Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 25 Ağustos 2016

25 Ağustos 2016 | 08:24
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:46
Yatırımcının Danışmanı 25 Ağustos 2016
mehmet
Akdeniz Güvenlik’te zararım fazla. Ne yapmamı önerirsiniz?

Salih Ata/Eskişehir
Dört yıldır borsada işlem gören Akdeniz Güvenlik, düzeltilmiş verilere göre 11 Şubat 2013 günü en yüksek 9,59 TL’yi test etti. Hisse, anılan tarihten sonra sürekli gerileyen bir kanal içinde hareket ederek düştü.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Şimdilerde de 2,73 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Şirket zaman zaman kazandığı ihalelerle ilgili açıklamalarda bulunuyor. Fakat şirketin gelirinde artış görülmekle birlikte kârında arzu edilen çıkış yaşanamıyor. Bu durum hissenin üzerinde baskıya neden olurken hissenin düşmesine etki ediyor. Kârını artıran şirketlerin takip edilmesinde fayda var.

Vestel Beyaz Eşya’nın altı aylık bilançosuna göre bölünme, temettü olasılığı nedir? Orta ve uzun vadede getirisi endekse göre nasıl?
Selami Orakçı/İzmir
Vestel Beyaz Eşya, 2007 yılından bu yana düzenli temettü ödemesinde bulunuyor. Şirket bu yıl da brüt yüzde 68,88 nakit temettü ödemesi yaptı. Söz konusu ödeme göz önünde bulundurulduğunda yıl içinde bir daha nakit temettü ya da bedelsiz vermesi beklenmemeli. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin geçen yıl şubat ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 17,94 TL’yi gördükten sonra dalgalı bir seyir izleyerek düştüğü gözleniyor. Hissenin yukarı yönlü her atağı gelen satışlarla birlikte yerini düşüşe bırakıyor. Son olarak 22 Temmuz günü 8,33 TL’yi test etti ve çıkışa geçti. Mevcut gösterge verileri çıkışı destekliyor. Ancak yabancı satışlarının devam etmesi, hissedeki çıkışı engelleyebilir.

Royal Halı’da zararım yüksek. Zararımızı nasıl kurtaracağız? Bize kim yardım edecek?
Fahri Sakız/Kars
Mayıs 2013’te borsaya gelen Royal Halı, borsaya açıldığı günden başlayarak düştü. Darbe girişimi sonrasında da hissedeki düşüş, ivme kazanarak devam etti. Şirket yönetimiyle ilgili iddiaların basında tartışılması hissedeki düşüşün daha da sert bir şekilde gerçekleşmesinde etkili oldu. Yaşanan olumsuzluğun etkisiyle hisse nominal değerinin altına kaydı. 10 Ağustos günü ise kapanışını 0,66 TL’den gerçekleştirdi. Şirketin kârının zayıflaması, hissedeki düşüşün devamına neden olan bir diğer önemli faktör. Mevcut şartlar altında hissede uzun vadeli bir çıkış beklemek için neden bulunmuyor.

Ansa’nın fiyatı hakkında bir yorum yapabilir misiniz? Hissede sizce nasıl bir yol izlenirse kazanılır?
Ahmet Şanlı/Diyarbakır
Eğer bir şirketin mali yapısı güçlü değilse ona ait hissede çıkış beklemek fazlaca iyimser bir yaklaşım olacaktır. Aksine böylesi durumlarda asıl olan hissenin düşmesidir. Düşüş trendi içinde kuşkusuz zaman zaman yukarı yönlü ataklar olabilir. Ancak bu atakları yakalamaya çalışmak gereksiz yere risk üstlenmeyi gerektirecektir. Bu nedenle büyüyen şirketlerin hisselerini takip etmek daha doğru bir yaklaşım olacağı gibi kazanma potansiyelini de artırdığını hatırlatmak isteriz. Ansa Yatırım Holding’i de bu kapsamda değerlendirmekte fayda var. Halihazırda hisse Yakın İzleme Pazarı’nda bulunuyor ve iki yıldır nominal değerinin altında. Gelişmeler karışında hisseye yatırımda bulunmak gereksiz risk anlamına gelecektir.

Metro Holding’deki son çıkışı neye bağlıyorsunuz? Çıkış sizce nereye kadar devam eder?
Muhammet Akdağ/Zonguldak
Metro Holding, ara ara yukarı ataklarda buluyor. Ancak hissede uzun vadeli bir çıkış için gerekli mali yapı yetersiz. Bu nedenle yaşanan çıkışlar kısa süreli ve spekülatif düzeyde kalıyor. Uzun vadeli istikrarlı bir çıkış için gerekli zemin bulunmuyor. Geçen yıl zarar eden şirketin bu yılın ilk yarısında da zararı devam ediyor. Hissenin fiyatı ise 21 Temmuz günü en düşük 0,49 TL’yi test ettikten sonra gelen tepki alımlarıyla yükseldi. Fakat çıkışın uzun soluklu olması beklenmemeli. Zira bir hissede kalıcı çıkış yaşanabilmesi için gelir ve kârlılıkta istikrarlı artış görülebilmeli. Metro Holding ise bu nitelikten uzak.

Kardemir’in fiyatını nasıl buluyorsunuz? Bu seviyelerde taban oluşturduğunu söyleyebilir misiniz?
Deniz Kılınç/Isparta
Kardemir D, mart ayından bu yana yatay bir seyir izliyor. Hisse, bu süre içerisinde ara ara yukarı çıkışlar sergilemekle birlikte sonrasında tekrar geriliyor. Bir hissenin yukarı yönlü istikrarlı çıkış sergileyebilmesinde gelir ve kârlılığını artırabilmesi önemli bir etkendir. Kardemir ise geçen yıl zarar etti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise cüzi de olsa kâra geçmesi önemli. Ancak şirketin hâlâ esas faaliyetlerinden dolayı zarar ettiği göz ardı edilmemeli. Bu nedenle maliyet ve giderlerini kontrol edebilmesi önemeli. Diğer taraftan Fiyat/Kazanç (F/K) oranının da 30,87
gibi yüksek bir seviyede bulunması, hissede baskıya neden oluyor. Çıkış için esas faaliyetlerinden dolayı kâra geçtiğini görebilmek önemli.

Aygaz nasıl oluyor da hep yükseliyor? Düştüğünde alayım diye takip ediyorum. Hiç düştüğü yok. Fiyatına bakmadan alsam doğru yapmış olur muyum?
Cemal Demirci/Erzurum
Aygaz’ın TL bazlı verilere göre uzun süredir yükselen bir kanal içinde hareket ettiği doğru. Ancak dolar bazlı verilerle takip edildiğinde aynı değerlendirmeyi yapmak mümkün değil. Zira dolar bazlı verilere göre hisse Mayıs 2011’de en yüksek seviyesini test ettikten sonra geniş bir bant içinde yatay harekete dönmüş görülüyor. Bu anlamıyla dolar bazlı verilerle yatırımcısını memnun ettiği söylenemez. Öte yandan takas verilerine göre yabancılar 2012’den bu yana satış ağırlıklı işlemde bulunuyor. 28 Temmuz itibarıyla halka açık kısım içindeki yabancı payı ise yüzde 26,17.

Alım yaparken ne tavsiye edersiniz? Hangi hisseyi alırsam kazancımı en fazla yükseltirim?
Kadir Budak/Gaziantep
Şüphesiz borsada kazanmanın tek bir yolu yoktur. Her yatırımcı kendi kişilik yapısı ve beklentilerine göre farklı tercihlerde bulunabilir. Tercihini ve benimsediği stratejiyi hayata geçirmede gösterdiği kararlılığa göre kazanma potansiyeli de artabilecektir. Biz ise bu farklı bakış açıları içinde uzun vadeli yatırımı önceliyoruz. Gelirini ve kârını düzenli olarak artırmayı başaran şirketlerin takip edilmesi kazanç potansiyelini de yükseltecektir. Ancak her bilanço döneminde şirketin mali yapısının gözden geçirilmesinin ve olumsuz bir değişimin olup olmadığının takip edilmesi şarttır. Tüm bunlardan ayrı olarak ayrıca temettü ya da işlem hacmi gibi farklı kriterleri de göz önünde bulundurmak, yatırımın riskini düşürmek açısından tercih edilecek ilave kriterler olacaktır.

Uzun vadeli yatırım için Akbank uygun bir hisse midir?
Rıza Çiğdem/Kahramanmaraş
Akbank, Mayıs 2013’te düzeltilmiş verilere göre en yüksek 9,94 TL’yi test etti. Sonrasında geniş dalgalar sergileyerek yatay bir seyir izledi. Bankacılık sektörüne özellikle yabancıların ciddi bir ilgisi bulunuyor. Ancak yabancılar bir süredir sektörde fırsat buldukça satış yönlü işlemlerde bulunuyor. Akbank için de benzer bir durum söz konusu. Hissenin takas verileri takip edildiğinde yabancı yatırımcının 2010 yılından bu yana bir yıl alım ertesi yıl satım ağırlıklı işlemlerde bulunduğu görülüyor. Bu işlemler ister istemez hissede dalgalanmalara neden oluyor. Alımların ağırlıklı olduğu yıllarda yükselme, satışların ağırlıklı olduğu yıllarda da düşüş gözleniyor. Son olarak geçen yıl satış ağırlıklı işlemler yaşanırken bu yılın ilk yarısında alımlar öne çıktı. Alımların devam etmesi halinde hissedeki çıkışın da sürmesi şaşırtıcı olmaz.

İhlas Madencilik’in bir türlü çıkmamasının nedenini öğrenebilir miyim?
Erhan Gezer/İstanbul
Ekonominin kurallarının borsada da geçerli olduğunu göz ardı etmemeli. Eğer bir şirket kârlı değilse ve zarar ediyorsa ister istemez bu şirkete ilgi düşük kalacaktır. Neticede kimse mali sorunlu olan bir şirkete ortak olmak istemeyecektir. Benzer durum İhlas Madencilik için de geçerlidir. Şirket uzun süredir ya zarar ya da sembolik düzeyde kâr açıklıyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da zarar ederken birikmiş geçmiş yıl zararı 104 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin özsermayesi sermayesinin gerisine düşmüş durumda. Böylesi olumsuz tablo içinde hissede kısa süreli yukarı ataklar olsa da uzun vadeli bir çıkış beklenmemeli.

Emlak Konut hissesindeki çıkışın nedeni gerçekleştirdikleri kampanya mı? Hissedeki çıkış daha sürer mi?
Yakup Kocaman/Edirne
Hükümetin teşviki ile gayrimenkul sektöründe son günlerde bir canlılık yaşandığı görülüyor. Özellikle taksitli konut alımında gerçekleştirilen kampanya neticesinde basına yansıyan haberlerden Emlak Konut GYO’nun da olumlu yönde yararlandığı, hatta bir hafta içinde 1 milyar TL’yi aşan bir satış gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bir ay sürecek kampanyanın sonundaysa satış gelirinin 2,5 milyar TL’yi bulması öngörülüyor. Gelirdeki artış, ister istemez sektöre ve dolayısıyla bu sektörün önemli bir oyuncusu olan Emlak Konut GYO’ya olumlu katkıda bulunacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin altı aylık kârında yüzde 123 oranında artış gözlenmesi bir diğer olumluluk. Aynı performansın devamı yıl sonunda kârın daha da artmasına imkan sağlayacaktır. Ancak bu olumlu gelişmeye rağmen hissenin 3,11 ve 3,27’de güçlü dirençleri olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Etiketler
Mehmet Aslan Vestel
0
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL