Bist 100
9645,02
-0,5%
Bist 100
Dolar/TL
32,5962
0,2458%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7535
0,3311%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0662
0,0568%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2408,24
-1,01%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 2 Eylül 2016

02 Eylül 2016 | 09:09
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:48
Yatırımcının Danışmanı 2 Eylül 2016
Cebinde 5 bin TL’si olan birisi kısa vadede borsadan sizce ne almalı?
Yılmaz Göktürk/Malatya
Çok güçlü ve yüksek kâr eden şirketler de olsa kısa süreli yatırımlar için borsa elverişli değil. Bunun nedeni borsada kısa sürelerde gerçekleşen hareketlerin ekonomik nedenlerden ziyade günlük gelişmelerle yakından alakalı olmasıyla ilgili.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Bu nedenledir ki uzun vadeli bir bakış açısı ile hareket edilecekse borsada alım yapılmalı. Böylesi bir durumda da yani uzun vadeli yatırımda bulunulması halinde de gelirini ve kârını artıran şirketlerin takip edilmesi kazanç olasılığını yükseltecektir. Böyle şirketler, kısa sürelerde mali yapılarına uygun düşmeyen fiyat hareketlenmeleri yaşasa da uzun vadede mali performans ile uyumlu bir trend içinde hareket edebilecek.

Petkim’in çıkışı daha da devam eder mi? Çıkışını sürdürecek diye alalım derken zarar eder miyiz?
Saim Ertan/Adana
Petkim, uzun vadeli çıkış kanalı içindeki hareketini sürdürüyor. Hisse, geldiği seviye itibarıyla zirvesinde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl artan satış geliri ve düşen satış maliyetleriyle birlikte kârını kayda değer oranda artırdı. Bu yılın ilk yarısında da hem gelirindeki hem de kârındaki artışı sürdürüyor. Şirketin performansı, hissenin fiyatına olumlu yönde yansırken çıkışı destekleyen önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Kârındaki olumlu gelişme, yabancı ilgisinin de artmasına kaynaklık ediyor. Halka açık kısım içindeki yabancı payı ağustos başı itibarıyla yüzde 40,63 seviyesine çıkarken yıl başına göre üç puan arttı. Şirketin kârındaki artışın sürmesi, hissedeki çıkışı desteklemeye olanak tanımaya devam edecek.

Tümosan’ın fiyatı nasıl görünüyor? Düşer mi yoksa çıkar mı?
Şaban Çelik/Samsun
Tümosan bu yılın ilk ayında en yüksek seviyesini gördükten sonra gelen satışların da etkisiyle geriledi. Hissedeki düşüş darbe girişimi sonrasında en düşük 6,47 TL’ye kadar indi. Sonrasında piyasada yaşanan genel çıkışa bağlı olarak bu hisse de yükseldi. Şimdilerde ise 7,52 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin kârında istikrarlı bir ivme yakalayamaması en büyük sıkıntı. Bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Son olarak geçtiğimiz yıl, kârını bir önceki yıla göre artıran şirketin bu yıl kârını düşürmesi şaşırtıcı olmaz. Ancak ilk çeyrekte gözlenen kârdaki çıkış yıl sonunda da kâr artışını sürdürme olasılığını yükseltiyor. Böylesi bir durumda hissenin mevcut seviyelerden daha da yukarı çıkma olanağı olabilecek.

Otokar’ı alsam uzun vadede kazandırma potansiyeli ne olur?
Murat Soylu/Kütahya
Otokar, istikrarlı çıkışı ile yatırımcısına kazandıran şirketlerden birisi. Hisse, 2009 yılından bu yana sürekli yükseliyor. Arada sert düzeltmeler yapsa da sonrasında çıkış kanalına uyumlu hareketini sürdürebiliyor. Hisse son olarak geçtiğimiz nisan ayında en yüksek 112,20 TL’yi test etti ve ardından düzeltme hareketinde bulundu. Şirketin açıklamış olduğu altı aylık bilançosuna göre kârı yüzde 410 yükseldi. Kârdaki artışa rağmen fiyat kazanç oranının 25,60 seviyesinde olduğu görülüyor. Sektör ortalamasının 14,20 olduğu düşünüldüğünde oranın yüksek olduğunu söylemek yanlış olmayacak. Bu durum yatırımcının kârdaki artışın daha da yükseleceği beklentisinin ağırlıklı olarak korunduğunu gösteriyor.

Dagi Giyim niye çıkmıyor? Hisse hakkındaki değerlendirmeniz nedir?
Hakan Şahin/Muğla
Haziran 2011’de borsaya gelen Dagi Giyim’in istikrarlı olmayan bir fiyat seyri söz konusu. Hisse, son olarak Ocak 2014’te başladığı çıkışını geçtiğimiz mart ayına kadar sürdürdü. 28 Mart 2016 günü en yüksek 2,82 TL’yi test ettikten sonra da sert bir düşüş yaşandı. Halen düşüşünü sürdüren hissenin daha da gerilememesi için kârlı bir yapıya kavuşabilmesi şart. Son açıklanan üç aylık bilançosuna göre şirket zarar ederken aynı ivmenin sürmesi halinde yıl sonunda da zarar etme ihtimali gündemde. Mali performansın düşüklüğü hissenin fiyatının şimdilerde 1,35 TL seviyelerinde oluşmasına neden oluyor. Aşağı eğilimin varlığı riskin sürmesine neden oluyor.

Ülker hakkında bilgi verebilir misiniz? Daha da yükselir mi?
Ülkü Tanrıverdi/Konya
Ülker, uzun süredir dalgalar halinde yukarı harekette bulunuyor. Çıkışları düzeltmeler takip ederken sonrasında tekrar yukarı yönlü yükseliş dalgası geliyor. Son olarak geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleştirdiği çıkışla zirvesi 22,36 TL’yi test etti. Ardından da yatay seyre döndü. Takas verilerine göre, yıl içinde yabancı yatırımcı ağırlıklı olarak alım yönlü işlemlerde bulundu. Ancak haziran ve temmuz ayında daha ziyade satış yönlü işlemlerde bulunmaları hissenin yatay seyirde kalmasında etkili oldu. Mevcut seviyelerde yabancı satışlarının devam etmesinin hissedeki çıkışın baskılanmasına hatta daha da gerilemesine sebep olabileceğini göz ardı etmemekte fayda var.

Orge’nin çıkışını nasıl görüyorsunuz? Sizce yükseliş devam eder mi?
Samet Kaplan/Gaziantep
Orge, Mayıs 2012’de borsaya geldikten sonra yukarı yönlü oldukça sert bir atak gerçekleştirdi. Ancak söz konusu çıkış aynı ivme ile aşağıya yöneldi ve uzunca bir süre halka arz seviyesinin altında işlem gördü. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında tekrar gerçekleşen çıkışla birlikte hissenin fiyatının bir miktar yükseldiği görülüyor. Şimdilerde de 4,75 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Son açıkladığı ilk yarı bilançosuna göre gelirinde ve kârında kayda değer bir artış söz konusu. Bu durum hissenin göstergelerine de olumlu yönde yansıdı. İki yıldır kârını artıran şirketin mevcut verilere göre, bu yıl sonunda da kâr artışını sürdürme olasılığı hayli yüksek. Kârdaki olumlu beklenti, hissenin çıkışını destekleyecek nitelikte.

Elimde bir miktar İttifak Holding var. Hissenin borsaya geldiğinden beri düşmesinin sebebi nedir?
Hasan Gülmez/Ankara
Aralık 2009’da borsaya gelen İttifak Holding’in borsadaki ilk açılış fiyatı düzeltilmiş verilere göre 8,33 TL’ye denk geliyor. Hisse, arada geçen süre zarfında zaman zaman yukarı yönlü ataklarda bulunsa da düşmekten kurtulmadı. Uzun süredir de yatay bir seyir izliyor. Hisse, 17 Ağustos günü kapanışını 1,81 TL’den gerçekleştirdi. Halka arz fiyatı göz önüne alındığında ilk günden bu yana alıp da uzun vadede tutan yatırımcı için oldukça ciddi bir kayıp söz konusu. Son iki yıldır kâr açıklamasına rağmen yatırımcı yine de hisseye mesafeli kalmayı tercih ediyor. Son açıklanan üç aylık faaliyet döneminde zarar etmesiyse yatırımcının mesafeli kalmasını destekliyor. Şirketin ancak kârda istikralı bir ivme yakalayabilmesi halinde çıkış için uygun zemin oluşabilir.

Mango’nun durumu ne olacak? Hissenin tekrar açılma ihtimali var mı?
Halil Erdil/Bursa
Borsaya 2010 yılında gelen Mango, bir süre spekülatif beklentilerle yukarı çıksa da bu pek uzun süreli olmadı. Hisse borsada işlem gördüğü sürece arada tepki çıkışları olsa da sürekli geriledi. Ciddi mali sıkıntısı olan şirketin sorunlarını aşamaması düşüşün devamına ve bilahare işlem sırasının kapanmasına neden oldu. Şirketin borsaya olan kotasyon ücretini dahi ödememesi üzerine hissenin işlem sırası Temmuz 2015’te kapandı. Borsa yönetiminin 30 Kasım 2016 tarihine kadar tüm mali tablolarını açıklaması ve kotasyon ücretini ödemesi halinde Yakın İzleme Pazarı’nda işlem sırasının açılabileceği yönünde kararı bulunuyor.

Fiyatı uygun diye Dardanel aldım ama çıkacağına düşüyor. Niye düştüğü hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ayhan Özer/Denizli
Dardanel uzun yıllardır içinde bulunduğu krizle birlikte yaşıyor. Bu durum, hissenin zaman zaman yukarı atakları olsa da gerçekleşen atakların sınırlı kalmasına ve tekrar yerini düşüşe bırakmasına neden oluyor. Hisse, son olarak geçtiğimiz nisan ayında gerçekleştirdiği çıkışın ardından geriledi. Şirket konuyla ilgili son açıklamasında ise alacaklı bankalardaki arazisinin bir kısmını geri alıp müteahhide devrederek elde edeceği gelirle borcunun bir kısmını kapatacağını duyurdu. Konuyla ilgili mutabakata varıldığı ve alacaklı banka yönetiminin de onayının ardından imza aşamasına geçileceğini belirtti. Ancak bu beklenti gerçekleşse dahi mali yapıda ciddi bir düzelme beklenmemeli. Halihazırda özsermaye negatifte ve birikmiş geçmiş yıl zararı 230 milyon TL seviyelerinde bulunuyor. Şirketin mali yapısında ciddi bir düzelme gerçekleşmediği sürece hissede istikrarlı bir çıkış beklenmemeli.

Lider Faktoring hissesinden aldım. İyi prim yaptı. Tutmaya devam edeyim mi yoksa kârlıyken satayım mı?
Mustafa Şirin/Tekirdağ
İki yılı aşkın süredir borsada işlem gören Lider Faktoring, bir süre yatay seyir izledikten sonra özellikle geçtiğimiz şubat ayından başlayarak yukarı yönlü bir çıkış sergiledi. Hisse, 5 Ağustos günü en yüksek 3,82 TL’yi test etti ve ardından düzeltme hareketinde bulundu. Şimdilerde ise 3 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirket ilk yarı verilerine göre hem gelirini hem de kârını artırdı. Kârdaki artışın hissenin fiyatına olumlu yönde katkı sağladığı gözleniyor. Fiyat kazanç oranı ise sektör ortalamalarının bir miktar üzerinde bulunuyor. Hissede yaşanan hızlı çıkıştan dolayı mevcut düzeltmenin bir süre daha devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2408,47 -1%
  • ALTIN ONS 2298,16 -1,25%
  • BIST 100 9645,02 -0,5%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,836 -0,003%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37104 0,07153%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 93,3175 -0,3912%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5964 0,2463%
  • EURO/DOLAR 1,0663 0,0723%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7588 0,3465%
  • STERLIN/DOLAR 1,23559 0,0737%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL