Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,4751
0,2826%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6791
0,3346%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0678
0,0431%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2478,09
0,61%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 19 Temmuz 2016

19 Temmuz 2016 | 14:58
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:40
Yatırımcının Danışmanı 19 Temmuz 2016
mehmet


 

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Aselsan’ın bilançosunu nasıl buluyorsunuz? Bilançosuna göre önümüzdeki günlerde nasıl bir hareket olur?
Emin Yazıcı/Kars
Aselsan, geçen yılın ilk çeyreğinde zarar açıklamıştı. Diğer faaliyet kaleminde yaşanan gider ve yüksek finansal giderler, şirketin zarar etmesinde etkili olmuştu. Bu yılın ilk çeyreğindeyse düşen brüt gelire rağmen dönem sonunda kâra geçtiği gözleniyor. Yaşanan kârlılıkta düşen maliyetlere ilave olarak diğer faaliyet gideri ve finansal gider kalemindeki düşüşün etkisi bulunuyor.

Savunma sanayi alanında ciddi projelere imza atan şirket, bu anlamıyla sektöründe önemli bir yere sahip. Alınan projelere bağlı olarak ticari hacmini büyütme imkanı bulunması uzun vadede takip edilmesi gereken bir şirket konumunu korumasına imkan tanıyor. Bu durum aynı zamanda uzun vadeli çıkış kanalını korumasına da imkan sağlıyor.

Akbank’ın geleceği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ayhan Bülbül/Diyarbakır
En yüksek seviyesini Mayıs 2013’te test eden Akbank, geçen süre zarfında dalgalı bir seyir izledi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre kârını yüzde 37,6 oranında artıran bankanın hissesinde son üç yılda istikrarlı bir çıkış yaşanmamasında satış baskısının ağırlık bulmasının etkisi bulunuyor. Geçen yıl yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak satış yaptığı hissede bu yılın ilk beş ayında ise alım ağırlıklı işlemler öne çıkıyor. Gerçekleşen alımların neticesinde yılın ilk günü halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 55,34 iken 16 Haziran günü
yüzde 58,62’ye çıktı. Her gerileme sonrası destek seviyesini bir üst noktada oluşması, uzun vadede çıkış kanalını korumasına imkan sağlıyor.

Egeplast’taki gerileme sizce sürer mi? Kısa vadeli hisseye girilse kazandıra olasılığı nedir?
Cevdet Yurt/Trabzon
Borsada ister güçlü ister zayıf olsun kısa vadeli alımlarda bulunulması riskli. Zira şirket güçlü olsa dahi kısa süreli hareketler, günlük gelişmeler ve haberlerle yakından alakalı olduğunu bilmek gerekiyor. Bu da beklenmedik iniş ya da çıkışlara neden olabiliyor.

Söz konusu durum, uzun vadeli bekleme imkanı olmayan yatırımcının ters hareketlerde zararına satışlara yol açabilmekte. Egeplas ise belirsiz mali yapısı nedeniyle Yakın İzleme Pazarı’nda. Şirket, her ne kadar son üç yıldır kâr etse de birikmiş geçmiş yıl zararı 62 milyon TL. Gereksiz risk alınmaması yerine uzun vadeli büyüyen firmaların takip edilmesi yerinde olacaktır.

Kuyumcukent neden düşüyor? Hisseyi nasıl görüyorsunuz? Alım için uygun mu?
Ekber Sağlam/Bolu
Kuyumcukent GYO son olarak nisan ayında test ettiği 4,44 TL’nin ardından düştü. Teknik olarak hissenin 3,34 TL’de güçlü bir desteği var. Ancak ciddi bir satış baskısı gelmesi halinde mevcut seviyelerin altına kaymasını beklememeli. Hisse uzun vadeli bir yatırıma ise uygun görünmüyor.

Bir yıl zarar bir yıl kâr rutiniyle hareket eden şirketin bu yıl zarar etme olasılığı hayli yüksek. İlk çeyrek bilançosunda zarar etmesi
de bu olasılığı güçlendiriyor. Bu durum hissede satışı artırabileceği gibi destek seviyesinin altına kaymasına da neden olabilir. Mevcut şartlar altında alım yapmak gereksiz risk üstlenmek anlamına gelecektir.

Tüpraş yatırıma uygun mudur? ileriye dönük hedef ve beklentinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Hüseyin Aktürk/İstanbul
Bir hissenin yatırıma elverişli olup olmaması şirketin büyümesi ile yakından alakalıdır. Eğer şirket kârını düzenli olarak artırabiliyorsa o takdirde yatırıma uygun olup kazandırma potansiyelini yükseltecektir. Tüpraş bu tanıma uyan firmalardan birisi. Son beş yılda sürekli kârını artırması hissenin fiyatına da olumlu yönde yansıdı ve yükselen kanal içinde hareket etmesine imkan tanıdı. Ancak bu yılın ilk çeyreğinde kârda bir gerileme söz konusu. Kârdaki düşüş hissenin fiyatına olumsuz yönde yansımakla birlikte çıkış kanalı korunuyor. Hissenin trendini sürdürebilmesi için kârın artabilmesi önemli.

Kütahya Porselen’in çıkmamasını bir türlü anlayamıyorum. Neden çıkmıyor? Güçlü göründüğü halde gerilemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Galip Gürsoy/Sivas
Borsada işlem gören bir hissenin fiyat seyrini takip ederken kısa süreli perspektif ile bakmamalı. Zira dar zaman diliminde gözlenen fiyat seyri yanıltıcı olabilir. Kütahya Porselen için de benzer bir durum söz konusu. Hissenin fiyatı uzun vadeli takip edildiğinde yükselen bir ivmenin olduğunu görebilmekteyiz. Düzeltilmiş verilere göre geçtiğimiz mayıs ayında en yüksek 5,64 TL’yi test ettikten sonra düzeltme hareketine yöneldi. Mevcut Fiyat/ Kazanç (F/K) oranının sektör ortalamasının gerisinde bulunması, hissenin uzun vadede çıkış potansiyelini koruduğu yönünde değerlendirilebilir.

İş Bankası C, daha nereye kadar inecek? Bu seviyelerden alsak kazandırır mı?
Fuat Bayrak/Edirne
İş Bankası C, geniş adımlarla hareket ediyor. Hisse büyük bir dalgayla yukarı çıkıp ardından aynı dalga boyu ile geriliyor. Ancak hareket takip edildiğinde her defasında oluşan yeni desteğin bir öncekinin yukarısında oluştuğu görülüyor. Bu da hissenin uzun vadede yukarı yöneliminin korunmasına imkan tanımakta. Şimdilerde de destek seviyelerine yakın bir fiyat aralığında. Mevcut fiyat, uzun vadeli yatırım için elverişli. F/K oranının da sektör ortalamasının gerisinde olması, çıkışı destekleyebilecek bir diğer unsur.

Adel’in fiyatını nasıl görüyorsunuz? Alıp beklesem kâr etme imkanı var mı?
Yılmaz Karaman/Eskişehir
Adel Kalemcilik, uzun süre yükselen kanalda hareket etti ve düzeltilmiş verilere göre Mayıs 2015’te en yüksek 24 TL’yi test etti ve ardından geriledi. Hisse, arada geçen bir yılı aşkın dönemde de düşüşünü sürdürdü. Şimdilerde ise 17 TL’nin üzerinde kalmaya çalışıyor. Şirket bu yılın ilk çeyreğinde dönem sonu kârını düşürdü. Takas verileri takip edildiğinde yabancı paylarında azalma gözlenmekte. Yılın ilk günü halka açık kısım içindeki payı yüzde 42,64 olan yabancılar 16 Haziran günü oranı yüzde 38,38’e düşürdü. Yabancıların paylarını düşürmesi hissenin de gerilemesinde etkili oluyor. Çıkış için satışların sonlanması etkili olacaktır.

Ericom epeydir işlem görmüyor. Daha ne kadar bekleyeceğiz? Zararımızı nasıl kurtaracağız?
Kadir Buğurgan/Çanakkale
Haziran 2011’de borsada işlem görmeye başlayan Ericom Telekomünikasyon’un işlem sırası üç yıl gibi oldukça kısa bir sürede son buldu. İşlem sırası kapanmadan önce Gözaltı Pazarı’nda yer alıyordu. Hissenin işlem görmekten geçici olarak men edilmesinin nedeni mali tablolarını kamuyla paylaşmaması. Arada geçen süre zarfında bilançosunu açıklama hususunda herhangi bir olumlu adım gelmedi. Öte yandan kotasyon ücretini vermemesi sebebiyle de Borsa Yönetimi’nden uyarı aldı. Ancak yine bir hareket yaşanmayınca Borsa Yönetimi 30 Kasım 2015 günü hisseyi sürekli olarak işlem görmekten men etti. Bununla birlikte hâlâ kapının aralık olduğunu da belirtmek gerekiyor. Firma, borsaya ödemekle yükümlü olduğu ücretleri ödemesi ve tüm faaliyet raporlarını 30 Kasım 2016 tarihine kadar yayımlaması halinde işlem sırası Yakın İzleme Pazarı’nda açılabilecek.

Yünsa daha da düşer mi? Tepki çıkışı olur diye aldım ama hep düşüyor. Ne yapabilirim?
Ahmet Eroğlu/İstanbul
Sermayesinin yüzde 57,88’i Sabancı Holding’in elinde bulunan Yünse, uzun vadeli yükselen trend içinde hareket ediyor. Hisse Şubat 2015’te düzeltilmiş verilere göre en yüksek 5,98 TL’yi gördükten sonra geriledi. Bir yılı aşkın süredir de düşen ivmesini sürdürüyor. Şimdilerde de 2,62 TL’de bulunan güçlü desteğinin üzerinde kalmaya çalışıyor. Hissenin fiyatındaki düşüşe rağmen hâlâ F/K oranı 50,78 gibi yüksek bir seviyede. F/K oranının normal seviyelere gelebilmesi için kârın artabilmesi önemli. Aksi taktirde bu oranın dengelenebilmesi için mevcut düşüşün devam etmesi şaşırtmamalı.

Tek-Art Turizm’de umut var mı? Rusya’yla ilişkiler düzeldiğine göre fiyatında düzelme olur mu?
Önder Şen/Kırşehir
Özellikle büyük şehirlerde kalabalıklara yönelik gerçekleştirilen terör eylemleri ve Rusya ile yaşanan kriz, ülkeye gelen turist sayısında ciddi bir düşüşe neden oluyor. Haziran ayının son günlerinde Rusya ile ilişkilerde yumuşama emareleri özellikle bu ülkeden gelecek turistlerin sayısında artışa imkan tanıyacağı yönündeki umutları filizlendirdi. Ancak rezervasyonların önceden yapıldığı göz önüne alındığında bu yıl için normalleşme beklenmemeli. Öte yandan turizm sektörünü doğrudan etkileyen canlı bomba saldırılarının devam etme ihtimali tüm ağırlığıyla ciddiyetini koruyor. Gelir yaratma noktasında zaten sıkıntılı olan Tek-Art Turizm, ister istemez sektördeki bu olumsuzluklardan etkilenecektir. Bu nedenledir ki günlük gelişmelerden istifade etmek gayesiyle işlemlerde bulunmak kârdan çok, zarar ihtimalini gündeme getirecektir.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2478,09 0,61%
  • ALTIN ONS 2373,33 0,51%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,283 -0,062%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37528 -0,13869%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,075 -0,2145%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4751 0,2826%
  • EURO/DOLAR 1,0678 0,0431%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6791 0,3346%
  • STERLIN/DOLAR 1,24686 0,12005%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL