Bist 100
10268,58
0,2%
Bist 100
Dolar/TL
32,2342
-0,0509%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7608
0,218%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0784
0,3466%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2425,53
1,31%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yaz portföylerinde hangi hisseler yer almalı?

Seçimlerin ardından ekonomi politikalarındaki değişim beklentileriyle, portföylerde taktiksel değişiklikler yapılıyor.

23 Temmuz 2023
Yaz portföylerinde hangi hisseler yer almalı?

Seçimlerin ardından ekonomi politikalarındaki değişim beklentileriyle, portföylerde taktiksel değişiklikler yapılıyor. Yaz dönemine ilişkin güncel hisse önerilerini sorduğumuz 15 kurum, 43 hisse için 'al' derken en çok BİM, Akbank, Tüpraş, THY, T. Şişecam ve CCI öneriliyor.

09-22 Temmuz 2023 tarihli sayıdan

6.000 sınırını aşan BİST'te yükseliş sürerken birçok aracı kurumun seçim sonrası yeni süreci ve ekonomi politikalarındaki olası değişimi dikkate alarak model portföylerinde taktiksel değişiklikler yaptığı görülüyor. 

Biz de portföylerdeki güncellemeleri ele alarak 15 aracı kurumun yaz dönemine ilişkin en güncel hisse önerilerini araştırdık. 15 kurum toplamda 43 hisse için 'al' dedi. 

En çok önerilen hisse, 10 kurumun da portföyünde yer alan BİM Mağazalar oldu. Onu yedi kurum tarafından önerilen Akbank, Tüpraş, THY, T. Şişecam ve altı kurumun tercih ettiği Coca-Cola İçecek (CCI) takip etti.

"BANKA AĞIRLIĞINI ARTIRDIK"

Ekonomide yumuşak geçişle rasyonel zemine dönüşün başladığına dikkat çeken Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Volkan Dükkancık, Alnus Yatırım Varlık Dağılım Modeli'nde BİST hisse senedi oranı ağırlığını yüzde 65'ten yüzde 75'e çıkardıkları bilgisini veriyor. 

Varlık dağılımındaki bu değişikliğe ek olarak model portföyde taktiksel anlamda bankacılık sektöründeki ağırlığı yüzde 20 seviyesine çektiklerini belirten Dükkancık; Akbank'ın yanına Garanti BBVA'yı da eklediklerini söylüyor. Volkan Dükkancık, güçlü iştirak yapısı ve mevsimsel faktörlerin etkisiyle Anadolu Grubu Holding'i de model portföye dahil ettiklerinin altını çiziyor.

KARDEMİR VE SABANCI HOLDİNG

Gedik Yatırım, Kardemir ile Sabancı Holding'i eklediği model portföyünden Enka İnşa-at'ı kâr alarak çıkardı. Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu; Kardemir'i, ton başına FVAÖK'te kademeli olarak olumlu normalleşme görüleceği ve katma değeri yüksek ürünlerin toplam satışlardaki artan payının marjları pozitif etkileyeceği beklentileriyle portföye dahil ettiklerini aktarıyor. 

Sektör oyuncuları içinde özellikle Kardemir'de en kötünün geride kaldığını düşünen Akkoyunlu, Sabancı Holding'in portföye girme nedenini ise 'daha yüksek döviz üretimi sağlamak amacıyla ağırlıklı enerji-iklim, yüksek malzeme teknolojileri ve dijital teknolojilere yaptığı yatırımların NAD iskontosunu orta vadede daraltacağı öngörüsü' olarak açıklıyor.

Ali Kerim Akkoyunlu; bankacılık sektörüne ayrı bir parantez açarak şu analizi yapıyor: "Bankacılıkta kârlılığı olumlu yönde etkileyecek haber akışı olasılığının arttığını düşünüyoruz. Faizlerdeki artış ve regülasyonlarda yumuşama beklentimize paralel olarak TCMB düzenlemeleriyle politika faizine endekslenen TL ticari kredi getirileri artarken, yüksek olan TL mevduat faizlerinin yatay kalmasını veya düşüş seyri izlemesini bekliyoruz. 

Bu sayede TL kredi-mevduat makasında kısa vadede önemli toparlanma görülebilir. Kredi getirilerindeki artış ve düzenlemelerdeki yumuşama, bankaların ana faaliyet gelirlerinin daha sağlıklı oluşmasını sağlayabilir. Kademeli faiz artırımı ve regülasyonlardaki gevşemenin bankacılık sektörünün ana faaliyetlerini daha sağlıklı yürütmelerini sağlayacağını ve kısa-orta vadede banka bilanço yapısını olumlu etkileyeceğini öngörüyoruz."

“DÖRT SEKTÖR ÖNE ÇIKABİLİR"

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros; bu yıl ulaştırma, otomotiv, çimento ve bankacılık sektörünün ön plana çıkmasını bekliyor. 

Döviz bazlı gelirlerin, turizmde beklenen rekorların ve yolcu trafik sayılarındaki artışın ulaştırma sektörünü öne çıkaracağı tahmininde bulunan Toros; çip krizinin azalması, elektrikli araçlara geçiş, sektörde satış rekorlarının kırılması ve kur artışlarının fiyatlara yansıtılmasıyla otomotiv sektörünün ön planda olacağını öngörüyor. 

Kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen, sosyal konut projelerinde ana maddeleri tayin eden çimento sektörünü beğenen Çağlar Toros; yeni ekonomi yönetiminin adımlarının bankacılık sektörünü destekleyeceğini de kaydediyor.

İnfo Yatırım; hisse olarak bankacılıkta Akbank ve Garanti BBVA'yı, aracı kurumlarda İş Yatırım'ı, sigortada Aksigorta'yı, ulaştırmada Pegasus, THY ve TAV Havalimanları'nı, iletişimde Turkcell'i, dayanıklı tüketimde Arçelik'i, perakendede CCI, BİM Mağazalar ve Mavi Giyim'i öne çıkarıyor.

Çağlar Toros; otomotivde Doğuş Otomotiv ve Ford Otosan'ı, GYO'da Alarko GYO, Emlak GYO, Torunlar GYO ve Özak GYO'yu, enerjide Aksa Enerji, Biotrend Enerji ve Girişim Elektrik'i, metalde Çemtaş ve Kardemir'i tercih ettiklerini aktarıyor. Holdinglerden Alarko Holding, Enka İnşaat, Koç Holding ve Sabancı Holding'i, ilaç sektöründen ise Gen İlaç'ı beğendiklerini kaydeden Çağlar Toros; cam sektöründe T. Şişecam'ı, çimentoda ise Boğaziçi Beton'u takip ettiklerini de sözlerine ekliyor.

EN ÇOK ÖNERİLEN 6 HİSSEDE NELER BEKLENİYOR?
Akbank
Etkin bilanço yönetimiyle, aktif kalitesi göstergelerinde iyileşmenin sürmesiyle, güçlü komisyon ve ticari işlem gelirleriyle ön plana çıktığı bilgisi veriliyor. Tüketici kredilerinde ve kredi kartlarında devam eden pazar payı kazanımlarıyla ve kurumsal tahvil piyasasındaki pozisyonlamasıyla da tercih ediliyor. 
Coca-Cola İçecek (CCI)
Uluslararası operasyonların güçlü katkısı, büyüyen konsolide satış hacmi ve Türkiye pazarında yüksek enflasyona karşı fiyatlandırma stratejisinin olumlu etkileriyle 2023'ü başarılı bilançoyla tamamlayacağı öngörülüyor. Faaliyet gösterdiği pazarların yüksek büyüme potansiyeli ve dengeli ürün portföyü de hisseyi öne çıkarıyor.
BİM Mağazalar
Güçlü organik büyümesi ve sağlam finansal yapısıyla beğeniliyor. 2023 finansallarının; mağaza açılışlarındaki kuvvetli trend, yüksek enflasyonun olumlu etkisiyle artan sepet hacmi, döviz riski taşımaması ve güçlü nakit akışına sahip olması sayesinde güçlü seyretmesi bekleniyor.
T. Şişecam
Sağlıklı bilanço yapısı, ABD'deki doğal soda yatırımı gibi uzun vadede büyümeyi destekleyen büyük yatırımları ve aşağı yönlü riskleri sınırlayan hisse geri alım programı, hisse için olumlu görüşlerin temel nedenleri. Güçlü operasyonel performansın devamı bekleniyor.
THY
Turizm sezonuna ilişkin güçlü beklentiler, yolcu sayısı, uçulan mesafe gibi göstergelerde havacılık tarihinin en iyi yılı olan 2019'un geride bırakılması, kargoda güçlü seyir, yüksek bilet fiyatları ve güçlü talebin sürmesinin THY'yi öne çıkardığı aktarılıyor. Döviz yaratan ve yurtiçindeki olası ekonomik durgunluktan minimum düzeyde etkilenecek şirketlerden biri olarak görülüyor. 
Tüpraş
Rafineri marjlarının halen tarihsel ortalamalara göre yukarıda olması, güçlü talep, yaz aylarında rafineri marjlarında tekrar sert yükselişler görme olasılığı, cazip çarpanları ve iç talepte görece sağlam dinamiklere sahip olmasıyla beğeniliyor. İç pazarda güçlü bir şirket olduğuna dikkat çekiliyor.

 

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2425,53 1,31%
  • ALTIN ONS 2340,36 1,36%
  • BIST 100 10268,58 0,2%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,425 -0,039%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36758 -0,32906%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,55 0,94%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2342 -0,0509%
  • EURO/DOLAR 1,0784 0,3466%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7608 0,218%
  • STERLIN/DOLAR 1,25247 0,22606%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL