Bist 100
9142,58
0,69%
Bist 100
Dolar/TL
32,3581
0,0665%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9633
-0,3873%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0778
-0,1233%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,11
0,06%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 29 Mayıs 2016

29 Mayıs 2016 | 11:26
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:32
Yatırımcının Danışmanı 29 Mayıs 2016
mehmet


MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Tekfen için ileriye dönük beklenti nedir? Kısa sürede yaşanan çıkışın devam etme imkanı var mı?
Mete Özkan/Bursa

Tekfen Holding’e ait hissenin fiyatı ocak ayında en düşük 3,43 TL’yi gördükten sonra gelen alımların etkisiyle hızla yükseldi. Hisse son olarak 25 Mayıs günü 6,96 TL’den kapanışını gerçekleştirdi. Bu denli yükselmesine neden olan gelişme ise yabancı yatırımcıların alım yönlü işlemlerde bulunması. Ocak ayının ilk günü halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 22,15’ken 11 Mayıs günü söz konusu oran yüzde 47,21’e çıktı. Şirket ocak ayında yaptığı açıklamada ise yüzde 99,98 bağlı ortaklığı konumunda bulunan Toros Tarım’ın Samsun’da bulunan işletmesinde kapasite artırımıyla ilgili yatırımının tamamlandığını ve tesislerin işletmeye alındığını duyurdu. Yabancıların olumlu beklentisi hisseye ilgiyi artırırken hissenin de çıkmasında etkili oluyor.

Sanko Pazarlama hakkındaki düşünceniz nedir? Sizce hisse buradan alınır mı?
Hakan Demir/Adana

2000 yılından bu yana borsada işlem gören Sanko Pazarlama’nın fiyatı uzun süredir dolar bazında yatay seyrediyor. Halihazırda hissenin fiyatı dolar bazında halka arz seviyesinin gerisinde.

Son beş yıla ait bilanço verileri incelendiğinde iki dönem net esas faaliyetlerinden zarar açıklarken üç dönemde de cüzi miktarda kâr açıkladığı görülüyor. Şirket diğer faaliyetlerden elde ettiği gelirle dönem sonunda kârını artırıyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da benzer bir durum söz konusu. Bu da ister istemez yatırımcıların hisseye temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Alım için şirketin esas faaliyet kârını artırdığı görülmeli.

Kerevitaş’ı düştükçe aldım. Maliyetim düştü ama yine de zararımı kurtaramadım. Hisseyle ilgili öngörünüzü öğrenebilir miyim?
Rahmi Sancak/Giresun

Kerevitaş, Aralık 2014’ten bu yana zaman zaman yukarı yönlü ataklarda bulunakla birlikte sonrasında tekrar geriliyor. Düşüş sonrası oluşan her yeni taban ise bir önceki tabanın yukarısında gerçekleşiyor. Hisse, nisan ayında en yüksek 61,10 TL’yi test etti, ardından tekrar geriledi ve 25 Mayıs günü kapanışı 51,95 TL’den gerçekleştirdi. Şirketin mali yapısına bakıldığında ise sürekli zarar eden bir yapıya sahip olduğu gözleniyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da zarar devam ederken birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 86 milyon TL’ye ulaştı. Zarardan bir türlü kurtulamayan şirkete yatırımda bulunmak gereksiz risk anlamına gelecektir.

İntema niye yükselmiyor? Bana göre çıkması için uygun bir zemin olduğu halde çıkmamasının sebebi nedir?
Ahmet Duman/Yalova

İnteme, sürekli gelirini artırmasına rağmen kâr etme noktasında aynı başarıyı göstermede zorlanıyor. Şirket son dört yılın üçünde zarar ederken kâr ettiği 2014 yılında ise gerçekleşen tutar sadece 1,5 milyon TL seviyesinde kaldı. Şirketin, son açıkladığı üç aylık bilançosunda da zarar açıkladığı göz önüne alındığında bu yıl sonunda zarar etmesi pek de şaşırtıcı olmaz. Şirket zarar etmesine rağmen hissenin uzun süredir yükselişini sürdürmesi yatırımcıların şirkete dair beklentilerinin yüksek olduğunu gösteriyor. Takas verileri incelendiğinde ise halka açık kısmın yüzde 67,79’u Global Menkul Değerler’in saklamasında. Mevcut veriler karşısında hissede pozisyon almak gereksiz risk içerecektir.

Elimde Yonga hissesinden var. Hissenin neden çıkmadığını söyleyebilir misiniz?
Tekin Güler/İzmir

Şubat 2015’te borsaya gelen Yonga Mobilya, Serbest İşlem Platformu’nda (SİP) işlem görüyor. Hissenin SİP’te yer almasının da etkisiyle kayda değer bir işlem hacmi yok. Son bir yılın ortalama işlem miktarı günlük 13 adet ile sınırlı. Bu da aktif bir piyasanın varlığına engel oluyor. Öte yandan hissenin fiyat hareketi takip edildiğinde geçen mart ayında yukarı yönlü bir atak gerçekleştirdiği ve sonrasında tekrar gerilediği görülüyor. Mevcut işlem fiyatı ise ilk işlem fiyatının gerisinde. Geçen yıl kârını artırması, olumlu olsa da düşük işlem hacmi ciddi bir sorun olarak görülmeli. İşlem hacmi yüksek olan hisselerin takip edilmesinde fayda var.

Do-Co’daki çıkışı neye bağlıyorsunuz? Geldiği seviyeye rağmen alıma elverişli olup olmadığını söyleyebilir misiniz?
Fatih Şener/Erzurum

Yükselen bir kanal içinde hareket eden Do-Co, son olarak nisan ayında en yüksek 348,80 TL’yi test ettikten sonra düzeltme hareketine yöneldi. Yaşanan düşüşün ardından 25 Mayıs günü kapanışını 319,90 TL’den gerçekleştirdi. Uzun vadede yükselen kanal içindeki hareketini koruyan hissedeki mevcut düşüşü düzeltme olarak değerlendirmek gerekiyor. Hissenin halka açık kısım içindeki paylarının yüzde 68,83’ü yabancı saklamasında. Yabancılar ise sahip oldukları payı koruyor. Fiyat/Kazanç (F/K) oranının sektör ortalamasının üzerinde bulunması, yatırımcıların hisseye yönelik beklentilerinin halen yüksek olduğunu gösteriyor.

Tofaş Oto’ya uzun vadeli yatırımda bulunsam kazanır mıyım?
Ali Yıldırım/Muğla

Borsada uzun vadeli bakış açısı ile hareket etmenin, riski düşürmesi açısından tercih ettiğimiz bir tarz olduğunu belirtmek isteriz. Gelirini ve kârını düzenli olarak büyütebilen şirketlerde uzun vadeli pozisyon almak riski düşürürken kazanma olasılığını da artırır. Tofaş Oto, son iki yıldır kârını düzenli artıran şirketlerden biri. Açıkladığı ilk çeyrek bilançosunda da kârdaki artış sürüyor. Aynı temponun devam etmesi halinde yıl sonunda da kâr artışı yaşanacağı görülüyor. Mali yapıdaki olumlu hava hissenin fiyatına da pozitif yönde yansıyor. Son bir ayda hissede düzeltme hareketi yaşansa da bu durum yükselen trendin korunmasına mani değil.

Euro Kapital’in daha da düşmesi mümkün mü? Alsam kâr ettirir mi?
Ümit Kum/Trabzon

Genel anlamda herhangi bir ayrım yapmadan yatırım ortaklıklarına mesafeli bir duruşumuzun olduğunu hatırlatmak isteriz. Sebebi ise uzun vadede yatırımcısına kazandırma potansiyelinin yetersiz kalması. Sektör endeksi dolar bazlı verilerle takip edildiğinde mevcut seviyenin ilk hesaplamanın yapıldığı 1997 yılındaki seviyenin hayli gerisinde kaldığı görülmekte. Euro Kapital Yatırım Ortaklığı’nı da bu bakış açısından ayrı tutmamaktayız.

Uzun süredir yatay bir seyir izleyen hissenin mevcut seviyesi 2011 yılındaki halka arz seviyesinin gerisinde kalıyor. Kayda değer bir kârlılığı bulunmayan hisse yerine daha güçlü şirketlerin takip edilmesi, yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Metal GYO’yu nasıl görüyorsunuz? Hissenin bu kadar düşük olması, alındığı zaman kârlı olacağı anlamına gelmez mi?
Göker Çakır/Hatay

Şirkete ait hisseler, Şubat 2013’ten bu yana Gözaltı Pazarı’nda. Borsa yönetimi anılan tarihte şirketin yatırım ortaklığından dönüşüm işlemleri sonrası faaliyetinin bulunmadığını ve bazı şirketlere ait payları alacağını belirtmesine rağmen almamasını gerekçe göstererek Gözaltı Pazarı’na almıştı. Hisseler, halihazırda Yakın İzleme Pazarı’ndan işlem görmeye devam ediyor. Gelinen aşamada hisseler nominal değerinin altında ve faaliyet yapısında herhangi bir değişim yok. Mevcut şartlar altında alımda bulunmak, gereksiz risk anlamına gelecektir.

Elimde bir miktar Bolu Çimento hissesinden var. Bir ara iyi çıktı ama şimdi düşüyor. Daha da düşer mi?
Barış Kartal/Edirne

Bolu Çimento son üç yıldır hem gelirini hem de kârını düzenli olarak artırıyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da kârdaki artışın korunduğu gözleniyor. Şirketin olumlu bilanço yapısı, hissenin fiyatını destekliyor. Hisse ara ara ciddi düzeltmeler yapmakla birlikte uzun vadede yükselen trendini koruyor. Şirket önceki hafta brüt yüzde 63,99 oranında nakit temettü ödemesinde bulundu. Fiyatı ise mayıs ayının ilk gününden itibaren yaşanan satış baskısıyla geriliyor. Ancak gözlenen hareketi bu aşamada düzeltme olarak değerlendirmek gerekir. Yükselen trend halihazırda varlığını koruyor.

Beşiktaş’ın teknik olarak görüntüsü nasıl? Düşüş daha nereye kadar devam eder?
Fikret Gündüz/Ankara

Beşiktaş Futbol, zaman zaman yukarı yönlü ataklarda bulunup ardından da aynı ivmeyle geri gelebiliyor. Bu itibarla yaşanan yukarı ataklara kapılıp alımda bulunmak sonrasında ciddi zararların oluşmasına neden olabiliyor. Hisse, son olarak yaşadığı çıkışla birlikte şubat ayında en yüksek 6 ,62 TL’yi test etti ve ardından geriledi. Şimdilerde de düşüş devam ediyor. Farklı bilanço dönemine sahip olan şirketin nisan ayında açıkladığı 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda zarar azalmakla birlikte devam ediyor. Şirketin kâra geçeceğine dair ciddi işaretler olmadığı sürece alımda bulunmak gereksiz risk anlamına gelecektir.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2323,11 0,06%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9142,58 0,69%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,371 -0,004%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35522 0,08752%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,2925 -0,471%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3581 0,0665%
  • EURO/DOLAR 1,0778 -0,1233%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9633 -0,3873%
  • STERLIN/DOLAR 1,26215 -0,01545%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL