gerçekleşiyor. Platformda yer alan gönüllü sayısının her geçen gün artığını ifade eden Gönüllüpsikolog.org Kurucusu Pınar Canbaz,

450'den fazla uzmanın bulunduğunu belirtiyor. Yalnızca kurumsal iş birliklerinde proje dahilinde ücretlendirme yapılıyor. Direkt platforma gelen başvurular olumlu değerlendirildiği takdirde seanslar ücretsiz gerçekleşiyor.

Kurum iş birlikleri dışında 3 binin üzerinde ücretsiz seans gerçekleştirdiklerini söyleyen Canbaz, "Henüz test aşamasında olan yeni web sitemizde özel sektörün desteği ile askıda seans uygulamasını başlatmak için adım attık. Test sürecinin verilerine bakarak mobil uygulamamızı yayına almak için çalışmalarımıza başlamayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.

MÜLTECİLERE DESTEK VERİYOR

2020 yılında İTÜ Çekirdek'e dahil olan Peace Therapist, destek arayan her bireyin kendi ana dilinde uzman psikologlar tarafından psikolojik terapi hizmeti veriyor. İngilizce, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dilde hizmet veren Peace Therapist'in kurucusu bilgisayar mühendisi Jin Dawod, iç barışı sağlamayı amaçlayan Suriyeli bir mülteci. 

Platformun sosyal iş planı, savaşın travmasına uğramış mültecilere ücretsiz psikolojik destek sağlamayı içeriyor. Hizmetler deprem gibi diğer krizlerden etkilenen bireylere de genişletiliyor. Şu anda platformda 100'den fazla psikolog bulunuyor. Platformun küresel ihtiyaçlara yanıt veren evrensel bir ruh sağlığı ve halk sağlığı uygulaması olmasını hedeflediklerini söyleyen Dawod, şöyle devam ediyor: "Bu kapsamda aktif olarak iş ortaklıkları yürütüyoruz. 

Yakın gelecekte uluslararası hizmet sunum kriterlerimizi ve kalitemizi artırmaya yönelik yeni bir proje başlatacağız. Öncelikli hedefimiz, çok dilli ve çok kültürlü bir platform olmak. Şu anda, halk sağlığı alanında psikoterapi temelli müdahaleler için seçenekleri artırırken ağ altyapımızı genişletiyoruz."

YATIRIM ALDI

Hiwell Online Terapi Platformu, 2019 yılında kuruldu. Boğaziçi Ventures'dan aldığı yatırım ile hızlı büyüme dönemi başlayan platform, eşleştirme algoritması sayesinde, danışanları en uygun ve uzman psikologlarla eşleştiriyor. Şu an Hiwell bünyesinde yüksek lisans derecesini tamamlamış 500'den fazla uzman klinik psikolog yer alıyor. 

2023 yılının sonuna kadar bin uzman psikoloğa erişmeyi hedeflediklerini belirten Hiwell Online Terapi Platformu Kurucusu ve CEO'su Ali Ozan Özçiçek, şunları anlatıyor: "Platformumuza ekleyeceğimiz psikiyatri hizmeti, kendine yardım terapi modülleri ve meditasyon/nefes egzersizi modülleriyle birlikte ruh sağlığı alanında daha da kapsamlı bir çerçevede hizmet sunacağız. 

Bu yıl hizmet verdiğimiz terapi dilleri altıya ulaştı. Sunduğumuz dil seçeneği sayısını 20'nin üstüne çıkartmayı ve online psikolojik desteği daha erişilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz."


BURAK CANDAN KİDOLOG KURUCU ORTAĞI

“FARKLI MARKALARLA BÜYÜYECEĞİZ”

“Kidolog ebeveynler ve ebeveyn adaylarının çocuklarını 18 yaşına getirene kadar yaşamış oldukları problemlere çözüm sunabilecek, 10 farklı kategoride 500’den fazla uzmanın 7/24 online hizmet sağladığı bir platform. Platformumuzda 100’den fazla uzman klinik psikolog hizmet veriyor. Kurulduğumuz günden bu yana 50 binden fazla ailenin problemlerine uzman desteği sağlayarak çözüm bulduk. 

Öncelikle yeniliğimiz çok dilli yapıya geçmek olacak. Kidolog’un altına farklı alanlarda hizmet sunan yeni markalarımızı da konumlandırmaya başlıyoruz. Kullanıcılara sunacağımız iki yeni ürünle hem çocuklarımızın hem de evcil hayvanlarımızın sorunlarını çözme konusunda önemli bir adım atıyoruz. Bir başka hedefimiz ise Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu USBS Yetki Belgesi’ni alarak çocuk doktorlarımızı ve kadın doğum uzmanlarımızı platformumuza dahil etmek.”

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2402,48 0,07%
  • ALTIN ONS 2316,06 0,09%
  • BIST 100 10246,98 -0,87%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,4 0,461%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37503 0,1515%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,9725 0,7987%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2642 -0,0127%
  • EURO/DOLAR 1,0752 -0,0102%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6891 -0,0536%
  • STERLIN/DOLAR 1,25001 -0,06276%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL