Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4911
-0,166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8521
0,1144%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
0,2795%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2436,68
0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 28 Ekim 2016

28 Ekim 2016 | 15:00
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 09:02
Yatırımcının Danışmanı 28 Ekim 2016
Şeker Leasing’in yıl sonu bilançosunu nasıl bekliyorsunuz? Kârını artırma ihtimali var mı?
Uğur Gedik/Bursa
Temmuz ayında gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında 0,71 TL’ye kadar gerileyen Şeker Leasing, sonrasında gerçekleştirdiği atakla eylül sonunda 1,25 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde de gelen kâr satışları nedeniyle düzeltme hareketi yaşanıyor. 2004 yılında borsaya gelen hissenin mevcut fiyatı, halka arz seviyesinin gerisinde.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Arada geçen 12 yılı aşkın süreye rağmen halka arz seviyesinin altında kalması, enflasyonun parayı aşındırma özelliği de göz önünde bulundurulduğunda yatırımcısı açısından ciddi bir kayıp anlamına geliyor. Şirketin mali yapısında arzu edilen performansı gösterememesi hissenin yükselememesinin temel nedeni olarak değerlendirilmeli.

Karsan’ın geleceği nasıl gözüküyor? Hissenin toparlanma olanağı var mı?
Sibel Altun/Rize
Otomotiv sektöründe faaliyet yürüten Karsan, sürekli zarar ederken büyümeden ziyade küçülen bir yapıya sahip. Şirketin sürekli zarar etmesi, birikmiş geçmiş yıl zararının 345,4 milyon TL’ye çıkmasına neden oldu. Zarar nedeniyle özsermayesi sermayesinin gerisine düştü. Halihazırda yatırımcısına olumlu bir işaret veremeyen şirketin ileriye dönük kâra geçebileceğine dair beklenti hayli zayıf. Bu da hisse üzerinde baskıya neden oluyor. Borsaya geldiği 2000 yılından bu yana dalgalı bir seyir izleyen Karsan’ın şimdiki fiyatı ise taban seviyelerde. Hisse arada gerçekleştirdiği ataklarla yukarı çıkış sergilese de uzun vadeli bir yükseliş için uygun zemine sahip değil.

Borsada yeniyim, kazanmak için nasıl hareket etmem gerektiği hakkında ip uçları verebilir misiniz?
Yakup Gök/Erzurum
Borsada işlem yapmak için belli başlı temel kriterlerle hareket etmekte fayda var. Her şeyden önce kaybetmemek için hırslardan ve söylentilerden olabildiğince uzak durmak gerektiğini hatırlatmak isteriz. Hisse senetlerinin bir oyun aracından ziyade yatırım enstrümanı olarak değerlendirilmesi kazama potansiyeli de yükseltecektir. Bu noktada gelirini ve kârını düzenli artırabilen şirketlerin takip edilmesi önemli bir ayrıntı. Uzun vadede büyüyen şirketlerin kazandırma potansiyeli her zaman için daha fazla. Öte yandan benimsenen bu kriterlere pekala ilaveler yapılabilir. İşlem hacmi yüksek ya da düzenli temettü ödemesi gibi ek kriterler aranabilir. Borsaya yatırımcı bakış açısıyla yaklaşılması alınacak riski düşürürken kazanma ihtimalini artıracaktır.

Uyum Gıda’nın geleceği hakkında bilgi verebilir misiniz? Borsadan çıkacağı bilgisi doğru mu?
Kasım Yıldız/ Gaziantep
2010 yılında borsaya gelen Uyum Gıda, geçen süre zarfında dalgalı bir seyir izledi. Hisse her
ne kadar Şubat 2014’ten sonra yükselen bir ivme sergilese de dolar bazlı verilerle takip edildiğinde bu çıkış sonrasında dahi halka arz seviyesinin üstüne çıkılamadığını görüyoruz. Şüphesiz bunda şirketin yeterli bir kârlılığa sahip olamamasının etkisi var. Şimdilerde ise hissenin borsadan çıkması söz konusu olup süreç henüz tamamlanmış değil. Konuyla ilgili olarak eylül sonu yapılan açıklamada şirketin hakim ortağı Makro Market adına çıkarılacak yeni payların ihracının SPK tarafından onaylanmasının ardından hissenin işlem sırasının kapatılarak payların borsa kotundan çıkarılacağı belirtildi.

Beyaz Filo hakkında bilgi verir misiniz? Çıkar gibi yapıyor sonra düşüyor. Beklentinizi öğrenebilir miyim?
Hasan Yiğit/İzmir
2015’te gösterdiği performansla birlikte yükselen Beyaz Filo, ocak ayından bu yana yatay bir seyir sergiliyor. Hisse, bu süre zarfında arada destek ve direnç seviyelerini aşsa da içinde yer aldığı yatay trend varlığını sürdürüyor. Şimdilerde de 3,62 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Piyasa yapıcılığı kapsamında gerçekleştirilen işlemler dışında şirketle ilgili kamuya yapılan en son açıklama ağustos ayına ait. Anılan tarihte şirketle ilgili yapılan rating çalışmasının şirketin talebiyle durdurulduğu belirtildi. Gerekçesi ise belirtilmedi. Mali yapısına bakıldığında ise 2015’te iyi bir kâr artışı sağlayan şirketin bu yılın ilk yarısında da düşen finansal giderlerle birlikte kârdaki artışının devam edeceği anlaşılıyor. Buna rağmen şirketin içinde yer aldığı sektörden dolayı olsa gerek yatırımcıların temkinli bir duruş sergiledikleri gözleniyor.

Desa Deri’nin çıkmamasına neden olan şey nedir?
Emre Doğan/Adana
Desa’nın zaman zaman yukarı çıkışları olsa da bu çıkışlar bir noktadan sonra satış baskısıyla karşılaşıyor ve yerini tekrar düşüşe bırakıyor. Hisse son olarak bu yılın ilk ayında gerçekleştirdiği atağın ardından geriledi. Son iki aydır taban seviyesinde hareket eden hisse, 2004 yılındaki halka arz seviyesinin altında. Halihazırda nominal değerinin altında bulunan hissenin değerinin yükselememesinde şirketin mali yapısının zayıf olmasının etkisi var. Geçen yıl zarar eden şirket bu yılın ilk yarısında da azaltmakla birlikte zararını sürdürdü. Hissenin yönünü istikrarlı şekilde yukarı çevirebilmesi için kâra dönebilmesi önemli.

Taze Kuru ne yapmaya çalışıyor anlamış değilim. Bir çıkar gibi yapıyor sonra yine aşağıda. Bu hisse alınır mı?
Bünyamin Kaplan/Edirne
Dört yıl önce borsaya gelen Taze Kuru Gıda, ilk işlem gününden bu yana yatay bir seyir izliyor. Hissede arada sert hareketlenmeler görülse de bunlar kısa sürerken sonrasında tekrar kanalın içine döndüğü gözleniyor. Hisse son olarak eylül ayının son günlerinde artan işlem hacmiyle birlikte yukarıya çıkışta bulundu. Sonrasında gelen satışlarla birlikte tekrar geriledi. Şirket güçlü bir mali yapıya sahip değil. Geçen yıllarda sürekli zarar açıkladı. Bu yılın ilk yarısında sembolik düzeydeki kârlılık, şirketin mali yapısını düzeltmeye yetmiyor. Öte yandan şirket haziran ayında tahsisli sermaye artırımına giderken elde ettiği 961 bin TL tutarındaki kaynağın önemli bir kısmını alınan borçların kapatılması için kullandı. Kâr edemeyen şirketler yerine büyüyen şirketler takip edilmeli.

Vakıf Leasing niye yükselmiyor? Bu seviyeler hisse için ucuz değil mi?
Yusuf Renkli//Kastamonu
Vakıf Leasing, düzeltilmiş verilere göre 2007 yılında en yüksek 2,24 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Hisse arada geçen zaman diliminde bir daha aynı seviyeye yaklaşamadığı gibi şimdilerde de 1,14 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Borsada kazanç potansiyelini artırabilmek açısından kârını büyüten şirketlerin takip edilmesi önemli. Vakıf Leasing ise düzensiz bir kârlılık yapısına sahip. Bu durum yatırımcısının hisseye temkinli yaklaşmasını beraberinde getiriyor. Uzun vadede kazanç potansiyelini artırabilmek açısından kârını yükselten şirketleri takip etmek gerektiğini unutmamalı.

Doğusan’ın az da olsa umudu yok mu? Sizce ne olur?
Deniz Bakır/Zonguldak
Uzun vadede yatırımcısına kazandırmayan hisselerden birisi olan Doğusan, arada yukarı çıkışlar sergilese de son noktada tekrar yönünü aşağıya çeviriyor. Hisse, son olarak mayıs ayında en yüksek 2,39 TL’yi test ederken şimdilerde nominal değerinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin bu denli zayıf bir performans sergilemesinde mali yapıdaki zayıflığın etkisi bulunuyor. Şirket sürekli zarar üreten bir yapıya sahip. Son olarak açıklanan altı aylık bilançosunda da bir önceki yılın aynı dönemine göre zararın arttığı gözleniyor. Birikmiş geçmiş yıl toplam zararı ise 20,9 milyon TL’ye ulaştı. Özsermayesi ise sermayesinin gerisinde bulunan hisseye gereksiz yere yatırımda bulunup risk alınmaması daha doğru bir yaklaşım olacak.

Sabancı Holding’i nasıl değerlendirmek gerekir? ilerisi hakkında yorum yapabilir misiniz? Hasan Akdağ/Mardin Türkiye’nin önemli kuruluşlarından birisi olan Sabancı Holding, iki yılı aşkın süredir yatay bir seyir izliyor. Hisse, arada destek seviyesinin altına kaysa da yatay seyrini sürdürüyor. Takas verileri takip edildiğindeyse yılın ilk gününe göre yabancı yatırımcının paylarını 3 puanın üzerinde artırdıkları gözleniyor. Eylül sonu itibarıyla halka açık kısmın yüzde 66,36’sı yabancıların saklamasında.

Dokuz aylık süreçte toplam net alımları 347,5 milyon TL seviyesinde oldu. Dolar bazlı verilere göre hisse oldukça makul bir seviyede. Fiyat/Kazanç oranı da sektör ortalaması olan 11,17’nin altında.
Etiketler
Mehmet Aslan Karsan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2436,68 0,57%
  • ALTIN ONS 2332,69 0,71%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,633 0,184%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36637 -0,29044%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4911 -0,166%
  • EURO/DOLAR 1,0728 0,2795%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8521 0,1144%
  • STERLIN/DOLAR 1,25132 0,39353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL