Bist 100
10268,58
0,2%
Bist 100
Dolar/TL
32,2464
-0,0131%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7604
0,2168%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0779
0,3075%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2422,6
1,19%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Seçim sonrası ihracatta düzelme bekliyorum”

Seçimlerin ardından sonuç ne olursa olsun dövizin baskılanmayacağını ifade eden Neşe Gök, seçimin ardından ihracatçı için daha pozitif bir ortamın olacağını öngörüyor.

28 Mayıs 2023
“Seçim sonrası ihracatta düzelme bekliyorum”

İnci Akü ile önemli ihracat başarısı yakalayan İnci Holding'in yönetim kurulu başkanı Neşe Gök, bugünkü kur seviyesinin ihracatçıyı zorladığını kaydediyor. Neşe Gök, dövizin baskılanmamasıyla seçim sonrası ihracatçı için daha pozitif bir ortamın olacağını öngörüyor.

Jant ve akü alanında önemli üreticilerden biri olan ve ağırlıklı otomotiv tedarik sektörü olmak üzere hizmet, teknoloji ve sosyal sorumluluk alanlarında faaliyet gösteren İnci Holding, ihracat odaklı bir şirket. Geçen yıl 15 milyar TL ciroya ulaşan grup, bunun 8,8 milyar TLsini ihracat gelirleriyle elde etti. 

2016 yılında göreve gelen ve grubun önemli devasa yatırımlarının yanı sıra girişimcilik ekosistemine yönelmesine liderlik eden İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, bugünkü kur seviyesinin ihracatçı şirketleri zorladığını kaydediyor. 

Seçimlerin ardından sonuç ne olursa olsun dövizin baskılanmayacağım ifade eden Neşe Gök, seçimin ardından ihracatçı için daha pozitif bir ortamın olacağını öngörüyor. Neşe Gök, grubun bu yılki performansı, yatırımları ve büyüme beklentisini anlattı.

Holding olarak bu yılki büyüme hedefiniz ve ana gündeminizden söz eder misiniz?

Geçen yıl bütçelerimizin üzerinde kapandı. Grup olarak yaklaşık 15 milyar TL ciroya ulaştık. Fakat açıkça söylemek gerekir ki ihracatçı bir şirket olarak kurlardaki dalgalanma ise bizi en çok zorlayan konu oldu. 

Jant ve akü sektörlerini önemli bir oyuncusuyuz ve otomotiv sektöründeki her gelişme bizi de yakından etkiliyor. Çip krizi dendi ve otomotiv ana sanayii durdu. Dolayısıyla hem kurlar hem de global etkilerle zorlu bir süreçti.

Peki bu yıldan beklentiniz nedir? İhracat yapan bir şirket olarak kurların yüksek seyretmesi sizler için avantaj oldu mu?

Biz bu yıl da Euro bazında yüzde 10'un üzerinde büyüme hedefliyoruz. Tabii piyasada seçim sonrası her şey değişecek beklentisi var. Elbette öyle bir durum olmayacak fakat seçimi kim kazanırsa kazansın, seçimin sonucu ne olursa olsun dövizin baskılanmayacağım öngörüyoruz. 

Dövizin baskılanması bizim gibi ihracatçı şirketleri çok etkiliyor. Dediğim gibi sonuç ne olursa olsun kurların bu kadar baskılanmayacağım düşünüyoruz. İhracatçı için daha pozitif bir ortam olacaktır. Seçim sonrası ekonomik anlamda beklentimiz bu diyebilirim.

Kurlar konusunda öngörünüz nedir? Ne kadar daha yükselmesi ihracatçıyı rahatlatır?

Bir öngörü yapamam ama ederini bulacaktır. Burada esas konu dalgalanmalar bizi çok etkiliyor. Aniden düşme ve yükselmelerle ters köşe olma ihtimali artıyor. Şu an kurlarda bir artışa ihtiyaç var, fakat bu da yavaş yavaş olsa iyi olacaktır.

Holdingin ihracattaki konumu nedir? Önümüzdeki süreçte hangi pazarlara odaklanacaksınız?

Geçen yıl toplam gelirlerimizde ihracatın payı yüzde 60'lar seviyesinde oldu ve 500 milyon Euro ihracat gerçekleştirdik. Yani yaklaşık 8,8 milyar TL ihracat geliri elde ettik. En önemli pazarımız Avrupa ülkeleri. Jant grubunda önemli bir üreticiyiz ve ana otomotiv sanayine tedarik ediyoruz. 

Tabii Çin'den Avrupa'ya jantın gelmesi sonuçta maliyetli. Bir de karbon ayak izi aynı değil. Bu bizim için avantaj oldu. Fakat aküde aynı durum söz konusu değil. Güney Kore de iddialı bir üretici ve dolayısıyla oranın tehdidini daha çok hissediyoruz diyebilirim. Fakat biz yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz.

Yatırım gündeminizden söz eder misiniz?

Bildiğiniz gibi Avrupa'nın en büyük ticari jant üretim tesisini Manisa'da kuruyoruz. 2024 yılında da devam edecek bu yatırım. Bu yıl holding olarak gündemimizde dijitalleşme ve teknoloji var. Yıllardır tesislerimizde dönüşümü sağlayacak adımlar atıyoruz. Sürdürülebilirlik önemli gündem maddemiz. 

Girişim ekosisteminden aldığımız bilgi birikimini kendi şirketlerimize entegre edip o alanlarda yatırımlarla ilerlemek üzere çalışıyoruz. Mesela akü teknolojilerinde lityum kullanımlarında neler yapılabilir diye araştırıyoruz. Henüz AR-GE çalışmalarımız sürüyor. Bu süreçte holding olarak kurduğumuz girişim sermayesi şirketimiz Vinci kanalıyla start up ekosistemine yatırımlarımız sürecek. Hatta çok yeni İngiltere'de bir yatırım yaptık. 

Holding kanalında Singapurlu VFlow şirketine yatırım yaptık. Enerji depolama sistemleri üreten bu şirketin uzun ömürlü ve çevre dostu akü teknolojisinden faydalanacağız. Küçük büyük fark etmeden geleceğin iş alanlarına ve stratejik olarak bize değer katacak girişimlere yatırım yapıyoruz. 

Bu doğrultuda holding olarak kısa bir zaman önce AZ Karbon Pazar yerini kurduk. Bunların yanı sıra güçlü alanlarımızda ve geleneksel işlerimizde büyümelerimiz sürecektir.

Yurtdışında üretim tesis gibi bir yatırım gündeminiz olacak mı?

Yurtdışında yatırım için yıllarca arayışlarımız oldu. Fakat geçen süreçte Türkiye'de güvenilir ortaklıklar kurduk. Dünyada güçlü ortakların Türkiye'ye yatırımlarını çekmek büyük başarı diye düşünüyorum. Akü, jant gibi alanlarda ortaklarımızın daha fazla yatırım yapmalarını sağlamak da büyük başarı. Öte yandan girişimcilik ekosistemine yatırım da ise dört ülke radarımızda. 

İngiltere, Almanya, Singapur ve Türkiye'de şu ana kadar sekiz şirkete yaklaşık 5 milyon Euro'luk yatırım yaptık. Bir bu kadar da biraz daha geç aşama girişimlere yıllık yatırım bütçesi olarak ayırıyoruz. Bu noktada yatırımda kendi içinde finansal getiri bekliyoruz. Sırf grubumuzun işine yakın işler olup stratejik değer katacak gözüyle bakmıyoruz. Katkı sunabileceğimiz ve bize stratejik avantajlar sunacak girişimler dört ülkede radarımızda.
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2422,6 1,19%
  • ALTIN ONS 2336,74 1,2%
  • BIST 100 10268,58 0,2%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,434 -0,033%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36804 -0,29553%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,55 0,94%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2464 -0,0131%
  • EURO/DOLAR 1,0779 0,3075%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7604 0,2168%
  • STERLIN/DOLAR 1,25218 0,20286%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL