Bist 100
10247,75
-0,86%
Bist 100
Dolar/TL
32,2498
-0,0573%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6499
-0,1664%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0744
-0,08%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2396,66
-0,17%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yapay zekâ yatırımlarını odağına aldı

Kurumsal iş yazılımları alanında 30 milyar Euro cirosu ile dünyanın önde gelen oyuncularından olan SAP, yeni yapay zekâ çözümlerini duyurdu.

11 Temmuz 2023
Yapay zekâ yatırımlarını odağına aldı

Kurumsal iş yazılımları alanında 30 milyar Euro cirosu ile dünyanın önde gelen oyuncularından olan SAP, yeni yapay zekâ çözümlerini duyurdu. Yapay zekâ tabanlı geliştirmeler için AR-GE yatırımlarını artırdıklarına işaret eden SAP CEO'su Christian Klein, "2025'te 37,5 milyar Euro'yu aşan toplam gelire ulaşmayı hedefliyoruz" diyor.

25 Haziran - 08 Temmuz 2023 tarihli sayıdan

50 yıl önce kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımıyla özellikle finansal muhasebe alanında yarattığı yenilikle kurumların iş süreçlerine destek olan SAP, bugün iş dünyasının farklı ihtiyaçlarına yönelik çözüm ve hizmetlerini yeniden şekillendiriyor. 

Kurumsal uygulama yazılımlarında pazarın önde gelen şirketlerinden SAP, 30 milyar Euro olan global cirosunu artırarak 2025'te 37,5 milyar Euro'yu aşan toplam gelire ulaşmayı hedefliyor.

Yeni dönem planlarını 24-25 Mayıs tarihlerinde İspanya, Barselona'daki etkinliğinde duyuran SAP'in iki gün süren toplantısını Ekonomist Dergisi olarak biz de takip ettik.

SAP, dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin büyümelerini hızlandırmak, sürdürülebilirliği faaliyetlerinin merkezine yerleştirmek, esnek ve çevik tedarik zincirleri oluşturmak ve üretkenliklerini artırmak için şirketlerin iş
modellerini dönüştürmelerine yardımcı olmayı odak haline getirmiş durumda. Temasını Future Proof ''Geleceğe Dayanıklı'' şirketler olarak belirleyen SAP, kurumların iş süreçlerini bu yönde geliştirmelerine destek olma hedefiyle çalışıyor.

YAPAY ZEKA ÇÖZÜMLERİ

Şirketlerin işlerini geleceğe hazır hale getirmelerine yardımcı olurken, yapay zekanın (AI) oynayacağı merkezi rolün önemine dikkat çeken SAP, kurumların sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak çözümler sağlamak için yapay zekâyı çözümlerine dahil etmeye odaklanıyor.

SAP Sapphire etkinliğinin açılış konuşmasını yapan SAP CEO'su Christian Klein, yapay zekâyı SAP yazılımına dahil etmenin işletmeler için çok büyük değer sağlayacağına inandıklarını söyleyerek ''Yazılımımız işle ilgili tüm soruları yanıtlayabilecek ve şirketlerin performansını iyileştirmek için eylemler önerebilecek" diyor. 

Yapay zekâ tabanlı geliştirmeler için AR-GE yatırımlarını artırdıklarına işaret eden Christian Klein, aynı zamanda bu alanda teknoloji ortaklıklarına gittiklerini de belirtiyor.

Bu yönde yatırımlarını artıracak olan SAP, portföyüne yeni yapay zekâ yetkinliklerini yerleştiriyor. Müşteri etkileşimini kişiselleştiren, tedariki daha verimli hale getirdiği ifade edilen ve kuruluşların tüm iş gücü genelinde kritik yetenekleri bulma ve geliştirme yeteneklerini genişleten yenilikler de dahil olmak üzere SAP Business AI çatısında topladıkları platformda bir dizi yeni hizmet yer alıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

İş çözümlerinde yerleşik yapay zekâ, karbon takibi için defter tabanlı muhasebe ve tedarik zinciri dayanıklılığını desteklemek için sektöre özel ağlar dahil olmak üzere birçok yeni çözümü anlatan SAP, kurumların iş modellerini bulutta taşımalarına da yardımcı oluyor. 

Böylece işletmelerin sürdürülebilirliği işlerinin merkezine koyarken sürekli değişen koşullara uyum sağlamak için çevikliğini artırması hedefleniyor.

İş için oluşturulmuş bir dizi yeni yapay zekâ özelliği sunulurken aynı zamanda Microsoft ile uzun süredir devam eden ortaklığın da bir sonraki adımı duyuruldu. 

İki şirket, doğal dili analiz eden ve üreten güçlü dil modellerine erişmek için SAP SuccessFactors çözümlerini Viva Learning ve Microsoft 365'teki Copilot ve Azure OpenAl ile entegre etme konusunda iş birliği yapacak. 

Entegrasyonların kuruluşların çalışanlarını çekme, elde tutma ve beceri kazandırma yöntemlerini geliştirmek için tasarlanmış yeni deneyimler sağlaması bekleniyor.

SAP Sapphire etkinliğinde SAP'nin stratejik iş modellerini, tedarik zincirlerini nasıl dönüştürdüğünü ve müşteri deneyimlerini nasıl katkı sağladığını sergileyen birçok farklı küresel müşteri ortaklığının duyurusu da yapıldı.

FARKLI ORTAKLIKLAR

Tüm dünyada müşterilerinin başarısı, pazar aksaklıklarının, değişen düzenleyici ortamların ve kritik beceri eksikliklerinin üstesinden gelmek için şirketlerin yenilik yapmalarını gerektirdiğine dikkat çeken SAP CEO'su Christian Klein, bu konuda

şunları söylüyor: ''SAP Sapphire'da tanıttığımız ortaklıklar, kurumsal teknolojimizin müşterilerimizin gelişmesine yardımcı olmak için her gün oynadığı rolü gözler önüne seriyor. İster içgörü odaklı otomasyon ister bir müşterinin teknoloji platformunu basitleştirme veya müşteri ve çalışan deneyimini geliştirme olsun, müşterilerimizin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için buradayız."

ANJA SCHNEIDER SAP KIDEMLİ BAŞKAN YARDIMCISI. & COO, TEKNOLOJİ VEİNOVASYON YÖNETİM KURULU ÜYESİ

“YENİ TRENDLER İŞ FIRSATLARI YARATACAK”

VERİ ANALİTİĞİNE YATIRIM 

Şirketlerin özel bir iş akışı otomasyonuna ihtiyacı varsa bunu bizim teknoloji platformuyla yapabilir. Veri analitiğine büyük yatırım yapıyoruz. Bu perspektifle gelecek için uçtan uca planlama ve simülasyon yapıyoruz. Uzun süredir de iş yapay zekâsını kurumların süreçlerine nasıl dahil edebileceğimize bakıyoruz. 

Zaten uygulamalarımızın içine Business AI platformu başlığında topladığımız yapay zekâ çözümlerini yerleştirdik ve arka planda da çalışıyor. Farklı iş kollarında birçok senaryo ile şirketlere bunu sunuyoruz. Yapay zekâ yeteneklerimizi nasıl daha fazla kullanacağımıza bakıyoruz. Ayrıca diğer yandan, Chatgpt gibi özelliklerin neler getirebileceğine, yeni ne tür bir deneyim sağlayacağına kafa yoruyoruz. 

Chatgpt'den önce kurumlar yapay zekâya yatırımı fazla önceliklendirmiyordu ama şimdi hepsi kullanmak istiyor. Bu taleplere yanıt vermek için bunu iş uygulamalarına entegre etmek durumundayız. Ayrıca veri daha da önemli hale gelecek. Yenilik yapmak istiyorsanız bunu ölçmeniz gerekiyor.

YENİ İŞ MODELLERİ 

Sadece ölçebildiğiniz şeyleri değiştirebilirsiniz. Şirketler de bunu veri analizi ile yapabilir. İş modellerinde değişimi bu şekilde gerçekleştirebilir. Robotlar ve otomasyonla birlikte iş tanımları da değişiyor ve biz yeni yetkinlikler kazanmak durumundayız. Bu da bize fırsat yaratacak. 

Yapay zekâ, ses tanıma, dijital asistanlar yeni trendler olarak iş süreçlerini etkileyecek. Programla yetenekleri bize yeni fırsatlar yaratacak. Yeni iş modelleri sunmamıza yardımcı olacak. Ayrıca metaverse de yeni trend olarak hayatımızda yer almaya devam edecek.

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2396,66 -0,17%
  • ALTIN ONS 2311,49 -0,11%
  • BIST 100 10247,75 -0,86%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,649 0,622%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37304 0,00656%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,625 0,4178%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2498 -0,0573%
  • EURO/DOLAR 1,0744 -0,08%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6499 -0,1664%
  • STERLIN/DOLAR 1,2496 -0,09554%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL