Bist 100
10247,75
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,256
0,0167%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7085
0,0672%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0738
-0,0735%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2400,07
0,24%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Yeni yatırımlar için holdingleşeceğiz”

230 milyon dolar ihracat geliri olan grubun yurtdışında üretime dönük yatırım yapmayı planladığını da aktaran Sunar Grubu Başkanı Mustafa Nuri Çomu sorularımızı yanıtladı.

28 Mayıs 2023
“Yeni yatırımlar için holdingleşeceğiz”

Tarıma dayalı sanayide Anadolu'nun en büyük şirketlerinden biri olan Sunar Grubu, 2023 yılını 15 milyar TL ciro ile kapatacak. Sunar Grubu Başkanı Mustafa Nuri Çomu, "Yurtdışında finans kaynaklarına daha kolay ulaşmak için holdingleşmeyi gündemimize aldık" diyor.

28 Mayıs - 10 Haziran 2023 tarihli sayıdan

Yem, un, yağ ve zirai ürünler alanında üretim yapan Sunar Grubu, holdingleşmek için ilk adımları attı. Tarıma dayalı sanayide Adana merkezli çalışmalarını sürdüren grup birkaç ay içinde süreci tamamlamayı planlıyor. 

Bu yılı 15 milyar TL ciro ile kapatmayı hedeflediklerini kaydeden Sunar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nuri Çomu, holdingleşerek yurtdışında finans kaynaklarına daha kolay ulaşmak istediklerini dile getiriyor. 

230 milyon dolar ihracat geliri olan grubun yurtdışında üretime dönük yatırım yapmayı planladığını da aktaran Çomu, sorularımızı yanıtladı.

Tarım alanında faal olan bir grup olarak ulaştığınız büyüklükten söz eder misiniz?

1970'lerde Hacı Nuri Çomu tarafından temelleri atılan Sunar Şirketler Grubu, tarıma dayalı sanayiye odaklanarak bugün üçüncü kuşağın yönetiminde yatırımlarını sürdürüyor. Yıllık 1 milyon ton hububat ve yağlı tohum işleyen grubumuz; gıdadan kâğıda, tekstilden ilaç endüstrisine birçok sektörün kullanımına yönelik üretim yapıyor. 2022'de TL bazında 10 milyar TL'yi aştık. 

Ciro ve kârlılıkta da yılı iyi rakamlarla kapatarak bir önceki yıla göre yüzde 40 civarında büyüdük. 2022'de bitkisel yağ üretim kapasitemizi iki katına çıkardık ve aynı zamanda poliol ürün yelpazemize Türkiye'de ilk olarak toz sorbitolu ilave ettik. Yaptığımız büyük yatırımlarla katma değer ve kapasite artışlarıyla bu büyümeyi elde ettik. Ciromuzu da yüzde 40 civarında büyütmüş olduk.

Peki bu yıl ciroda nasıl bir planlama yaptınız?

Gücümüzü topraktan alarak sürdürülebilir kalkınmayı yaşamak ve yaşatmak olarak belirlediğimiz hedeflerimizi gerçekleştirirken doğadaki ayak izimizi azaltmayı ve toplumsal faydamızı artırmak istiyoruz. Osmaniye, Adana ve Konya'daki fabrikalarımızla tarımsal üretimde önde gelen markalardan biriyiz. 

Bu yılı 15 milyar TL ciro ile kapatmayı planladık. Geçen yıllarda yaptığımız büyük yatırımların meyvesini toplayacağız. 250 milyon doların üzerinde de ihracat hedefimiz var. Bir önemli hedefimiz de grubu holdingleştirmek. Bu yeni yapılanma için de çalışmalarımız sürüyor.

Neden holdingleşiyorsunuz? Bu yeni yapılanmadan beklentiniz nedir?

Sunar şirketler grubumuzun tamamı Çomu ailesinin sahipliğinde yatırımlarını sürdürüyor. Yaptığımız işlerin hacmi büyüdükçe kıdemli danışmanlarla yönetim şeklini holding haline getirmek gerektiğine karar verdik. Yeni yatırımlara daha doğru karar vermek ve yeni işleri daha kurumsal ve insan kaynağını daha iyi ele almak ihtiyacı doğdu. 

Merkezi bir yapımız vardı zaten, şimdi daha doğru bir yönetişime geçmek istedik. Bugün üçüncü kuşak temsilcileri olarak bu süreçleri yönetiyoruz. Holding olarak yapılanmakta birinci hedef yönetişim kabiliyetini artırmak. İkincisi ise globalleşme ve yeni yatırımların yönetiminde holdingleşme süreciyle ilerlemek istiyoruz. 

Bir diğer önemli konu ise yatırımlarımızı finanse edebilmeye yönelik uluslararası fonlardan daha etkin bir şekilde faydalanmak istiyoruz. Bu arada globaldeki banklarla daha rahat çalışmak ve kurumsal kimlikle ilerlemek istiyoruz. Holdingleşme sürecinden yatırımlarımız konusunda ciddi bir fayda bekliyoruz.

Şirket yapınızdan biraz bahseder misiniz?

Şu an altı şirket var. Grup şirketlerinden, Sunar Mısır nişasta ve nişasta bazlı ürünler, Elita Gıda perakende ve ev dışı tüketime yönelik bitkisel sıvı yağlar, Sunar Özlem un ve yem, NÇS taze ve kuru meyve alanında üretim ve satış yapıyor. 

Grubumuzun dış ticaret faaliyetlerini de Sunar Pazarlama üstlenmiş durumda. Grubun en genç şirketi Sunar NP; Türkiye'nin ilk TUV sertifikalı biyobozunur TPS (Termoplastik Nişasta) ve polimerlerini üretiyor. Üretim tesislerimiz iç piyasanın ihtiyacı olan birçok ithal ikame ürünü üretiyor.

Peki yeni dönemde nasıl bir yönetimle ilerleyeceksiniz? Süreç ne zaman tamamlanır?

Sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmak için holding olmak üzere çalışıyoruz. Sanırım yaz sonuna kadar bu süreci tamamlayıp duyuracağız. Yeni dönemde de grubumuzun merkez üssü yine Adana olacak.

Hedefinizde yeni iş yatırımı var mı? Yoksa sadeleşmeye mi gidilecek?

Son 10 yılda 4-5 büyük yatırımımızı AR-GE merkezlerimizden çıkan sonuçlara göre yaptık. Sözünü ettiğim gibi 1 milyon ton hububat, 350 bin ton yağlı tohum işleme kapasitesine sahibiz. Toplam Türkiye'nin ihtiyacı 2 milyon ton, dolayısıyla yüzde 10 fazlasını biz karşılıyoruz. Öte yandan Sunar Mısır şirketimiz bünyesinde, düşük kalorili doğal tatlandırıcılar sorbitol ve maltitol üretilmeye başlandı. 

Düşük glisemik indekse sahip olan sorbitol ve maltitol, diş çürümelerine yol açmayan tatlandırıcı özelliğe de sahip. Gıdada, ilaç endüstrisinde ve kozmetikte kullanılmak üzere üretilen Sunsorb Sorbitol şurubu; şekersiz çözeltiler için hacim vericidir ve etkili bir dengeleyicidir. 

Gıda sektörünün yanı sıra eczacılık, kimya, inşaat gibi sektörlerde ara mamul kullanılan bu ürünü Türkiye'de sadece biz üretiyoruz. Tarımsal emtianın ticareti de yeni bir iş kolu grubumuz için. Bunun için Romanya'da bir şirket kurduk. Ham maddeyi yerinden almak istiyoruz.

Peki grubun yeni yatırım gündeminden söz eder misiniz?

Yem tarafında Konya'da bir tesis satın aldık ve kapasitemiz iki katına çıktı. Diğer taraftan biyo plastik ham maddesi üretiyoruz. Sunar NP şirketi olarak toprakta çözülebilir ham madde üretiyoruz. THY'nin battaniyesini koydukları o poşetin malzemesini üretiyoruz. Romanya, Ukrayna, AB ülkelerinde zincir marketlerde kullanılan biyo bozulur poşetlerin ham maddesi ülkemizden, Adana'dan gidiyor. 

Depremle birlikte Osmaniye'deki un tesisimizi de yeniden yapıyoruz. Yatırımlarımız çok çeşitli alanlarda var. Bu çeşitliliği son 10 yılda yaptığımız yatırımlarla gerçekleştirdik. Şimdilerde ise dikey büyüme hedeflerimiz var. Bunun içinde holdingleşme sürecimizi tamamlanmaya odaklandık. 

Ardından yurtdışında Avrupa ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde iyi bildiğimiz işi yerinde yapma niyetimiz var. Hem ticari olarak hem de ürettiğimiz ürünlerde etkin global bir güç olmak istiyoruz. Bunun için yatırımlarımız sürecek. Yurtdışında üretime dönük beş yıl içinde bir adım atmayı planlıyoruz.

İhracatta nasıl bir hedefle ilerliyorsunuz?

Ürettiğimiz katma değeri yüksek ürünler Uzakdoğu'dan Amerika'ya kadar dünyanın çeşitli bölgelerindeki pazarlara ulaşıyor. Sunar Şirketleri, Türkiye'nin nişasta, glikoz ve mısır yağı ihracatında önemli aktörlerden biri. Geçen yıl 230 milyon dolar ihracat yapmıştık. Bu yıl 260 milyon dolarlık bir ihracat planlıyoruz. 

Sözünü ettiğim gibi sadece ticaret değil, üretimde de yurtdışında adımlar atacağız. Yurtdışında üretim konusunda da nerede konumlanmamız gerektiğini çalışıyoruz. Tarıma dayalı sanayide önümüzdeki beş yıl içinde yurtdışında üretime geçme konusunda net bir hedefimiz var.

“DEPREMDEN ETKİLENEN UN TESİSİNİ YENİLİYORUZ”

"Un tesisimiz yenileniyor. 1974 yılında kurulan un tesisimizi depremle birlikte yenileme kararı aldık. Osmaniye'de yeni un tesisi yatırımımız sürüyor. Un üretim kapasitemiz iki katına çıkacak. Tamamen yeni bir tesis olacak. Hedefimiz üretimimizi ekmeklik undan, lüks tüketime kaydırmak. Bunun için ilk etapta 8 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız.”

 

 

 

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2400,07 0,24%
  • ALTIN ONS 2314,32 0,23%
  • BIST 100 10247,75 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,769 0,182%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37359 0,10859%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,15 0,5037%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,256 0,0167%
  • EURO/DOLAR 1,0738 -0,0735%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7085 0,0672%
  • STERLIN/DOLAR 1,24793 -0,13764%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL