Döner markamızla Avrupa’ya açılacağız

Döner markamızla Avrupa’ya açılacağız

Türkiye’nin yanı sıra Çin pazarıyla da önemli bir büyüme yakalayan TAB Gıda, yarattığı “Usta Dönerci” markasıyla Avrupa’ya açılıyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Bu yolda ilk adımı Makedonya’dan attıklarını söyleyen TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, ardından Almanya başta olmak üzere beş ülkeye daha açılacaklarım kaydediyor.

Dikici, döneri Çin’e de taşıyacaklarını söylüyor. Şirketin 2017 büyüme hedefi ise yüzde 37’yi buluyor. Gıda perakendeciliğinde Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s ve Usta Dönerci markalarıyla faaliyet gösteren TAB Gıda, 2017 yılına büyük hedeflerle giriyor.

Türkiye’nin yanı sıra Çin pazarıyla da önemli bir büyüme yakalayan şirket, bir süre önce yarattığı ve Türkiye genelinde 60 şubeye ulaşan “Usta Dönerci” markasıyla Avrupa’ya açılmak istiyor. Bu yolda ilk adımı Makedonya’dan atan şirket, 2017’de Almanya başta olmak üzere beş ülkeye daha açılacak. Hatta şirketin gündeminde Çin’de de döner restoranı açmak bulunuyor.

Bu yılı 2,7 milyar TL ciro ile kapatacak olan TAB Gıda, önümüzdeki yıl Türkiye’deki yeni restoran yatırımlarının yanı sıra Çin ve Avrupa operasyonlarıyla birlikte yüzde 37 büyüme hedefliyor. Öncelikli hedeflerinin Usta Dönerci’yi Avrupa’da yaygınlaştırmak olduğunu söyleyen TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, Türkiye’de 150,

Çin’de 225 yeni restoran yatırımını gündeme alacaklarını dile getiriyor. Bu girişimlerle 2017’de 3,7 milyar TL ciroya ulaşmak istediklerini söyleyen Dikici, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı:

2016 ekonomide tahminlerin tutmadığı bir yıl olarak geride kalıyor. Sizin açınızdan nasıl bir performans söz konusu?
2016’da çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Turizm gibi lokomotif bir sektörde yüzde 42 daralma oldu. Antalya’ya gelen bir harcıyorsa İstanbul’a gelen 10 harcıyor. Dolayısıyla İstanbul turizm gelirleri açısından çok daha dramatik bir noktada. Antalya Havalimanı’nda şirketimizin birçok restoranı var. Fakat bu terminal hiç açılamadı. Bu tür kayıpların yanı sıra bizim açımızdan bakılacak olursa bu dönemler aslında işlerimizin iyiye gittiği süreçler oluyor. Çünkü fiyatlar çok makul ve alım gücünü zorlamıyor. İnsanlar para harcamak yerine tasarrufa yönelirken, paket servisle evine de hizmet alıyor.

Sözünü ettiğiniz zorluklar düşünüldüğünde yıla başlarken belirlediğiniz hedeflerden ne kadarlık bir sapma oldu?
Burger King’de belirlediğimiz büyüme hedeflerinin yüzde 4 gerisinde kaldık. Diğer markalarımızda ise yüzde 20’lere kadar sapmalar oldu.

Bu etki farkı neden kaynaklandı?
Paket servisi olmayan markalarımızda etki daha fazla hissedildi. Mesela pizzada paket servisimiz yoktu. Fakat paket servis konusuna ağırlık vermeye başlıyoruz.

2016 yılı nasıl bir performansla kapanıyor?
Yılbaşında koyduğumuz hedeflerden sapmış olsak da bu yılı yüzde 23 büyümeyle kapatacağız. 2015 yılında 2,2 milyar TL olan ciromuz 2016 yılının 10 ayında 2,2 milyar TL’ye ulaştı. 2016 sonu itibariyle beklenen ciromuz 2,7 milyar TL. 2016’nın 10 aylık döneminde Çin’deki Burger King ziyaretçi sayısı 62 milyonu, Türkiye’deki tüm restoranlarımızdaki ziyaretçi sayısı ise 400 milyonu buldu. Türkiye genelinde 600 Burger King restoranımız var. 160 Popeyes, 47 Arby’s, 60 Usta Dönerci, 80 Sbarro restoranımız bulunuyor.

Peki 2017 yılı için planlarınızı yaptınız mı? Ciro ve restoran sayısında nasıl bir büyüme hedefi var?
Önümüzdeki yıl yüzde 15 civarı bir restoran büyümesi planlıyoruz. Yüzde 37 civarında da cirosal büyüme bekliyoruz. Tahminen 3,7 milyar TL’lik ciro olacak.

Türkiye genelinde 150 yeni açılış planlıyoruz. Çin’de ise 225 civarında yeni restoran açılacak. Bu da yaklaşık 60 milyon dolarlık bir yatırım demek.

Tabii Çin’de elde ettiğimiz büyüme çok önemli. 2013’te 27 milyon dolarlık bir cirosu varken şirketin bizimle birlikte Çin pazarındaki cirosu 450 milyon dolara geldi. Hedefimiz 2020’ye kadar Çin’de 3 bin restorana ulaşmak. Türkiye’de ise bin 500 restoranı aşmak istiyoruz.

Çin’de yakaladığınız büyümeyi neye bağlıyorsunuz?
Bizim restoranlar Burger King sistemi içinde farklı bir strateji izledi. Ben 2004 yılında şirkete geldiğimde üzerinde durduğum en önemli konu ‘operasyon gücü’ oldu. Siz istediğiniz kadar restoran açın, pazarlama iletişimi yapın, operasyonunuz iyi yönetilmezse bu bir yere gitmez. 2004’te buraya geldiğimde bu şirkette uyguladığım en büyük değişiklik budur. Çin’de de böyle ilerledik. Bizim operasyonumuzun mükemmel olması ve misafirin mutlu ayrılması gerekiyor. Somurtkan ve bitkin yüzler değil, ikinci marka değil, yeni bir şevkle sektörün en iyisi olma hedefiyle yürüdük. Çinlilere kendi kültürlerine değer verdiğimizi gösterdik. ‘Size şunu şöyle yapın demeyiz, çünkü siz zaten çok büyük bir ülkesiniz ve içinizdeki potansiyeli çıkarın’ dedik ve operasyon başarısı kendini gösterdi.

Amerika’nın hamburgerinin yanına Türk lezzeti döneri de eklediniz. Çin’e döneri de taşıyacak mısınız?
Türkiye’de hızlı servis restoran zincirinde 22 yıllık deneyime sahibiz ve bu deneyimi yerli markamız Usta Dönerci’ye de taşıdık. Kısa süre içerisinde 60’a yakın restoran sayısına ulaşarak döner pazarında dikkat çekici bir başarıya imza attık. Türkiye’den çıkan bir dünya markası olmayı hedefliyoruz. İlk yurtdışı restoranımızı Makedonya’da açtık. 2017 hedefimiz beş Avrupa ülkesine daha açılmak. Bu yıl belki de en çok franchise Usta Dönerci markası için verilecek. Bir hedefimiz de Usta Dönerci’yi Çin’e de taşımak. Çünkü orası için her şey hazır. Usta Dönerci, bütün markalarımız içinde yüzde 10 paya sahip. Fakat yaptığımız yatırımlarla payı daha da artacak. Belki Burger King düzeyine bile gelebilir.

Halka arz ile gündeme gelmiştiniz ama gerçekleşmedi. Yeni bir halka arz gündemi var mı?
Türkiye’de büyük bir olasılıkla olmayacak. Tahmin ediyorum üç yıl sonra İngiltere veya New York’ta olacak.



İlgili Haberler
0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış

İlk yorumu yazmak ister misiniz?

Yorum yap