Bist 100
10256,04
0,08%
Bist 100
Dolar/TL
32,2197
-0,0958%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6785
-0,0191%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0763
0,1517%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2402,79
0,36%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Temeli 1960'da atıldı: Yeni yatırımlarla 4 milyar TL ciro hedefi koydu

11 Nisan 2022
Temeli 1960'da atıldı: Yeni yatırımlarla 4 milyar TL ciro hedefi koydu
Akaryakıt, inşaat, gayrimenkul ve enerji sektörleri gibi geniş bir alanda faaliyet gösteren Mustafa Modoğlu Holding, 1,1 milyar TL’lik cirosunu bu yıl enerji, akaryakıt ve gayrimenkul alanlarında gerçekleştireceği yatırımlarla dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Temelleri 1960 yılında Erzurum’da Abdülmecit Modoğlu tarafından atılan Mustafa Modoğlu Holding, o yıllarda devlet müteahhitliği ve özel sektör projeleri yaparak ticari hayatına başlamış ve yaklaşık 500 milyon TL’lik hacme sahip olmuş bir şirket.

Sonrasında Modoğlu İnşaat, Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak faaliyetlerine devam eden şirketin yönetimi ikinci kuşağın işi devralmasıyla beraber, farklı alanlara yatırım hamleleriyle büyümeye başlıyor.

Bugün gelinen noktada ise akaryakıt, ticari akaryakıt, filo akaryakıt, inşaat, gayrimenkul yatırım, lojistik, otomotiv ve enerji sektörleri olmak üzere geniş bir alanda faaliyet gösteren İstanbul merkezli holding; 2021 yılında yaklaşık 1,1 milyar TL ciroya ulaşmış durumda.

Bu yıl ise büyüyen organizasyonu ve gelişen stratejileriyle yaklaşık 4 milyar TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Büyüyen yapıları içinde yatırımlarının 2022 yılında devam ettiğini belirten Mustafa Modoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Modoğlu, projelerini şöyle anlatıyor: "İstanbul Anadolu Yakası'nda 250 dairelik konut projemiz ve 18 Mart Çanakkale Köprüsü hattında Kavakköy mevkiinde ise sağ ve sol olmak üzere iki akaryakıt istasyonu ve bunların eklentisi şeklinde AVM - dinlenme tesisi projelerimiz olacak."

Bu projelerin inşaatının devam ettiğini belirten Modoğlu, nisan ya da mayıs ayı gibi faaliyete geçmesini planladıklarını aktarıyor.

İKİ AMİRAL GEMİSİ VAR


650 kişiye istihdam sağlayan Mustafa Modoğlu Holding çatısı altında; akaryakıt grubunda Modoğlu Enerji, Mopet Akaryakıt, inşaat grubunda Abdulmecit Modoğlu İnşaat, enerji grubunda MoTek Enerji, otomotiv grubunda ise Modcar Otomotiv şirketleri var.

Grubun amiral gemilerinin akaryakıt ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Mopet Akaryakıt ve Modoğlu Enerji olduğunu belirten Mustafa Modoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Modoğlu, şöyle konuşuyor: "Şirketimiz, Türkiye genelinde akaryakıt depo terminallerini kullanmak suretiyle ülkemizin bütün bölgelerinde müşterilerine kendi lojistik ağıyla akaryakıt tedariki gerçekleştiriyor.

Ayrıca grubumuzun göz bebeği olan enerji yatırımlarımız 'çevre dostu enerji üretimi' felsefesiyle, doğaya saygı çerçevesinde devam ediyor. Grubumuz içinde bu iki şirketimizin payı yaklaşık yüzde 75. Özellikle enerji sektöründe payımız giderek artıyor."

LÜKS OTOMOBİL GETİRECEK


Enerji sektörüne yönelik yatırımlarının ön plana çıktığının altını çizen Mustafa Modoğlu, son yıllarda enerji sektöründe yaklaşık 500 milyon TL, akaryakıt için 180 milyon TL, inşaat için 30 milyon TL, otomotiv grubu için ise 20 milyon TL kaynak kullandıklarını dile getiriyor. Şirket, büyüme stratejisi kapsamında yatırımlarına planlı bir şekilde devam etmeyi hedefliyor.

Yeni girdikleri otomotiv sektörüne ilişkin de planları bulunduğuna işaret eden Modoğlu, “Yeni girdiğimiz otomotiv sektöründe, alım satım faaliyetlerimiz içinde yurt dışından lüks segment otomobil ithal ederek, Türkiye’de satışa sunma planımız bulunuyor” diyor.

ABD İLE ORTAK TESİS


Yenilenebilir enerji kapsamında Kırıkkale ve Trabzon’da biogaz, Kahramanmaraş’ta Suçaltı, Değirmendere, Karaçay, Kuzuculu ve Denizli’de hidroelektrik santrali bulunan şirket, son olarak girdiği rüzgar enerjisi projeleriyle enerji sektörüne ayrı bir önem veriyor. Grup, lisansı grubuna ait olmak üzere 20 MGW kapasiteli fizibilitesi bitmiş RES için 25 milyon Euro yatırım öngörüyor.

Çin menşeli ABD firması ile ortaklık yapısı da oluşturduklarını ifade eden Mustafa Modoğlu, şunları anlatıyor: “Şirket ile aramızda gizlilik anlaşması olduğu için çok fazla detay paylaşamıyorum. Ancak şunları söyleyebilirim; altıncı ay itibarıyla tesis kurulum çalışmalarına başlanarak 2024 yılında faaliyete alınması öngörülüyor.

Bunun yanında mevcut santrallerimizin revizyon çalışmaları da devam ediyor. Bu faaliyetlerimizle 32 MGW enerji üretimi sağlayarak yaklaşık 1,5 milyon aileyi aydınlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

SEKTÖRDE PANDEMİ ETKİSİ


Holdingin önemli alanlarından olan akaryakıt ve enerji sektörlerinin ve bu ürünlerin tedarikinin, birkaç yıldır yaşanan pandemi nedeniyle daha da önemli sektörler haline geldiğine vurgu yapan Mustafa Modoğlu, pandemi dahil her koşulda tüm yaşamsal ve ticari faaliyetlerin devam etmesi ve gelişmesi için akaryakıt ve enerjinin vazgeçilmez olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’nin ve diğer dünya ülkelerinin enerji ve akaryakıt taleplerinin ekonomik büyüme, sanayileşme ve nüfus artışına göre devamlı arttığına değinen Modoğlu, şöyle konuşuyor: “Son beklentilere göre dünya ülkelerinin her yıl enerji talepleri yaklaşık yüzde 2-3 artacak. Tabii ki bu taleplerin artmasıyla beraber, bu ürünlerin tedarikinde uygun maliyet ve zamanında tedarik ayrı bir önem arz ediyor.”

Dünya ülkelerinin dışında, Türkiye’nin ekonomik büyüme potansiyelinin pazarlarının da büyümesini sağlayacağını ifade eden Modoğlu, o nedenle faaliyet alanlarının önemli yapı taşlarını oluşturan akaryakıt ve enerji pazarının Türkiye’de istikrarlı bir şekilde büyümesini bekliyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2402,79 0,36%
  • ALTIN ONS 2319,38 0,45%
  • BIST 100 10256,04 0,08%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,668 0,117%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37088 -0,08892%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,75 1,1581%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2197 -0,0958%
  • EURO/DOLAR 1,0763 0,1517%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6785 -0,0191%
  • STERLIN/DOLAR 1,24964 -0,0004%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL