İMKB %-2,06
-1193,0 56660,9
USD % -0,1
-0,002 1,833
EURO % -0,3
-0,006 2,336
ALTIN % -0,5
-0,464 93,7317
BOVESPA%-1,47
-847,956646,9
FDAX%-0,79
-50,916401,06
 
Skip Navigation LinksAna Sayfa > Haberler > Haber Detay

Osmanlı'dan esinlendi, lastik zırhında devleşti


Osmanlı zırhından esinlenerek ürettiği zincirlerle dünyaya ihraç ediyor.

Haber : Özge Yavuz / 15.11.2009

Bir girişimci düşünün, kendisi bir elektrik teknisyeni. Özellikle çimento fabrikalarının elektrik sistemi konusunda uzman. Bir gün Denizli Çimento fabrikasının genel müdürüyle yemek yerken, genel müdürün bir şikayetine tanık oluyor. Şikayet şu: Genel müdür fabrikada çalışan büyük bir iş makinesinin lastiklerini korumak üzere Almanya’dan 4 adet lastik koruma zinciri siparişi veriyor. Parayı ödüyor. Ancak aylar geçiyor, zincirler bir türlü gelmiyor.
Türkiye’de ise o dönem, yani 1978 yılında böyle bir üretim yok. Elektrik teknisyeni diyor ki, “Ben bu zinciri üretirim”. Kimse inanmıyor, girişimcimiz kendisini böyle bir iddianın içinde buluyor.
Türkiye’de bırakın lastik koruma zincirini, lastiğin bile karaborsa olduğu 1970’li yıllardan bahsediyoruz. Hüseyin Şedele adındaki bu girişimci zincir üretimine başlıyor. Üretim için ne makinesi var, ne de elinde örnek alacağı bir zincir modeli. Çünkü böyle bir zincir henüz Türkiye’de yok.
Düşünüyor, tasarlıyor ve üç arkadaşıyla işe girişiyorlar. Altı ayda üretebildikleri zincir sadece dört adet. Bu arada çimento fabrikasının siparişi geliyor, ancak Şedele’nin zincirlerini de satın alıyorlar. Şedele, 80’li yıllarda yol, inşaat yapımlarının artmasıyla birlikte işleri yavaş yavaş büyütüyor. Cirosu 6 milyon dolar ama farklı bir girişim öyküsünü aktarıyoruz.

Hayalinin peşine düşmüş
Hüseyin Şedele, Türkiye’de parmakla gösterilecek bir girişimci. Bir elektrik teknisyeni olmasına rağmen, iddia üzerine, yaratıcılığını ve cesaretini de katarak bir sanayi ürünü ortaya çıkarmış. Ve şu anda markası Las Zırh olmasına rağmen zincirleri yurt dışında ‘Türk zinciri’ olarak tanınıyor.
Şedele, 1970’li yıllarda çimento fabrikalarının elektrik sistemi üzerine çalışan bir uzman. Bahsettiğimiz üzere bir çimento fabrikasının ihtiyacı üzerine dev lastikler için zincir üretiyor. Ancak bu zincir otomobillerin karda kaymasını engelleyecek bir zincir değil. Dev iş makinelerinin lastiklerini, zorlu arazi koşullarında yıpranmalardan korumak için üretilen, en hafifi 400 kilo, en ağırı ise 5 ton olan zincirler. Yapımı oldukça zor. 1978 yılında ilk üretime başladığı zaman Şedele’nin makinesi bile yokmuş.
O dönemi Şedele şöyle anlatıyor: “O zaman lastik de karaborsa. İthalatı zor. Elde olan lastikleri de korumak gerekiyor.


1 | 2 | 3 | Sonraki Sayfa ► | Son Sayfa ►►





Osmanlı zırhından esinlenerek ürettiği zincirlerle dünyaya ihraç ediyor.
Osmanlı zırhından esinlenerek ürettiği zincirlerle dünyaya ihraç ediyor.
 
 

Arkadaşına yolla  
Yazdır
Favorilere ekle
    Yorumlar ( 1 )
Misafir 03 Haziran 2010 Perşembe 14:31
gercektn öyküden çok etkilendm gercektn türk insanının aklını calıştırnca yapmıyacağı şey olmadığını görüyorz tbrk ve başarılar
( % 100 )
( % 0 )
   
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Ekonomist Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın:
   

 
Kayıtlı isminizin görüntülenmesini istiyorsanız, yorumnuzu yazmadan önce üye girişi yapınız.
 
 
Forumdan Başlıklar
En Çok Okunanlar // Yorumlananlar
Yatırım yapılabilecek 30 gıda şirketinin franchising koşullarını araştırdık.
Global kriz, az riskle yatırım imkanı tanıyan franchising sistemine olan talebi artırdı. İş bulamayanlar, işini kaybetme korkusu yaşayanlar ya da krizden darbe yiyen sektörlerde faaliyet gösteren ş Devamı için tıklayın...






Anket
Enflasyon bu yıl sonunda yüzde kaç olacak?




Ekonomist ve Capital Sıralamaları
siralamalar
E-bülten
 
E- mail Adresiniz
 


Dergi İçeriği ve Verilen Ekler
  • Bu yıl topraktan bereket fışkıracak
  • “Boyner’in yaptığı rakibini yok etme operasyonudur”
  • Klasik pazarlar üzüyor, umut yeni pazarlarda
  • Ömer Malaz Numarine’i tekrar geri aldı
  • Babadan devraldığı Betek’i ikiye katladı
  • Stajyerlik yaptığı şirketi 155 milyon liralık ciroya taşıdı
  • Klasik Türk ürünleri duty free’leri uçurdu
  • Yeni Desa mimarisinden ucuz genç markası çıktı
  • “Türk enerji borsasına yabancı ilgisi çok olur”
  • Dergi İçeriği       
  • Arşiv

    Tüm geçmiş Ekonomist sayılarına kapsamlı arşivimizden erişebilirsiniz.



    Hisse senedi verileri 3 dakika, Tahvil-Bono-Repo özet verileri 15 dakika gecikmelidir. Piyasa verileri MATRİKS BİLGİ DAĞITIM HİZMETLERİ A.Ş. tarafİndan sağlanmaktadır.
    Sayfadaki analizler www.ekonomist.com.tr’ye aittir. İMKB isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz.

    Copyright © Ekonomist Online | Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. Hürriyet Medya Towers 34212 Güneşli - İstanbul
    Capital500 en_begenilen_sirketler en_degerli_markalar sosyal_sorumluluk_liderleri inovasyon_liderleri ceolarin_ideal_sirketleri en_guclu_30_kadin Perakende50 ihracat500 en_guclu_is_insanlari anadolu_250 anadolu_markalari en_zengin_100_is_insani