Bist 100
8718,11
-1,25%
Bist 100
Dolar/TL
32,3365
0,0854%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1347
0,0286%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0851
-0,1936%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2236,32
-0,35%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 10 Kasım 2016

10 Kasım 2016 | 15:08
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 09:04
Yatırımcının Danışmanı 10 Kasım 2016
mehmet
Deva’nın fiyatı çıkışa rağmen ucuz değil mi? Hisse hakkındaki fikrinizi söyleyebilir misiniz?

Yusuf Arıkan/Konya
Deva Holding istikrarsız bir kârlılık yapısına sahip. Bununla birlikte geçen yıl kârını artırdı. Aynı performansın bu yıl da devam ettiği ve yılın ilk yarısında gelir ve kârlılıktaki artışın sürdüğü gözleniyor. Kârdaki artış hissenin fiyatına da olumlu yönde yansıyor. Takas verilerine göre hisse toplu halde. Halka açık kısım içindeki payların yüzde 83,49’ü Garanti Menkul Kıymetler’in saklamasında yer alıyor. Hissedeki mevcut çıkışın devam edebilmesi için yıl sonu kârının daha da artabildiğini görebilmek önemli. Aksi takdirde hissede kâr satışlarının yaşanması sürpriz olmaz.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Mango Gıda’nın son durumu nedir? Şirketin akıbeti hakkında bir gelişme var mı? Daha ne kadar bekleyeceğiz?
Hacı Uyar/Şanlıurfa
2010 yılında halka açılan Mango, yatırımcısını zarara uğratan şirketlerden birisi. Hisse, borsaya geldikten kısa bir süre sonra yükselse de sonrasında mali yapısındaki belirsizlik nedeniyle Gözaltı Pazarı’na alındı. Sonrasında da mali yapısında herhangi bir düzelme olmadığı gibi borsaya kotasyon ücretini ödeyememesi bir diğer sorun olarak öne çıktı. Söz konusu durum nedeniyle geçen yıl temmuz ayında hissenin işlem sırası kapatıldı. Arada geçen zaman diliminde herhangi bir olumlu gelişme bulunmadığı gibi süreç şirketin finansal yapısının da kötü olduğunu gösteriyor. Mevcut gelişmeler karşısında hissenin tekrar işlem görme olasılığı yok.

Menba Holding’in düşüşü artık bitmiş gibi görünüyor. Bundan sonra iyi olacağına inanıyorum. Sizce de çıkış devam eder mi?
Emre Gündüz/Uşak
Üç yılı aşkın süredir borsada bulunan Menba Holding, Aralık 2015’e kadar yükselen bir ivme sergiledi. Hisse, düzeltilmiş verilere göre 16 Aralık 2015 günü en yüksek 4,39 TL’yi test ederken sonrasında sürekli geriledi ve temmuz ayında en düşük 0,94 TL’ye indi. Ardından gelen tepki alımlarıyla yükselen hisse, şimdilerde 1,39 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin sürekli zarar etmesi, çıkışına engel. Son açıklanan altı aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Bu şartlar altında yıl sonunda zarar etme olasılığı hayli yüksek. Kâr edemeyen bir şirketin düşme olasılığı her zaman için çıkma ihtimalinden yüksektir. Gereksiz yere riske girilmemeli.

Birko’da neler olduğu hakkında bir fikriniz var mı? Daha düşmez diyordum ama yine geriliyor. Hisseyle ilgili yorumunuz nedir?
Musa Öztürk/Niğde
Birko nisan ayında gerçekleştirdiği atakla bir süre yükseldi. Ancak temmuz ayından bu yana daha ziyade yatay bir seyir var ve 0,70 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hisse, şimdilerde borsaya açıldığı 2009’daki ilk işlem fiyatının altında. Öte yandan gerçekleşen ataklara rağmen nominal değerinin üzerine çıkmayı başaramıyor. Bunda kârlı bir yapıya sahip olamamasının etkisi görülüyor. Son beş yılın dördünde zarar eden şirket, açıkladığı altı aylık bilançoya göre 2016 yıl sonunda da kâr edemeyeceği anlaşılıyor. Söz konusu mali yapı karşısında arada yukarı ataklarda bulunsa da güçlü bir çıkış için uygun zemine sahip değil.

Halk Bankası’nın durumunu nasıl görüyorsunuz? Ne önerirsiniz?
Yeşim Erdoğdu/İzmit
Uzun vadede alçalan bir kanal içinde hareket eden Halk Bankası, şimdilerde içinde yer aldığı trendin direnç seviyelerinde. Hissenin daha da yukarı çıkabilmesi için alıcıların güçlenmesi gerekiyor. Takas verilerine göre yabancı yatırımcılar ağustos ve eylül aylarında 278,6 milyon TL tutarında alım yaptı. Alımlar hissenin direnç seviyesine kadar yükselmesine olanak tanıdı. Yabancı alımlarının devam etmesi, hissenin direnç seviyesini aşmasına ve çıkışın sürmesinde etkili olacaktır. Halihazırda halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 69,17 seviyesinde bulunuyor.

Reysaş hakkındaki beklentiniz nedir? Hissenin çıkışı niye zayıf?
Şeref Uçar/Kars
Dört yılı aşkın süredir yatay seyir izleyen Reysaş Lojistik, eylül ayından bu yana direnç seviyelerinde işlem görüyor. Hisse, eylül ayında en yüksek 0,87 TL’yi test ederken şimdilerde 0,81 TL’nin üzerinde kalmaya çalışıyor. Nominal değerinin altında işlem gören hissenin çıkabilmesi için gerekli enerjiden yoksun olduğu gözleniyor. Geçen yıl zarar eden şirket, bu yılın ilk yarısında sembolik düzeyde kâr açıkladı. Kârını istikrarlı şekilde büyüten şirketlerin takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Petkim’in çıkışı durdu mu? Bundan sonra artık hep düşüşünü mü göreceğiz?
Cihan Yıldız/Zonguldak
Petkim, uzun vadeli yükselen kanal içindeki hareketini sürdürüyor. Hisse, son olarak 23 Eylül 2016 günü en yüksek 4,78 TL’yi test etti ve sonra düzeltme hareketinde bulundu. Bir ara en düşük 4,25 TL’ye kadar inse de şimdilerde toparlanmış ve yönünü tekrar yukarı çevirmiş görünüyor. Geçen yıl düşen maliyetlerle birlikte kârını kayda değer oranda artırmayı başaran Petkim, bu yılın ilk yarısında da kârdaki artışını sürdürdü. Şirketin mali yapısındaki olumlu hava hissenin çıkışını destekliyor. Fiyat/ Kazanç oranı makul seviyede. Göstergelerdeki olumlu sinyaller, hissenin yükselen trendini korumasına olanak tanıyacaktır.

İş Girişim hissesinde baskı mı var? Biraz çıkar gibi yapıyor sonra tekrar düşüyor. Yorumunuz nedir?
Can Özkan/Antalya
İş Girişim, düzeltilmiş verilere göre Temmuz 2013’te en yüksek 2,38 TL’yi test ettikten sonra düşen bir ivme sergiledi. Hisse arada geçen süre içinde zaman zaman yukarı ataklarda bulunsa da bu çıkışlar sınırlı kaldı ve sonrasında tekrar düşen kanal içindeki hareket sürdü. Ekim ayında da benzer atak sergileyerek sert çıkışta bulundu. Ancak direnç seviyelerinden gelen satış baskısı hissedeki çıkışın tekrar düşen trende yönelmesine neden oluyor. Düşmesine rağmen hissenin mevcut fiyatı, kârı göz önüne alındığında yüksek kalıyor. Fiyatın makul hale gelebilmesi için kârın kayda değer oranda artması gerekiyor.

Desa’nın çıkış sürer mi yoksa düşüş devam mı eder? Bilgi alabilir miyim?
İbrahim Altuğ/Malatya
Desa’nın zaman zaman yukarı çıkışları olsa da 2009 yılından bu yana yatay bir seyir izlediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Hissenin yukarı atakları bir süre devam etse de sonrasında yerini tekrar düşüşe bırakıyor. Son olarak temmuz ayından bu yana yatay bir seyir izlerken ekim ayının ikinci yarısında artan işlem hacmiyle birlikte yukarı yönlü sert bir çıkış yaşandı. Ancak bu çıkış da diğerleri gibi sınırlı kaldı ve tekrar taban seviyelerine geldi. Hisse, halihazırda 2004 yılındaki halka arz seviyesinin gerisinde. Geçen yıl zarar eden şirketin bu yıl sonunda da zarar etme olasılığı hayli yüksek. Kârlı şirketlerin takip edilmesinde fayda var.

Şeker Piliç’in ne olacağı hakkında bilgi alabilir miyim? Elimizdeki hisseler ne olacak?
Berkay Avcı/Ordu
Şubat 2015’te şirket hakkında iflas kararı verilmesi üzerine hisselerin işlem sırası borsa yönetimi tarafından kapatıldı. Mali yapısı oldukça sıkıntılı bulunan şirket hakkında iflasın ertelenmesi davası açılmıştı. Ancak mahkeme şirketin iflas erteleme talebini uygun görmediği gibi sunulan proje ile mali yapısını düzelteceğine de kanaat getirmemiş olacak ki iflas kararı verdi. İflas kararının ardından iflas idaresi oluşturuldu ve şirketin Bandırma’da bulunan kuluçka tesisi ile tavuk çiftliğinin bulunduğu iki taşınmazı ihale yoluyla satıldı. Elde edilen yaklaşık 7,7 milyon TL tutarındaki gelir ise iflas dosyasına aktarılarak alacaklılar arasında pay edilecek. Mevcut durumda yatırımcıların zararlarını telafi etme olasılığı bulunmuyor.

Çelebi’nin düşüşü durdu. Bundan sonra çıkış bekliyorum. Alım için uygun olup olmadığı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Suat Ergen/İstanbul
Geçen yıl kasım ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 37,44 TL’yi test eden Çelebi, sonrasında kademeli olarak geriledi. Hisse, son olarak temmuz ayında en düşük 18,21 TL’ye kadar inse de şimdilerde 21,22 TL’nin üzerinde. Geçen yıl kârını artırmasına rağmen şirketin kârında bu yıl ciddi bir düşüş yaşandı. Kârdaki zayıflama paralelinde hissede de gerilemeye yol açtı. Özellikle yabancıların yüklü bir çıkışı söz konusu. Zira yılın ilk günlerinde halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 70,41 seviyesindeyken 12 Ekim günü oran yüzde 46,72’ye indi. Ekim ayında bir miktar alım olsa da yıl içinde sürekli satış baskısı yaşandı. Yabancılardaki satışın devam etmesi hissedeki düşüşün de sürmesinde etkili olacaktır.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2236,32 -0,35%
  • ALTIN ONS 2151,05 -0,44%
  • BIST 100 8718,11 -1,25%
  • DOLAR/JAPON YENI 150,345 0,799%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35731 0,30224%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,065 0,2248%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3365 0,0854%
  • EURO/DOLAR 1,0851 -0,1936%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1347 0,0286%
  • STERLIN/DOLAR 1,26936 -0,29416%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL