Bist 100
10237,04
-0,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,2419
-0,0271%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6016
-0,2409%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0732
-0,1354%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2397,73
0,15%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yenilenebilir enerjiye yatırım yapacağız

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, yenilenebilir enerjiye yatırımın grup için stratejik bir hedef olduğunu söylüyor.

23 Temmuz 2023
Yenilenebilir enerjiye yatırım yapacağız

Bu yıl 35 milyar TL konsolide ciroya ulaşmayı planlayan Yaşar Holding, güneş enerjisi alanında tarla kurmaya hazırlanıyor. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, yenilenebilir enerjiye yatirımın grup için stratejik bir hedef olduğunu söylüyor.

09-22 Temmuz 2023 tarihli sayıdan

Türkiye'nin önde gelen sanayi gruplarından biri olan Yaşar Holding, yenilenebilir enerji sektöründe yatırım planlıyor. Grup şirketlerinde 3 megavatı aşan güneş enerjisi yatırımını devreye alan grup, sanayideki gücünü enerji sektörüne de aktaracak. 

Kurucu Selçuk Yaşar'ın şubat ayında vefatının ardından aynı vizyonla yatırımlara devam edeceklerini aktaran Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, yenilenebilir enerji sektörünü stratejik bir alan olarak gördüklerini belirtiyor. 

Feyhan Yaşar, grubun yeni dönem hedeflerini Ekonomist'e anlattı.

2023 için ekonomik açıdan büyüme öngörünüz nedir?

Jeopolitik ve makroekonomik istikrarın sağlanması durumunda önümüzdeki yılların tüm dünya ülkeleri ve ülkemiz için daha olumlu geçeceğini umut ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Önümüzdeki dönemin akılcı politikalarla daha iyi olacağını düşünüyorum.

Maliyetlerimiz açısından sanayi grubu olarak enerji maliyetleri ve petrol fiyatları bizleri etkiliyor. İhracat açısından değerlendirdiğimizde Avrupa'da hâlâ bir resesyon söz konusu. Ancak ülkemizin çok büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Özellikle tarıma dayalı sanayide önemli bir potansiyel var. Biz de bu alanda önemli sanayicilerden biriyiz. 

Ege Bölgesi'nin yanı sıra Şanlıurfa, Eskişehir, İstanbul gibi birçok şehrimizde ve yurt dışında yatırımlarımız bulunuyor. Zorluklar olsa da ben her zaman bardağın dolu tarafını görmeyi seven bir insanım. Genç nüfusumuz yüksek ve bu dinamizm çok önemli. Şu an yaşanan enflasyon önemli bir sorun. Hızlı çözümlerle bu süreci de atlatacağımıza inanıyorum. Yeni ekonomik planın da katkısıyla önümüzdeki sürece olumlu bakıyorum.

Yeni kabine ve ekonomi yönetiminden beklentiniz nedir?

Ben istikrar bekliyorum. Çok sık politika değişikliğinin ekonomiye iyi gelmediğini düşünüyorum. Sanayiciler daha uzun vadeli yaklaşımlar görmek isterler. Yabancı doğrudan yatırımcılar da daha uzun vadeli bakar ve istikrar arar. Türkiye 2000'li yıllarda uzun soluklu projeler ve planlarla ilerledi. 

O dönemde Türkiye'de yerli ve yabancı yatırımlar arttı. Daha istikrarlı daha uzun vadeli planlar olacağını bekliyorum. Sanayinin büyümesi, istihdamın artması ve ihracatın gelişmesi için uzun vadeli politikalara ihtiyacımız var. Bu politikaların da çok iyi çalışılarak yapılması lazım. Türkiye'nin büyüme potansiyeli uzun vadede olumlu olacaktır.

“YENİLİKÇİLİK KÜLTÜRÜ BABAMDAN GELİYOR”
"Yenilikçilik ve girişimcilik Yaşar Topluluğu'nun kültüründe var. Babamdan gelen kültürdür bu. Yeniliklere ve yeni girişimlere hep açıktı.

Biz de bugün dört AR-GE merkezimizle sektörlerimizdeki gelişmeleri yakından takip ediyor, yenilikçi ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Yeni ürünlerimizle sektörlerimizdeki bu gelişime yön veriyoruz. Babamız Selçuk Yaşar, sanayiciliği, girişimciliği, vizyonerliği, ülke sevdası ve daha birçok yönüyle hepimiz için örnekti. Ülkemizin depremle sarsıldığı günlerde biz de değerli başkanımızı, babamızı ebediyete uğurladık. Babamızın değerleri, fikirleri ve vizyonu bize yol göstermeye devam edecek.”

Bu süreçte sizce ekonomide ana gündem maddesi nedir? Siz neyi yakından izliyorsunuz?

Ekonomik gelişmeler günlük yaşama doğrudan etki ettiği için yakından izleniyor. Seçimlerden sonra ekonomik planlar güncellenir, değişim, dönüşüm hep olur, geçmişte de böyle oldu. Seçimlerden sonra atılan bu adımlar çok önemli. 

Şunu söylemek gerekir ki Türkiye'nin bugün temelde iki önemli sorunu var. Cari açık ve bütçe açığı konusunda dengeyi sağlamaya yönelik ekonomik tedbirlerin alınacağını düşünüyorum. Çünkü cari açıktaki problem neticede kurla ve enflasyonla ilgili. Bütçe açığı da mali denge açısından önemli.

Peki 2023 yılı Yaşar Holding açısından nasıl geçiyor? Yıl sonu hedefiniz nedir?

Yılın başında belirlediğimiz plana göre ilk altı ayda bütçenin hemen hemen paralelinde ilerliyoruz. Tabii yeni ekonomik politikaya göre biz de varsayımlarımızı gözden geçiriyoruz. Biz bu yıl yüzde 5-6 reel büyüme olacağını öngörüyoruz. 

Yaşar Topluluğu olarak yaklaşık yüzde 65-70 gibi bir nominal büyüme hedefledik. Enflasyonun üzerinde bir büyüme bu. Enflasyonu yüzde 42 olarak aldık. 2023 yılı sonunda yaklaşık 35 milyar TL konsolide brüt ciroya ulaşabileceğimizi öngörüyoruz.

Yatırım gündeminizden söz eder misiniz?

Yatırımlarımız da devam ediyor. Özellikle teknolojiye ve AR-GE'ye yatırım yapmayı sürdürüyoruz. Kaynaklarımızı rasyonel kullanmaya, işletme sermayesini doğru yönetmeye, işimizi iyi planlamaya ve öz kaynaklarımızı
güçlendirmeye devam ediyoruz.

Sektörlerimizdeki dönüşümü proaktif olarak yöneterek, tüketici ve müşterilerimizi iyi anlayarak, tedarik zincirimizi iyi yöneterek, gelişmelere göre hızlı, esnek ve çevik hareket ederek büyümeyi sürdürüyoruz. Stratejilerimizin odağında inovasyon, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve insan kaynağı yer alıyor. Bir de enerji sektöründe önemli bir potansiyel görüyoruz. Bu alanda da yatırım planlıyoruz.

Siz enerjide nasıl bir vizyonla büyüyeceksiniz?

Türkiye'nin cari açığının önemli bir kısmı enerji kaynaklı. Cari açığın kontrolü için enerji yatırımları çok önemli. Biz de enerji sektöründe faaliyet gösteriyoruz ve bu alanda daha da büyümek için fırsatları değerlendiriyoruz. Yeni stratejik plan dönemimizde yatırım bütçelerini, teşvikleri ve finansman imkanlarını da dikkate alarak bu fır-
satları değerlendireceğiz. Özellikle yenilenebilir enerji yatırımları gündemimizde.

Bu alanda nasıl bir yatırım planınız var?

Önce kendi sanayi tesislerimizde enerji yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. Desa Enerji ve Pınar Et şirketlerimizde güneş enerjisi yatırımlarımızı devreye aldık. Yenilenebilir enerji yatırımlarımıza diğer şirketlerimiz ile de devam ediyoruz. 

Desa Enerji, topluluk şirketlerimizde enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştiriyor. Sanayi topluluğu olarak enerji giderlerimizi daha sürdürülebilir bir noktaya taşımak istiyoruz. Enerji işine yatırım yapmak bizim için stratejik bir hedef. Bu alanda güneş enerjisi tarlası kurmak niyetindeyiz.

Grubun ihracat vizyonu nedir? 2023'te ihracatta büyüme planınız nedir?

Yurt dışında etkinliğimizi artırmak bizim için önemli bir hedef. Güçlü olduğumuz Körfez Bölgesi'nde 2019 yılında faaliyete geçen ve topluluğumuzun yurt dışındaki ilk gıda üretim yatırımı olan HADAF Foods bölgedeki varlığımızın daha da güçlenmesinde önemli rol oynuyor. 

Bu yatırımımızı büyütmek istiyoruz. Gıdada bölgesel üretim çok önemli. İhracatta faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde derinlemesine büyümenin yanı sıra potansiyeli yüksek yeni ülkeler üzerinde de çalışıyoruz.

“GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞI PAZAR KOŞULLARI MECBUR KILIYOR’’
‘'Gıda fiyatlarındaki artış, tarımsal üretimde arz-talep dengesiyle ilgili bir konu. Ayrıca ülkemizde kur artışları da yem ham madde fiyatlarını ve lojistik maliyetleri artırıyor. 

Bu artış, yem fiyatlarından başlayarak süt, et fiyatları ve raflara kadar yansıyor. Bu zorlu süreci yönetebilmek önemli. Gıda sektörü olarak hep birlikte süreci yönetmeye çalışıyoruz. Tüketicinin talep ettiği ürünleri doğru fiyata üretmek gayretindeyiz. Sanayici olarak fiyat artışı yapmak istemiyoruz ancak pazar koşulları mecbur kılabiliyor.”

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2397,73 0,15%
  • ALTIN ONS 2313,07 0,18%
  • BIST 100 10237,04 -0,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,838 0,226%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37334 0,09074%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,25 0,6128%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2419 -0,0271%
  • EURO/DOLAR 1,0732 -0,1354%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6016 -0,2409%
  • STERLIN/DOLAR 1,24751 -0,17085%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL