Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3694
0,1014%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9763
-0,35%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0781
-0,0973%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,92
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 27 Mart 2016

27 Mart 2016 | 13:09
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:25
Yatırımcının Danışmanı 27 Mart 2016
Mehmet Aslan


MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Elimde 250 TL maliyetli İşbir Holding var. Şirket yüksek bir kâr açıklamasına rağmen senet düşmeye devam ediyor. Maliyetime gelme ve zararımı telafi etme şansım var mı?
Kemal Kalaycıoğlu/Manisa
Kasım 2012’de işlem görmeye başlayan Işbir Holding, hali hazırda Serbest İşlem Platformu’nda bulunuyor. Aynı platformda bulunan diğer hisseler gibi İşbir Holding’in de ilk işlem fiyatı oldukça yüksekte açıldı. Sonrasında ise hızla geriledi. Düzeltilmiş verilere göre hissenin ilk işlem fiyatı 1,475 TL’yken bu yıl içinde bir ara en düşük 86,70 TL’ye kadar indi. Şimdilerde ise hisse 115,50 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor ve yönü yukarıyı gösteriyor.

Teknik olarak hissenin çıkışı bir süre daha devam etse bile 179 TL’nin üstüne çıkma ihtimali oldukça zayıf. Dar hacimle işlem gören hissenin önemli direnç seviyesini aşması için uzun süreler beklemesi gerekebilir.

Uzun süredir Alarko GYO hissesini takip ediyorum. Çıkışı devam edecek mi? Hissede pozisyon alınır mı?
Hüseyin İnce/Erzincan
Sektör olarak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının uzun vadede yatırımcısına kazandırmadığını söylemek yanlış olmaz. Hali hazırda BIST GYO Endeksi, 2006’daki seviyesinin gerisinde. Alarko GYO için de durum pek farklı değil. Hissenin fiyatı her ne kadar yükselen bir ivme sergilese de dolar bazlı verilerle takip edildiğinde uzun süredir yatay bir seyir izliyor ve 2006 yılında ulaştığı rakamın gerisinde kalıyor. Hissede kısa süreli çıkışlar yaşanmakla birlikte uzun vadede reel getiri sağlamaya imkân tanımıyor. Mevcut şartlarda daha güçlü hisselerin takip edilmesi yerinde bir yaklaşım olur.

Bossa’nın fiyatını nasıl görüyorsunuz? Bilançosu alım için uygun görünüyor mu?
Ahmet Selvi/Tekirdağ
Bossa, zaman zaman yukarı yönlü sert hareketlerde bulunsa da sonrasında düşen bir ivme sergiliyor. Fiyat hareketinin daha iyi gözlemlenebilmesi amacıyla dolar bazlı verilerle hisse takip edildiğinde 2009 yılında test ettiği zirve seviyesinin gerisinde kaldığı görülüyor. Geçen yıl gelirini düşüren şirketin kârında artış yaşanması, olumlu olarak değerlendirilebilir.

Ancak şirketin istikrarsız bir kârlılık yapısına sahip olduğunu hemen belirtmekte fayda var. Neticede şirket bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Aynı rutinin devam etmesi halinde 2015’te kârını artıran şirketin bu yıl düşüş kaydetmesi şaşırtıcı olmaz. Kârda yaşanacak düşüş hisse üzerinde baskıya neden olacaktır.

Favori Dinlenme Tesisleri borsadan çıkmış. Elinde hisse olanlar ne yapacak? Nasıl satacak?
Cavit Kayser/İzmir
Favori Dinlenme Tesisleri, Gözaltı Pazarı’nda işlem görürken Nisan 2015’te hissenin işlem sırası kapatıldı. Şirketin mali tablolarını açıklamaması ve borsaya kotasyon ücretini ödememesi nedeniyle işlem sırasının kapatıldığı bildirilmişti. Sonrasında ise söz konusu aykırılıkların 30 Kasım 2016 tarihine kadar giderilmesi halinde Yakın İzleme Pazarı’nda tekrar işlem görebileceği belirtilmişti. Ancak arada geçen süre içinde şirket aleyhine açılan iflas davası neticelendi ve mahkeme şirketin iflasına karar verdi. Şirket karar aleyhine temyiz yoluna gideceğini belirtmekle birlikte, bu aşamadan sonra tekrar işlem görme olasılığı gündemden düştü. Şirketin iflasının kesinleşmesi halinde ise hissedarların zararı kesinlik kazanacak. Mevcut şartlar altında zararın bertaraf edilme olasılığı bulunmuyor.

Karakaş’ın fiyatı düşük ama yine de çıkmıyor? Neden çıkmadığını söyleyebilir misiniz?
Temel Kara/Düzce
Yaklaşık dört yıl önce borsaya gelen Karakaş Atlantis’in fiyatı halka açıldıktan sonra hızla geriledi. Düşüş, Nisan 2014’e kadar devam ederken sonrasında taban seviyesinde bir hareket gözleniyor. Hissenin mevcut seviyelerden yukarıya çıkamamasında şirketin istikrarlı bir kârlılığa sahip olmamasının etkisi var. Geçen yıl şirketin gelirinde düşüş yaşanırken, Karakaş 2015 yıl sonunda zarar açıkladı. Oluşan zararda finansal giderlerdeki artışın etkisi gözleniyor. Hissede çıkış yaşanabilmesi için şirketin kârını artırabilmesi önemli. Kârda arzu edilen çıkış yaşanmadığı takdirde arada yukarı yönlü ataklar yaşansa da uzun vadeli bir yükseliş beklenmemeli.

Elimde 3 bin lot Orge var. Bekleyeyim mi, yoksa satayım mı?
Adil Yılmaz/Sinop
Bir hisseye ilişkin beklentinin varlığı özü itibariyle şirketin kârında artış olacağı beklentisiyle yakından alakalı. Eğer şirketin kârında düzenli artış varsa, hissenin yükselmesi için uygun zemin de oluşabilir. Orge, geçen yıl artan gelirine bağlı olarak kârında da yüzde 194’e varan çıkış yaşadı. Kârdaki artış, hissenin fiyatına olumlu yönde yansırken, özellikle 2015’in ikinci yarısından itibaren hissenin kayda değer bir performans sergilendiği gözleniyor. Beklentinin gerçekleşmesinin ardından gelen kâr satışıyla birlikte hisse düştü. Kârdaki artışın bu yıl da devam etmesi halinde, hissede yaşanan düşüş durabilir ve hisse yönünü yukarı çevirebilir.

İdaş bundan sonra ne olur? Daha da düşer mi?
Osman Akdoğan/Erzurum
Sürekli geliri düşen ve zarar eden bir şirkete ait hissenin alınması gereksiz risk üstlenilmesiyle eş anlamlıdır. Idaş, son beş yılda sürekli zarar ederken, Kasım 2015’te aldığı karar çerçevesinde elindeki son kalan en önemli değeri, markasını da sattı. Şimdilerdeyse unvanını değiştirerek “Mish Dekorasyon” olarak tüzel kişiliğini sürdüreceğini bildirdi. Mevcut şartlar altında hissede beklentiye girmek için herhangi bir neden bulamıyoruz. Kârlı şirketlerin takip edilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Şeker Leasing nasıl oluyor da bu kadar düşük seviyelerde. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Nilgün Karagöz/Yalova
Şeker Leasing, kasım ayında başladığı çıkışın ardından ocak ayında en yüksek 1,26 TL’yi test etti, sonrasında ise geriledi. Şu anda hisse, nominal değerinin altında. Ayrıca Şeker Leasing’in işlem gördüğü fiyatlar, halka arz edildiği 2004 yılındaki rakamın gerisinde. Şirket 2015’te gelirlerini düşürmekle birlikte kârını yükseltmeyi başardı. Kâr artışında diğer faaliyet geliri kaleminden elde edilen kaynağın etkisi bulunuyor. Yatırımcıların ise hisseye temkinli yaklaştığı gözleniyor. Şirketin kârının düzenli artacağına dair güvenin oluşmaması, hissenin Fiyat/Kazanç (F/K) oranının düşük kalmasına neden oluyor. Şüphesiz bunda şirketin içinde yer aldığı sektörün yapısının de etkisi var.

ÜIker hakkındaki düşünceniz nedir? Çıkış sürer mi, yoksa kâr satışı mı gelir? Satış önerir misiniz?
Cemal Yıldız/İstanbul
Uzun vadede yükselen kanal içinde hareket eden Ülker, şimdilerde zirve seviyesine yakın. Hisse, teknik olarak direnç seviyelerinde. Son günlerdeki yüksek hacme rağmen çıkış yaşanmaması, satış ağırlıklı işlemlerin öne çıktığını ve direncin çalıştığını gösteriyor. Şirketin kârındaki artışa rağmen hem F/K oranı hem de Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) yüksek kalıyor. Bu durum yatırımcıların şirkete yönelik beklentilerinin hâlâ üst seviyede korunduğu izlenimini veriyor. Söz konusu oranların yüksek kalması, yatırımcıların riskini artırıyor. Yabancı yatırımcı ise ocak ve şubat aylarında daha çok satış yönlü işlemlerde bulunmayı tercih etti. Beklentinin kırılması halinde hissede düzeltme hareketi yaşanabilir.

Coca-Cola Içecek’e bakışınız nedir? Mayıs ayına kadar nasıl bir hareket sergiler? Alım için önerir misiniz?
Salih Mutlu/Hatay
Borsada kısa vadeli beklentilerle hareket etmek oldukça risklidir. Nedeni ise bir hissenin kısa süre zarfında beklenen yönde hareket etmeme olasılığının hiç de düşük olmamasıyla ilgilidir. Şirket, güçlü bir yapıya sahip olsa ve de kârında artış yaşansa dahi mali performansında uygun hareket söz konusu olmayabilir. Mali yapı ile hisse hareketi arasındaki uygunluk daha ziyade uzun vadede gündeme gelir.

Tüm bunlardan ayrı olarak CocaCola Içecek’in mali yapısı incelendiğinde son iki yılda kârını düşürdüğü gözleniyor. Şirketin finansal giderlerindeki artış, kârın düşmesindeki en önemli neden.

Mondi Tire Kutsan niye yükselmiyor? Çıkması için her şey müsait olduğu halde, yükselmemesini neye bağlıyorsunuz?
Tevfik Hanedan/ Aksaray
Mondi Tire Kutsan, düzeltilmiş verilere göre 2008 yılında test etmiş olduğu 4,85 TL’nin ardından geriledi. 2011 yılından bu yana da hisse, daha ziyade yatay bir seyir sergiliyor. Hissede zaman zaman yukarı yönlü ataklar yaşanmakla birlikte içinde bulunduğu yatay trend korunuyor. Hissenin çıkış sergileyememesinde ise şirketin kârında istikrarlı bir büyüme yaşayamamasının etkisi bulunuyor. Zayıf performansa bağlı olarak hissenin F/K oranı 147 gibi hayli yüksek seviyede. Söz konusu oranın makul seviyeye gelebilmesi için kârın artabilmesi önemli. Aksi takdirde hissedeki yatay seyrin devam etmesi şaşırtmamalı.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2323,92 0,09%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,367 -0,007%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35398 -0,00369%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3694 0,1014%
  • EURO/DOLAR 1,0781 -0,0973%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9763 -0,35%
  • STERLIN/DOLAR 1,26243 0,00713%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL