Bist 100
10336,5
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,2717
0,0105%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6591
-0,1399%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,074
-0,12%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2406,37
0,24%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Start up dünyasının afet planları

Deprem felaketinin ardından hem yaraları sarmak hem de oluşabilecek afetleri minimize etmek için girişimcilik ekosistemi kolları sıvadı.

07 Haziran 2023
Start up dünyasının afet planları

Deprem felaketinin ardından hem yaraları sarmak hem de oluşabilecek afetleri minimize etmek için girişimcilik ekosistemi kolları sıvadı. Teknoparklar afet konusunda çağrı açarken, ekosistemin farklı paydaşları da girişimciler için ortak çalışma alanları kuracak.

28 Mayıs - 10 Haziran 2023 tarihli sayıdan

Doğal afetlerde kullanılan teknolojilerin can ve mal kaybını önlemedeki önemi oldukça yüksek. Son yaşanan deprem felaketi de bunu bize bir kez daha göstermiş oldu.

İnsani krizlerin ve afetlerin risklerini ölçmek ve sıralayabilmek amacıyla oluşturulan risk yönetimi endeksine göre Türkiye, Küresel Risk Endeksi'nde 191 ülke arasında 45'inci sırada yer alarak 5,0 endeks puanı ile 'yüksek risk' grubundaki ülkeler arasında bulunuyor.

Yaşanan deprem felaketinin ardından toplumun tüm paydaşları gibi, girişimcilik ekosistemi de harekete geçti. Teknoparklar da bu konuda komiteler oluşturmaya, destekler vermeye başladı. 

Ayrıca ekosistemin farklı paydaşları da afetten etkilenen girişimciler için önemli projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Haberimizde girişimcilik ekosisteminin afet çözümlerine yönelik verecekleri destekleri araştırdık.

YENİ MERKEZ KURDU

Örneğin, "ITÜ Çekirdek'li girişimciler tarafından geliştirilen 33 deprem çözümü bulunuyor. Çoğunlukla online ve mobil olarak kullanılabilen uygulamalardan bazıları; enkaz altında yardıma ihtiyacı olan depremzedeler ile yardım edebilecek olanların iletişimine katkı sağlarken, bazıları ise afet sonrası depremzedelerin barınma, sağlık ve psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hizmet sunmak üzere geliştirildi.

Şubat ayında, İBB ve İTÜ ARI Teknokent ortak çalışmasıyla, "İPA-İTÜ Çekirdek Girişimcilik Merkezi" açıldı. Merkezde deprem odaklı projeler geliştirilecek. 

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, şunları söylüyor: "Bu merkezde yer almak isteyen girişimler hem İTÜ Çekirdek'in tüm eğitim, danışmanlık, mentorluk,laboratuvar, yatırım ve network imkanlarından faydalanabilecek, hem de İBB-İPA desteği ile geliştirdikleri çözüm ve teknolojilerini İBB'nin ilgili birim ve iştiraklerine kolaylıkla sunabilecekler. 

Bu yıl girişim sermayesi yatırım fonunu kurup bünyemizdeki girişimleri doğrudan de destekleyeceğiz" diyor.

DESTEK VE YOL HARİTASI

Cube Incubation'da deprem teknolojileri kapsamında, erken uyarı sistemleri, deprem sonrası canlılık belirleme ve kurtarma çalışmalarında kullanılan sensörler gibi birçok proje geliştiren Teknopark İstanbul'da doğal afetlere yönelik erken uyarı sistemleri ve afet sonrası için kuluçka merkezi bünyesinde faaliyet gösteren 13'ten fazla girişimci teknoloji üretiyor. 

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, "Depremin hemen ardından afet ve acil durumlara yönelik çözümlerin geliştirilmesi amacıyla Helpcube isimli önleyici teknolojiler programı başlattık" diyor. 

Bu programla afet esnasında ve sonrasında destekleyici hizmet veya ürün içeren projeleri olan girişimlere büyüyebilmeleri için destek ve yol haritası sunduklarını ifade eden Topçu, "Start up'lara afet ve acil durumlar ile girişimcilik ekosistemi özelinde eğitimler vereceğiz" diye konuşuyor.

HIZLANDIRMA PROGRAMI BAŞLATTI

GOSB Teknopark ise 'Fikrim Var Ya Sonra' programı kapsamında duyurusu devam eden 'Afet Yönetimi Dikeyinde Girişim Hızlandırma Programı'nda fikirleri topluyor. Hem bir envanter oluşturuluyor hem de bu fikirlere eğitim mentorluk destekleri vererek ticarileşmeleri sağlanıyor. 

Mart ayı içerisinde başvurular ile başlanan programın, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde gerçekleştirilecek Demoday ile tamamlanması planlanıyor.

GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici, öncelikle bu şirketlerin veya fikir üreten girişimcilerin bir envanterini oluşturmak istediklerini söylüyor. 

"Elimizde ne var ve hangi aşamada veya sorunda bize çözüm üretiyor görmemiz gerekiyor" diyen Bildirici, sonrasında ise bu fikirlerin hayat bulması için önce girişimciler ile çalışarak onlara ihtiyaç duyacakları eğitim ve mentorlukları sağlamayı ve ticarileşme aşamasında iş ağımızı kullanarak ilgili kişi, kurum veya kuruluşlarla iletişime geçirmeyi hedeflediklerini kaydediyor.

AFET TEKNOLOJİLERİNİ DESTEKLEYECEK

1773 İTÜ Teknopark da afetler ve felaketlerle başa çıkmak için teknolojik çözümler geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüten girişimlerle birlikte çalışıyor. Bu çerçevede, teknoparkta faaliyet göstermek isteyen firmalara ve girişimcilere yönelik olarak bir çağrı yayınlandı. 

Afet teknolojileri (Disaster tech) alanında bu alt alanlarla sınırlı olmamak üzere, başlıca acil iletişim, arama ve kurtarma, afet hazırlığı, afet kurtarma, bağış ve yardımseverlik, erken uyarı sistemleri, veri ve analitik ürünler başlıklarında girişimciler desteklenecek.

1773 İTÜ Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, program hakkında şu bilgileri veriyor: "Bu programlarda seçilen girişimlere teknoloji tabanlı kuluçka, mentörlük, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor. 

Ayrıca, teknoparkımızın sunduğu diğer destek programları arasında yatırım ve finansman kaynaklarına erişim desteği, patent danışmanlığı, fikri mülkiyet hakları yönetimi, uluslararası pazarlara açılma ve iş ağları kurma faaliyetleri gibi konular da yer alıyor."

ORTAK ÇALIŞMA ALANI KURACAK

Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Habitat Derneği, HAN Spaces ve KAGİDER, deprem bölgesinde afetten etkilenen şehirlerde 'Mekan' isimli ortak çalışma alanları oluşturmak adına bir konsorsiyum oluşturdu. Konsorsiyum, yerel kalkınma odağında iş birlikleri geliştirmeyi ve uzun vadede istihdama katkıda bulunmayı hedefleyecek. 

Beş kurum; Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'dan başlayarak bu kentlerde hayatın yeniden başlaması, istihdam yaratılması, afetten etkilenen vatandaşların yeniden çalışma dünyasına katılımının sağlanması veya kolaylaştırılması adına sürdürülebilir proje ve platformları hayata geçirecek.

'Mekan' adı verilecek ortak çalışma alanlarında öncelikli olarak çalışma ortamının sağlanması, atölye ve etkinliklerin düzenlenmesi, iş ve girişim dünyasından konuşmacıların ağırlanması, kadın girişimcilerin desteklenmesi, öğrenci ve girişimcilere yönelik ilham veya mentorluk seanslarının düzenlenmesi gibi çalışmaların yapılması hedefleniyor.

İBRAHİM ELBAŞI / BTM GENEL MÜDÜRÜ
“GİRİŞİMCİLERE ÇAĞRI YAPTIK”
"Girişimcilerimizin depreme yönelik çalışmalarının haricinde Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) olarak bizler de bu süreçte İstanbul Ticaret Odası (İTO) Deprem Koordinasyon Merkezi iş birliğiyle deprem bölgesindeki depremzedelere ulaştırılmak üzere ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen yardım malzemelerini gönderdik. 

Ayrıca deprem bölgelerinde yaşayan ve depremden ciddi anlamda etkilenmiş girişimcilere yönelik bir çağrı başlattık. Bu girişimcilere BTM'nin tüm imkanlarının yanı sıra ulaşım ve konaklama anlamında da destek sunacağız.”

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2406,37 0,24%
  • ALTIN ONS 2319,31 0,23%
  • BIST 100 10336,5 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,211 0,339%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37545 0,18173%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,45 0,1539%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2717 0,0105%
  • EURO/DOLAR 1,074 -0,12%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6591 -0,1399%
  • STERLIN/DOLAR 1,24874 -0,1643%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL