Bist 100
9093,28
0,15%
Bist 100
Dolar/TL
32,3715
0,1079%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0015
-0,2782%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0788
-0,0287%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,07
0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 22 Mayıs 2016

22 Mayıs 2016 | 02:14
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:31
Yatırımcının Danışmanı 22 Mayıs 2016
mehmet


 

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Alarko GYO orta ve uzun vadede 60 TL’yi görebilir mi? Bedelsiz potansiyeli nedir? Dağıtılmayan kârlar hakkında bilgi verir misiniz?
Selami Orakçı/İstanbul
Alarko GYO şubat ayında en düşük 23,34 TL’yi test ettikten sonra gerçekleştirdiği çıkışının ivmesini nisan ayında artırdı. 22 Nisan günü en yüksek 43,86 TL’yi test etti ve ardından da gelen satışlarla birlikte geriledi. 18 Mayıs kapanışını 32,22 TL’den gerçekleştirdi. Hisse, nisan ayında en yüksek seviyelerinden birisini test etmesinin ardından geriledi. Yakın bir zamanda 60 TL seviyelerine gelme olasılığı düşük. Şirketin ilk çeyrekte zarar etmesi, çıkıştan ziyade düşüşü destekliyor. Şirket, 2011 yılından bu yana düzenli nakit temettü veriyor. Bu yıl 31 Mayıs tarihinde de brüt yüzde 63 kâr payı verecek. Nakit temettü ödeyeceği göz önüne alındığında, bedelsiz sermaye artırımı gündem dışında kalıyor.

Tüpraş’ın birinci çeyrek bilançosu geçen yılın aynı dönemine göre neden çok düşük geldi? Altı aylık nasıl gelir?
Raziye Öztürk Avcı
Tüpraş, ilk çeyrek faaliyet döneminde hem gelirini hem de kârını düşürdü. Dönem sonunda kârın düşmesinde ödenecek vergi ve yükümlülükler kaleminin etkisi bulunuyor. Şirketin son üç yıllık geliri göz önüne alındığında sınırlandığı ve gelirlerini artırma noktasında zorlandığı gözleniyor. Son açıklanan üç aylık faaliyet döneminde de aynı sıkıntı devam etti. Yabancı yatırımcılar ise yıl başından bu yana payını iki puandan fazla düşürdü. Çıkış için şirketin gelirlerini tekrar artırabilmesi önemli.

Baştaş hissesinde olan nedir? Neden bir inip bir çıkıyor? Küçük yatırımcıyı mı silkeliyorlar?
Adem Yağcı/İstanbul
Yaklaşık dört yıldır borsada bulunan Başkent Çimento, Serbest İşlem Platformu’nda (SİP) işlem görüyor. Hisse ilk işlem gördüğü Ağustos 2012’den sonra gerçekleştirdiği düşüşün ardından geniş bir yatay kanalda hareket ediyor. Arada yukarı atakları olsa da sonrasında tekrar yatay trende dönüyor. Henüz üç aylık bilançosunu açıklamayan şirkete ait hissede mart sonunda başlayan bir çıkış söz konusu. Şirketin 31 Mart günü genel kurulunu gerçekleştirdiği göz önüne alındığında bu toplantıda alınan brüt yüzde 18 nakit temettü kararının yaşanan çıkışta etkili olduğu anlaşılıyor. Temettüler ise 24 Mayıs günü ortaklara ödeniyor.

İnfo Yatırım hakkında bilgi almak istiyorum. Hisse daha da düşer mi? Buradan tekrar çıkış yaşanır mı?
Berk Yıldırım/Eskişehir
2012 yılında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 5,56 TL’yi test ettiği gözlenen İnfo Yatırım, arada geçen zaman diliminde sürekli geriledi. Hisse son olarak şubat ayında yukarı yönlü bir atakta bulunsa da nominal değerinin üzerine çıkamadı. Hisse en yüksek 0,92 TL’yi test ettikten sonra gelen
satış baskısıyla birlikte geriledi. Şirket, son iki yıldır gelirini artırmasına rağmen kârı arzu edilen seviyeye çıkamıyor. Bu da yatırımcının mesafeli kalmasına neden oluyor. Mevcut şartlar karşısında hissenin nominal değerinin üzerine çıkabilmesi zor görünüyor.

Despec’in çıkış trendini sürdürüp sürdüremeyeceği hakkında bilgi alabilir miyim?
Mehmet Kuru/Tokat
Despec, Aralık 2013’ten bu yana yükselen trend içinde hareket ediyor. Hisse, son olarak nisan ayında en yüksek 5,25 TL’yi test etti ve gelen satışlarla birlikte düzeltme hareketine yöneldi. Şimdilerde, her ne kadar satış baskısı yaşasa da uzun vadede çıkış kanalını koruyor. Şirketin son açıklanan üç aylık bilançosunda ise kârında düşüş söz konusu. Satış gelirini artıramayan şirket, esas faaliyet kârını düşürdü. Bir yandan diğer faaliyet geliri azalırken öte yandan diğer faaliyet gideri kaleminin yükselmesi dönem sonunda kârlılıkta düşüşün artmasına neden oldu. Kârdaki düşüş Fiyat/Kazanç (F/K) oranının da yükselmesine neden oldu. Hissenin çıkışını koruyabilmesi açısından şirketin kârını artırabilmesi önemli.

Silverline’ın fiyatı, neden halka arz fiyatının çok aşağısında seyrediyor?
Mithat Karakaya/Niğde
Haziran 2006’dan bu yana borsada işlem gören Silverline’ın işlem fiyatı halka arz seviyesinin altında. Şirket, geçen yıl gelirini artırmasına rağmen yıl sonunda zarar açıkladı. Bu durum yıl içinde hissenin gerilemesinde etkili oldu. Şubat ayından bu yana yaşanan çıkışın ise piyasadaki genel seyir ile bağlantılı olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Şirketin son açıklanan üç aylık faaliyet döneminde gelirini artırması olumlu görülse de F/K oranı 18 olup, ortalamaların üzerinde kalıyor. Söz konusu oranın ortalamalara gelebilmesi için ya kârdaki artışın devam etmesi ya da hissenin fiyatındaki düşüşün sürmesi gerekecek.

Kent Gıda için beklenti nedir? Hisse 250 TL’yi görür mü? ihtimali nedir?
Özay Türk/Denizli
Kent Gıda, geçtiğimiz aralık ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 264,75 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Hisse, şimdilerde 170 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Şirketin sermayesinin yüzde 0,5 gibi oldukça cüzi miktardaki bir payı borsada işlem görmekte olup bunun da yüzde 93,62’si tek bir aracı kurumun saklamasında. Hissenin toplu olması aktif bir piyasanın varlığına engel. Mevcut F/K oranı ise 119,93 gibi hayli yüksek bir seviyede. Aktif piyasası bulunan hisselerin takip edilmesinde fayda var.

Türk Telekom’u nasıl değerlendirdiğinizi öğrenebilir miyim?
Koray Demir/Antalya
Türk Telekom, Şubat 2011’den bu yana yatay seyir izliyor. Hisse, son olarak 20 Nisan günü direnç seviyesine yaklaşarak 7,05 TL’yi test etti ve ardından düştü. Şimdilerde de hareket destek seviyesine doğru sürüyor. Bu anlamıyla yaşanan gerilemenin son çıkışın başladığı 5 TL’ye doğru devam etmesi şaşırtmamalı. Şirketin son açıklanan üç aylık bilançosunda her ne kadar dönem sonu kârında kayda değer bir artış görülse de yaşanan artış, finansal gelirler kaleminden kaynaklı. Yılın üç aylık döneminde döviz kurunun TL karşısında zayıf kalması, şirketin bilançosuna olumlu yansıdı. Oysaki esas faaliyet kârında gerileme gözleniyor. Yatay kanalın yukarı yönlü aşılabilmesi için esas faaliyet kârının artabilmesi önemli.

Goodyear’da beklenti nedir? Bundan sonra çıkar mı yoksa tekrar eski seviyesine mi gelir?
Mete Gök/Karaman
Mart ayında boşluk bırakarak yükselen Goodyear, nisan ayında en yüksek 149,20 TL’yi gördü ve ardından zirvede yataya döndü. Hisse, halihazırda yatay seyrini koruyor. Ancak çıkışta teknik olarak boşluk bırakması, ilerleyen zaman diliminde tekrar 77,95 TL’ye kadar inme ihtimalinin gündem dışı olmadığını gösteriyor. Son fiyat hareketi de bu ihtimali destekler nitelikte. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin üç aylık bilançosunda kârını düşürmesi satış baskısının devam etmesinde etkili olabilecektir.

Kısa süreliğine Arçelik hissesine yatırım yapsam sizce ne kadar kazanç elde ederim?
Selcan Kaplan/Erzincan
Arçelik, sektöründe güçlü şirketlerden birisi. Hissenin fiyatı uzun vadede yükseliyor. Ancak kısa vadeli işlemlerde nasıl bir sonuç alınacağını kestirmek zordur. Zira uzun vadede büyüyen şirketin hisseleri büyüme potansiyelini taşırken aynı hissenin kısa vadede farklı hareket sergilemesi olağan bir durum. Bu anlamıyla güçlü şirketlerin hissesi de olsa kısa vadeli bakış açısı ile hareket edilmesi riskin her zaman yüksek kalmasına neden olacaktır.

Birko’daki çıkışı neye yoruyorsunuz? Daha da çıkacağını söylüyorlar. Nominal değerinin üzerine çıkıp çıkmayacağını söyleyebilir misiniz?
Kemal Mert/Samsun
Birlik Mensucat, nisan ayının ikinci yarısından itibaren yükselen bir ivme sergiliyor. Hisse 20 Nisan günü en düşük 0,41 TL’yi görürken 19 Mayıs günü kapanışını 0,64 TL’den gerçekleştirdi. Mali yapısına bakıldığında ise hissenin çıkışını gerektirecek bir gelişme ya da açıklamanın olmadığı gözlenmekte. Öte yandan çıkış süreci içinde şirketin hem yöneticisi hem de büyük ortaklarından olan Kemal Selvi’nin satışları dikkat çekiyor. Ortak 21 Nisan-18 Mayıs tarihleri arasında 0,46-0,60 TL aralığında satışlarda bulunması dikkatlerden kaçmıyor. Büyük ortak, gerçekleşen çıkışı satış fırsatı olarak değerlendirirken elindeki payları da iyice azalttı. Yönetimde bulunan ortağın paylarını elinden çıkardığı bir süreçte alımda bulunmak gereksiz risk anlamına gelecektir.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2324,07 0,1%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9093,28 0,15%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,349 -0,018%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35508 0,07755%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,2975 -0,4656%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3715 0,1079%
  • EURO/DOLAR 1,0788 -0,0287%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0015 -0,2782%
  • STERLIN/DOLAR 1,2613 -0,08239%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL