Bist 100
9097,5
0,19%
Bist 100
Dolar/TL
32,3848
0,1491%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0521
-0,1343%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0797
0,0514%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2325,02
0,14%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcı danışmanı 13 Aralık 2015

13 Aralık 2015 | 11:49
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:08
Yatırımcı danışmanı 13 Aralık 2015
Mehmet Aslan
Mehmet Aslan

1- Net Holding ile ilgili gelişmeleri öğrenebilir miyim? Hissedeki çıkış devam edecek mi?
Hasan Şahin/Trabzon
Net Holding’in fiyatı, 2009 yılından bu yana olumlu seyrini koruyor. Hisse, anılan tarihten bu yana sürekli yükselen kanalda. Son olarak Mart 2015’te en yüksek 4,11 TL’yi gördükten sonra geriledi. Yaşanan düşüşe rağmen henüz yükselen kanalın desteğini kırmadığı için çıkış trendi korunuyor. Şirket, Net Turizm’i tüm aktif ve pasifiyle bünyesine alarak birleşecekti. Ancak SPK’dan onay çıkmadı. Öte yandan Ukrayna’da casino işletmeciliği için de girişimleri sürüyor. Dokuz aylık dönemde zarar eden şirketin kâra geçebilmesi, çıkışın devamı için şart.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

2- Garanti Faktoring’in fiyatı düşük diye aldım ama bir faydasını göremedim. Sizce beklemeye değer mi?
İsmet Çakır/Aydın
Bir hissenin istikrarlı çıkış sergileyebilmesi için öncelikle kârında belli bir istikrar yakalaması gerekir. Garanti Faktoring ise istikrarlı bir kârlılık yapısına sahip değil. Şirketin kârı bir yıl artarken ertesi yıl düşüyor. Son olarak 2014’te kârı artan şirketin aynı döngüyü sürdürmesi halinde bu yıl sonunda kârını düşürmesi beklenmeli. 2015 dokuz aylık bilançosuna göre kârında yüzde 10 artış var. Artış oranın korunması halinde döngü de kırılmış olacak. Ancak bu durum hissenin çıkışına yetmiyor. Kârda arzu edilen istikrarı yakalayamaması, yatırımcının hisseye temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

3- Bagfaş neden yükselmiyor? Hisseyle ilgili gelişmeleri öğrenebilir miyim?
Mehmet Sevimli/Elazığ
Sektöründe ciddi yere sahip bulunan Bagfaş, son bir yılı aşkın süredir daha ziyade yatay hareket sergiliyor. Son olarak geçen ay 14,55 TL’yi gördü ve yönünü aşağıya çevirdi. Piyasadaki genel düşüşün de etkisiyle fiyattaki gerileme devam ediyor. Dokuz aylık bilançosunda satış gelirlerini ve esas faaliyet kârını artırmasına karşın, dönem sonunda kârını düşürdü. Kârın bu denli düşmesinde finansal giderler kalemindeki tutarın artmasının etkisi bulunuyor. Dövizdeki artış şirketin kârını olumsuz yönde etkiliyor. Ancak sektöründe güçlü bir yanı olması sebebiyle düşüşlerde alım fırsatı yaratabilir.

4- Anadolu Efes hakkındaki düşüncenizi öğrenebilir miyim? Rusya’yla yaşanan kriz hisseyi ne kadar etkiler?
Halit Güler/Antakya
Anadolu Efes, uzun süreli çıkışının ardından Nisan 2013’te düzeltilmiş verilere göre en yüksek 31,25 TL’yi test etti ve sonra düşmeye başladı. Hisse, arada geçen zaman diliminde zaman zaman yukarı yönlü ataklarda bulunsa da aşağı yöndeki hareketini henüz durdurabilmiş değil. Bu itibarla yaşanan düşüşü mevcut gelişmelere bağlamak doğru olmayacaktır. Şirket, geçen yıl gerçekleştirdiği yatırım giderleri ve finansal giderleri nedeniyle zarar açıkladı. Bu yılın dokuz aylık döneminde de zarar devam etti. Ancak bu defa finansal giderler kaleminden kaynaklı zarar söz konusu. Dolar bazlı verilere göre hisse, 2009 yılındaki dip seviyelerine yakın. Hissenin bu seviyelerden daha aşağıya inmesi beklenmemeli.

5- Berkosan’ın gelişim seyri hakkında bilgi alabilir miyim? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Bayram Aktaş/Samsun
Berkosan, Temmuz 2012’de en yüksek 15 TL’yi test ettikten sonra hızla gerileyerek aşağıya kaydı. Şimdilerde taban oluşturmaya çalışan hisse, 9 Kasım günü kapanışını 1,58 TL’den gerçekleştirdi. Geçen yıl satış gelirini artırmasına karşın kayda değer bir rakama ulaşamadı. Sembolik düzeyde kalan bir kârlılık söz konusu. Bu yılın dokuz aylık döneminde ise kârdaki tutarın daha da gerilemesi olasılık dahilinde. Kârını geliştiremeyen şirkete ait hissenin fiyatının bu koşullarda yükselmesi beklenmemeli. Güçlü ve büyüyen şirketlerin takip edilmesinde fayda var.

6- Akmerkez’in durumu nedir? Uzun süredir devam eden çıkışı sürecek mi yoksa düşmeye mi devam edecek?
Yunus Korkmaz/Afyon
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları sektör olarak uzun vadede yatırımcısına kazandırmaktan uzakta. Şüphesiz sektörde yer alan hisselerin iniş çıkışından istifade ederek kazanç elde edenler olabilir. Ancak sektörün performansını gösteren BIST GYO Endeksi’nin dolar bazlı seyri incelendiğinde ilk işlem gördüğü seviyenin hayli gerisinde kaldığı görülüyor. Akmerkez’in dolar bazlı fiyat seyri incelendiğinde o kadar olmasa da halka açıldığı 2005 yılındaki seviyelerinde bulunduğu gözlenmekte. Hisse, TL verilerine göre her ne kadar son iki yılda çıkış yaşıyormuş gibi görünse de dolar bazlı verilere göre, değil yükselme aksine düşüşten bahsetmek gerekiyor. Daha kârlı sektörlerin takip edilmesini öneririz.

7- Yayla niye bu kadar çok düşüyor? Sınırı neresi? Daha da düşme ihtimali var mı?
Ayhan Albayrak/Mersin
Borsaya iki yıl önce gelen ancak yatırımcısına kazandırmayan şirketlerden biri de Yayla. Hisse, şimdilerde halka arz seviyesinin altında. Geçen yıl kasım ayında en yüksek 9,54’ü gördükten sonra düşmeye başladı. Halihazırda düşüş devam ediyor. Hisse, destek seviyelerinin altına kaydığından, teknik olarak düşüşün nerede duracağını kestirmek zor. Zira oluşan yeni destek seviyeleri bulunmuyor. Dokuz aylık bilançosuna göre geçen yıl elde edilen satış ve kâr rakamını yakalama ihtimali düşük. Bu durum hissenin düşüşünde önemli bir faktör olarak rol oynuyor. Kârlılığın artması, düşüşün durmasına imkan sağlayacaktır.

8- Tümosan’ın hareketini nasıl okumak gerekir? Kısa vadede beklentiyi öğrenebilir miyim? Çıkışın devam etme ihtimali nedir?
Oktay Yılmaz/İzmir
Oldukça inişli çıkışlı bir seyir izleyen Tümosan, son olarak geçen ay en yüksek 9,36 TL’yi gördü ve ardından düzeltme geldi. Hisse, şimdilerde zirvesine yakın seviyelerde tutunmaya çalışıyor. Ancak gelen satışlar karşısında tutunduğunu söylemek mümkün değil. İstikrarlı bir kârlılık yapısına kavuşamayan Tümosan, geçen yıl kâr rakamını düşürdü. Bu yılın dokuz ayında ise artış söz konusu. Ancak gerçekleşen artışa rağmen 2013 yılındaki kârlılığı yakalama şansı düşük. Oysaki gelirlerinde her yıl artış yaşanıyor. Çıkışın devam edebilmesi için mevcut kârlılığın daha da artacağının görülmesi gerekiyor.

9- Favori’nin tahtası neden açılmıyor? Ne zaman açılmasını bekliyorsunuz?
Ali Bülbül/Ankara
Favori Dinlenme Tesisleri, 2010 yılında en yüksek 1,83’ü gördükten sonra hızla geriledi ve Ocak 2014’te Gözaltı Pazarı kapsamına alındı. Mayıs 2015’te de işlem sırası kapandı. Kapatılma nedeni mali tabloları ile aylık bildirimlerini KAP’a göndermemesi olarak duyuruldu. Ayrıca şirketle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın açtığı iflas davası bulunuyor. Borsa Yönetimi ise şirketin finansal tablolarını açıklaması ve pazarda kalma ücretini ödemesi halinde Yakın İzleme Pazarı’nda işlem sırasının tekrar açılabileceğini duyurdu. Ancak şirket cephesinde herhangi bir gelişme bulunmuyor. Bu da işlem sırasının açılma olasılığını düşürüyor.

10- Yıllardır 1, 20-1,40 bandında hareket eden Prysmian Kablo ne oldu da 2, 30 seviyelerini aştı? Bu rakamlardan hisse alınabilir mi?
Ecevit Güler/Adana
Türk Prysmian Kablo, yıllardır kademeli olarak yükselen kanalda hareket ediyor. Ekim ayında ise çıkışını daha da ivme kazanarak sürdürdü. Hissenin çıkışının bu denli güçlenerek sürmesinin hemen akabinde kasım ayında dokuz aylık bilançosu geldi. Bilançoya göre şirketin zarardan kâra döndüğü görülüyor. Yılın ilk iki döneminde zarar eden şirket üçüncü çeyrekte 10,7 milyon TL kâr elde etti. Kârın artmasında üçüncü çeyrekteki yükselen gelirlerin etkisi bulunuyor. Şirketin gelir ve kârındaki gelişmeleri yakından takip edenlerin önceden alıma yönelmesi, fiyatın sert artışını da açıklıyor. Takas verilerine göre kasım ayı içindeki alımların özellikle yabancı saklaması yapan kurumlar üzerinden gerçekleştirildiği görülüyor. Alımların devam etmesi hissedeki çıkışı destekleyecektir.

11- Adel’i nasıl görüyorsunuz? Hissenin yıl sonunda kaçı görmesini bekliyorsunuz?
Adem Çalışkan/Osmaniye
Borsanın güçlü hisselerinden olan Adel Kalemcilik, Ekim 2008’den bu yana yükselen kanal içinde hareket ediyor. Hisse son olarak mayıs ayında en yüksek 76,85 TL’yi gördü. Bir süredir yatay kanalda hareket etse de mevcut satış baskısına rağmen uzun vadeli çıkış kanalını koruyor. Dokuz aylık bilançosuna göre esas faaliyet kârını bir önceki yılın bir miktar üzerine çıkarmakla birlikte, yatırım faaliyetlerinden elde ettiği gelirle dönem sonu kârında kayda değer artış gerçekleştirdi. Söz konusu tutarın bu yıla mahsus olduğunu göz ardı etmemekte fayda var. Takas verilerine göre ise halka açık kısmın yüzde 43,73’ü yabancıların elinde bulunuyor. Ancak yıl içinde yabancıların ağırlıklı olarak satış yönlü işlemlerde bulunduğunu göz ardı etmemeli.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2325,02 0,14%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9097,5 0,19%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,208 -0,112%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35453 0,03656%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4075 -0,347%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3848 0,1491%
  • EURO/DOLAR 1,0797 0,0514%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0521 -0,1343%
  • STERLIN/DOLAR 1,26394 0,12635%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL