Bist 100
9066,95
2,95%
Bist 100
Dolar/TL
32,3152
0,1311%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9362
-0,0136%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,081
-0,145%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2293,99
0,7%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 14 Ekim 2016

14 Ekim 2016 | 13:30
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:58
Yatırımcının Danışmanı 14 Ekim 2016
mehmet
İskenderun Demir Çelik hissesinin fiyatı düşük olduğu halde yerinde kalmasının sebebi nedir? Niye yükselmiyor?

Deniz Pınar/Isparta
Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda bulunan İskenderun Demir Çelik, borsaya geldikten kısa bir süre sonra düzeltilmiş verilere göre 6,02 TL’ye kadar çıktı. Sonrasında hızla geriledi ve şimdilerde 2 TL’nin üzerinde tutunuyor. Hissenin mevcut fiyatı, çıktığı zirve seviyesine göre hayli düşük görünse de makul karşılamak gerekiyor.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Zira Fiyat/Kazanç (F/K) oranı 11,30 seviyesinde. BİST-100 Endeksi’ne dahil hisselerin F/K ortalamasının 11,24 olduğu düşünüldüğünde oranın ortalamalarda bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Yılın ilk yarısında hem gelirini hem de kârını düşüren şirketin, mevcut seviyelerden daha da aşağıya kaymaması için kârını yükseltebilmesi önemli.

Esem spor alsam doğru bir karar vermiş olur muyum? Hisse hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ahmet Demir/Şanlıurfa
Borsada bir hisse alınmadan önce temsil ettiği şirketin kârlı bir yapıya sahip olup olmadığını gözlemlemek şart. Neticede kâr edip etmemesi uzun vadede hissenin fiyatını doğrudan etkiliyor. Haliyle kârlı şirketlerin hisseleri kazandırma potansiyeline sahipken küçülen ya da zarar eden şirketler de zarar olasılığını yükseltir. Esem Spor mali açıdan hayli zayıf bir yapıya sahip. Şirket son üç yılda sürekli zarar ederken açıkladığı
altı aylık mali tablolarında da zarar yazmaya devam ediyor. Böylesi bir ortamda şirkete ait hisseden uzun vadede beklentiye girmek fazla iyimser bir yaklaşım olacaktır.

Oylum niye bir çıkıp bir düşüyor da sürekli yükselmiyor? Hissenin fiyatını nasıl görüyorsunuz?
Sinan Yeşil/İstanbul
Mayıs 2012’de borsada işlem görmeye başlayan Oylum Sınai Yatırımlar, yaşadığı düşüşün etkisiyle nominal değerinin altına geriledi ve ocak ayında en düşük 0,58 TL’yi gördü. Ardından gelen çıkışla birlikte yükselse de şimdilerde yaşanan satışın da etkisiyle 2,51 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Yaşanan çıkışa rağmen hisse hâlâ halka arz seviyesinin gerisinde. Son beş yılın birinde açıklanan sembolik kârın dışındaki dört yılda sürekli zarar etmesi, hissedeki çıkışa rağmen yatırımcının mesafeli kalmasına neden oluyor. Bu yılın ilk yarısında da zarar devam ediyor. Kârlı şirketlerin takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım

İttifak Holding’in daha da düşme ihtimali var mı? Hisseyle ilgili düşünce ve önerilerinizi paylaşır mısınız?
Ufuk Mert/Antakya
Uzun süredir yatay kanalda hareket eden İttifak Holding, zaman zaman destek ve direnç seviyelerini aşsa da sonrasında tekrar içinde yer aldığı trende dönüyor. Hisse, yatay kanalın taban seviyelerinde hareket ederken 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında desteğini aşağı kırarak sert bir düşüş yaşadı. Geçen zaman zarfında piyasadaki genel toparlanmaya rağmen bu hissenin fiyatında olumlu bir gelişim kaydedilemedi. Öncesinde zarar eden şirketin son iki yıldır kâr açıklaması, olumlu görülse de kârda artış yerine gerilemenin yaşanması sorun. Bu durum kârlı yapının güçleneceğine dair beklentileri zayıflatırken hisseye ilginin zayıf kalmasına neden oluyor.

Trakya Cam hissesinden almak istiyorum. İleriye dönük hareketin nasıl olmasını bekliyorsunuz?
Mehmet Şahin/İzmir
Trakya Cam, bu yılın ilk ayında düzeltilmiş verilere göre en düşük 1,45 TL’yi test ederken sonrasında gerçekleştirdiği çıkışla birlikte ağustosta 2,68 TL’ye kadar yükseldi. Sekiz aylık sürede yaşanan çıkış gayet iyi. Ancak hissenin geçmiş fiyat hareketi takip edildiğinde, benzer hareket tarzının ilk defa yaşanmadığı görülüyor. Böylesi hareketlerin ardından hisse düşüş trendine giriyor ve fiyatı geriliyor. Şimdilerde de düzeltme niteliğinde bulunan satışların devam etmesi halinde, hissenin düşüş trendine dönmesi şaşırtıcı olmayacak.

Kaplamin hissesi hakkında değerlendirmenizi öğrenebilir miyim? Hisseyi nasıl görüyorsunuz?
Yılmaz Alan/Yozgat
Nisan 2011’de tarihi zirvesi 6,96 TL’yi test eden Kaplamin sonrasında sürekli düştü. Hisse geçen beş yılı aşkın sürede arada yukarı çıkışlar sergilese de gerilemesini durduramadı.

Yaşanan düşüşün ardından temmuz ayından bu yana zaman zaman nominal değerinin altına kayabiliyor. Şimdilerde de nominal değerinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Ancak hisse üzerindeki baskının devam etmesi düşüş kanalından çıkmasına engel oluyor. Mali performansının yetersiz olması ve zararın sürmesi hisseye olumsuz yönde yansıyor. Kârlı şirketlerin takip edilmesinde fayda var.

BGenpower’ın buradan çıkış yapma olasılığı nedir? Hisse alım için umut veriyor mu?
Levent Küçük/Tunceli
Mali yapısı belirsiz şirketlerin yatırımcılarca hemen fark edilebilmesi gayesiyle oluşturulan Yakın İzleme Pazarı’na rağmen özellikle de bireysel yatırımcılar, bu pazardaki hisselere ilgi gösterebiliyor. Bunun temel nedeni, pazardaki hisselerin fiyatının oldukça düşük görünmesi.

Ancak unutmamak gerekir ki fiyatın düşük görülmesi ucuz olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca alınan yüksek risk, yatırılan paranın tamamının kaybolma ihtimalini de yükseltiyor. Yakın İzleme Pazarı’nda bulunan Genpower için de geçerli olan bu riskin göze alınması, kazanmaktan ziyade kaybetme olasılığını öne çıkaracak.

TGS Dış Ticaret neden geriliyor? Daha ne kadar inecek?
Mesut Çitici/Balıkesir
Dört yılı aşkın süredir borsada işlem gören TGS Dış Ticaret, uzun vadede yatırımcısına kazandıramayan hisselerden
birisi. Zaman zaman yukarı ataklar görülebiliyor. Ancak bir süre sonra yerini düşüşe bırakıyor. Uzun vadeli bir çıkış sergileyemeyen hisse, ağustosun son haftasında gerçekleştirdiği atakla yukarı çıksa da sonrasında aynı hızla geriledi. Gelinen aşamada hissenin halka arz seviyesinin gerisinde kalması, aynı zamanda yatırımcısına uzun vadede kazandırmadığını gösteriyor. Elde edilen kârlılığın yetersiz kalması, beraberinde çıkışların da uzun soluklu olamamasına neden oluyor.

9Kombassan uzun vadeli yatırım için uygun değil mi? Kâr ediyor ama yine düşüyor. Alper Bostancı/Karabük Borsaya açıldığı Kasım 2012’den kısa bir süre sonra çıkış yaşayan Kombassan, 8,45 TL’ye kadar yükseldi. Ancak sonraki zaman diliminde sürekli geriledi.

Son iki ayda ise daha ziyade taban seviyelerde seyrediyor ve 1,57 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin düşük bir kârlılık yapısına sahip olması, yatırımcının beklentisini düşürüyor. Fiyat kârlılık dengesi kıyaslandığında mevcut kârlılığın fiyata göre yetersiz kaldığını söylemek yanlış olmayacak. Halihazırda F/K oranının 40,18 seviyesinde bulunması, düşüş kanalından çıkma olasılığının zor olduğu yönünde değerlendirilmeli.

Yünsa’nın düşmesini nasıl görüyorsunuz? Bu kadar inmesi abartı değil mi?
Yüksel Çetin/Ordu
Yünsa, geçen yıl şubat ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 5,98 TL’yi test etmişti. Hisse gördüğü bu tarihi zirvesinin arından düşen bir ivme ile hareket ederek günümüze kadar geldi. Darbe girişimi sonrasında ise bir ara 2,15 TL’ye kadar indi. Şimdilerde de 2,47 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Halihazırda düşüş trendi içinde bulunan hissenin bu seviyelerden daha da aşağıya kaymaması için alıcıların güçlenmesini görebilmek gerekiyor. Ancak altı aylık bilançosunda zarar açıklaması alıcıların hisseye güçlü bir talepte bulunmasına mani olarak değerlendirmeli. Kârlı şirketlerin takip edilmesi yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Plaspak Kimya tekrar ne zaman işlem görecek? Zarardayız, işlem sırası açılmadıkça zararımız büyüyor. Bilgi verebilir misiniz?
Caner Taş/Mersin
Ocak 2014’te borsaya gelen hissenin fiyatı yaklaşık bir buçuk yıl boyunca yükseldi ve Ekim 2015’te en yüksek seviyesi 9,89 TL’yi test etti. Sonrasında gelen satışlarla birlikte gerilerken nominal değerinin altına kaydı. Hissenin işlem sırası kapatıldığında ise fiyatı 0,63 TL’ye inmişti. Şirketin 2015 yılsonu bilançosuna göre sermayesinin tamamını kaybetmesi ve bu kaybı giderememesi üzerine 13 Nisan 2016 günü kottan çıkarıldı. Bu aşamadan sonra hissenin tekrar işlem görme olasılığı bulunmadığı gibi yatırımcıların zararını telafi etme ihtimali de söz konusu değil.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2293,99 0,7%
  • ALTIN ONS 2207,82 0,59%
  • BIST 100 9066,95 2,95%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,26 -0,045%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35513 -0,11572%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,7865 0,4961%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3152 0,1311%
  • EURO/DOLAR 1,081 -0,145%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9362 -0,0136%
  • STERLIN/DOLAR 1,26434 0,09778%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL