Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 4 Kasım 2016

04 Kasım 2016 | 14:30
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 09:03
Yatırımcının Danışmanı 4 Kasım 2016
Katmerciler’deki düşüşü nasıl görüyorsunuz? Tekrar çıkış yapabilir mi?
Özden Çırak/Bolu
Düzensiz bir kârlılık yapısına sahip bulunan Katmerciler, 2013 yılında zarar ederken sonraki iki yılda kârını artırdı. Şirketin mali yapısındaki bu olumlu performans hissenin fiyatına da yansırken 2014’ün ikinci yarısından itibaren yükseldiği gözleniyor. Çıkış, Aralık 2015’te zirve seviyesi 11,42 TL’ye kadar sürerken sonrasında düştü. Şirketin 2016 yılında gelir ve kârlılıkta zayıflama yaşaması ise hissedeki düşüşün nedeni. Hisse temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonrasında tekrar yükselen bir ivme sergiledi. Mevcut seviyelerin daha da yukarı çıkabilmesi için kârını artırabilmesi önemli. Bu noktada şirketin özellikle kamudan aldığı zırhlı araç siparişleri dikkat çekiyor. Söz konusu siparişler şirketin kârını yükseltebildiği oranda hisseye talebi de artıracaktır.

Parsan’ı önce çıkarıyorlar sonra veriyorlar, sonra tekrar çıkarıyorlar. Bunun sonu nereye kadar gidecek?
Fatih Vapur/Artvin
Parsan, uzun süredir yükselen bir kanalda hareket ediyor. Hisse, bu süreçte arada düzeltmeler yaşasa da çıkış ivmesini korudu. Son olarak haziran ayında zirve seviyesi 9,85 TL’yi test etti ve ardından gelen satışlarla birlikte düzeltme hareketine yöneldi. Eylül ayından bu yana ise taban oluşturduğu gözleniyor. Halihazırda 7,75 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Bu seviyelerin üzerinde kalabilmesi ve çıkışını sürdürmesi için kârlılıktaki büyümesini devam ettirmesi önemli. Ancak geçen yıl kârını düşüren şirket bu yılın ilk yarısında da düşüşünü sürdürdü. Şirket artan maliyet ve satış giderleriyle esas faaliyetlerinden dolayı zarar ederken dönem sonunda kârında yüzde 30’a varan bir azalma yaşadı. Bu da hissedeki çıkışın devamını riskli hale getiriyor.

Vanet Gıda’da son günlerdeki çıkışın sebebi nedir?
Ayhan Özkan/Ankara
Vanet Gıda, Ağustos 2014’te en yüksek 8,36 TL’yi test ederken sonrasında hızla geriledi. Hisse, yaşanan düşüşle birlikte nominal değerinin altına kaydı. 11-13 Ekim tarihlerinde gerçekleşen çıkışta bir ara nominal değerinin üzerine çıksa da tutunamadı ve tekrar geriledi. Yaşanan bu çıkışın gerekçesi şirketin ortaklardan Galip Öztürk ile ilgili yapılan açıklama olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira, 11 Ekim tarihli açıklamada söz konusu ortak hakkında mahkemenin verdiği mahkumiyetle ilgili, yargılanmanın yenileneceği belirtildi. Bu haber hisseye ilgiyi artırsa da kısa süreli oldu ve sonrasında tekrar düşüşe yöneldi. Tüm bunlardan ayrı olarak hissede istikrarlı bir çıkış yaşanmamasında şirketin sürekli zarar üreten bir yapıya sahip bulunmasının etkisini göz ardı etmemeli. Şirket, bu yılın ilk yarısında da zarar ederken birikmiş geçmiş yıl zararı 8,5 milyon TL’ye ulaştı. Vanet Gıda’nın öncelikle bu zararı kapatabilmesini gözlemlemek gerekiyor.

Ostim’e baskı mı yapılıyor? Hisse bundan sonra ne yapar?
Emin Döş/Trabzon
Mayıs 2012’de borsada işlem görmeye başlayan Ostim, ilk günlerde abartılı bir çıkış sergileyerek 23,65 TL’ye kadar yükseldi. Sonrasındaysa aynı hızla geriledi ve sürekli düşen bir ivme sergiledi. Geçen süre zarfında arada yukarı atakları olsa da bu hareketler sınırlı kalıyor ve sonrasında tekrar yerini düşüşe bıraktığı gözleniyor. Bir şirketin esas faaliyetlerinden dolayı kârını artıramaması ileriye dönük beklentileri zayıflatır. Söz konusu durum Osim için de geçerli. Şirket, son açıkladığı altı aylık bilançosunda dönem sonu kârını artırmış görünse de esas faaliyet kârında artış söz konusu değil. Yatırım faaliyeti kaleminden gelen gelir şirketin dönem sonu kârını artırmış görünüyor. Bu da söz konusu kârın devamının gelme ihtimalini zayıflatırken yatırımcının mesafeli kalmasına neden oluyor.

Gübre Fabrikaları için öneriniz nedir? Tavsiye eder misiniz?
Mehmet Ayan/İzmir
Geçen yıl temmuz ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 8,73 TL’yi test eden Gübre Fabrikaları, dalgalı bir seyir izleyerek düştü. Hisse, ekim ayının ilk günlerinde 4,82 TL’ye kadar inerken sonrasında gelen tepki alımlarıyla yukarı çıktı. Mevcut seviyelerin taban olabilmesi için alıcıların güçlenebilmesi önemli. Yılın ilk yarısına ait mali tablolar takip edildiğinde gelirdeki artışa rağmen dönem sonu kârının düştüğü görülüyor. Bu da hisse üzerinde baskıya neden oluyor. Yabancıların ise satışları devam ediyor. Yılın ilk günü yüzde 46,71 olan payları 5 Ekim günü yüzde 24,81’e indi. Satışların sürmesi hissenin toparlanamamasının bir diğer nedeni.

Borsada alım için neye dikkat etmemiz gerekiyor?
Derya Şenyüz/Edirne
Borsada kazanmanın tek bir yolu yoktur. Farklı bakış açısına ve yatırım tarzına göre kazanç elde etmek mümkündür. Önemli olan kişinin kendisine uygun yatırım tarzını geliştirebilmesidir. Bu çerçevede biz uzun vadeli bakış açısı ile hareket edilmesini ve büyüyen şirketlerin takip edilmesini öneriyoruz. Gelirini ve kârını düzenli artıran şirketlerin hisseleri de bu büyümeye uygun olarak yükselme potansiyeline sahip olacaktır. Öte yandan alınan hissenin en azında üç ayda bir mali tablolarının takip edilmesi ve büyümenin durduğu ya da şirketle ilgili riskli gelişmelerin gözlendiği noktada da hisse değiştirmesini bilmek gerektiğini unutmamalı.

Çemaş Döküm için uygun alım fiyatı nedir? Düşüncenizi söyleyebilir misiniz?
Zekai Akyol/Kahramanmaraş
Bir hisseyle ilgili alım kararı vermeden önce temsil ettiği şirketin ileriye dönük umut vadettiğini görebilmeli. Şirket gelir ve kârlılıkta kabul edilir bir performansa sahipse ya da zarardan kâra döneceğine dair güçlü beklenti var ve bu kârlılığın düzenli olarak süreceğine dair işaret alınıyorsa o takdirde hissede pozisyon almak için zemin de vardır diyebiliriz. Aksi takdirdeyse gereksiz bir riskin üstlenilmesi söz konusu olacaktır. Çemaş Döküm bu yönüyle incelendiğinde umut vermekten hayli uzakta. Son iki yılda zarar eden şirket, son açıkladığı altı aylık bilançosunda da zarar yazmaya devam ediyor. Bu şartlarda hissede alım yapmayı düşünmek pek anlamlı olmayacaktır.

Konfrut ne zaman yükselecek? Hep beklenti var ama yükselmiyor. Hissede son durum nedir?
Serhan Çakar/Rize
Konfrut gerek gelirini gerekse kârını düzenli artırma noktasında yeterli güce sahip. Şirket bazı yıllar gelir ve kârda artış kaydederken sonraki yılda düşüş söz konusu olabiliyor. Son olarak geçen yıl kârını düşüren şirketin bu yılın ilk yarısında kârı artmış görünüyor. Kârda belli bir istikrara sahip olunamaması hissenin performansını zayıflatıyor. Son olarak Nisan 2015’te en yüksek seviyesi 19,85 TL’yi gören hisse, sonrasında düştü. Bir ara en düşük 9,51 TL’ye kadar inse de şimdilerde 11,87 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Mevcut seviyelerde kalabilmesi için alıcıların güçlenmesi gerekiyor.

Avivasa’da beklemeye devam edeyim mi yoksa zararına da olsa satmamı mı önerirsiniz?
Ali Çınar/Kırşehir
Avivasa, Ocak 2016’dan bu yana yatay trend içinde inişli çıkışlı bir hareket izliyor. Hisse son olarak eylül ayında 18,20 TL’yi görürken desteğine en yakın seviyeyi de test etmiş oldu. Ardından gelen alımlarla yönünü yukarı çevirdi. Hissede bir süre daha çıkış yaşanabilir. Ancak direnç seviyesini aşabilmesi alımların güçlenmesine bağlı. Kârdaki artış alımların güçlenmesi için yeterli değil. Şirketin halihazırda Fiyat/Kazanç oranı 48,23’te. Söz konusu oran, sektör ortalaması 71,58 seviyesi göz önüne alındığında düşük gibi algılanabilir. Ancak BIST 100 Endeksi’ne dahil hisselerin ortalamasının 11,36 olduğu göz önüne alındığında hisseye ait F/K oranın yüksek kaldığı görülecektir.

Royal bir ayda ne yapar? Hisse için öneriniz var mı?
Sevda Akdemir/Erzurum
Borsada kısa vadeli beklentilerle hareket etmek kazançtan ziyade kaybetme olasılığını artırır. Neticede bir şirket büyüyen yapıya sahip olsa da kısa vadede mali yapıdan ziyade günlük gelişmelere bağlı hareket öne çıkar. Bu da kısa zaman aralıklarında beklentinin dışında hareketlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Royal Halı için de durum pek farklı değil. Şirket kârını istikrarlı şekilde büyütemediği gibi bir yıl artırırken ertesi yıl düşürüyor. Bu durum yatırımcının hisseye temkinli yaklaşmasına neden olurken fiyatın da gerilemesinde etkili oluyor. Şirket son olarak geçen yıl kârını düşürdü. Bu yıl ise kârlılıkta artış yaşanması daha yüksek olasılık. Henüz altı aylık bilançosu açıklanmamakla birlikte üç aylık performansına göre yıl sonunda kârlılıkta artış olması beklemeli. Ancak bu durum, alım için yeterli bir gerekçe olarak değerlendirilmemeli.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL