Bist 100
10263,75
0,16%
Bist 100
Dolar/TL
32,2715
0,0646%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7176
0,0935%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0735
-0,1061%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2396,68
0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Yeni ortaklıkla dünyada büyüyeceğiz”

Bilgili Holding CEO’su Sinan Temo ile grubun yeni dönemde planladığı yatırımları konuştuk.

01 Ekim 2023
“Yeni ortaklıkla dünyada büyüyeceğiz”

New York'un en yüksek binalarından birini inşa etmek üzere önemli bir ortaklığa imza attıklarını belirten Bilgili Holding CEO'su Sinan Temo, "Ortak olduğumuz projelerin büyüklüğü 10 milyar doları aştı. ABD ve Avrupa'da büyüyeceğiz. Bizi hem zorlayan hem de motive edecek projeler peşindeyiz" diyor.

01-14 Ekim 2023 tarihli sayıdan

Akaretler Sıraevler projesiyle önemli bir değeri yeniden dönüştüren ve ardından Galataport projesiyle adını duyuran Bilgili Holding, kısa bir süre önce ABD'de önemli bir ortaklığa gitti. Bilgili'ye ait BLG Capital, İtalya merkezli Bizzi & Partners ile ortak oldu ve New York'taki 125 Greenwich Street'te yer alan gökdelen projesiyle pazara hızlı bir giriş yaptı. 

Bilgili Holding'in CEO'luk koltuğunda Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili'nin yeğeni Sinan Temo oturuyor. Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi ve henüz 33 yaşında olan Sinan Temo ile Bilgili Holding'in Akaretler'deki ofisinde bir araya geldik. 

Grubun şu an ortak üstlendiği projelerin toplam büyüklüğünün 10 milyar doları bulduğunu söyleyen Sinan Temo, Amerika'da gerçekleşen iş birliği ile yurtdışında da önemli işlere imza atacaklarını söylüyor. 

Sinan Temo ile grubun yeni dönemde planladığı yatırımları konuştuk.

Grubun kuruluş yıllarında farklı iş alanlarından gayrimenkule odaklanıldığı bir süreç yaşandı. Üçüncü kuşak temsilci olarak süreci kısaca özetler misiniz?

Bilgili Holding'in geçmişinde farklı sektörler var. Tekstil, enerji, gıda endüstrisi gibi sektörlerde yer alan grup Modern Karton'un da kurucuları arasında yer alıyor. Dedemin bu girişimlerinin ardından gelen yeni jenerasyonu temsilen Serdar Bilgili, gayrimenkul odaklı bir holding vizyonuyla yatırımları sürdürdü. 

Bugün ise açıkçası gayrimenkulün içinde farklı alanlara yoğunlaşan bir grubuz. Gayrimenkul çok geniş bir alan zaten ve geliştirme, işletme, otelcilik, turizm, ticari alanlar gibi çok farklı iş kollarına hitap ediyor. 1990'lardan sonra tamamen odaklanıp hem ekip hem de kaynağın bu işe aktarılmasıyla tamamen bir gayrimenkul geliştirme holdingi olduk diyebiliriz.

Grubun projelerinden söz eder misiniz?

Yaptığımız bazı önemli projelerden söz edecek olursam, grubumuz 1990'lı yıllarda Türkiye'deki ilk havalimanı otelini yaptı. Gayrimenkulde imza projeler yapma hedefiyle dayım Serdar Bilgili, Akaretler Sıra evler projesiyle birlikte çok profesyonel ve Türkiye'de restorasyon anlamındaki en iyi kadroyu kurup önemli işlere imza attı. 

Akaretler Sıraevler, yaklaşık 60 bin metrekarelik alanda, çok komplike bir restorasyonu iki yılda bitirmek çok önemlidir. Bu gerçekten dünyada çok önemli bir iş bitirme hızıdır. Dünyanın en popüler otel markası W Hotel İstanbul Avrupa'da bile Paris'ten, Londra'dan ve Barcelona'dan önce buraya gelmiştir. 

Şu an en büyük projemiz Doğuş Holding ile ortağı olduğumuz Galataport projesidir. Doğuş Holding ile birlikte Avrupa'da bu süreçte yapılan en büyük gayrimenkul yatırımını hayata geçirdik. Kruvaziyer terminali, otel, alışveriş alanı, iki müze ve ofis alanlarıyla inşa edilen proje şehrin insanlarına kapalı kıyısının açılması açısından da önemli. Yılda 25 milyon kişiyi ağırlıyoruz.

Yeni dönemde hangi yatırımlar gündeminizde?

Nişantaşı'nda Vali Konağı Caddesi'nin sonundaki projemizi tamamladık. Kısa zamanda 120 daireden yaklaşık 30 ünite kaldı ve bu proje bölgesine de değer kattı. Avrupa'daki ilk tek başına bir Ritz Carlton Rezidans projesi bu. Oteli olmayan ilk ve tek projesi Avrupa kıtasında. Bu Ritz'in İstanbul'a verdiği değeri de gösteriyor. Bodrum'da 'Bodrum Bodrum' markalı bir projemizin ikinci fazını da tamamladık. 

Edition Otel'in yanında villa ve rezidanslarda farklı tipte farklı üniteleri sattık ve bitti. Şimdilerde Türkbükü'nde yaklaşık 7 dönümlük bir arazi üzerinde, üç mimari grupla birlikte butik bir proje yapıyoruz. Çok iddialı ve her bir mimari grubun ikişer villa tasarlayacağı bir proje olacak. 

Öte yandan iki tane otel projemiz devam ediyor. Biri İstanbul Şile'de diğeri ise Çanakkale Güzelya-lı'da olacak. İzmir Çandarlı'da konut projemiz var. Aslında son iki yıldır kuzey Ege'de Çanakkale'den güneyde Antalya tarafına kadar kıyıda bayağı bir aktif yatırım yapıyoruz.

Yurtdışında da önemli bir adım attınız ve New York'ta bir proje üstlendiniz. Bu projede süreç nasıl ilerliyor?

Henüz çok yeni bir ortaklığa imza attık. Bilgili'ye ait BLG Capital, İtalya merkezli Bizzi & Partners ile ortak oldu. Dünyaca ünlü yatırım fonu Fortress Investment Group'un da ortak olduğu projenin satışı bu konsorsiyumla yönetilecek. Dünyaca ünlü Uruguaylı mimar Rafael Vinoly tarafından tasarlanan New York'taki 125 Greenwich Street'te yer alan gökdelende tamamlanacak. 

Mimar Rafael Vinoly'in kısa bir süre önce vefat etti ve bu onun son işi. İkiz kulelerin tam karşısında ve 43 bin metrekarelik alana yayılan bu proje 80 katlı. New York'un en yüksek binalarından birine ortak olmuş olduk ve yaklaşık 300 metre yükseklikteki bu projeyi, 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında bir satış beklentisi ile 2024'te tamamlamayı planlıyoruz. 

New York'un Manhattan bölgesinde bulunan proje, March & White tarafından tasarlanan 273 daireden oluşacak. Bizzi ve BLG Capital arasındaki iş birliği bu projeyle sınırlı kalmayacak.

Peki bu ortaklıkla Amerika dışında da projeler yapacak mısınız?

Elbette. New York başta olmak üzere Amerika, Avrupa ve Türkiye bizim iş yapış hedeflerimize uygun. O nedenle Türkiye merkezli devam eden bir grup olarak gayrimenkul odaklı ilerleyeceğiz. Avrupa'da yeni gayrimenkul geliştirme işlerinde ortağımızla birlikte çalışacağız. 

Şu an çok yeni bir ortaklık ve fırsatları değerlendirme aşamasındayız. Fakat Akdeniz'de önemli işler yapmayı planlıyoruz. İtalyan ortağımızda tarihi binalara kıymet veren, çok enteresan projeler geliştirmiş, önemli mimarlarla çok iyi kalitede işler yapan bir grup. İki grubu bir araya getiren motivasyon da budur. Çok benzer kültürlerden gelmemiz, çok benzer tarzda iş yapmamız, etik değerlerimiz birbirine uyuyor. 

Birlikte Avrupa'da baktığımız projeler var. İşlerimizde hep problem çözmeyi seven bir grubuz. Hem bizi zorlayacak hem de motive edecek imza işler peşindeyiz. Biz bir sanayi grubu gibi değiliz ve projelerin hasılatlarına konsolide bakılmıyor. Her bir proje kendi varlığı olan bir şirket. 

Biz en tepede yönetiyoruz ve sözünü ettiğim gibi konsolide bakmıyoruz. Her projede farklı ortaklıklar ve içerikler var. Ama ortaklıklarımızla birlikte içinde yer aldığımız yönetilen portföy büyüklüğü 10 milyar dolara yaklaştı.

“DAYIM GEL DEYİNCE AMERİKA’DAN DÖNDÜM”

“Robert Kolej’de okudum ve sonrasında Amerika’da Los Angeles’taki University of Southern California’da endüstri ve sistem mühendisliği üzerine üniversite eğitimimi tamamladım. Sonra New York şehrinde bulunan Columbia Üniversitesi’nde gayrimenkul geliştirme alanında yüksek lisans yaparak devam ettim. 

Mühendislik hiç yapmadım ama mühendislik çok enteresan bir düşünce tarzı kazandırıyor. İnsanları problem çözümü üzerine düşündüren bir alan. Profesyonel kariyerime Thor Equities LLC’nin gayrimenkul geliştirme bölümünde analist olarak başladım. 2013 Mayıs ayıydı sanırım dayım Serdar Bilgili aradı ve ‘Artık buraya dön, Galataport’u aldım’ dedi. Ben de döndüm ve geçen süreçte profesyonel ekibimizle kafa kafaya vererek işimizi yürütüyoruz.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2396,68 0,1%
  • ALTIN ONS 2309,93 0,04%
  • BIST 100 10263,75 0,16%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,803 0,204%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37334 0,09074%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,25 0,6128%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2715 0,0646%
  • EURO/DOLAR 1,0735 -0,1061%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7176 0,0935%
  • STERLIN/DOLAR 1,24791 -0,13884%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL